Hallintarekisterikohun tilinpäätös

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ilmoitti tänään, että hallitus luopuu osakkeiden hallintarekisteröinnistä osana arvopaperikeskusasetusta. Ilmoitus tapahtui sen jälkeen kun viime torstain kyselytunnilta herännyt kohu oli riehunut jo yli viikonlopun eikä osoittanut mitään laantumisen merkkejä. Valtiovarainministeriä syytettiin valehtelusta, tämän eroa vaadittiin ja lisäksi pääministerin tiedonantoa ja luottamuslauseäänestystä Stubbin asemasta. Keskustan ja jopa Kokoomuksen rivit alkoivat rakoilla hallintarekisterin takaa. Hallituskumppaninsa taakse ilmoittautunut pääministeri Juha Sipilä joutui ikävään asemaan.

Vieläkään Stubb ei tosin myöntänyt, että itse hallintarekisteri olisi huono ajatus, joka vähentäisi avoimuutta ja helpottaisi muutenkin matalien pääomatuloverojen välttelyä. Sitä ei vain ministerin mukaan ”tässä poliittisessa tilanteessa kannata ajaa eteenpäin”. Kuitenkin hallintarekisterin pitäisi nyt olla kuopattu. Sepä jää nähtäväksi. Kyseessä on kuitenkin jo eräänlainen lainsäädännöllinen zombi (tai Lasarus), sillä arvopaperikeskusasetus piti laatia jo viime hallituskaudella.

Silloinen valtiovarainministeri, SDP:n Antti Rinne antoi saman ohjeen Valtiovarainministeriölle kuin Stubb nyt: arvopaperikeskusasetus on valmisteltava ilman hallintarekisteriä. Valtiovarainministeriö kuitenkin yksinkertaisesti kieltäytyi tottelemasta nimetyn ministerin antamaa selkeää käskyä. Saa nähdä, onko ministeri Stubbin auktoriteetti VM:n virkamiesjuntan yli vahvempi kuin ministeri Rinteen. Itse uskon, että hallintarekisteröintikamppailussa nähdään vielä useampikin jälkinäytös. Voi olla että kestämättömien perustelujen ja epätosien väitteiden esittäminen on vain viivyttänyt VM:n ja Finanssialan keskusliiton lempilasta.

Sinänsä toiveikkuutta tämä ratkaisu herättää: julkisella paineella ja opposition käytännöllisellä kritiikillä on kyetty vaikuttamaan hallituksen politiikkaan ja perumaan Suomen kannalta vahingollisia hankkeita. Oppositiosta kyetään vaikuttamaan. Valitettavasti vain tuntuu, että kun huonot hankkeet saadaan torpattua, niin hallituksen työlistalle tuntuu jäävän kovin vähänlaisesti asioita joissa saadaan konkreettista edistystä aikaiseksi. Konkreettisia toimia kuitenkin tarvittaisiin, jos halutaan saada kasvua ja töitä.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu