Seuraavat eduskuntavaalit voitetaan myönteisellä viestillä

Vappua vietettiin taas eri puolilla maata paitsi karnevalistisissa tunnelmissa opiskelijoiden akateemisen väen johdolla, myös perinteeksi muodostuneiden poliittisten puheiden muodossa. Vappu puheineen taitaakin olla viimeisiä kertoja, kun mediassa laajasti siteerataan perinteisiä poliittisia puheita. Vappupuheiden pitäjinä ovat kunnostautuneet ennen kaikkea vasemmistopuolueiden näkyvät hahmot, mutta toki myös Sinisten, Keskustan ja Perussuomalaisten puheet ylittivät uutiskynnyksen. Kokoomus on luopunut työn juhlan yhteydessä pidettävistä puheista. Vihreät eivät myöskään järjestäneet mitään valtakunnallista näkyvyyttä saavuttaneita vappujuhlallisuuksia.

Vappupuheissa räyhäkästä retoriikkaa

Vasemmisto-oppositio tietysti löylytti hallitusta puheissaan. Keskusta antoi täydeltä laidalta takaisin ja suuntasi tykit pääoppositiopuolue SDP:hen. Välillä toki ensimmäinen Antti (sd.) muisti haikailla SDP:n kultakautta 70-luvulla ja toinen Antti (kesk.) haukkumaan pörssiyritysten johtajia varkaiksi. Suupielestä lupailtiin sitten hövelisti satasia eläkeläisille kehuskeltiin kuinka hallitus on "tehnyt" lähes satatuhatta työpaikkaa. Perinteistä vappupuheiden hengen "nostattamista" ja reipasta retoriikkaa. Hohhoijaa!

Sinisten pääasiallinen viesti oli vastustaa punaista. Puheenjohtaja Sampo Terho manasi, kuinka sosialismi luo Suomeen kurjuutta ja kurjuus sosialismia. En tiedä, pitääkö Terho nykyhallituksen politiikkaa sosialismina, mutta pitipä tai ei, niin juttu kuulostaa jostakin rinnakkaisuniversumista repäistyltä. Suomalaiset sosialistiset puolueet toki kilpailevat Sinisen Tulevaisuuden kanssa tasavahvoina kannatuksesta, joten kenties lattianrajatasolta tarkasteltuna kommunismitilanne on Suomessa uhkaavampi!

Jos laskee Vasemmistoliiton sosialistiseksi puolueeksi, niin onhan sosialistien yhteiskannatus suhteessa Sinisiin jopa kymmenkertainen, pysyen kuitenkin silti kymmenen prosentin tuntumassa. En usko vallankumouksen alkavan ainakaan ennen kesälomia, mutta tarjoan Sampolle oluen jos satun erehtymään. Demareissa taas ei ole ainakaan vassarikavereideni mukaan ole muuta punaista kuin tiilitalo ja hybridiauto. Se on ihan hyvä. Molemmat kestävät käyttöä.

Perussuomalaiset eivät löytäneet syyllistä Suomen kurjuuteen kilpailevista puolueista. Ennen kuin kukaan ehtii riemastua jonkun edes keskittyneen ns. omaan peliinsä, niin kerrottakoon puheenjohtaja Jussi Halla-ahon löytäneen taas ratkaisun kaikkiin yhteiskunnallisiin ongelmiin maahanmuuton lopettamisesta.

Onneksi kaiken möyhötyksen keskellä Timo Harakka (sd.) muisti pitää esillä sitä, miksi poliittisia puheita oikeastaan kannattaa pitää.

Virheen osaa osoittaa lapsikin, ratkaisu vaatii oivaltamista

Olen useamman kerran aiemminkin kirjoittanut, ettei vaaleja voiteta monipuoluejärjestelmässä pelottelemalla ja muiden puutteita osoittamalla. Ihmiset kyllä tietävät, että harjoitetussa politiikassa on puutteita, he eivät tarvitse oppositiota kertomaan siitä. He eivät myöskään äänestä hallitusta sen takia, että opposition räksytys on ärsyttävää. Poliittisen puheen kaavamainen leuanlouskutus, jossa oppositio haukkuu hallituksen ja hallitus opposition sikäli kun itsensä kehumiselta ehtii, lähes yksinomaan kyllästyttää ihmisiä.

Julkaistun puoluebarometrin mukaan suosituimmillakin puolueilla on enemmän inhoajia kuin kiinnostuneita, eikä mistään puolueesta suuremmin innostuneen porukan osuus ylitä kymmentä prosenttia. Nukkuvista äänestäjistä keskitien kulkijat muodostavat puolet, ollen äänestävää väestöä aavistuksen perhekeskeisempiä, vähemmän liberaaleja ja suhtautuvat varauksellisemmin maahanmuuttoon. Tämä porukka kaipaisi poliittiselta liikkeeltä pragmaattisuutta ja yhteistyökykyä.

Syyllisten sijaan SDP voi esittää ratkaisuja

Syyllisten sijaan suomalaiset haluavat ratkaisuja ja toimeliaisuutta. SDP on tänä keväänä tarttunut lujasti toimeen ja esittänyt oman mallinsa, Yleisturvan, suomalaisen sosiaaliturvan uudistamiseksi. Samaa tasoa kunnianhimon osalta edustaa SDP:n verouudistusehdotus, joka toisi osinkoveroista vapautetut omistajat, esimerkiksi Timo Soinin Persuvuosinaan mainitsemat "suursäätiöt" ja Kokoomuksen manaileman ay-liikkeen lähdeveron kautta verovelvollisiksi. Tavoitteena on tiivis, laaja veropohja ja sitä kautta verokantojen lasku. Tasapuolinen verokohtelu tarkoittaa reilumpaa markkinataloutta, jossa eri yrityksiä ja muita toimijoita kohdellaan yhdenvertaisesti.

Koulutuksen osalta koulutusleikkausten peruminen ei riitä, vaan koulutuksen järjestämistä ja suomalaisten osaamistasoa on kunnianhimoisesti nostettava. Oppivelvollisuus on saatava kattamaan myös toinen aste, koska pelkän peruskoulun varassa ei tulevaisuudessa kukaan työllisty. Varhaiskasvatus on saatava kaikkien ulottuville palauttamalla subjektiivinen päivähoito-oikeus ja tekemällä siitä vaiheittain maksutonta. Perheitä täytyy tukea myös perhevapaauudistus tekemällä.

Myönteisyydellä voitetaan, haukkumisella hävitään

Jos keskitytään näihin myönteisiin avauksiin, ratkaisujen esittämiseen ja siihen, miten SDP uudistaisi suomalaista yhteiskuntaa ja parantaisi suomalaisten arkea luottamuksen ja yhteistyön ilmapiirissä, osoittaen johtajuutta jyräämättä, kuten se on tämän kevään mittaan tehnyt pidän lähes varmana että sosialidemokraatit voittavat seuraavat eduskuntavaalit. Demarit saattavat jopa onnistua katkaisemaan 2007 vaaleista alkaneen kierteen, jossa pääministeripuolue tuhoaa kannatuksensa ja häviää seuraavat vaalit tekemällä kovaa, mutta myönteistä visiota vailla olevaa politiikkaa.

Tähän linjaan kuuluu se, miten SDP on esittänyt selkeästi omat tavoitteensa sote-uudistukselle, joiden täyttyessä puolue tukisi sote-uudistuksen tekemistä. Tämäkin uudistus on tarpeen tehdä, ja mikäli nykyisen hallituksen sisältä ei löydy voimia viedä sitä suomalaisten kannalta hyvään lopputulokseen, demarit ovat valmiita tekemään hartiavoimin yhteistä työtä.

Kokoomus on nyt lähtenyt äänestäjien pelottelulinjalle opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen suulla. Se ei ole fiksu tie ystäville oikealla eikä tovereille vasemmalla. Vappu oli hyvä päivä päästää höyryjä. Ei anneta sen jäädä päälle. Keskitytään kukin tuomaan omat vaihtoehtomme tarjolle.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu