Punainen – Yhä edistyksen väri

Elinkeinoelämän Keskusliitto on esittänyt, että päivähoitomaksuja alennettaisiin rajoittamalla tulojen vaikutusta päivähoitomaksuihin sekä erityisesti toisesta varhaiskasvatuspalveluiden piirissä olevasta lapsesta perittävää maksua olisi alennettava. Lisäksi varhaiskasvatuksesta tehtäisiin osittain maksutonta. Työministeri Jari Lindström (PS) taas esitti, että yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät päästettäisiin eläkkeelle ja säästettäisiin näin sekä ihmisiä että työvoimapalveluiden resursseja. Molemmat tervetulleita, järkeviä ehdotuksia lukuun ottamatta sitä, että EK haluaisi alentaa erityisesti korkeinta päivähoitomaksua ja maksattaa uudistuksen asumistuen saajilla. Itse mieluummin nostaisin ylimmän maksuluokan tulorajaa.

Mitä näillä esityksillä on sitten yhteistä? No, ne ovat molemmat demareiden esityksiä. Sosialidemokraatit esittivät jo 2014 että puolipäivähoidosta tehtäisiin maksutonta ja päivähoidon hintaa alennettaisiin. Kuukausi sitten joukko demarikansanedustajia esitti, että ex-kansanedustaja Ilkka Taipaleen (sd.) nimeä kantava Lex Taipale uusittaisiin. Sama vaatimus on SDP:n pitkäaikaistyöttömyyden torjuntaohjelmassa. Lindströmin esitys on Lex Taipaleen toistamista.

Silloin kun SDP esitti varhaiskasvatuksen osittaista maksuttomuutta ja maksujen alentamista, huudettiin kuorossa että se on liian kallista. Nyt kuitenkin EK on havainnut samat ongelmat kuin demarit: koulutetut, osaavat ja työhaluiset vanhemmat eivät lähde osa-aikaisiin tai pienipalkkaisiin töihin, koska päivähoito on niin kallista. Lisäksi tietysti varhaiskasvatus on ihan tutkitusti paras tapa tasata myöhempiä eroja oppimistuloksissa ja mitä pienituloisempi perhe, sitä enemmän varhaiskasvatuspalveluista hyötyy, koska sieltä saa samoja valmiuksia kuin hyvätuloisempien lapset vaikkapa yksityisistä kerhoista.

Sitä en tiedä, millä Lindströmin esitystä nyt lähdetään kaatamaan. Hintalappu olisi suhteellisen pieni, 20-30 miljoonaa, ja se vapauttaisi työvoimahallinnon ja perusturvaviranomaisten resursseja muualle. Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että mitään uusia eläkejärjestelyitä ei tehdä. Toinen perussuomalaisministeri, väistynyt Hanna Mäntylä on linjannut eduskunnassakin, ettei tällainen eläkejärjestely olisi linjassa yleisen eläkeiän nostamisen kanssa, kun Lex Taipaleen uusimista kannattanut Tarja Filatov (sd.) sitä kysyi. Kieltämättä, jos hallituksen linja on kepittää 300 000 työtöntä jotta nämä paremmin mahtuisivat 15 000 aukiolevaan työpaikkaan, niin tämä eläkeikää lähestyvien pitkäaikaistyöttömien armahdus sopisi huonosti valittuun linjanvetoon.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu