Tosiasioita natseista ja heidän vastustamisestaan

Viikonlopun aikana tapahtui taas Tampereella. Ruotsista johdettu uusnatsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike järjesti "mielenosoituksen sananvapauden puolesta" Pirkanmaan käräjäoikeuden edustalla. Kyseisessä oikeusistuimessa käsitellään poliisihallituksen kannetta edellämainitun PVL:n ja sen bulvaanin Pohjoinen Perinne ry:n kieltämiseksi. Kanne on perusteltu sillä, että järjestöjen järjestelmällisesti levittämä juutalaisten, eri etnisten ryhmien ja poliittisten liikkeiden vastainen propaganda on laissa määritetyllä tavalla "hyvän tavan vastaista", vaikka esim. holokaustin kieltämistä tai rasistisia mielipiteitä ei ole sinällään kiellettykään (ellei se täytä kansanryhmää vastaan kiihottamisen kriteereitä).

Varsin yllätyksettömästi mielenilmaukselle syntyi vastamielenosoitus teemalla "Koko Tampere vihaa natseja". Seurauksena oli, kuten tunnettua massiivinen poliisioperaatio ja muutamia välikohtauksia, joissa natseja lyötiin, natsit löivät, poliisin päälle heiteltiin paukkuja ja poliisi laittoi ihmisiä nippuun. Asiasta on kirjoitettu nyt useita poleemisia ja vähemmän poleemisia kertomuksia vastamielenosoittajien ja todistajien toimesta. Äärioikeisto on ladannut yleisesti nähtäville varsin runsasta audiovisuaalista materiaalia. Vastarinta.comissa lienee natsien oma raportti "taistelustaan juutalaisuutta ja monikulttuuria vastaan", mutta en ole käynyt tarkistamassa. Molempien mielenosoitusten osanottajien näkemyksen mukaan poliisi suojeli paikalla toista osapuolta ja toimi epäreilusti.

Mitä Tampereen tapahtumista tulisi ymmärtää?

Itse en Tampereella viikonloppuna ollut, koska minulla oli parempaakin tekemistä demariopiskelijoiden uutta tavoiteohjelmaa ja tulevaa liittokokousta työstämässä. En siksi halua ottaa kantaa viikonlopun tapahtumiin "kuka teki ja missä järjestyksessä" -tyyppisessä merkityksessä. Se ei ole edes mielenkiintoista. Sen sijaan käytän Tamperetta konkreettisena viitekehyksenä suomalaisen äärioikeiston, maahanmuuttovastaisen aktivismin ja natsismin välisistä suhteista sekä suomalaisesta rasisminvastaisesta liikkeestä ja antifa-toiminnan tehosta ja oikeutuksesta.

Ensinnäkin: Tampereen marssia johtivat ruotsalaiset uusnatsit. PVL ei ole ”kansallismielinen” järjestö. Se on suoraan NSDAP:n ideologisen rakenteen varaan rakennettu kansallissosialistinen järjestö, jonka keskeinen määrittävä tekijä on ”rotu”. PVL:n tavoitteena on Suomen kansallisen itsenäisyyden lakkauttaminen ja yhteispohjoismaisen natsidiktatuurin perustaminen. Maahanmuuton vastustaminen ei perustu tämän liikkeen ideologiassa esim. maahanmuuttajien tekemiin rikoksiin tai kansantaloudelle aiheutuvaan taakkaan, vaan siihen että nämä ovat väärän rotuisia.

Toisekseen: Soldiers of Odin -järjestön pilottitakkiskinit toimivat videoiden perusteella orgaanisena osana PVL:n iskujoukkoja marssilla ja osallistuivat yhtenä rintamana hulinoihin. Jos NRM-takein varustautuneet ruotsalaiset ammattifasistit ovat pohjoismaisen natsiliikkeen SS-eliitti, SoO on SA-prospecteja. Tässä on löydettävissä selkeä yhtäläisyys sekä alkuperäiseen natsiorganisaatioon jossa jäsenet jaettiin kasteihin että moderneihin rikollisiin moottoripyöräkerhoihin. Pidän todennäköisenä, että jos PVL kielletään, sen toiminta siirtyy entistä selvemmin Odin-tunnusten alle.

Kolmanneksi: Soldiers of Odinin jäseninä on Perussuomalaisten paikallisaktiiveja ja kunnallispolitikkoja. Jyväskylässä SoO jakoi yhden PS:n ehdokkaan vaalimateriaalia ja kävi jengitunnukset päällä ehdokkaan vaalitilaisuuksissa. Kyseinen henkilö istuu tällä hetkellä Jyväskylän kaupunginhallituksessa. Perussuomalaisten sisällä on siis kiistattomasti militantteja fasisteja, joilla on yhteydet Ruotsista johdettuun kansallissosialistiseen järjestöön, joka aiotaan kieltää.

Neljänneksi: PVL, Soldiers of Odin tai Suomi Ensin -ryhmät, jotka Tampereella osoittivat mieltään ovat Ruotsi-vetoisuuden lisäksi myös avoimen Putin-mielisiä ja tukevat Venäjän nykyhallintoa. Tämä on tyypillistä eurooppalaiselle äärioikeistolle, tukea idästä on saanut mm. Ranskan Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen. Onhan nykyinen Venäjä ultrakonservatismissaan, äärinationalismissaan ja militaristisuudessaan luonteva esikuva eurooppalaisille totalitaristeille. Puolustusvoimien asepukua natsimarssiin osallistumalla häpäissyt oululainen varusmies jakoi julkisessa Facebook-profiilissaan Donetsk- ja Voiton päivä -aiheista propagandaa homovastaisen ja äärioikeistolaisen roskan lisäksi.

Erot kansallismielisten ja uuden äärioikeiston välillä

Tämä selventää sitä, mikä erottaa Jussi Halla-ahon Perussuomalaiset Sampo Terhon ja Simon Elon luotsaamasta Sinisestä Tulevaisuudesta. Moni, etenkin vasemmistolainen, toimija kun on tätä hämmästellyt vertailtuaan herrojen maahanmuuttopolitiikkaa, kansallisuuskysymyksiä ja arvopohjaa koskevia lausuntoja. Sillä olivatpa Terho, Elo tai puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kuinka maahanmuuttovastaisia tai äärioikeistolaisia tahansa, he jatkavat isänmaallisen oikeiston kansallismielisiä perinteitä ja suhtautuvat kielteisesti putinismiin. Ilmeisesti myös Suomen Sisu pyrkii asettumaan jakolinjan tälle puolelle.

Perussuomalaisista lähtee tällä hetkellä liudentuva häntä sekavasta ja eri syin motivoidusta maahanmuuttovastaisuudesta ja esim. rokotteita, ”homosaatiota” ja evoluutiota koskevasta salaliittoteoretisoinnista ruotsalaisen natsijärjestön hangaround -joukkoihin. Putin-Donetsk -huruilijoiden kiinteää yhteyttä Perussuomalaisiin en osaa osoittaa (korjatkaa joku, jos olen väärässä), mutta sen sijaan näiden yhteys natseihin on kiistaton. Tälle porukalle kuitenkaan määrittävää ei selkeästi ole suomalaisuus, vaan lievemmässä muodossaan laajempi ”eurooppalainen kulttuuri” ja oikeammalle kuljettaessa yhtä enemmän ”valkoinen rotu”.

”Porvarillisen” ja ”liberaalin” yhteiskunnan on toimittava ääriryhmiä vastaan

On selvää, ettei äärioikeistoa voida näissä olosuhteissa nujertaa mielenosoituksilla. Pikemminkin hulinointi lujittaa järjestöä ja pahimmassa tapauksessa äärioikeistolaisten katutappelujoukkojen rinnalle syntyy Ruotsin kaltainen järjestäytynyt vasemmistoanarkistinen iskujoukko.

Onko PVL:n kieltäminen sitten tehokasta? On ja ei. Kuten huomaamme, oikeusvaltion vasteaika on hidas: saamiinsa vammoihin menehtynyttä Jimi Karttusta 2016 rintaan potkaissut uusnatsi Jesse Eppu Torniainen sai käräjäoikeudesta kahden vuoden tuomion törkeästä pahoinpitelystä, mutta odottaa yhä hovioikeuden käsittelyä ja saattoi siten johtaa natsijoukkojaan Tampereella. Mikäli yksi yhdistys kielletään, siirtyminen toiseen tai uuden perustaminen ei ole kovin haastavaa. On myös kyseenalaista, mitä poliisi voi konkreettisesti kielletylle yhdistykselle tehdä.

Oleellisin hyöty on se, että ruotsalaisia tuontisymboleita ei voida enää käyttää mielenosoituksissa ja mikäli niitä käytetään, poliisilla on oikeus keskeyttää mielenilmaus. Tällä hetkellähän natsien marssimista on suojannut laissa säädetty kokoontumisvapaus ja poliisin velvollisuus suojata ilmoitettuja mielenosoituksia. Saamalla natsitoiminnan aisoihin viranomaiset todennäköisesti vähentäisivät antifa-ryhmien olemassaolon oikeutusta ja niiden täytyisi siirtyä takaisin geneeriseen antikapitalismiin ja systeeminvastaisuuteen. Se tosin on esim. itsenäisyyspäivien yhteydessä aiheuttanut toistuvasti harmia, mutta tuskin toimii jatkossakaan lippuna, jonka ympärille saataisiin koottua pysyvä ja organisoitunut väkivaltainen liike.

Järjestäytyneen yhteiskunnan ja legitiimien poliittisten liikkeiden on otettava aloite ääriliikehdinnän vastaisessa kamppailussa, puolustettava maltillisuutta ja laillisuutta. Tällä hetkellä liudentuvat rajat oikealla ja vasemmalla on merkittävä selkeästi. SDP on selkeästi irtisanoutunut laitavasemmistolaisuudesta ja Sininen Tulevaisuus on selkeästi pyrkinyt määrittämään itsensä legitiimin politiikan piiriin. Ne puolueet, joiden laita liudentuu ääriliikkeisiin ja joissa on valmiutta yhteistyöhön sekalaisen sakin kanssa, saisivat nyt määrittää millä puolella seisovat.

Ääriliikkeet mielellään vetoavat sananvapauteen, yhdistymis- ja kokoontumisvapauteen sekä oikeusvaltioon voidakseen jatkaa vihaamansa yhteiskunnan hajottamista sen suojista. On kuitenkin syytä muistaa, ettei demokraateilla ja oikeusvaltion kannattajilla ole velvollisuutta alistua väkivallan edessä. Demokratialla on oikeus itsepuolustukseen.

Blogini antifasta löytyy täältä.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu