Muutama sana antifasta

Tampereen viikonloppuisissa hulinoissa otsikot kaappasivat ne natsien vastustajat, jotka kokivat hyväksi tavaksi fasismin vastustamiselle mennä nujakoimaan natsien ja poliisin kanssa sekä lopulta heitellä savuja ja paukkuja häiritäkseen käräjätalolta poistuvia natseja. 400-800 vastamielenosoittajan joukosta minkään näkemäni materiaalin perusteella enintään joitain kymmeniä henkilöitä osallistui tällaiseen toimintaan. Loput tyytyivät rummutteluun, iskulauseiden huuteluun ja keskisormen näyttämiseen, johon äärioikeisto luonnollisesti vastasi rytmikkäillä ”saastat ulos” -huudoilla ja Hitler-tervehdyksillä.

Vastamielenosoittajien tavoitteena oli laajemminkin katkaista uusnatsien marssireitti, jonka poliisi joukkojenhallinnalla esti. Ilmeisesti rauhanomaisuuttaan vakuuttaneet vastamielenosoittajat odottivat kuitenkin reitin katkaisun jälkeen poliisin pitävän joukot erillään, koska tällaisessa tilanteessa oltaisiin muuten melko varmasti ajauduttu konfliktiin. Tietysti jollekulle ”natsit hakkaamassa lastenvaunujen kanssa paikalle tulleita tamperelaisia” olisi ollut propagandavoitto.

Tai sitten mitään ei oltu suunniteltu. Sekalaisten kansalaisaktiivien ja vasemmiston kirjoon kuuluvien tahojen järjestämissä mielenosoituksissa usein sekä tavoitteet, sanoma että keinot ovat epämääräisiä ja täsmentymättömiä, sekä osin ristiriitaisia keskenään. Niihin osallistuvista kovin moni ei kuulu mihinkään hierarkkiseen organisaatioon tai ota käskyjä keneltäkään. Siinä mielessä ne eroavat lähes sotilaallisesti organisoiduista äärioikeiston marsseista ja soihtukulkueista.

Ei parempaa, mutta erilaista väkivaltaa

Joka tapauksessa jotkut antifat ja natsit onnistuivat ottamaan marssin aikana yhteen. Natsien toimet näyttävät olleen pääasiassa nopeita iskuja kulkuetta provosoineiden massasta erillään olevien vastamielenosoittajien päälle. Taktiikkaa voi pitää älykkäänä, sillä lyhyt ja eleetön väkivaltainen isku tyydyttää kamppailulajeja harjoittaneiden rivinatsien väkivallankaipuuta ja pelottelee vastustajia, muttei yleisessä sekasorrossa ylitä uutiskynnystä tai johda poliisin kiinniottoon.

Antifan harjoittama demonstratiivinen väkivalta, konfliktin hakeminen poliisin kanssa ja seikkailu junaraiteilla sen sijaan oli kuin tarkoitettukin keräämään mediahuomiota. Vastamielenosoituksen rinnalla toiminut radikaali ryhmä osoittaa selkeästi viholliskuvakseen natsien lisällä myös virkavallan ja ”liberaalin yhteiskunnan”. Viholliset määritellään mielenkiintoisesti samoin kuin PVL:n ohjelmassa, jossa poliisi on rotupetturi ja ”porvarillinen yhteiskunta” mädäntynyt. Selkeästi omassa viiteryhmässä haluttiin rakentaa uhripositiota mediasyrjinnästä ja narratiivia fasismia suojelevasta poliisista.

Antifa vs. Natsit – ääripäät tappelemassa?

Suomesta on puuttunut järjestäytynyt radikaali antifasistinen toiminta. Toisaalta Ruotsin kaltaista pysyvää uusnatsitoimintaa ei 90-luvun skinivuosia lukuun ottamatta ole esiintynyt ennen Ruotsista tuotua organisaatiota. Ruotsin AFA on sen sijaan toiminut jo pitkään ja sitä voidaan pitää vähintään yhtä vaarallisena kuin natsejakin. 2006 AFA yritti estää Göteborgin kunnanvaltuuston kokoontumisen. Vastarintaliikkeen ja AFA:n ainoa olemassaolon tarkoitus on väkivalta ja keskinäiset yhteenotot toimivat merkittävänä identiteetin rakentamisen ja profiilin nostamisen väylänä. Suomessa HJK:n ja HIFK:n kannattajakerhoihin soluttautuneet natsit ja antifat jopa sopivat tappeluita urheilutapahtumien yhteyteen.

Natsien vastustajat pyrkivät torjumaan aktiivisesti diskurssia ”kahdesta ääripäästä” vetoamalla mielenosoitustensa monimuotoisuuteen. Samalla tavalla kuin Perussuomalaiset toistuvasti ovat kieltäytyneet siivoamasta rikostuomion saaneita ja avoimia fasisteja riveistään, vähemmän radikaalit rasismin vastustajat kieltäytyvät tekemästä pesäeroa antifaan ja estämään siltä toimintaa omien mielenosoitustensa suojista. Tämä toki osaltaan ehkäisee laajempien kansanjoukkojen ja maltillisten puolueiden ja järjestöjen halua osallistua natsien vastaisiin mielenosoituksiin ja sitä kautta rakentaa jälleen narratiivia rasismia vastustavasta sankarillisesta etujoukosta välinpitämättömien ”tolkun ihmisten” katsoessa pois.

Huliganismi on identiteettiä, ei ideologiaa

Kun väkivaltaryhmittymiin hakeutuvia ihmisiä tarkastellaan, monellakaan ei välttämättä ole kiinteää ideologista pohjaa. Ajattelu rakentuu usein joidenkin yksinkertaisten ja kärjistettyjen teemojen ympärille, jota sosiaalinen ympäristö vahvistaa ja muokkaa. Sosiaaliset piirit vaikuttavat siihen, miten muuten hyvin samanlaisista sosio-ekonomisista olosuhteista tulevat yksilöt liittyvät äärioikeistolaisiin tai anarkistisiin huligaaniryhmiin. Vastaavin perustein voidaan myös liittyä johonkin muuhun, esim. alueelliseen tai etnisesti rakennettuun jengiin.

Poliittiset liikkeet voivat toisinaan hyödyntää tämänkaltaisia ryhmittymiä jonkinlaisena hangaround-järjestönään ja "likaisten temppujen osastona" poliittisia vastustajia kohtaan joihin laillinen poliittinen järjestö ei voi osallistua. Suoranainen uhka niistä tulee kuitenkin vasta siinä vaiheessa, jos yhteiskuntajärjestys ja ihmisten turvallisuudentunne järkkyy vakavasti: Tällaisessa tilanteessa väkivaltajärjestön merkitys yhteiskunnallisena tekijänä ja sen omaama rekrytointipohja kasvavat.

Oleellista on kuitenkin todeta, että näennäisistä ideologisista eroista huolimatta on vain yksi ääripää: ne joille väkivallan käyttö demokraattisten olojen vallitessa on ok -ja ne joille se ei ole ok.

Blogini natseista löytyy täältä.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu