Miksi SDP tuki Terrafamen pääomitusta?

Moni on ihmetellyt ja paheksunut sitä, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tuki viime syksynä hallituksen ratkaisua pääomittaa pahamaineista Talvivaaran kaivosta operoivaa Terrafame oy:tä sadalla miljoonalla. Jo keväällä 2016 tosin arvioitiin, että Talvivaaran alasajo maksaisi veronmaksajille jopa puoli miljardia euroa. Aiheutuneita ympäristöhaittoja sekään ei korjaisi: mikä on tehty, se on tehty eikä sitä tekemättömäksi saa.

Todennäköisesti kaikki paitsi Keskusta ja kaivoksen asialla aikanaan huseerannut ministeri Paula Lehtomäki (nyk. pääministerin valtiosihteeri) kykenevät myöntämään, ettei Talvivaaraa koskaan olisi pitänyt myllätä. Olisi kuitenkin typerää laittaa satoja miljoonia veronmaksajien rahaa montun umpeen luomiseen, jos kaivos on mahdollista saada voitolliseksi. Talvivaaran biokasaliuotustekniikka on kuitenkin uraauurtava teknologinen ratkaisu, eikä Kainuuseen synny joka vuosi vastaavaa määrää työpaikkoja, ei edes kerran vaalikaudessa. Järkivihreyttä olisi siis saada aiheutuneelle ympäristövahingolle mahdollisimman paljon vastinetta.

Nyt näyttääkin siltä, että Talvivaaran toiminta voi jatkua ilman veronmaksajien lisärahaa, on jopa toivoa siitä että panostukset saadaan sijoitustuottoina takaisin ja ajastaan usko hankkeen ylläpitoon voi tuottaa voittoa. Jo viime syksynä arvio oli, että näin voi käydä ja alasajosta seuraavan 300-500 miljoonan varman tappion sijaan valtio voi huonoimmassakin tapauksessa vähentää menetyksiään ja parhaassa päästä voitolle. Molemmissa vaihtoehdoissa vaikutukset luonnolle olivat yhtenevät. Moni kun unohtaa, että kaivostoiminta on lähtökohtaisesti todella saastuttavaa. Suurempi osa Talvivaarankin ympäristötuhosta on tapahtunut ympäristöluvan puitteissa kuin sen ulkopuolella.

Uutta taloutta rakennetaan vanhan varaan

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kirjoittaa hyvin blogissaan, että harva oppositiossa Terrafamen pääomitusta vastustaneista osannee nyt iloita asiasta. Pitkälti samat ihmiset ilkkuivat myös Turun telakan pääomitusta "vanhan maailman savupiipputeollisuuteen ripustautumiseksi". Nyt myös Turun telakka on miljardeja tahkoava ja alihankintaketjujensa kautta 15 000 työntekijää työllistävä yritys. Telakkaa johtava Jan Meyer on todennut, että Suomessa on laivanrakennuksen osalta sellaista osaamista, jollaista ei ole missään muualla maailmassa.

Moni niistä, jotka puhuvat mielellään uudesta taloudesta, digitaalisista palvelukonsepteista tai tietotyöstä unohtavat herkästi sen, että niin meillä kuin muuallakin tuollaiset konseptit rakentuvat jonkin olemassaolevan tuotteen ja osaamisen jalostamiseen. Näistä teollisuustuotteiden kylkiäisistä voi ajan myötä tulla suurempi työllistäjä tai tulojen lähde kuin alkuperäisestä tuotteesta, mutta ilman runkoa ei voi olla kylkiäisiäkään.

Imago- tai identiteettipolitiikan harjoittaminen ympäristö- ja elinkeinokysymyksissä voi olla lyhyellä aikavälillä kannattavaa. Mutta näillä sektoreilla todelliset vaikutukset näkyvät vasta pitkällä aikavälillä ja niihin liittyvät investoinnit ovat isoja ja pitkäkestoisia, joten se on myös poikkeuksellisen vastuutonta. Siksi SDP teki populismin näkökulmasta huonon, mutta veronmaksajien, työntekijöiden ja myös ympäristön kannalta vastuullisen ratkaisun tukiessaan ratkaisua, jossa Talvivaaraan haettiin vielä yksityistä pääomaa. Nyt sitä saatiin, 175 miljoonaa.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu