Perussuomalainen valeoppositio – saatko mitä tilaat?

Perussuomalaiset ovat nostaneet kannatustaan vaalien viime metreillä. Minua ei yllättänyt se, että tämän aamun Ylen gallupissa PS meni Kokoomuksen ohi ja tavoittelee kakkossijaa. Sitäkään ei voida jättää kokonaan pois laskuista etteikö Jussi Halla-aho voisi luotsata puolueen jälleen ykköspaikalle. Olihan ”Mestarin” rooli isompi jo vuosien 2011 ja 2015 ”Jytkyissä” kuin Timo Soini koskaan halusi myöntää.

Hallitusvastuussa menetetty kannatus on palautettu, kun äänestäjille on uskoteltu kaikkien takinkääntöjen ja köyhän kyykytysten olleen vain ”Sinisten pettureiden” aikaansaannosta. Nyt puolue on kuulemma puhdas ja taas työmiehen ja -naisen asialla. Uskokoon, ken tahtoo.

Tosiasia on se, että joka ainoa Perussuomalaisten nykyinen kansanedustaja äänesti joka ainoan Sipilän hallituksen leikkauksen puolesta. Oli kyse sitten palkattomasta työajan pidentämisestä 24 tunnilla, vanhempainpäivärahojen ja lomarahojen leikkauksista, sekä erityisesti ikääntyneisiin palkansaajiin osuneista työttömyysturvan leikkauksista. He äänestivät leikkauksista eläkkeisiin ja koulutukseen.

Kesän 2017 jälkeen ei ole tehty yhtään uutta leikkauspäätöstä. Voimassa ovat ne samat vanhat kikyt ja leikkaukset, jotka Persut olivat hillotolppansa maksuna ilomielin hyväksymässä ja jotka iskevät joka vuosi tavalliseen duunariin kuin miljoona lihaveroa.

Persujen kaksari perustuu sumutukseen

Perussuomalaiset on valinnut kaksi vahvaa asetta vaalikampanjansa kärjeksi. Ensimmäinen on se, että se on ainoa puolue, joka on totaalisen maahanmuuttovastainen. Maahan saa tulla vain tekemään töitä (ehkä myös opiskelemaan) ja vain muista EU-maista ilman tarveharkintaa. ETA-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkintaa Halla-aho puolustaa niin apinan raivolla, että esittää aiheesta perättömiä väitteitä koskien muiden puolueiden kantoja.

Halpatyötä ollaan kuitenkin vain vastustavinaan, sillä mr. Mestari on toimessaan Euroopan Parlamentissa äänestänyt sitä vastaan, että EU:n sisällä maasta toiseen lähetetyille työntekijöille pitäisi maksaa vähintään työskentelymaan kyseisestä työstä määritetty vähimmäispalkka. Linja on oikeistolaisempi kuin Kokoomuksella ja lyö näpeille suomalaista duunaria. Hän menettää työnsä jo bulgarialaiselle työntekijälle (3,5€/h), ei siihen tarvita bangladeshilaista (1,5€/h).

Toinen osa kampanjastrategiaa on se, että ainoana puolueena PS tarjoaa turvasataman niille, jotka eivät halua tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi käytännössä mitään tai pitävät koko asiaa turhana vouhotuksena. Uutta teknologiaa ei pidä ottaa käyttöön. Teollisuuden ja työpaikkojen väitetään karkaavan Suomesta ilmastopolitiikan vuoksi. Eihän se haittaa, vaikkei se ole totta (Suomi on vähentänyt päästöjään 1990-2017 jo 21%, BKT per hlö +40%, teollisuustuotannon arvo +50%). Pelon voima on vahva.

Vennamolaiset valheet kakkoskierroksella

PS:n vaaliohjelmaan ovat löytäneet Soinin lupaukset lapsiperheiden, työntekijöiden ja eläkeläisten aseman parantamisesta. Eläkkeisiin luvataan jopa oikaista taitettu indeksi (4 mrd. €/vuosi). Kaikkia veroja alennetaan. Tämä rahoitetaan lopettamalla jäsenmaksut EU:lle (josta ei kuitenkaan aiota erota) ja heittämällä kaikki maahanmuuttajat ulos (PS:n taloustieteen kandidaatti laskenut tästä saatavan 3,2 mrd. €).

Tuoreimman kaksinaamaisuuden paljastuksen teki Keskustan Annikka Saarikko eilen MTV:n tentissä nostamalla esiin Halla-ahon vaalikonevastauksen, jonka mukaan "valtionosuuksien tasausjärjestelmä on kepulaista aluepolitiikkaa josta pitäisi luopua". Kepulaista tai ei, niin PS:n kannattajista suurin osa ei asu Espoossa ja Helsingissä, vaan niissä maakunnissa, jossa ilman valtionosuuksien tasausjärjestelmää peruspalvelut jäävät hoitamatta. Halla-aho laskenee sen varaan, että vaalikarjalle tämä on liian monimutkainen asia. Ja Jussin kaltaiset urbaanit oikeistoälyköt, jotka ymmärtävät miten tämä toimii, todella kannattavat tätä linjaa.

Perussuomalaiset eivät ole oikea oppositiopuolue eivätkä oikea vaihtoehto nykyisen hallituksen linjalle. Mestari Halla-aho olisi jo 2017 ollut valmis hyväksymään hallituksen linjan, mutta hänelle näytettiin ovea. Todellisuudessa Perussuomalaiset on vaihtoehto niille, joille Sipilänkään hallituksen oikeistopolitiikka ei ollut riittävän kovaa. Siksi nyt näemme sen, kuinka Kokoomuksen kannatus lahoaa samalla kun Perussuomalaiset nousee. Eikä siinä mitään, olisikin hyvä jos liberaalit sivistysporvarit ja IKL-henkinen maastotakkilinja eriytyisivät omiin puolueisiinsa.

Sitä vain toivon, ettei yksikään duunari mene äänestämään Perussuomalaisia.

Siinä käy kuin porsaalle joulukuussa.

Kinkkua tullaan syömään Suomessa jatkossakin.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu