Kaatuuko Juha Sipilän hallitus?

Helsingin Sanomat ja Yleisradio ovat uutisoineet, että Juha Sipilän hallitus on hyvin lähellä hajoamista. Itse ounastelin, että Perussuomalaisten kannatuksen äkillinen romahdus ja siitä syntyvä ristiveto eduskuntaryhmässä voisi hyvinkin aiheuttaa hallitukselle tilanteen jossa se menettäisi enemmistön tai Perussuomalaiset lähtisivät pois pitääkseen puolueen koossa.

Yllättäen tukkanuottasilla ovat nyt kuitenkin "vastuulliset porvaripuolueet" Keskusta ja Kokoomus, jotka ovat vakuuttaneet ettei politiikassa ole kyse arvoista tai ideologioista vaan asioiden hoitamisesta järkevällä tavalla. Kuitenkin nyt Kepu on Sipilän johdolla linjannut, että sote-alueita pitää olla 18, eikä yhtään vähempää. Alexander Stubbin Kokoomus taas on paaluttanut yhtä tiukan kannan, ettei alueita saa olla enempää kuin 12. Sipilä on ilmoittanut, että jos hänen esitystään ei hyväksytä, niin hallitus hajotetaan. Tahtopolitiikkaa, jonka edessä Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynenkin kalpenevat.

Näiden vanhan kepun voimamiesten kanssa pystyi kuitenkin neuvottelemaan ja hakemaan kompromissia. Sama päti Kokoomuksen aikaisempiin johtajiin, puhutaan sitten Ilkka SuomisestaHarri Holkerista tai Sauli Niinistöstä. Stubbin johdolla Kokoomus on omaksunut hyvin vahvan yhden totuuden linjan, josta joustaminen ei tunnu käyvän laatuun. Timo Soinin itsevaltaisuus omiensa keskuudessa kalpenee sen rinnalla, miten Sipilä kuvittelee voivansa johtaa vapaaehtoisuuteen perustuvan koalitiohallituksen työskentelyä. Ilmeisesti Nokian pelolla ja uhkailulla johtamisen kulttuuri on yleisempääkin 1990-2000 -lukujen taitteen it-firmoja johtaneiden diplomi-insinöörien keskuudessa.

Voimaa gallupeista?

Laskeeko Sipilä sitten eilen tulleen Ylen gallupin varaan, jossa SDP:n kannatusnousu jatkuu ja puolue on jo 20 prosentin paremmalla puolella. Perussuomalaiset jäisivät alle 10 % kannatukseen ja kauas Vihreiden taakse jos ajauduttaisiin uusiin vaaleihin. Kokoomuksellekin olisi luvassa kylmää kyytiä. Tässä olosuhteessa voisi olettaa, että Kepulla olisi hyvinkin vääntömomenttia, koska se olisi todennäköisesti seuraavassakin hallituksessa.

Tässä on tosin sellainen pieni mutta, että suomalaiset arvostavat lopulta kompromisseja ja tulosten tekemistä. Jos Sipilä kaataa hallituksensa pikkumaisen sotealueiden määrästä käydyn tappelun takia, voi hyvinkin olla että äänestäjät rankaisevat Keskustaa hyvinkin rankasti uusintavaaleissa.

Oli miten oli, Sipilän toimintatapa joka perustuu saneluun, uhkailuun ja hätiköityihin ratkaisuihin ilman riittävää valmistelua tai perehtymistä kerää kritiikkiä niin työnantaja- kuin työntekijäpuolenkin työmarkkinajärjestöistä, kokeneilta lainvalmistelijavirkamiehiltä, oikeusoppineilta ja hallituskumppaneilta. Sellainen toimintatapa ei ole kestävä ja vaikka hallitus tästä kriisistä selviäisikin, sille ei voi odottaa kovin pitkää elinikää.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu