Tapaus "Lelusalakuljettaja"

Helsingin SDP nosti näyttävästi esille Ylen ja Mtv3:n "Aleppon lelusalakuljettajana" sankariksi nostaman suomensyyrialaisen Rami Adhamin liittymisen puolueeseen. Paikalle oli tuotu jopa entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ottamaan vastaan uutta tulijaa. Sen jälkeen nousi myrsky. Kerrataanpa sen vaiheet.

Asia ei ehtinyt vanheta montakaan päivää, kun Adhamin taustasta alkoi nousta esiin epämääräisiä seikkoja: poseeraamista syyrialaisten radikaali-islamistisaarnaajien kanssa ja illalliskuvia ääriryhmien taistelijoiden kanssa. Nämä asiat olisivat voineet kuitenkin ratketa vielä viattomalla tavalla: usein humanitaarista apua välittävät ja kriisialueilla toimivat joutuvat murtamaan leipäänsä sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa normaaleissa olosuhtiessa sivistyneet ihmiset eivät asioisi lainkaan.

Kiistämättömällä tavalla ase kuitenkin savusi, kun Adhamin sosiaalisen median kirjoittelu nousi esiin: erityisesti shiiamuslimeihin kohdistetut vihakirjoitukset olivat sellaisia, ettei niitä voinut järkevästi selittää humanitäärisen auttajan tuotoksiksi. Osansa saivat myös kurdit ja muut "vääräuskoiset". Näitä nostoja tekivät erityisesti Lähi-itään liittyvässä kansalaisaktivismissa profiloitunut kosmologi Syksy Räsänen ja SDP:ssä toimiva kurdiaktiivi Anter Yasa.

Tiedot Adhamin islamistikytköksistä ja rasistisesta kirjoittelusta olivat olleet Suomi-Syyria -ryhmissä ja muissa aktivistiverkostoissa tiedossa, mutta vasta SDP:hen liittymisen jälkeen asia lähti leviämään kuplan ulkopuolelle ja johti aina Helsingin Sanomien palstoille saakka. SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen ilmoitti tässä vaiheessa, että asia selvitetään pohjamutia myöten heti alkuviikosta.

Nyt maanantaina Rami Adham päätti puoluesihteerin kanssa käymänsä keskustelun jälkeen vetäytyä sosialidemokraattisen puolueen jäsenyydestä. Hän on johdonmukaisesti kiistänyt olevansa islamisti tai toimivansa yhteistyössä jihadistien kanssa. Yhteistyön FSA:n (Vapaan Syyrian armeija) ja Islamic Frontin kanssa hän on kuitenkin myöntänyt. Näissä kapinallisten liittojärjestöissä on sekä sekulaareja että radikaaliuden asteeltaan vaihtelevia, sunnalaisia islamistisia aseryhmiä, eli se ei sinänsä sulje islamistiyhteistyötä ulos.

Mitä tästä on opittava?

Puolueeni, SDP on ollut sinisilmäinen sen suhteen, mitä tulee kriisialueilta ja kolmannesta maailmasta tuleviin henkilöihin jotka aktivoituvat poliittisesti Suomessa. On ymmärrettävä, että poliittisten mielipiteiden keskiarvo ja määrittely muualla maailmassa on hyvin erilaista kuin meillä. On myös ymmärrettävä, että ihmiset jotka ovat henkilökohtaisesti kytköksissä erilaisiin käynnissä oleviin sotkuisiin konflikteihin harvemmin kykenevät suhtautumaan kiihkottomasti niiden eri osapuoliin. Oman viiteryhmän touhuja saatetaan ymmärtää pitkällekin ja toisaalta muita sitten vihata aiheettoman paljon tai leimata kokonaisia ihmisryhmiä esim. jonkin aseryhmän tai armeijan tekemien hirmutekojen vuoksi.

Islamististen ääriryhmittymien voimakkuus Syyriassa ja muualla muslimimaailmassa ei ole noussut tyhjästä. Kannatus uskonnollisten periaatteiden mukaan rakennetuille valtioille, joissa sovelletaan tiukkoja uskonnollisia normeja ja jossa eriuskoisille tai eri suuntauksen Islamia toteuttaville muslimeille on tarjolla enintään toisen luokan kansalaisen asema on selkeästi korkeammalla tasolla kuin sekulaareissa länsimaissa. Se ei ole universaali normi, eikä ikuinen totuus, koska poliittisen islamin kannatus on voimistunut sekulaarien ja aiemmin hyvinkin maallistuneiden arabivaltioiden heikentyessä.

Suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä ei saa olla sijaa rasismille, uskonnolliselle ahdasmielisyydelle tai vihapuheille. Tämä pätee aivan yhtä lailla syyrialaisiin, kurdeihin, sunneihin ja shiioihin, kuin vaikka kristittyihinkin. SDP ei saa toteuttaa tässä asiassa kaksoisstandardia ja siinä vaiheessa, kun ihmisiä aletaan tuoda mediassa esiin jäseninämme ja ehdokkainamme luottamustehtäviin pitää olla varmoja, että he ovat sitoutuneet puolueemme jakamattoman ihmisarvon periaatteeseen ja kunnioittavat kanssaihmisiään.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu