Rakas kansanrintamamme!

Rakas tuleva kansanrintamahallituksemme!

Synnytystuskasi ovat vielä kesken. Huhujen mukaan kuitenkin olet tulossa pääpuoli edellä maailmaan, hieman pidemmän rupeaman jälkeen kuin alun perin luvattiin. Kuitenkin elinkelpoisempana, kuin mitä syntymääsi pelkäävät ovat väittäneet. Sinulle on annettu jo monta muutakin nimeä. Uusi punamulta. Viherpunamulta. Punajuuri. Hillopurkki.

Monelle olet unelmien ja toiveiden täyttymys. Sinuun tullaan lastaamaan valtavasti odotuksia siitä, mikä kaikki tulee muuttumaan. Tärkeintä on kuitenkin keskittyä tekemään se, mihin voimavarasi riittävät, ettet luhistu taakan alle. Valita se olennainen, mikä on korjattava, eikä polttaa itseään loppuun tai repiä itseään hajalle.

Keskitythän uudistuksiin uusjaon sijaan

Mielestäni olisi tärkeintä, että rahan jakamisen sijaan keskittyisit uudistuksiin ja tulevaisuuden rakentamiseen. Nyt on tärkeintä investoida koulutukseen, väyliin ja muihin vastaaviin tekijöihin, jotka vahvistavat Suomea kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ja hyödyntämään sen mahdollisuudet. Karsi reippaalla kädellä elinkeinotukia ja tulonsiirtoja, jotka pikemmin ylläpitävät vanhaa kuin mahdollistavat uuden luomista. 

Kaikkeen mahdolliseen ei ole varoja eikä kaikkia toiveita voida toteuttaa. Vaikka sinulta tullaan vaatimaan paljon, keskity sen tekemiseen, minkä tiedät sisimmässäsi tärkeimmäksi, oikeaksi ja lopulta kaikkien kannalta parhaaksi. Muista, että vaikka kuinka paljon jakaisit hyvää, etuuksien ja eläkkeiden korotuksia sekä tehtyjen leikkausten perumista, toiveiden tynnyri ei tyhjene koskaan ja jos tekeminen ei ole kestävällä pohjalla, juhlia seuraa krapula.

Tärkeyslistasi kärjessä pitäisi olla koulutukseen panostaminen voimallisesti. Jos suomalaisten koulutusastetta ei saada takaisin nousu-uralle, emme pärjää tulevaisuudessa. Tämä on myös taloudellisen kilpailukyvyn kannalta oleellisempi kysymys kuin se, onko työtunnin hinta 50 snt korkeampi vai matalampi. Suomen liikenneverkon päivittäminen fossiilisten polttoaineiden jälkeiseen aikaan on toinen tärkeä tavoite, erityisesti raideliikenteen volyymia kasvattamalla.

Toivoisin sinulta myös valmiutta tehdä kulttuuri-investointeja, sillä aikanaan kattavaksi rakennettu julkisten kulttuuripalveluiden verkko on etenemässä peruskorjausikään ja samalla olisi kyettävä päivittämään toiminnan puitteet 2030-luvulle ja pidettävä sisällöt tasokkaina. Haluathan sinäkin nauttia tasokkaista kirjastoista, musiikista, teatterista ja muista kulttuurin muodoista.

Ylipäänsä Suomen investointiaste ei ole palannut koskaan 1990-luvun lamaa edeltävälle tasolle. Siksi sinun tulisi kääntää kaikki kivet, että voitaisiin tukea myös yksityisen sektorin tulevaisuusinvestointeja Suomessa.

Ole reilu verottaja

Mikä pätee suoriin tulonsiirtoihin, pätee myös verovähennyksiin. Ylipäänsä yksinkertainen on kaunista. Mitä vähemmän julkiset tulot ja menot ovat tilkkutäkki ja sekamelska, sen vähemmän aikaa ja vaivaa menee epäolennaiseen ja voidaan keskittyä olennaiseen. Niin julkisten varojen käytössä kuin veroja maksaessakin. On parempi tehdä laaja ja tiivis veropohja matalilla yleisillä verokannoilla kuin verottaa yksiä raskaasti ja toisia kevyesti.

Paljon on kauhisteltu SAK:n "verotsunamia", jossa oli 900 miljoonalla esitystä uusista veroista. Älä pelkää turhaan kauhukuvien maalausta. Edellisen hallituksen 1,5 miljardin veronkevennykset olivat tällä asteikolla varsinainen hurrikaani, mutta siitäkin selvittiin. Verotuksen porsaanreiät kannattaa tukkia, mutta noudata omaa linjaasi. Älä kuuntele mitään etujärjestöä yksipuolisesti. Edellisen hallituksen virheet voi toistaa myös toiseen suuntaan.

Pidä huolta myös yrittäjistä

Tällä hetkellä pieni- ja keskituloiset yrittäjät ovat raskaammin verotettuja ja heikommassa asemassa kuin keskiverto palkansaaja. Rikkaita, jo menestyviä yrityksiä pyörittävät yrittäjät sen sijaan pääsevät pääsääntöisesti huomattavasti kevyemmällä verotuksella kuin hyvätuloiset palkansaajat. Sinun kannattaisi muuttaa verotusta suuntaan, jossa hyvätuloiset maksavat suunnilleen saman verran veroa tulolajista riippumatta ja että suuret institutionaaliset sijoittajat saadaan verolle.

Samalla toivon, että pidät huolta siitä, ettei niiden jo nyt raskaasti verotettujen yrittäjien asema vaikeudu. Esimerkiksi yrittäjävähennyksen poistamisen sijaan voisit asettaa sille euromääräisen ylärajan, jolloin suhteeton osuus siitä ei valuisi niille, jotka ovat jo rikkaita. Verottomien osinkojen osalta voisit toimia niin, että toisin kuin nyt, ne eivät enää jatkossa perustuisi yrityksen varallisuuteen.

Onhan sinustakin vähän nurinkurista, että mitä vauraampi yritys, sitä enemmän se saa jakaa verotonta osinkoa? Voisit myös selvittää, voisiko Viron veromallista jotenkin ottaa oppia Suomessa. Siten, että yritys jossa voitto jätetään yritykseen esimerkiksi myöhempää investointia varten säästöön, ei joudu maksamaan tästä osastaan voittoa veroa.

Pidä työn ja sen tekijöiden puolta

Lopuksi toivon, että puolustat työtä ja sen tekijöitä. Paitsi, että perut työnhakijoita kepittävän aktiivimalliksi ristityn työttömyysturvan tukileikkurin ja annat kiky-sopimuksessa viedyt palkattomat työtunnit ja lomarahat takaisin, kiinnitäthän huomiota myös työn sisällön muutokseen ja murrokseen. Aloita työlainsäädännön kokonaisuudistus vastaamaan 2000-luvun työelämää. Lisäksi kaiva naftaliinista viime vaalikaudella kaatunut malli paikallisen sopimisen ja yritysten työntekijäedustuksen järjestämisestä.

Uudista sosiaaliturva sellaiseksi, että se ei estä ketään ottamasta vastaan keikkatyötä tai lisätyötunteja, tai hakeutumasta koulutukseen. Tee sosiaaliturvasta sellainen, että se palkitsee oman osaamisen kehittämisestä ja työnteosta, myös vapaaehtoistyönä.

Paljon olisin voinut vielä sanoa, maahanmuutosta, turvallisuuspolitiikasta, ihmisoikeuksista ja vähemmistöjen asemasta, sekä monesta muusta asiasta. Luotan kuitenkin siihen, että niistä vielä tullaan puhumaan.

Hyvä siitä tulee, katso vain rohkeasti tulevaisuuteen, älä vilkuile sivuillesi!

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu