Yhteiskuntasopimuksen maaliin saattaminen vaatii nyt hallitukselta toimia

Tällä viikolla monia suomalaisia ilahdutti tieto siitä, että työmarkkinajärjestöt olivat päässeet sopuun Suomen kilpailukykyä ja paikallista sopimista kehittävistä toimenpiteistä, joilla korvataan hallituksen suunnittelemat pakkolait. Vältettiin lakkoaallot, pitkä ja holtiton liittokierros sekä palkkamaltin mureneminen. Vaikka sopimus sisältää kipeitä ja epäoikeudenmukaiselta tuntuvia osuuksia, SDP:n mielestä on aina parempi tehdä sopimalla kuin sotimalla.

Ilo saattoi kuitenkin jäädä ennenaikaiseksi. Tänään koolla olleet palkansaajajärjestö SAK:n liitot ovat antaneet vaihtelevia vastauksia: entinen kovan linjan vientiliitto Paperi on mukana, samoin massiivinen julkisten palvelualojen JHL. Mahtiliitto Metalli on antanut ehdollisen kyllän. Sopimuksen ovat torjuneet merkittävinä liittoina Raksa, työmarkkinoiden ongelmalapsena monien demareiden ja palkansaaja-aktiivien pitämä AKT sekä yksityisen palvelupuolen jättiliitto PAM. Näistä työnantajapuoli on vaatinut AKT:n mukanaoloa suoraan ja PAM on niin suuri, että sen poisjääntiä tuskin sulatetaan Etelärannassa.

Vastuu luottamuksesta on hallituksella

Kyse on ennen kaikkea siitä, millaisia olivat hallituksen ulostulot sopimuksen synnyttyä: fist bumpeja tehtiin kun työehtoja saatiin sopimalla heikennettyä, mutta niiden vastineeksi luvattuun lisäsäästöjen ja veronkiristysten perumiseen ei haluttu sitoutua. Aiemmin luvattua veronkevennysporkkanaa ei ole edes mainittu. On kuitenkin selvää, että yksipuolisella palkkaleikkausten ja työajan pidennysten linjalla työpaikkoja ei synny lisää, vaan päin vastoin kulutuskysyntä supistuu ja palvelualojen työpaikkoja katoaa. Yhteiskuntasopimus toimii vain, jos palikat ovat tasapainossa.

Hallituksessa pitäisi nyt ymmärtää, että jos haluaa saada mannaa, on pidettävä oma osa sopimuksesta. Jos tämä sopu päästetään nyt kaatumaan, niin paluuta neuvottelupöytään tuskin enää löytyy tämän hallituksen aikana ja siten pitkittyy Suomen taloudellisen tilanteen korjaaminen. Tilanne on nyt kriittinen, mutta vielä olisivat käsillä viimeiset hetket pelastaa sopu. Se vaatisi nyt pienipalkkaisten suomalaisten ja kotitalouksien kulutuskysynnän puolustamista.

Jos hallitus on valmis käärimään hihat ja puolustamaan tasapuolisen sopimisen kulttuuria, SDP haluaa seistä asiassa hallituksen rinnalla. 

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu