Jo Cox – Murhattu maailmanparantaja

Brittikansanedustaja Jo Cox on murhattu vain viikko ennen Iso-Britannian kansanäänestystä maan unionijäsenyydestä. Ensimmäisen kauden kansanedustaja Cox oli Birstallissa kadulla tapaamassa äänestäjiään ja silminnäkijöiden mukaan puuttui kahden miehen väliseen riitaan. Seurauksena toinen riitelijöistä huusi "Britannia ensin!" ja hyökkäsi sen jälkeen Coxin päälle aseinaan pistooli ja teräase. Cox kuoli sairaalassa saamiinsa vammoihin.

Cox oli Labourin puheenjohtajan Jeremy Corbynin mukaan pidetty edustaja yli puoluerajojen. Hänen taustansa kautta se on jopa ymmärrettävää. Cox työskenteli ennen valintaansa mm. avustusjärjestö Oxfamin palveluksessa ja  muissa hyväntekeväisyysjärjestöissä. Hänen työnsä keskittyi erityisesti köyhien auttamiseen ja naisten aseman parantamiseen. Lyhyesti sanottuna siis ihminen, joka halusi kaikille hyvää.

Se tässä kaikessa ihmetyttääkin. Miksi vihatekojen kohteeksi joutuvat säännönmukaisesti ihmiset, jotka haluavat hyvää muille? Ymmärtäisin jotenkin, jos sellaiset ihmiset jotka haluavat muille pahaa saisivat vihapostia, uhkailupuheluita ja vihjailuja oven taakse tulosta. Ei sekään tietysti hyväksyttävää olisi, mutta edes loogisempaa. Sen sijaan ne, jotka herjaavat muita suvakkihuoriksi ja maahantunkeutujiksi tai huutelevat kaduilla "rajat kiinni, uunit auki!" saavat nukkua yönsä rauhassa. Maailmanparantajia vainotaan kuin vesikauhuisia eläimiä.

Aika näyttää, mikä on tämän vastenmielisen veriteon tausta. Oletettavampaa kuitenkin lienee, että kyseessä oli yksittäisen häiriintyneen ihmisen teko kuin harkittu poliittisen ääriryhmän isku. Tämä isku nimittäin tuonee EU-jäsenyyden kannattajille rutkasti sympatiaääniä ja saattaa muuttaa koko vaalin äänestykseksi siitä, onko Iso-Britannia osa eurooppalaista arvoyhteisöä. Sellaisella asetelmalla äänestyksen tulos on itsestään selvä, kun nuoret ja epävarmat marssivat vaaliuurnille. Jos teko oli ilmaisu brittinationalismista, se kääntyy itseään vastaan.

Vaikka tekijä olisi ollut häiriintynytkin, se ei silti poista ilmiön huolestuttavuutta. Mieleltään sairaat ihmiset hakevat itselleen turvaa äärimmäisistä ajattelumalleista ja pahan olonsa purkamiseen kohdetta todellisesta maailmasta. Länsi-Saksan opiskelijaliikkeen Rudi Dutschken häiriintynyt ampuja haki teolleen oikeutusta äärinationalismista ja keltaisen lehdistön leimaavasta kirjoittelusta.

Yhteiskunta, jossa maailmanparantajista pyritään tekemään rikollisiin verrattavaa pohjasakkaa ja muita alatyylisesti tölvivistä populistipäälliköistä tehdään kansansankareita huomaa hyvin pian jäävänsä ilman Jo Coxin kaltaisia hienoja ihmisiä. Sankareita, joita se kipeästi tarvitsisi, mutta ei ansaitse.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu