SDP saa ansaitsemansa puheenjohtajakilvan

Ay-gangsteri, punavihreä populisti ja oikeistolainen markkinademari kisaavat SDP:n puheenjohtajuudesta, ainakin jos on uskominen Yleisradion analyysia aiheesta. Tekisi mieli laittaa sana analyysi lainausmerkkeihin, mutta pieni provosointi medialle sallittakoon. Kaiketi mainosrahasta riippumattomankin journalismin tulee maanitella itselleen klikkauksia huomiotalouden aikana.

Hyvät ehdokkaat, hyvähenkinen kampanja

Itse olen uuden vuoden alkupäivinä keskustellut tovereiden kesken puheenjohtaja-asiasta suhteellisen laajasti sekä kasvokkain että somen puolella. Kolmantena kisaan ilmoittautuneen Tytti Tuppuraisen ehdolle asettumisen alettua liikkua puolueen aktiivien keskuudessa varmana tietona asetelmista kykenikin jo saamaan tolkkua. Ihmiset asettuvat tukemaan suosikkiaan ja niistäkin, jotka eivät kantaansa suoraan ilmaise voi usein päätellä kenen suuntaan ovat kallellaan. Sinänsä huvittavaa kyllä, kun minutkin on jo asemoitu sekä varmoihin Antti Rinteen uudelleenvalinnan kannattajiin että tukevasti Timo Harakan takana oleviin nuoriin leijoniin.

Ensimmäinen oletus liittynee siihen, että 2014 puoluekokouksen aikaan tuin Rinnettä. Hänellä oli silloin hyvä ohjelma ja uskoin SDP:n kykenevän korjaamaan kurssiaan nopeasti. Menneet kisat ovat kuitenkin menneitä ja aika on viisastuttanut siinäkin suhteessa, ettei kansanliike SDP ole yhden ihmisen tai minkään puolueen todellisen tai kuvitellun faktion show. Tämän on huomannut suurin osa kampanjan tekijöistäkin, sillä se keskittyy oman ehdokkaan vahvuuksien ja avauksien esilletuomiseen. Kilpailijoita mollaavat lähinnä marginaaliset, katkeroituneet yksilöt joilla ei ole juuri asemia sen enempää kampanjoissa kuin itse liikkeessäkään.

Timo Harakalla on hyviä teesejä ja näköaloja puolueen uudistamiseksi, oli jo 2014 eurovaaleissa kun olin mukana hänen kampanjassaan. Se tekee hänestä vahvan ehdokkaan. Hyvä johtaja tarvitsee kuitenkin myös kykyä tinkiä omasta kannastaan ja ottaa mukaan nekin, jotka eivät jaa samaa visiota. Kyky ottaa kritiikki huomioon ja aidosti kuunnella eri mieltä olevia on tärkeää moniäänisen liikkeen johtajalle. Antti on ehtinyt tämän oppia, Timon tulisi vakuuttaa että hänkin on tähän valmis.

2014 tapasin myös Tytti Tuppuraisen SDP:n silloisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kampanjatilaisuudessa Helsingissä, kun satuimme lähtemään yhtä aikaa pois paikalta. Tuppuraisen taustajoukkojen sanotaan koostuvan niistä, jotka viimeksi tukivat Urpilaista. Ehkä näin onkin, mikäs siinä. Ei tukiryhmä ehdokasta pahenna, eivätkä ehdokkaat tukijoitaan. Vahvaa koulutuspoliittista ja eurooppalaista ääntä tarvitaan joka tapauksessa muistuttamaan talous- ja työllisyyspuheeseen keskittyvälle työväenliikkeelle, että sosialidemokratia on myös sivistyksen ja kansainvälisyyden liike. Lisäksi Tytti on osoittanut toiminnallaan Rinteen johtaman SDP:n keskeisissä tehtävissä, että asiat ja tulokset ratkaisevat, eivät taustaryhmät tai henkilövalinnat.

Paras voittakoon, käytännön työ ratkaisee

Olen siis tukenut kahden ehdokkaan kampanjaa, lisäksi olen haastatellut kahta, Tuppuraista ja Rinnettä graduani varten. Valitsin haastateltavani sillä perusteella, kenellä uskoin olevan mielenkiintoisinta sanottavaa työn muutoksesta ja tulevaisuudesta. Olen keskustellut kahden kesken kaikkien ehdokkaiden kanssa ja pidän heitä miellyttävinä ihmisinä, jotka kykenevät kuuntelemaan ja ottamaan muut ihmiset huomioon.

Kuka tahansa heistä valitaankin SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi ja käytännössä myös pääministeriehdokkaaksi, niin tämä punavihreä ay-myönteinen oikeistodemari ainakin mielellään toimii heidän johdollaan Suomen haasteiden ratkaisemiseksi. Vasta kun ihminen puheenjohtajan saappaisiin astuu, hänestä nähdään millainen tekijä on kyseessä. Todelliset vahvuudet ja heikkoudet pääsevät puntariin vasta työnäytteen myötä.

Käytännön tehtävänä SDP:n puheenjohtajalla on vuonna 2017 kuntavaalien voittaminen ja sitä kautta selkeän mandaatin saaminen kansalaisten yhdenvertaisten palveluiden puolustamiselle sekä sosialidemokraattiselle vaihtoehdolle, jossa keskitytään yhteisten talous- ja työllisyysongelmiemme ratkaisuun eikä siihen, miten yhteiskunnassa mahdollisimman suuri osa vallasta voidaan keskittää demokraattisen kontrollin ulottumattomiin ja virkamieseliitin tai pääomasijoittajien hallitsemiin yhtiöihin.

Ottaen huomioon pääministerin sukeltavat suosioluvut ja hallituspuolueissa Keskustassa ja Perussuomalaisissa muhiva tyytymättömyys, SDP:n puheenjohtajan tulee myös valmistautua siihen, ettei hallitus kykene istumaan vaalikauden loppuun ja edessä ovat uudet eduskuntavaalit mahdollisesti jo ensi syksynä. Tätä voi jopa toivoa, sillä on käynyt ilmeiseksi, ettei hallitus kykene toteuttamaan lupauksiaan velkaantumisen pysäyttämisestä ja työllisyysasteen nostamisesta, vaan ainoastaan myymään valtion tuottavaa omaisuutta ja rapauttamaan julkistaloutta entisestään.

Ansaittu puheenjohtajakilpa

Kaiken epämääräisen riitelyotsikoinnin ja aiemmin mainitsemieni sivuun jääneiden katkeroituneiden yksittäistapauksien suoltamien mediavuotojen jälkeen SDP on saamassa sellaisen puheenjohtajakisan, jonka Suomen vankimmin demokratiaan ja avoimeen sisäiseen keskusteluun sitoutunut kansanliike ansaitsee ja joka näyttää liikkeen sellaisena kuin se meille puolueen tavallisille aktiiveille näyttäytyy. Meille on usein kovasti vaikeaa tunnistaa SDP:tä lehtien otsikoista.

Nyt päästään puhumaan tulevaisuudesta, visiosta ja innostamisesta. Kysymyksistä, jotka oikeasti pitää ratkaista jäsenistön harmaantuessa ja muiden puolueiden haastaessa meidät keräämällä korkeita nuorisokannatuslukemia. SDP on historiallisesti ollut yhteiskuntaa uudistava voima ja sen on oltava jälleen sellainen, jos haluamme lunastaa jälleen paikkamme Suomen suurimpana puolueena. Kysymyksistä, joita kukaan puheenjohtajaehdokkaista ei kykene ratkaisemaan yksin, vaan johon tarvitaan meitä kaikkia, niin pidempään kypsyneen kuin uutuuttaan kiiltelevänkin SDP:n puoluekirjan omaavia tovereita.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu