Terveisiä Hakaniemen veroparatiisista

Kokoomus on kaivanut kuntavaalien alla kaapista vanhimman vaalipeikkonsa, pörssiyhtiö VVO:n verottomina ammattiyhdistysliikkeelle maksamat osingot. Väite on, että vasemmistopuolueet vaativat korotuksia asumistukeen ja asumistuesta syntyvät osingot valuvat (ilmeisesti lyhentämättöminä) vasemmistopuolueiden vaalitukeen. Tämä on luonnollisesti täyttä höpöhöpöä, kuten tuonnempana osoitan.

Rumpua asiasta lyö helsinkiläinen Kokoomuksen kuntapoliitikko ja yrittäjä Tuomo Luoma, joka toimii Verkkoteollisuus ry:n hallituksessa. Luoman katkeruuden ymmärtää: omat bisnekset ovat onnistuneet huomattavasti VVO:ta huonommin. Hänet mainitaan verkkoteollisuuden sivuilla johtajaksi kolmessa yrityksessä, joista kaksi ajautui konkurssiin ja kolmas yrityssaneeraukseen. Apupoikana pelottelussa on kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) entinen eduskunta-avustaja Mikko Laakso, joka on niin ikään Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaana Espoossa. Herrasmiehet jakavat oheista kuvaa julkisissa facebook-profiileissaan.

Totuus VVO:sta ja asumistuesta

Ensinnäkin olisi todella tehoton tapa kanavoida julkisia varoja vaalirahoitukseen nostamalla asumistukea. VVO:n osuus kaikesta vuokra-asumisesta Suomessa on hivenen yli neljä prosenttia. Kyseessä on ollut normaalien markkinatalouden pelisääntöjen mukaan toimiva yritys vuodesta 1997 ja vuonna 2016 konserni myi suurimman osan sosiaalisen asuntotuotannon asunnoistaan, joista ei juuri kertynyt jaettavia voittoja, kun sen lakikin kieltää.

Asumistuen korottamisella ruokittaisiin ennen kaikkea kunnallisia vuokra-asuntoyhtiöitä: esimerkiksi Ruuhka-Suomessa VVO omistaa 32 000 asuntoa ja pelkästään Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka kolminkertaisen määrän. Vaikka kokoomuslaiset pitäisivätkin vasemmistolaisia pahoina ja ilkeinä, toivottavasti he eivät sentään oikeasti pidä meitä niin tyhminä, ettemme keksisi parempaa tapaa pumpata julkisia varoja vaalikassaamme.

Kaiken lisäksi ainakaan SDP ei ole esittänyt asumistukeen korotusta. Sen sijaan puoluekokouksessaan SDP otti kannakseen uudistaa sosiaaliturvaa ja asumisen tukia tavalla, jolla vuokratason kehitys saataisiin hallintaan.

Osingot, investoinnit ja verovapaus

VVO:n suurimmat yksittäiset omistajat ovat työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma. Lisäksi omistuksia on joukolla SAK:n jäsenliittoja, mutta itse SAK ei omista yhtään VVO:n osaketta. Sen sijaan akavalainen Opettajien ammattijärjestö OAJ omistaa osan VVO:sta. OAJ:n johdossa on perinteisesti ollut vahva kytkös Kokoomukseen ja opettajista suuri osa äänestää Kokoomusta. He lienevät iloisia siitä, että koulutusleikkausten lisäksi Kokoomus muistaa opettajia pitämällä heitä epärehellisesti veronmaksajien tukemia vuokratuottoja vasemmiston vaalitukiin kuppaavina konnina.

VVO maksoi vuonna 2015 yhteensä 22,2 miljoonan osingot. Minkään yksittäisen ammattiliiton saamat voitot eivät ole siis sen ihmeellisemmät kuin olisi saatavissa muusta sijoitusliiketoiminnasta. Samaan aikaan uudistuotantoon, ostoihin ja asuntokannan korjaamiseen käytettiin yli 250 miljoonaa euroa. VVO-konserni on investoinut viiden vuoden aikana 1,5 miljardia euroa markkinaehtoisen vuokra-asuntotarjonnan kasvattamiseen. Investoinnit työllistävät rakennusalalla ja uudistuotannolla on valtiolle satojen miljoonien positiivinen verovaikutus.

Ay-liike saa osinkonsa toki verovapaina, mutta verovapaus perustuu viranomaisten valvomaan yleishyödyllisyyteen. Ammattiliitot tarjoavat jäsenilleen sellaisia neuvonta- ja asiantuntijapalveluita, jotka muussa tapauksessa jäisivät yhteiskunnan maksettavaksi. Lisäksi ne ovat, toisin kuin esimerkiksi yritykset, arvonlisäveron loppumaksajia. Jos ammattiliitot rinnastettaisiin yrityksiin, valtio menettäisi rahaa.

Entäs ne vaalituet?

Ensinnäkään SAK ei rahoita vaaleja. Sen sijaan yksittäiset liitot tukevat ehdolla olevia jäseniään. Kaikilla minun tuntemillani liitoilla tuki on ollut riippumatonta ehdokkaan puoluevalinnasta: joissain liitoissa kaikille tarjotaan sama paketti, joissain tuki on riippuvaista henkilön aktiivisuudesta liitossa ja vaalityösuunnitelmasta. Jostain syystä ammattiyhdistysliikkeen jäsenet asettuvat pääsääntöisesti ehdolle vasemmistopuolueissa. En asiaa ihmettele, kun katson "työväenpuolue" Kokoomuksen kellokkaiden tosiasioiden vastaista räyhäämistä.

Itse haluaisin mielelläni tietää, mikä yhteys tällä meuhkaamisella on Elinkeinoelämän Keskusliittoon ja sen edustamien yritysten pyrkimyksiin heikentää suomalaisen palkansaajaliikkeen neuvotteluasemia. EK:n ja sen liepeillä pyörivien epämääräisten säätiöiden, yhdistysten ja seurojen organisaatiokaaviot ja tilinpäätökset kun eivät ole julkista tietoa toisin kuin ammattiyhdistysliikkeen. Kokoomuksen läpimenneiden ehdokkaiden vaalirahoitusilmoituksista löytyvät kaatoluokat mukavasti ilmoitusrajan alle jäävistä pienlahjoituksista, joiden kokonaissummat ovat usein kymmeniä tuhansia euroja herättävät hienoisia epäilyksiä siitä, miten tuet todellisuudessa on kerätty.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu