Sebastian Tynkkysen erottaminen on laiton

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on ilmoittanut, että hänet on erotettu puolueensa jäsenyydestä puoluehallituksen päätöksellä viime perjantaina. Perussuomalaisten puoluerakenne, jossa kaikki jäsenet kuuluvat suoraan puolueeseen antaa puoluehallitukselle tämän ihanan vallan sitoa ja päästää.

Paitsi, ettei annakaan! Sitaatti: "Erikoistilanne syntyy silloin kun yhdistyksestä (so: puolueesta) erottaminen merkitsee myös hallituksen jäsenyyden päättymistä. Näin on asian laita silloin, kun hallituksen jäsenen on oltava myös yhdistyksen jäsen. Tällaisessa tapauksessa hallituksella ei voi olla toimivaltaa jäsenen erottamiseen yhdistyksestä. Muutoin se voisi erottaa hallituksen jäseniä." (Halila & Tarasti: Yhdistysoikeus, 2011, s. 253)

Toisin sanoen, kun yhdistys (so. puolue) on yleisessä kokouksessaan (puoluekokous) valinnut itselleen hallituksen ja puheenjohtajiston, on se jäsenistön tahto ja mikäli tätä tahtoa halutaan muuttaa, on kutsuttava koolle ylimääräinen jäsenkokous, eli siis tässä tapauksessa uusi puoluekokous. Tämä on normaalia yhdistysjuridiikkaa, joka on tuttua kaikille rekisteröityjen yhdistysten luvatussa maassa kansalais- ja järjestötoimintaa harrastaneille ihmisille.

Omassa puoluetoiminnassani ei koskaan ole tullut vastaan tarvetta erottaa puolueen jäsentä, mutta yleinen ohje on aina ollut, että yleinen kokous kutsutaan jopa rivijäsenen kohdalla koolle, ellei kyse ole valtakunnallisesta järjestöstä, jossa tämä luonnollisesti olisi melko hankalaa. Aina tulee toimia siten, että kurinpidollisten toimien kohteeksi joutuvalla henkilöllä on mahdollisimman vahva oikeudellinen turva ja mahdollisuus esittää omat vastauksensa esitettyihin epäilyihin tai syytöksiin.

Nyt puolueen varapuheenjohtaja on erotettu kokouksessa, jossa hän ei ollut läsnä ja jota ennen hänelle ei ilmoitettu häneen kohdistettavista kurinpitotoimista, jotta hän olisi voinut saapua paikalle tai ilmaista kantansa asiaan kirjallisesti. Sen sijaan huolehdittiin, että varapuheenjohtaja oli ulkomaanmatkalla saadessaan tiedon jo päätetystä asiasta. Lisäksi päätös oli vielä selkeästi yhdistyslain vastainen.

En ole Sebastian Tynkkysen poliittisen toiminnan tai aatteiden suurin ihailija. Hänen tapansa tehdä politiikkaa ei ole mielestäni hyvä. Tästä vahvana todistuksena esimerkiksi väitteet siitä, että Oulun katolinen kappeli olisi suunniteltu siten että se on helppo muuttaa muslimien rukoustilaksi. Nuoret ihmiset kuitenkin tekevät toisinaan virhearviointeja. Kaikkia meitä tulisi kohdella samojen pelisääntöjen mukaan. Erityisesti kuvittelisi, että puoluetoverit suhtautuisivat omiinsa myötätuntoisesti ja pyrkisivät mahdollisimman reiluun kohteluun.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Timo Soinille oma yksinvaltius on kaikki kaikessa, eikä siinä paljon herkkätunteisuudelle tilaa jää. Tai edes Suomen lainsäädännön kunnioitukselle.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu