Timo Soini on kultainen vasikka

Perjantaina kello 13.00 eduskunta äänestää Timo Soinin (SMP, PS, Sin.) luottamuksesta toimia Suomen tasavallan ulkoasiainministerinä. Epäluottamusta esittäneet kansanedustajat katsovat, että Soinin julkiset kannanotot aborttia vastaan ja osallistuminen abortinvastaisiin mielenosoituksiin ulkomailla ovat vastoin Suomen linjaa koskien naisten oikeuksia päättää omasta kehostaan. Soinin puolustajat ovat esittäneet, että Soinilla on mielipiteen- ja uskonnonvapauteensa vedoten oikeus laukoa julkisuudessa mitä haluaa.

Toki nämä perustuslailliset oikeudet Timolle suotakoon, mutta ulkoministeri ei ole koskaan yksityishenkilö tai edes ensisijaisesti puoluettaan edustava poliitikko. Ulkoministeri on valtioneuvoston keskeinen jäsen, joka julkisella toiminnallaan ilmaisee Suomen ulkopoliittista linjaa. Espoolaisen kaljabaarin nurkkapöydässä ja jätkien saunaillassa Timo saa vapaasti esittää mielipiteensä abortista, aivan kuten Erkki Tuomioja Yhdysvalloista tai Alexander Stubb Natosta. Julkisuudessa heidän pitää ministereinä edustaa hallituksensa ja Suomen linjaa tai luopua kyseisestä tehtävästä, jos arvopohja ei jatkamista mahdollista.

Irvokas näytelmä puoluekurista

Etenkin Soinin oma puolue Siniset ovat tiukasti seisseet sen takana, että Soini saa laukoa mitä sylki suuhun tuo, eikä sillä saa olla vaikutusta mihinkään. Sama puolue on nyt myös ilmoittanut, että jos yksikin kokoomuslainen kehtaa painaa punaista nappia eduskunnan suuressa salissa tänään, tulee hallituskriisi. Timo Soinilla on siis niin suuri mielipiteenvapaus, että se ylittää Jaana Pelkosen, Saara-Sofia Sirénin ja muiden kokoomuslaisten liberaalien vapauden omaan mielpiteeseensä.

Keskustassa on jopa erehdytty pitämään eduskunnan suurta salia jonkinlaisina karjamarkkinoina, koska kansanedustaja Markku Pakkanen on esittänyt, että jos Kokoomusedustajat eivät pysy ruodussa, niin irtisanomissuojan heikentämistä koskeva lakiesitys "otetaan uuteen käsittelyyn". Kytketään siis täysin luottamukseen liittymätön kysymys asiaan ja aletaan tinkaamaan sillä.

Lehmänkaupat jossain määrin liittyvät politiikkaan, jossa eri mieltä olevat puolueet joutuvat tekemään yhteistyötä. Yleensä ne liittyvät johonkin asiakysymykseen. Nyt kuitenkin äänestetään hallituksen linjaa vastaan toimineen ministerin luottamuksesta, joka eilen eduskunnan edessä ilmaisi julkisesti katumattomuuttaan ja aikomustaan toimia jatkossakin oman mielensä eikä hallituksen linjan mukaisesti. Jos kuka tahansa muu ministeri toimisi näin, hän olisi jo joutunut eroamaan, mutta ei Soinin Timo.

Timo Soini on Sinisten epäjumala

Sinisen Tulevaisuuden synty kesällä 2017 liittyi erityisesti siihen, että Perussuomalaisissa toimineet Timo Soinin opetuslapset halusivat pitää mestarinsa ulkoministerinä. Ongelma ei ollut Jussi Halla-ahon "arvopohja", sillä Halla-aho kelpasi Soinille, Sampo Terholle ja Simon Elolle kumppanina ja ystävänä niin kauan kunnes hän haastoi puolueen johtajuuden. Timo Soinin henkilökultissa kun voi olla vain yksi Mestari.

Vieläkään Terho ja Elo eivät ole päässeet peruspomon otteesta, sillä edelleen Sinisten mukanaolon hallituksessa ratkaisee Timo Soinin pysyminen ministeriaudin takapenkillä, ei mikään asiakysymys. Kaikki Sinisten kansanedustajien erikseen ja silloisen puolueensa Perussuomalaisten nimissä antamat vaalilupaukset on petetty ja takit käännetty. On mahdoton ajatus, että Timo Soini potkaistaisiin pois ulkoministerin pallilta ja korvattaisiin esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Terholla. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Elosta voisi tulla ministeri Terhon tilalle.

Missä tahansa normaalissa puolueessa riviedustaja Soinin ministerinsalkun vapautuminen olisi puolueen muille kellokkaille mahdollisuus, Sinisille se on uhka. Se johtuu siitä, että Soini on nostettu epäjumalan asemaan. Kultaiseksi vasikaksi, joka Soinin rakkaassa Raamatussa Mooseksen kirjassa esitellään.

Paljonko kultaiselle vasikalle uhrataan?

Soinin poliittisen uran ainoa tavoite on ollut itsetehostus "unohdettua kansaa" hyväksi käyttäen. Matkan varrella on käännetty takki kaikissa keskeisissä vaalilupauksissa, hajotettu oma puolue ja nyt toimittu tieten ja tarkoituksella Suomen ulkopoliittista linjaa vastaan.

Kysymys on nyt siitä, paljonko omaa itsekunnioitustaan ja Suomen linjaa hallituspuolueiden kansanedustajat ovat valmiita uhraamaan tämän kultaisen vasikan edessä. Vai olisiko jo syytä antaa Soinin poliittiselle uralle sen ansaitsema loppu?

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu