SAK:n tarjous kannattaisi hyväksyä

SAK esitteli tänään ehdotuksensa yhteiskuntasopimuksen korvaajaksi. Yhteiskuntasopimuksella oli tarkoitus parantaa Suomen kustannuskilpailukykyä 5 %. Sen kaaduttua hallitus löi pöytään hyvin kyseenalaiset ja mahdollisesti perustuslain vastaisuuteen, spontaaniin yleislakkoon tai kansainvälisiin sopimuksiin kaatuvat pakkolakiesityksensä. Niiden vaikutukset myös osuvat lähinnä sisämarkkinoihin, eli on hyvin kyseenalaista, onko niillä mitään vaikutusta Suomen ulkoiseen kilpailukykyyn, paitsi tietenkin lakkojen kautta tuleva kielteinen vaikutus.

SAK:n esitys tarjoaa hallitukselle 4,2 % kustannuskilpailukyvyn parannusta, eli hallituksen ja työnantajapuolen pitäisi löytää omaa osuutta vain 0,8 %. Lisäksi SAK tarjoaa hallitukselle varsinaista herkkupalaa: toista palasta pääministeri Sipilän yrityksestä 15 % kustannuskilpailukyvyn parantamiseen. 5 % palkkamaltti on nyt kytkykauppana SAK:n esityksessä ja pakkolakiesitysten vetämisessä takaisin.

Hallituksen edustajat eivät tainneet aiemmin tänään ymmärtää, mitä torjuivat kun sanoivat ay-liikkeen sovintoyritykselle ykskantaisen ein, ilmeisesti edes lukematta koko ehdotusta ajatuksen kanssa. Se kuitenkin tarjoaisi hallitukselle keinon päästä pois nurkasta, johon se on itsensä maalannut kaivautumalla Etelärannan työnantajaliittojen kanssa samaan poteroon. Kauppalehden kolumnistit ja EK:n entiset johtajatkin kritisoivat jo tällaista asennetta.

Yksipuolinen leirinvalinta ei sovi Suomessa hallitukselle ja se johtaa väistämättä reaktioon. Voi vain kuvitella, millaisia vastatoimia työnantajapuoli aloittaisi, jos hallitus liittoutuisi ammattiliittojen kanssa niitä vastaan. SAK tietää hyvin, millaista vahinkoa massiiviset lakot ensi palkkaneuvotteluiden yhteydessä tai yleislakko pakkolakien kaatamiseksi aiheuttaisi. Siksi se haluaa nyt pelastaa hallituksen.

Hallitus toimisi viisaasti, jos se nyt tarttuisi ojennettuun käteen.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu