Asukkaiden terveys ja hyvinvointi jatkossakin kuntien tehtävänä

Moni sanoo, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kuntien tehtävistä maakuntauudistuksen myötä. Tämä on vain osa totuutta. Vaikka uudistus viekin suoraan näihin sektoreihin liittyvät palvelut pois kunnilta, kunnille jää paljon tehtäviä joilla edistetään terveyttä ja aktiivisuutta sekä ehkäistään näihin liittyviä ongelmia. Keskeisiä ovat erityisesti liikuntapalvelut sekä harrastus- ja kansalaistoiminnan edellytysten turvaaminen. Halvinta syrjäytymisen ehkäisyä ja elämänlaadun parantamista on pyrkiä takaamaan jokaiselle nuorelle ainakin yksi harrastus ja porukka, jossa voi olla mukana tekemässä.

Tämän tueksi on selkeää tilastollista dataa. Ne jotka harrastavat liikuntaa, ovat terveempiä ja voivat paremmin. Lapset ja nuoret joilla on harrastuksia, kärsivät vähemmän mielenterveysongelmista, saavat vahvemmat sosiaaliset verkostot ja pärjäävät paremmin elämässä. Jos näitä asioita ei laiteta kuntoon, on turha osoittaa nuorta aikuista sormella ja kysyä miksi Jeppe juo ja miksi Sohvi makaa sohvalla. Yhtä turha on valittaa, miksi sosiaaliturvamenojen ja terveyspalveluiden hintalappu kasvaa.

Harrastamisen pitäisi myös olla kivaa. Nykyään aivan liian monessa harrastuksessa painetaan veren maku suussa ja pelaamaan tai soittamaan pääsevät vain ne, jotka omaavat lahjoja ammattilaisuralle. Ei sen niin kuulu mennä. Harrastuksen tehtävä on rentouttaa ja opettaa löytämään elämästä sellaista tekemistä, josta aidosti nauttii. Itsessään palkitsevien asioiden tekeminen ja iloisen yhdessäolon kokemukset antavat motivaatiota ja sisältöä elämään.

Harrastusten lisäksi myös sote-asiat kuntoon

Unohtaa ei tietenkään saa niitä varsinaisiakaan sote-palveluita. On suuri kysymysmerkki, koska palvelut oikeasti siirtyvät maakuntien vastuulle. Se, miten palveluita on siihen asti hoidettu vaikuttaa väistämättä myös niiden tulevaisuuteen. Hyvin järjestetty palveluverkko ja vahva yhteistyö kunnallisten organisaatioiden, kolmannen sektorin toimijoiden ja paikallisten palveluntuottajien, erityisesti yhteiskunnallisten yritysten kesken toimii myös vahvana vasta-argumenttina palveluiden antamiselle yksittäisten yhtiöiden käsiin.

Hyvässä kunnassa harrastusseurat ja kunnan toimijat pelaavat samassa joukkueessa!

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu