Perussuomalaisten Nuorten höpö-peli poikki

Perussuomalaiset Nuoret ovat lanseeranneet kannustavahenkisen kuntavaalivideonsa, joka edustaa niinsanottua maanläheistä likasankotyyliä. Tämä on meille tuttua rapakon takaa Yhdysvalloista, jossa tällä tyylillä on tehty vaalikampanjoita pitkään. Uuden huipun se toki saavutti tuoreimmassa Donald Trumpin menestyksekkäässä vaalikampanjassa.

Suomessa tällä linjalla ei yleensä olla kiitosta ja menestystä saavutettu. Lähinnä tulee mieleen SAK:n pahamaineinen "porvari syö lapsesi" -kampanja vuoden 2007 eduskuntavaaleista. Toivon, että asia on kansainvälisistä esimerkeistä huolimatta edelleen näin. Fakta nimittäin on, että toisin kuin kaksipuoluejärjestelmässä, niin Suomessa ei kepulandian ulkopuolella mikään puolue voi yksin päättää kunnan asioista, vaan tarvitaan neuvottelua ja yhteistyötä muiden ryhmien kanssa.

Toki sen yhteistyön tulee tapahtua avoimesti ja päivänvalon kestävällä tavalla, mikä ei videossa toteudu. Lisäksi asioiden on mentävä laillisessa järjestyksessä: julkisten palveluiden järjestäminen on oma kokonaisuutensa, kunnan urakat toteutetaan kilpailutuksen kautta ilman poliittista näpelöintiä ja luottamustoimista neuvotellaan näistä asioista erikseen. Neuvotellen myös Perussuomalaiset ovat saaneet Jyväskylässä ammatillisesti pätevän ehdokkaansa perusturvalautakunnan puheenjohtajaksi. Ilman muiden ryhmien siunausta heillä ei olisi ollut niin painavalle paikalle mitään asiaa.

Haukkuminen kertoo epätoivosta

On surkeaa, että myös emopuolue on lähtenyt samalle linjalle ja haukkuu demareita radiomainoksessaan. Kepuun ja SDP:hen suuntautuva törky kertoo, että äänestäjien siirtyminen näihin puolueisiin koetaan uhkana, vaikka kunnallispolitiikassa Perussuomalaiset ovat olleet molempien kanssa rakentavassa yhteistyössä. Kun äänestäjät ovat pitkälti samoista sosioekonomisista ryhmistä, niin usein agendakin on yhteinen.

Eniten eroja kansalliskonservatiivisilla Perussuomalaisilla on ollut Kokoomuksen euromyönteiseen markkinaliberalismiin ja punavihreiden monikulttuuriseen arvoliberaaliuteen. Näistä perinteisistä vihan kohteista ei kuitenkaan nyt sanota mitään. Ideologisen vastavoiman luomisesta persuissa on siirrytty "omiksi" miellettyjen äänestäjien pelotteluun ja lannistamiseen.

Kuten Trumpin kampanjassakin huomattiin, negatiivisen kampanjan teho ei perustunut siihen että se innostaisi äänestäjät omasta sanomasta tai saisi heidät uurnille. Sen sijaan sillä saadaan epävarmat äänestäjät jäämään kotiin ja houkutellaan muutama ääni itsellekin vain vastustamaan vaihtoehtoja. Kun äänestysprosentit muutenkin ovat aivan liian alhaisia, niin tällainen toiminta on demokraattisen prosessin vahingoittamista ja sen vuoksi todella kurjaa peliä.

Perussuomalaisilla voi kuitenkin olla vaikeaa tarjota positiivista agendaa vaaleihin, kun eduskuntavaalien jälkeen unohdetun kansan asia jäi hoitamatta ministeriaudien ovien auetessa. Kuntapoliittisessa vaikuttamisessa taas ei viimeiseen neljään vuoteen ole juurikaan näyttöjä mistään omasta johtajuudesta: toisilla paikkakunnilla PS-ryhmä on peesannut Kokoomusta ja Keskustaa, toisilla taas ollut yhteistyössä SDP:n ja Vasemmistoliiton kanssa. Monilla paikkakunnilla ryhmä on myös hajonnut, kun sisäinen oikeisto ja vasemmisto eivät ole löytäneet yhteistä säveltä.

Tuoreimman PS:n radiomainoksen mukaan Perussuomalaisten valtuustoryhmissä saa "sanoa mitä haluaa". Se kyllä on huomattu, että puolueessa saa sanoa ihan mitä haluaa joutumatta mistään sanomisistaan vastuuseen.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu