Jussi Halla-ahon erikoinen kommentti: "Media vastustaa demokratiaa"

Perussuomalaisten europarlamentaarikko, puolueen maahanmuuttokriittisenäkin tunnetun siiven henkinen johtaja Jussi Halla-aho on puoluekokouksessa pitämässään puheessa kommentoinut kansanedustaja Olli Immosen Facebook-kirjoittelusta syntynyttä kohua varsin erikoisesti.

Halla-ahon mukaan mediassa ja kaduilla noussut kritiikki taistelukutsuja ja kiihkomielistä, ulkomaalaisia ja liberaaleja suomalaisia "vihollisiksi" leimaavaa retoriikkaa on demokratian vastaista. Poliittinen vasemmisto ja median toiminta rinnastetaan suoraan kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen katuaktioihin, jossa väärinajattelijat saavat puukoista ja puntareista. Halla-aho sanoo, että henkilön valitseminen parlamenttiin kertoo siitä, että hän on valinnut parlamentaariset keinot tavoitteidensa ajamiseen eikä muita keinoja. Mukava kuulla.

Aina tämä ei kuitenkaan ole pitänyt paikkaansa. Vai voidaanko sanoa, että Saksan Reichstagin penkkeihin istuneet SA:n ruskeapaidat, jotka edustivat Hitlerin NSDAP:tä olisivat luopuneet katuväkivallasta ja yllyttämisestä terroriin vain siksi että saivat parlamentaarisen mandaatin? Ovatko lukuisat kommunistipuolueet ympäri maailman lakanneet muodostamasta maanalaisia järjestöjä ja tavoittelemasta "porvarillisen" demokratian kumoamista vain siksi, että ovat saaneet paikkoja parlamentista?

Kansanedustajan mandaatti ei estä ihmistä olemasta demokratian vihollinen. Siksi näistä asioista on voitava kysyä ja kysymyksiin on saatava suoria ja rehellisiä vastauksia. Se, että puolueen johto joutuu vastaamaan ikäviin kysymyksiin ei ole hyökkäys tai ajojahti. Se on normaalia kansalaisyhteiskunnan toimintaa ja demokratiaa. Ensin kysyttiin Immoselta, seisooko hän sanojensa takana. Ilmeisesti seisoo. Sitten koetettiin saada lausuntoa ulos puoluejohdosta, tukeeko puoluejohto tällaista poliittista linjaa vai ei. Vastausta ei ole saatu, tilalle on tullut lomaselityksiä ja uhriutumista.

Mitä media ja kansalaiset haluavat – ja mitä eivät?

Kukaan ei ole vaatinut Immosta luovuttamaan kansanedustajan paikkaansa. Hän on sen vapaissa vaaleissa saanut ja saa sen pitää niin kauan kun ei syyllisty rikokseen. Kukaan ei ole vaatinut Perussuomalaisia puolueena erottamaan Immosta sen enempää puolueesta kuin eduskuntaryhmästäkään. Etenkään kukaan ei aio puukottaa tai hakata Olli Immosta (tai ketään muutakaan perussuomalaista) hänen sanomistensa takia. Ainoa, mitä suuret kansanjoukot ovat halunneet toreilla kuulla on, seisooko puoluejohto Immosen sanomisten takana vai tuomitseeko se ne, ja mitä seuraamuksia mahdollisella tuomiolla on.

Olli Immonen saa vapaasti olla rasisti, jos haluaa. Hän saa olla myös fasisti tai kansallissosialisti, jos haluaa. Hän voi myös koska tahansa ottaa repun selkään, kuten puoluejohtaja Timo Soini on ehdottanut, kiertää maailmaa ja palata asioita uudelleen harkinneena miehenä tai ainakin kertoa selkeästi mitä tarkoittaa ja mitä ei. Kyse ei ole Olli Immosesta, eikä hän henkilönä ole minun viholliseni, vaikka hänen sanomisensa tuntuvatkin uhkaavilta ja vaarallisilta. 

Kyse on siitä, mitä Perussuomalaiset puolueena edustaa. Jos he hyväksyvät aggressiivisen kirjoittelun tai natsien kanssa veljeilyn, niin siitä voi vetää tiettyjä johtopäätöksiä. Puolue on toki saanut demokraattisen mandaatin, ei siinä mitään. Sitten on kuitenkin kysyttävä, ketkä tällaisen puolueen kanssa tekevät yhteistyötä ja hyväksyvätkö ne tällaisen toiminnan. Sitä tarkoittaa poliittinen vastuu.

Poliittisen vastuun lisäksi tulee myös juridinen vastuu, jos puheet tai niistä seuraavat teot ylittävät lain rajat. Demokratia on laillisuuden puitteissa tapahtuvaa, yleiseen osallistumiseen perustuvaa keskustelua ja päätöksentekoa, ei enemmistövaltaa eikä varsinkaan mielivaltaa. "Enemmistön tahto" ei valtuuta rajoittamaan vähemmistön oikeuksia tai toiminnan vapautta.

Me jatkamme kysymysten esittämistä ja mielipiteidemme ilmaisua, jota ei voi rajoittaa edes se, vaikka Perussuomalaiset jytkyttäisivät itselleen puolet eduskuntapaikoista. Se ei ole demokratian vastustamista, vaan demokratiaa.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu