"Venäläismeininkiä" – Ville Niinistö sortuu rasismiin [OIKAISU]

OIKAISU 7.9. klo 18:46: Toisin kuin alun perin ymmärsin, IL ei siteerannut Niinistöä, vaan "venäläismeininki" oli sen oma ilmaisu jonka lehti oli jostain syystä laittanut lainausmerkkeihin ja nostanut otsikoihin vaikkei se ollut Vihreiden puheenjohtajan käyttämä sana.

Fennovoiman ydinvoimahanketta pitkään äänekkäästi vastustanut Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on jälleen ärähtänyt julkisuudessa Voimaosakeyhtiö SF:n tekemästä johtajansa Nils Merikannon irtisanomisesta. Irtisanomiseen selkeästi liittyy hämäriä piirteitä, kuten koko Venäjän valtion Rosatom -korporaation kanssa toteutettavaan Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen.

Hanketta on kritisoitu asiapohjalta ja aiheesta hämärien yritysviritysten ja Rosatomin huonon historian vuoksi. Niinistö kuitenkin kutsuu korruption, salailun ja huonon johtamistavan ilmapiiriä "venäläismeiningiksi", ikään kuin tällainen toiminta olisi jokin venäläisten kansallinen, kenties jopa suorastaan geneettinen ominaispiirre. Tällainen kielenkäyttö on törkeää sellaiselta johtajalta, jonka puolue on ankarasti tuominnut rasistiset yleistykset ja ulkomaalaisten rikollisuudella pelottelun muilta.

Vai voisiko joku kuvitella, että esimerkiksi perussuomalainen poliitikko kutsuisi jossakin maahanmuuttajaväestön runsaasti asuttamassa lähiössä palavia autoja "somalimeiningiksi" ilman, että asiasta nousisi someraivoa? Ei pääsisi, eikä tietysti kuulukaan päästä. Syrjäytymistä ja epäonnistunutta asunto- tai maahanmuuttopolitiikkaakin voi kritisoida haukkumatta ihmisiä tai ihmisryhmiä.

Rasismi hyväksytään kun se on käyttökelpoista

Venäläisiin kohdistuvat ennakkoluulot elävät suomalaisissa hyvin vahvoina. Rosatomin valikoiduttua Fennovoiman laitetoimittajaksi itseäni alkoivat kuvottaa hyvin nopeasti se, miten ydinvoiman vastustajat ottivat käyttöönsä russofobisen retoriikan. Mölinä alkoi Tsernobylistä ja päättyi venäläisten yleisesti surkeaan työmoraaliin ja kelvottomuuteen ihmisinä. Lisäksi tietenkin maalattiin uhkakuvia siitä, kuinka Rosatom rakentaa ydinaseita suomalaisesta ydinjätteestä (mahdotonta ja sitä paitsi suomalaista ydinmateriaalia ei saa viedä maasta pois) ja Venäjä saa Suomesta energiapoliittisen kuristusotteen.

Jos tällaista pelottelua esitettäisiin mitä tahansa muuta kansakuntaa kohtaan, Ville Niinistö olisi tuomitsemassa sen rasismina, mutta siinä vaiheessa kun ihmisten pelot ja ennakkoluulot palvelevat hänen poliittisia tarkoitusperiään, hän käyttää niitä täysin häikäilemättömästi hyväkseen. Paremmin tekisi, jos pyytäisi anteeksi ja lopettaisi pelottelulla ratsastamisen.

Fennovoiman vastustamisesta ei tietenkään tarvitse luopua. Rakennushankkeen turvallisuudessa voi olla puutteita, hankintaan voi liittyä korruptiota ja suomalaisten veronmaksajien rahat voivat valua Vladimir Putinin ja tämän lähipiirin taskuihin. Asiaa pitää seurata tarkasti ja väärinkäytökset pitää torjua. Rasistinen pelottelu ei kuitenkaan edistä asiaa, vaan pikemminkin päin vastoin.

 

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu