Lapsilisä kuuluu myös köyhimmille

Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa levisi vanha Savon Sanomien pääkirjoitus lapsilisistä (SS 26.1.2011). Siinä nostettiin esille huomattava epäkohta: aina Esko Ahon hallituksen ajoista, vuodesta 1994 saakka, lapsilisät on katsottu tuloksi toimeentulotuen saajille. Näin ollen ne leikkaavat lapsiperheellisten saamia toimeentulotukia.

Linjaus on täysin käsittämätön, etenkin kun lapsilisä on ainoa täysin universaali ja veroton etuus: se maksetaan täysimääräisenä kaikille tulotasosta riippumatta. Myös kaikkein rikkaimmille. Ainoana poikkeuksena ovat muutenkin yhteiskunnassa kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat, jotka joutuvat turvautumaan viimesijaiseksi sosiaaliturvaksi tarkoitettuun toimeentulotukeen.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksella olisi nyt mahdollisuus korjata epäkohta, jonka Keskustan johtama hallitus saattoi aikaan yli 20 vuotta sitten, koska kukaan aiempi ei ole siihen tarttunut. On käsittämätöntä, jos vaikeina taloudellisina aikoina hyvinvointivaltion rahoja annetaan rikkaille rahastoitavaksi samalla kun leikataan kaikkein pienituloisimmilta.

Epäkohdan kustannusneutraaliin korjaamiseen on helppo, kustannusneutraali mallikin: demarit esittivät viimeisimmän lapsilisäleikkauksen aikaan lapsilisien verollepanoa ja tasokorotusta. Käytetään tämä verollepano rahoittamaan lapsilisän maksatus pienituloisimmille täysimääräisenä ja verotetaan se rikkaimmilta pois. Samalla tehdään tukeen riittävä tasokorotus, että pieni- ja keskituloisilla lapsilisä säilyy nykytasollaan.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu