Entäs nyt, Soini, Stubb, Sipilä?

Hallituksen alkutaipaleelle on sattunut kaikenlaista ikävää. On ollut Kreikan tukiohjelmaa, epäonnistuneita yhteiskuntasopimusneuvotteluita ja tänään jälleen yksi suurmielenosoitus sadistisia, yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleviin vanhuksiin ja lapsiperheisiin kohdistettuja säästöjä ja koulutusleikkauksia vastaan. Itsekin olin marssimassa, koska osaamiseen ja tietoon perustuvassa taloudessa koulutulsesta saksiminen on kasvusta saksimista. Lapsilta leikkaava leikkaa tulevaisuudelta siivet. Ongelmat eivät korjaannu, vaan pahenevat. Sitä myötä nousevat kustannukset ja kustannuksien kasvaessa kasvaa velkaantuminen.

Suomi on kiristänyt talouttaan leikkauksilla yli viisi vuotta. Silti velkaantuminen kiihtyy ensi vuonnakin ja työttömyysaste kasvaa. Maailman koulutetuimpiin kuulunut kansa on taantumassa OECD-maiden keskikastiin tai sen alle. Sosiaaliset ongelmat räjähtävät käsiin. Ennen vaaleja Juha Sipilä puhui kasvurahastosta, jolla investoitaisiin uuteen yritystoimintaan, tuotekehitykseen, markkinointiin ja infraan. En ole kuullut siitä puhuttavan puoleen vuoteen. Missä se rahasto nyt on, herra pääministeri?

Suomalaisen johtamisen, tuotekehityksen ja myyntiosaamisen surkeutta on valiteltu vuosikaudet. Ongelma on tunnustettu lähes kaikkialla muualla paitsi vanhoissa suuryrityksissä. Kuitenkaan yhteiskuntasopimuksessa ei tavoiteltu yrityskulttuurin parantamista, yhteistyön lisäämistä tai keinoja hakea kasvua uusiin yrityksiin. Siinä haettiin vain kustannusten pienennyksiä työntekijöiden selkänahasta, että vanha tapa tehdä voisi jatkua, eikä asioita tarvitsisi ajatella uusiksi. Missä on se uusi ja innovatiivinen tekemisen meininki, jota ajoitte vuosi sitten, herra valtiovarainministeri?

Sitten huomaamme vielä, että maailman pakolaistilanne kärjistyy etenkin Libyan ja Syyrian sekasortoisten sisällissotien myötä. Suuret ihmismassat ovat liikkeellä, valittavana on vain että tapahtuuko siirtolaisuus suunnitellusti ja hallitusti, vai kaoottisesti ja arvaamattomasti. Vaikka Perussuomalaisten puoluesihteeri haluaisi nuorten syyrialaisten puolustavan maataan, hän ei kerro pitäisikö näiden liittyä al Nusran jihadisteihin, al-Assadin lapsenkaasuttajiin vai Daeshin (ISIS) kurkunleikkaajiin. Minusta kertoo hyvää näistä ihmisistä, että he haluavat mieluummin pois kuin taistelevat tuollaisissa armeijoissa. Mitä te teette sitten, kun sisäministeri Orpon ennustamat 15.000 turvapaikanhakijaa ovat Suomessa, herra ulkoministeri, sanoi hallitusohjelma mitä tahansa?

Suomi on vakavien haasteiden edessä. Vaalilupauksia emme enää edes muistele. Ne eivät kestäneet todellisuutta. Myös hallitusohjelma tulee sulamaan realiteettien ja kansan vastustuksen edessä. Nyt tarvitaan sitä laajaa parlamentaarista yhteistyötä, jota Keskusta peräänkuulutti viime vaalikaudella, jotta voidaan tehdä laadukkaita rakenteellisia korjauksia palveluihin, kuntarakenteeseen ja koulutukseen. Tarvitaan myös laaja yhteiskuntasopimus, joka on kaikille reilu ja jota tekemään tulevat työmarkkinajärjestöjen lisäksi myös muut kansalaisjärjestöt.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu