Merja Kyllöseltä ihmeellisiä Venäjä-lausuntoja

Luin Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaan Merja Kyllösen haastattelun Helsingin Sanomista (HS 1.1. 2018) kun vinkattiin siinä puhutun hivenen kummallisia. Itsellekin ponnahti pari todella ihmeellistä linjausta haaastattelusta:

”Suomihan on väistämättä maantieteellisesti EU:n ja Venäjän välissä"

Eikö europarlamentaarikko Kyllönen ymmärrä Suomen olevan osa Euroopan Unionia, ei EU:n ja Venäjän "välissä"?

Vielä kummallisempi oli myöhemmin tullut arvio:

”Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen ja Suomen EU-jäsenyyden myötä kahdenvälisissä suhteissa on menty liian varovaiseksi ja mietitään, miten EU:ssa katsotaan Suomen ja Venäjän suhteita. Olemme EU:ssa turhan pelokas alustalaiskansa, kun pitäisi rakentaa taloudellista keskinäisriippuvuutta ja esimerkiksi ympäristö- ja kulttuuriyhteistyötä.”

Sinänsä itsekin pidän tärkeänä, että Suomella on hyvät ja asialliset suhteet Moskovaan, joiden puitteissa maitamme väistämättä yhdistävät käytännön asiat saadaan ratkaistua. Kuitenkin tuntuu, että kaikilla länsimaiseen liberalismiin kriittisesti suhtautuvilla on taipumus nähdä Suomen Venäjä-suhde jonkinlaisena vastapainona läntisille vaikutteille. Näin on myös presidenttikisassa, oli kyse sitten PS:n Laura Huhtasaaresta, omaa Keskustasta sirpaloitunutta kulttiaan luotsaavasta Paavo Väyrysestä, tai näköjään myös Vasemmistoliitosta ja Merja Kyllösestä.

Samalla jätetään sitten Venäjän nykyinen poliittinen järjestelmä ja Vladimir Putinin tavoittelemat asiat analysoimatta. Perussuomalaisten ja Väyrysen osalta autoritaariseen, militarisoituun ja suomalaisesta näkökulmasta paleokonservatiiviseen yhteiskuntaan myönteisesti suhtautumisen jotenkin ymmärtää. Mutta onko Vasemmistoliitossa jäänyt Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisen Venäjän ja kansainvälisen politiikan asetelmien analyysi tekemättä?

Minulle ja sosialidemokraateille hyvin selvää, millä puolella Suomen tulisi kansainvälisessä politiikassa pelata. SDP:n ehdokas Tuula Haatainen on korostanut ihmisoikeuksien, demokratian edistämisen ja rauhan agendaa kampanjassaan. Siihen yhtälöön ei sovi äärioikeistolaisen, sotia lähialueillaan lietsovan "karhun" kainalossa kiehnääminen.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu