Autokratia vs. Demokratia
Tämä on turvallisuuspoliittisen blogisarjani toinen osa. Ensimmäinen osa julkaistiin viikko sitten torstaina.
Päätin edellisen kirjoitukseni autokraattisten ja demokraattisten järjestelmien väliseen kamppailuun, jota käydään nyt akuuteimmillaan Ukrainassa, mutta laajemmin globaalisti ja kansainvälisten yhteenliittymien sisällä sekä yhtä lailla useiden valtioiden ja jopa poliittisten liikkeiden sisällä. Suomea kansainvälisistä yhteenliittymistä koskettavat läheisimmin EU ja Nato. Turkin toiminta Suomen Nato-jäsenhakemuksen yhteydessä on nostanut kysymyksen erityisen ajankohtaiseksi.
Toisin kuin Kylmän sodan aikaan, selvärajaista jakoa markkinataloudessa toimivien ja reaalisosialististen maiden välillä ei demokratian ja autokratian välisessä kamppailussa ole. On maita, jotka ovat selvästi demokraattisia yhteiskuntia, kuten pohjoismaat, Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta ja Ranska, muutamia mainitakseni. Sitten on valtioita, jotka ovat selvästi diktatuureja, kuten Venäjä ja Kiina. Leirien välipintaan jäävät maat ovat kuitenkin monesti erilaisissa välitiloissa, esimerkkeinä juuri Turkki, Intia, Puola ja myös Ukraina.
Kaikissa edellä mainituista valtioista on suhteellisen vapailla vaaleilla valittu hallitus, mutta maiden lainsäädäntö ja yhteiskunnallisten instituutioiden heikkous tai korruptoituneisuus heikentää niiden demokratian tilaa. Näitä yhteiskuntia jakavat usein myös etniset tai uskonnolliset erimielisyydet, esimerkiksi Puolassa jako on kuitenkin puhtaasti poliittinen. Liberalistinen doktriini on pyrkinyt laajentamaan demokratiaa maailmassa houkuttelemalla nuoria demokratioita ja demokratiaa kohti pyrkiviä valtioita erilaisiin yhteistyöjärjestöihin. Vaikeuksia on kuitenkin ilmennyt silloin, kun tätä kehitystä vastustavat tai jarruttavat voimat ovat päässeet valtaan.
Epäsymmetrinen kamppailu
Autokraattiset liikkeet ja johtajat aiheuttavat vaikeuksia demokraattisille yhteisöille, koska ne eivät ole sitoutuneita demokraattisten pelisääntöjen noudattamiseen ja niiden hillitseminen demokraattisin menetelmin on siksi haastavaa. Yhteistyön jatkaminen niiden kanssa on myös arvoristiriitojen vuoksi ongelmallista demokraattisille valtioille. Samalla kuitenkin yhteistyön lopettaminen voisi heikentää demokraattisten voimien mahdollisuutta palata valtaan ja sysätä nämä maat hakemaan liittolaisia muista autokraattisista valtioista. Yhdysvaltain presidentti Lyndon Johnsonia mukaillen niin EU kuin Natokin haluavat mieluummin pitää ongelmalliset valtiot teltan sisällä kusemassa ulos kuin työntää nämä teltan ulkopuolelle, jossa nämä voisivat alkaa kuseksia sisään telttaan.
Autokratioiden vastainen kamppailu on väistämättä epäsymmetristä, sillä diktatuurin voi aina levittää uusille alueille väkivalloin, mutta demokratian on oltava sisäsyntyistä. Diktatuuri taas on aina väistämättä alttiina sisäiselle kumoukselle ja ulkoa tuleville demokraattisille vaikutteille. Demokraattisten voimien vaikea tehtävä onkin siksi pyrkiä samaan aikaan vaalimaan periaatteitaan ja ehkäistä autokraattisten voimien onnistuminen vallankäytössään, mutta pitää väylä auki demokraattisen vaikutuksen leviämiselle.
Demokratia on aina haavoittuva
Kun valtioiden sisällä kamppaillaan vallasta, demokraattisille voimille voi myös syntyä paine tai kiusaus tarttua autoritaarisiin menetelmiin uhkaavien epädemokraattisten voimien torjumiseksi. Välttämättömänä itsepuolustuksena tämä voi toisinaan olla oikeutettuakin, mutta se pitää sisällään aina riskin demokratian pitkän aikavälin heikentymisestä ja jopa avata tien autokraattiseen vallan väärinkäyttöön. Esimerkiksi Ranskan Macronin toiminnassa tästä on jo joitakin piirteitä, Turkin maallisten kemalistien perinnössä on paljolti samaa ja myös Ukrainassa on havaittavissa presidentti Zelenskyin johdolla vallan keskittämiseen ja instituutioiden arvovallan murentamiseen liittyviä toimia, jotka eivät ole normaaleja edes sotatilassa toimivan demokraattisen yhteiskunnan toiminnalle.
Vaikka demokratia on osoittanut ylivertaisuutensa tieteellisen tutkimuksen, taloudellisen toiminnan, kulttuurisen ilmaisun ja hyvinvoinnin edistämisen kannalta, se on myös haavoittuvin tyytymättömyydelle ja prosessien halvaantumiselle. Eriarvoisuuskehitys, liberaalin demokratian tuottaman hyvinvoinnin epätasainen jakautuminen ja yhtenäiskulttuurin purkautumisesta seuranneen arvotyhjiön täyttämistä koskeva taistelu ruokkivat demokratiaa murentavia voimia. Kamppailu autokratiaa vastaan ei ole vain kamppailua Moskovaa tai Ankaraa vastaan, vaan yhtä lailla kamppailua demokraattisten yhteiskuntien sisällä.
Ukrainan voitto edistää demokratian asiaa
Sota Ukrainassa kuitenkin syö tällä hetkellä autokraattisten voimien uskottavuutta ja paljastaa keskitetyn vallan korruptioon ja väärään informaatioon perustuvan heikkouden. Nielemällä Venäjän resursseja se tarkoittaa, ettei Kreml voi käyttää voimavarojaan demokratian vastaisten ja hajottavien voimien tukemiseen muualla maailmassa. Se ei enää toimi mahdollisena liittolaisena Turkille ja monille muille aidalla keikkuville valtioille, joiden täytyy kenties tästä johtuen jatkossa hakea politiikalleen enemmän demokraattisten maiden hyväksyntää -tai Kiinan tukea. Tästä syystä Ukrainan voitto Venäjän vastaisessa sodassa olisi myös demokratian voitto.
Ei myöskään ole sanottua, että Erdoganin valta Turkissa jatkuisi kovinkaan kauaa. Sielläkin diktatorinen vallanpito on osoittanut heikkoutensa väärinä talouspolitiikan ratkaisuina. Inflaatio on laukannut jo ennen Ukrainan sotaa hallitsemattomana, eikä Erdogan suostu hillitsemään sitä nostamalla korkoja johtuen Islamiin perustuvasta poliittisesta ideologiastaan. Talouden ajautuminen kaaokseen vahvistaa demokraattista ja sekulaaria oppositiota, jonka päästessä valtaan CHP:n kemalistit, IYI:n liberaalit ja HDP:n kurdit ja urbaani vasemmisto joutuisivat tekemään keskenään yhteistyötä. Turkin demokratisoituminen ratkaisisi todennäköisesti maan turvallisuushuolet ja samalla Suomen ja Ruotsin inhottavan dilemman oman turvallisuutensa ja demokraattisten arvojen edistämisen välillä.
Tämä on turvallisuuspoliittisen blogisarjani toinen osa. Uudet blogitekstit julkaistaan aina torstaisin. Ne noudattavat ensimmäisen bloggauksen sisällöllistä jakoa, eli seuraava, 7.7. julkaistava kirjoitus käsittelee Lähi-idän tilannetta, Ranskan kansallispäivänä 14.7. tulee Aasiaa käsittelevä teksti, 21.7. sodan pitkän aikavälin talousvaikutuksia käsittelevä blogi ja sarja päättyy 28.7. pohdiskelevaan tekstiin mahdollisesta yksinapaisesta maailmasta. Kommentit, kysymykset ja muu palaute ovat tervetulleita!
Putinin lähtölaskenta alkaa olla käsillä – Venäjä lähti häntä koipien välissä Käärmesaarilta ja lisää on luvassa Donetskissa kun Ukraina lisää paineita länsiaseillaan. Kuinka kauan venäläiset katsovat sivusta maansa moraalista ja taloudellista tuhoa – ikävä kyllä tähän astiset esimerkit eivät anna paljon toivoa että kansa juurikaan olisi valmis barrikadeille, joten taitaa käydä niin että tarvitaan jotain radikaalimpaa sytykettä, mikä se sitten onkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan näin, hävityn sodan jälkeen diktaattorien kohtaloista optimisti ottaa esimerkin Galtierista 1982, pessimisti Husseinista 1991-2003… Myös Iranin teokratian tuhoutumista omaan mahdottomuuteensa on ennustettu jo vuodesta 1979. Joka tapauksessa, jos Venäjä säilyy Putinin tai hänen kaltaisensa klikin vallassa on se verrattoman paljon pienempi uhka kuin aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kritisoisin Eetu kyllä vahvasti Puolan sijoittamista puoli-autoritaaristen valtioiden joukkoon. Puolan ja Unkarin kohdalla on kyse Itä-Euroopan maiden eurooppalaistamisprosessien kohtaamasta vastustuksesta loppujen lopuksi niiden kansalaisten keskuudessa, jotka eivät halua sateenkaariarvoja ja muuta EU-eliitin töhnää, vaan paljon kokeneina oikeita länsimaisia ihmisoikeusarvoja vapauduttuaan pitkästä punaisen terrorin vankeudesta. He ovat asiantuntijoita ihmisoikeuskysymyksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Just jetsulleen, niiden taka-ajatus liittyä unioniin oli ainoastaan vain napsia rusinat pullasta ja sen jälkeen näytellä keskaria koko muulle EU:lle. Tässä lisävaloa esim. puolalaisesta käsityksestä länsimaisesta ihmismisarvosta takavuosilta. Meinasivat jossain vaiheessa vielä kirjata oikein lakiin ettei mitään tuollaista ole koskaan edes tapahtunutkaan. Ulostautukoon unionista kun ne arvot eivät heille kuitekaan kelpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin uutimissa sanotaan!
Ilmoita asiaton viesti
Tuli väärä sanamuoto tuhon edelliseen kommenttiin, elikä ulostetaan ne unionista niin saavat keskittyä oman arvopohjansa vaalimiseen aivan omassa umpiossaan tai vaikkapa keskenään. Ei haittaisi vähääkään vaikka tekisivät paluun Venäjän helmaan jolloin pääsisivät EU-eliitin töhnää nieleksimästä. Voisivat sitten ryhtyä exportoimaan Putinille & kumppaneille asiantuntemustaan ihmisoikeuskysymyksissä, kun ei tarvitse enää pelätä ainakaan punaista terroria.
Ilmoita asiaton viesti
Usein tarvitaan pitkä aika, tiettyjä yksilöitä, tapahtumia, tms. että vaikea asiat nostetaan pöydälle. Saattavat tulla viiveellä. Jos on muuta akuuttia, käsittelylle ei tilaa. Tämä on yks selitys koko kansan osalta, tapahtumiin osallistuneiden osalta vaikeampi sanoa. Tulispa nyt vastaan tämä yks ihana löytämäni vanha pappa, joka oli Puolan historian asiantuntija ja juutalainen. Kun putsailen tuota”ylähyllyä, saattaa vaikka tulakkin.
Ilmoita asiaton viesti
Seli seli. Ei ole aikaa? Ei vähäisintäkään aikomusta pestä likapyykkiään vaan lähteä kiihottamaan porukkaa toista kansanosaa vastaan aivan täysin samoin keinoin, kuin esim. Putin ja kumppanit teki. Ensin etsitään ’syyllinen’ johonkin muka yhteiskuntaa uhkaavaan täydelliseen rappioon. Sitten on vuorossa jatkuvan propagandan syöttö me/ne asetelman luomiseksi hakemalla haettuja syyllisiä, nykyisin sateenkaariväkeä, vastaan pyrkimyksenä saada ihmisiä ajattelemaan, ME olemme parempia kuin nuo muut ja ajatuskuvio on valmis: Meillähän on aivan luonnollisestikin suurempi oikeus ihmisarvoiseen olemassaoloon kuin joillain muilla. Seuraavana on vuorossa kiihkeän kansallistunteen nostattaminen miksaamalla mukaan poliittis-uskonnollinen sumutus eli sanalla sanoen suoranainen paskanjauhanta. Mutta äläpä sinä Päivi huoli kyllä se rotuoppi vielä sinne mukaan ujutetaan ja nostetaan esille kunhan vähän odotellaan.
Uskonto-Urheilu-Politiikka mix aina yhden uskon-toivon ja etenkin rakkauden hakkaa
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen, ja pitkä sellainen, mitenkäs nämä asiat nyt toisiinsa liittyy.
Ilmoita asiaton viesti
No tämä on ehkä ollut se tausta,tai liittyy siihen, mikä Puolan ja Israelin välejä hiersi jonkin vuosi takaperin, eivätkä puolalaiset ole olleet kypsiä kohtaamaan syyllisyyttään vielä toisessa sukupolvessa. No ihan yhtä kauheeta oli Liettuassa. Taisi näille maille tulla lasku tästä se neuvostokauden muodossa.
Mittakaava koko Puolaa koskien jää vielä vähän auki, eikä niin ollen voi tästä vetää Puolan EU-jännitteeseen suoraa linjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Päivi ja hänen töhnänsä, voi Jessus. Eva Tawasoli kirjoitti 1. heinäkuuta 2018 viisaasti: ”Lapsena aina välillä kuulin, että ihmisiä hirtetään jossain päin Teheranissa ja kaiken kruunasi se, että hirttäminen tapahtui julkisessa paikassa. Osa uhreista oli homoseksuaaleja.
Ihan missä maassa tahansa jos valta-asemassa istuu joukko konservatiivisia ja takapajuisia tyyppejä, niin viattomia ihmisiä teloitettaisiin milloin mistäkin syystä.
Suomessakin esimerkiksi Päivi Räsänen ja muut jeesustelijat pitää solidaarisuutta uhkana yhteiskunnalle.
Iran on hyvä esimerkki siitä, miksi uskontoa ei pitäisi missään nimessä sotkea politiikkaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Se on vähän koominen kysymys tuo ettei uskontoa saisi sekoittaa politiikkaan. Jos kristinuskoa ei olisi sekoitettu politiikkaan, eläisimme aatamin aikuisessa maailmassa barbaarisin tavoin edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Loppujen lopuksi ideologian ja uskonnon raja on vain veteen piirretty viiva. Islam, buddhalaisuus ja kommunismi ovat kaikki uskontoja, koska jokainen niistä on yli-inhimillisten normien ja arvojen järjestelmä, joka pohjautuu uskolle yli-inhimilliseen järjestykseen. Huomaa ero ”yli-inhimillisen” ja ”yliluonnollisen” välillä. Buddhalainen luonnonlaki ja marxilaiset historian lait ovat yli-inhimillisiä, koska ne eivät ole ihmisten säätämiä. Ne eivät kuitenkaan ole yliluonnollisia. Liberalismi, kommunismi, kapitalismi, nationalismi ja natsismi eivät pidä siitä, että niitä kutsutaan uskonnoiksi, ja ne puhuvat itsestään ideologioina. Kyse on kuitenkin vain semantiikasta. Jos uskonto on inhimillisten normien ja arvojen järjestelmä, joka pohjautuu uskolle yli-inhimilliseen järjestykseen, neuvostoliittolainen kommunismi oli uskonto siinä missä islamkin. (Kyllä, arvasit oikein: on tullut luettua Yuval Noah Hararin kirja Sapiens. Ihmisen lyhyt historia.)
Ilmoita asiaton viesti
No jopas olikin koominen vertaus, raamatun mukaan Aatamin & Eevan aikoihin elettiin paratiisissa aina siihen asti kunnes seksuaalipolitiikka ujutettiin kuvioon mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkas lakeuksilla tarjetaan?
Ilmoita asiaton viesti
Valitan, ei satuta yhtään. Meidän piireissä ollaan ihmisiä toisillemme!
Ilmoita asiaton viesti
Sori, meni väärään väliin
Ilmoita asiaton viesti
OK ei haittaa!
Ilmoita asiaton viesti
On hankala nähdä, miten Ukrainan voitto edistäisi demokratian asiaa. Kyllä siinä USA:n etu tietysti edistyisi, mutta Ukraina on maa, jossa yksi puolue, jolla on oma sotavoima, voi presidentin henkeä uhkaamalla muuttaa maan sisä- ja ulkopolitiikan suuntaa. Ja autokratia ja palkintosonniasiantuntijoiden varassa tehdyt päätökset ovat tulossa länteen kovalla ryminällä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä mainiota kirjoitusta kommentoisin siten, että Venäjän mahtia lienee turha nostaa korkeammaksi kuin se on. Venäjä voi toimia ensisijaisesti autokraattisten ilmiöiden katalyyttina, ei alkuunpanijana joitain pieniä erityistapauksia lukuun ottamatta. Kamppailu autokratian ja demokratian välillä käydään ensisijaisesti maiden sisäisenä – kuten mainitsetkin – vaikka tukea voi tulla muualta. Tällä en tarkoita venäläisen disinformaation ja muun tuen väheksymistä, sitä vastaan tulee kamppailla, mutta kuninkaantekijäksi siitä ei ole, apuriksi kylläkin.
IMF:n tilastot kertovat karua tarinaa Venäjän mahdista. Maan osuus maailman BKT:sta (1,74%) on pienempi kuin Pohjoismaiden yhteenlaskettu (1,86%).
https://statisticstimes.com/economy/projected-world-gdp-ranking.php
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus! Yksi pieni virhe siinä tosin oli: islam kirjoitetaan pienellä, kuten muutkin uskonnot.
Ilmoita asiaton viesti
Paras ratkaisu voisikin olla viisas diktaattori. Valitettavasti sellaista ihmistä ei ole olemassa, joten se ei ole mahdollinen. Toiseksi paras olisi suora demokratia. Sitä vaan jostain syystä ei haluta käyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Demogratian heikkous pitkät neuvottelut.
Aika näyttää kumpi puoli vie voiton
mutta onhan nähty yksinvaltiaiden kaatuvan
ja sitä toivotaan.
Ilmoita asiaton viesti
This yodeling would have been embarrassing enough published only once. I’ll just quote the ”professor”:
”We are not a democracy but a constitutional republic which I hope EU would become…”
Ilmoita asiaton viesti
…”We” as Finns…
I suppose your language skills won’t allow you to follow news in Finnish, but I’m happy to report that we Finns don’t actually consider Trumpian Americans as Finns.
The real problem with EU is actually the same as the one with Nato. A minority of one (in some cases Hungary in both organizations) can sometimes prevent or delay a reasonable democratic outcome.
In Europe we believe in Montesquieu. Supreme courts are not legislatures, democratic (and by all means Democratic, if that’s what voters decide) legislatures make the law.
Ilmoita asiaton viesti
The ”illegally gave Biden his victory” part takes you to another level as a party joke.
Ilmoita asiaton viesti
Bullshit is bullshit be it written in English or in Finnish or be it written once, twice or three times.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno ja ymmärrettävä vertauskuva tuo telttaan kuseminen. Mutta mitä jos sama tyyppi ulostaa samaan aikaan?
Ilmoita asiaton viesti
Onko blogisti Kinnusella ollut akateemisissa yhteyksissä kokemusta näistä Wilen-tyyppisistä kristillisen äärioikeiston edustajista? Tässä tapauksessahan ei ole kyse siitä, että Trump ja Putin sponsoroivat tätä kaveria vaan hän sponsoroi Trumpin kampanjaa.
Ilmoita asiaton viesti
Me suomalaiset kyllä olemme selvillä siitä, miten Putin auttoi Trumpin viimeksi voittoon ja miten teidän nykyinen yhteistyönne EU:n hajottamiseksi sujuu.
Ilmoita asiaton viesti
It seems you were born in 2016. EU and US put severe sanctions on Russia immediately when Ukraine was attacked in 2014. Among US presidents Trump has been the least committed in defending Europe. He also destroyed the TPP thereby handing most of the Pacific economy to China.
Ilmoita asiaton viesti