Saksan vihreä energiakäänne on sysimusta

Talouselämä uutisoi asian, jonka energiapolitiikkaa faktapohjalta seuraavat ovat tienneet jo pitkään: Saksan vihreä energiavallankumous on epäonnistunutta, sysimustaa politiikkaa jota ohjaavat faktojen sijaan fanaattinen ideologia ja katteeton optimismi. Saksa on rakentanut kustannuksista piittaamatta valtavan määrän tuuli- ja aurinkovoimaa julkisten tukien avulla, vaikkei niiden vaihtelevan tuotannon tasaamiseen ole muita keinoja kuin polttaa valtavia määriä kivi- ja ruskohiiltä talvisin, öisin ja silloin kun ei tuule. Samaan aikaan vaarallisina pidetyt ydinvoimalat on ajettu alas.

Seurauksena Saksan hiilidioksidipäästöt ovat nelinkertaiset verrattuna Suomeen ja 20-kertaiset Ruotsiin nähden. Jopa kivihiilivoiman kotimaa Iso-Britannia tuottaa sähkönsä puhtaammin kuin "vihreä" Saksa! Toinen tuulivoiman suurmaa Tanska tupruttelee Suomeen verrattuna kolminkertaisen määrän hiilidioksidia taivaalle samaa tuotettua sähkömäärää kohden. Tanskan panostukset tuulivoimaansa ylittävät edelleen pahamaineisen epäonnistuneen Olkiluodon kolmosreaktorin kustannukset, eivätkä tulokset ole tämän parempia.

Huippumaa vertailussa on siis länsinaapurimme Ruotsi, joka saa kiittää osittain edullisia olosuhteitaan vesivoimalaitosten rakentamisen kannalta. Yhtä suuri sähköntuottaja kansankodissa on kuitenkin ydinvoima, siis se energiamuoto jonka vihreät niin sanotut ympäristönsuojelijat ovat saaneet Saksassa ajettua alas. Toiseksi merkittäväksi hiilettömän sähkön maaksi voisi nostaa Ranskan, joka jo 70-luvulla päätti hankkiutua eroon öljyriippuvuudestaan siirtymällä sähköntuotantoon lähes pelkästään ydinvoiman avulla.

Suomessa tuotettu sähkö oli Talouselämän mukaan viime vuonna 78-prosenttisesti kasvihuonekaasupäästötöntä. Uusiutuvien energialähteiden osuus oli 45 prosenttia sähköntuotannosta ja kotimaisten energialähteiden osuus 50 prosenttia. Tästä energiasta tosin merkittävä osuus on vesivoimaa, jonka vaatimat padot häiritsevät virtaavien vesistöjemme ekosysteemejä ja virkistyskäyttöä.

Ekologisesti vastuullisin ja myös hyötysuhteeltaan tehokkain ratkaisu on siis selkeästi edelleen panostaa energiatehokkuuden parantamiseen ja lisätä ydinvoiman osuutta energiantuotannossa. Yksityistahojen asentamat aurinkopaneeli- ja tuulivoimaratkaisut voivat paikallisesti täydentää tätä, mutta kokonaisuuden kannalta ne eivät ole erityisen merkittävässä roolissa.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu