Capitolin hyökkäys oli Yhdysvaltain oluttupavallankaappaus
Oluttupavallankaappaus, Bierhalleputsch, oli marraskuussa 1923 Adolf Hitlerin ja NSDAP:n käynnistämä amatöörimäinen yritys ottaa valta Saksassa valtaamalla ensin Baijeri ja yllyttämällä sitten maan konservatiiviset ja äärioikeistolaiset piirit syrjäyttämään demokraattinen Weimarin tasavallan hallinto muissa osavaltioissa. Baijeri ja koko Saksa oli sitä ennen ollut sisäisen kaaoksen, vastakkainasetteluiden ja rähinöinnin näyttämönä. Luottamus hallintoon oli heikkoa ja maahan oli muodostunut useita asejärjestöjä, jotka uskoivat enemmän kivääriin kuin äänestyslippuun vallan hankkimisessa.
Yhdysvallat on saavuttanut monessa suhteessa saman pisteen. Tätä on edelleen vaikea uskoa tai ymmärtää, mutta niin epätoivoinen ja päämäärätön kuin olikin, Capitolin valtaus 6.1. 2020 oli yritys kaapata valta demokraattisesti valituilta valtioelimiltä ja estää niitä toteuttamasta perustuslainmukaisia tehtäviään. Ja tällä yrityksellä oli ilmeisesti vähintään myötämielisiä sivustaseuraajia valtion turvallisuuskoneiston sisällä. Korkea-arvoinen ranskalainen poliisiviranomainen, joka on ollut vastuussa mm. Pariisin korkean profiilin kohteiden suojelusta ja harjoitellut joukkojenhallintaa mm. amerikkalaisten kollegoidensa kanssa tuntien Capitol-kukkulan ja sen ympäristön erityispiirteet toteaa Business Insiderin jutussa, että ainoa mikä selittää hyökkäyksen onnistumisen on se, ettei Washingtonin poliisiviranomaisilla ollut minkäänlaista koordinoitua strategiaa trumpistien marssin hallitsemiseksi tai kongressirakennuksen turvaamiseksi. Siinä vaiheessa kun joukko päästettiin kaatamaan turva-aidat ja kiipeämään niiden yli ilman että ensimmäisiä ylittäjiä pysäytettiin tai pidätettiin ja nousemaan kongressin ulkoportaisiin, peli oli jo menetetty: ainoa keino pysäyttää rynnäkkö olisi ollut avata diskriminoimaton tuli väkijoukkoon. Tätä ei tietenkään tehty, sillä kyseinen ”joukkojenhallintakeino” on ollut viimemmäksi käytössä demokratioiksi luokiteltavista maista lähinnä juuri Weimarin tasavallassa.
Juuri tämä tekee tilanteesta niin vaarallisen. Olemme tottuneet ajattelemaan maailman vanhinta yhtäjaksoisesti toiminutta edustuksellista liittovaltiota kaikkine puutteineenkin vakaana demokratiana ja olettaneet tilanteen pysyvän tällaisena. Samaan aikaan jo pitkän aikaa ovat pikku hiljaa kasvaneet erilaiset yhteiskunnan koossapitäviä voimia ja instituutioiden legitimiteettiä syövät voimat: politiikan voimasuhteet siirtyvät epäedullisiksi valkoisen keskiluokan kannalta samalla, kun eri vähemmistöryhmien vaikutusvalta kasvaa. Yleisen palkkatason kehitys on jämähtänyt 1970-luvun tasolle ja talouskasvun hyödyt ovat valuneet rikkaimmille 1-10 prosentille leventäen tulo- ja varallisuuseroja. Osavaltiot samoin kuin niiden asukkaat ovat jakautuneet jyrkästi vauraisiin ja koulutettuihin sekä toisaalta köyhiin ja kouluttamattomiin. Kansakunnan identiteetti ja laajat kokoavat kertomukset ovat kriisissä: ”American Dream” ja usko uudisraivaajahengellä itsensä vaurauteen nostavasta ”Average Joesta/Jennystä” ovat osoittautuneet valheiksi niin keskilännen valkoisille kuin suurkaupunkien mustillekin. Yhdysvaltain poliisi ja asevoimat ovat voimakkaasti republikaaneja kannattaviin konservatiiveihin kallellaan. Onko jokin kriittinen osa Yhdysvaltain turvallisuuskoneistossa joko riittävän halukas näkemään viime marraskuun vaalituloksen tulevan kumotuksi tai riittävän haluton toimimaan ”omina” pitämiään terroristeja ja oikeistohuligaaneja vastaan, että näiden mielivallan sallitaan johtaa tilanteeseen, jossa laillinen hallitusvalta murenee ja syntyy tilanne, jossa on aidosti epäselvää, kenelle valta maassa laillisesti kuuluu? Vaikka esim. Black Lives Matter -mielenosoituksiin liittyi myös väkivaltaista mellakointia ja virkavallan vastustamista, missään vaiheessa se ei ollut johtamassa tilanteeseen, jossa vaaleilla valittujen poliitikkojen auktoriteetti olisi ollut uhattuna tai jossa poliisiviranomaiset olisivat vapaaehtoisesti luopuneet pyrkimyksestä järjestyksen ylläpitämiseen.
Miten Weimarin tasavalta luhistui?
Vaikka eroja on tietysti paljon, myös yhtymäkohtia 1933 luhistuneeseen Weimarin tasavaltaan löytyy paljon. Saksalla ei ollut Yhdysvaltojen tapaan vuosisataista perinnettä rauhanomaisesti vaalien kautta vaihtuvasta vallasta ja perustuslaillisten instituutioiden loukkaamattomuudesta. Siellä etuoikeutetun eliitin valta ja armeijan politiikkaan puuttuminen oli ollut normi keisarikunnan loppuun 1918 saakka. Itse asiassa yhtenä merkittävistä syistä sille, miksi Saksan valtiojohto hakeutui niin voimakkaasti sotaan 1914 pidetään sitä, että 1912 vaaleissa Saksan sosiaalidemokraatit olivat onnistuneet voittamaan vaalijärjestelmään työväen aliedustukseen johtavat rakenteelliset tekijät ja 5% lisä-äänipotilla yli kaksinkertaistamaan kansanedustajamääränsä ja nousemaan valtiopäivien suurimmaksi puolueeksi. Sodalla uskottiin voitavan valaa kansakuntaan ”kansallista henkeä”, joka vierottaisi nämä kansainvälisyyteen, demokratiaan, tasa-arvoon ja rauhaan pyrkivästä sosialismista.
Edelleen 1920-luvulla merkittävä osa Saksan sotilas- ja poliisijohdossa toimivia keisarivallan aikana asemiinsa nousseita etuoikeutettuihin ryhmiin kuuluneita miehiä yhdisti ajatus demokratian vastenmielisyydestä ja vakaa usko siihen, että SPD:n ja katolisen Zentrum-puolueen edustama kansanvalta ja tasa-arvo heikensivät Saksaa ja avasivat tietä kommunistien valtaannousulle. Kommunistit olivatkin aktiivisia Weimarin tasavallassa ja yrittivät vallankaappausta 1919, mutta instituutioiden ja demokraattisten puolueiden vastarinta käytännössä teki kommunistien vallananastuksesta Saksassa objektiivisesti arvioiden epätodennäköistä. Kommunismin uhka kuitenkin oli se viikunanlehti, jolla periaatteessa laillisuuden nimiin vannoneet ”maltilliset” oikeistovoimat pystyivät perustelemaan sen, miksei natsien ja äärioikeistolaisten aseryhmien väkivaltaan ja laittomuuksiin puututtu. NSDAP:n oluttupavallankaappaus epäonnistui surkeasti, mutta sen seurauksena puoluetta ei kielletty ja johtajat saivat varsin lyhyitä vankilatuomioita -osin koska oikeuslaitos suhtautui heihin myötämielisemmin.
Viranomaisten kaksoisstandardit, heikko luottamus instituutioihin, saksalaisten taloudellinen ahdinko ja kriisissä ollut identiteetti kansakuntana synnyttivät myrkyllisen keitoksen, jossa virallinen järjestysvalta korvautui osin puolisotilaallisilla joukoilla, virallisesti ”veteraanijärjestöillä” joista tietysti tunnetuimpia ovat natsien SA (Sturmabteilung) ja kommunistien Rotfront (Rotkämpferverbund). Suurin Weimarin tasavallan puolisotilaallinen järjestö oli kuitenkin demokraattisten puolueiden, SPD:n, Zentrumin ja DDP:n yhdessä perustama Reichsbanner. Jäsenmäärä ei kuitenkaan auttanut, sillä muun oikeiston ja armeijan taustatuki teki SA:sta parhaiten rahoitetun ja aseistetun puolisotilaallisista ryhmistä. Lisäksi demokraattisen koalitiohallituksen hajottua sisäisiin erimielisyyksiin suuren laman keskellä 1930 valta maassa jäi presidenttinä toimineen ex-kenraali Hindenburgin ja tämän nimittämien oikeistokonservatiivisten virkamieshallitusten käsiin, jotka hallitsivat poikkeustila-asetuksilla. NSDAP:n kannatus kasvoi ja lopulta se saattoi oikeistoliittolaistensa tuella nostaa Hitlerin valtaan 10 vuotta sen jälkeen, kun tämä oli yrittänyt epäonnistunutta vallankaappaustaan.
Yhdysvallat seisoo vedenjakajalla: ”Hirttäkää Mike Pence!”
Yhdysvalloissa on nyt kriittinen hetki, jossa ”kansakunnan tulee punnita sieluaan” kuten rapakon toisella puolella melodramaattisesti sanottaisiin. Erityisesti maan poliisi- ja asevoimissa tulisi nyt ymmärtää heidän vastuullinen asemansa. Toisaalta Demokraatit eivät saisi tuudittautua turvallisuudentunteeseen, että vaalivoitto ja ristiriitoihinsa sotkeutunut Republikaanipuolue turvaisivat heidän valtansa. Jos turvallisuuselimet eivät tue istuvaa hallitusta, 20% kannatusta nauttiva, riittävän militantti ja organisoitunut liike kykenee aikaansaamaan vallankumouksen. Sellaisilla harvemmin on ollut missään enemmistön tukea. MAGA/QAnon -liikkeestä on muodostumassa tai jo muodostunut tällainen bolsevisoitunut liike, jolla on tahtotila ja riittävä organisaatio suorittaa isku joka voisi lamauttaa lailliset hallintoelimet ja synnyttää valtatyhjiön, joka voisi johtaa pitkittyneeseen poikkeustilaan, yleisen järjestyksen luhistumiseen ja edelleen diktatuuriin.
Poliisin ja asevoimien uskottavuus laillisen yhteiskuntajärjestyksen turvaajina on nyt koetuksella yhtä lailla kuin Yhdysvaltain demokratian kestävyys. Demokratian edellytyksenä on, että turvallisuuskoneisto palvelee lakia ja instituutioita, ei niitä kulloinkin hallitsevaa puoluetta tai henkilöä. Jos laillisesti valitut poliittiset päätöksentekijät ja kaikki kansalaiset eivät voi luottaa siihen, että valtion väkivaltamonopolia käytetään heidän oikeuksiensa turvaamiseen, he todennäköisesti pyrkivät korvaamaan sen joko puhdistamalla turvallisuuselimet vastustajistaan tai varustautumalla itse. Yhdysvalloissa äärioikeistolla on jo puolisotilaallisia ryhmiä. Jos vastaavia alkaisi syntyä lähellekään samassa mittakaavassa poliittisen kartan toiselle puolelle, voitaisiin sisällissotaa tai ainakin pitkittynyttä matalan intensiteetin konfliktia Yhdysvalloissa pitää jo lähes väistämättömänä. Tämä loisi edelleen edellytyksiä sille, että kannatus diktatuurille Yhdysvalloissa kasvaisi. On siis korkea aika, että Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset selkeästi osoittavat suhtautuvansa mellakointiin ja yleisen järjestyksen murentamiseen samoin riippumatta siitä, ovatko tekijät mustia vai valkoisia, oikeistolaisia vai vasemmistolaisia, liberaaleja vai konservatiiveja.
Tämä kuitenkin auttaa vain akuuttiin uhkaan viedä Yhdysvallat syvenevään keskinäisen epäluulon, vihan, pelon ja hajaannuksen syöveriin, joka synnyttää lisää väkivaltaa ja suuremman uhan demokratialle. Isompi kysymys on se, miten ratkaistaan kasvavista tulo-, varallisuus- ja koulutuseroista, eriytyvistä mahdollisuuksista ja amerikkalaisen unelman murenemisesta seurannut identiteettikriisi ja vahvistetaan amerikkalaisten uskoa parempaan tulevaisuuteen ja että he elävät maassa, jonka päättäjät ajavat heidän etuaan ja jonka instituutioiden puolesta kannattaa taistella. Siinä on iso työ presidentti Bidenille, Demokraateille ja Republikaaneille. Erityisesti Republikaaneilla on nyt edessään iso itsetutkiskelun paikka, sillä he ovat lähteneet ratsastamaan tiikerillä, jonka selästä monen maltillisenkin puolueen poliitikon on nyt vaikea nousta.
Capitolia vallanneet äärioikeistolaiset eivät nimittäin huutaneet ”Hirttäkää Joe Biden” vaan ”Hirttäkää Mike Pence”.
Kuinka kirjoittaja vertaisi tätä SDP:n aloittamaan vallankaappausyritykseen ja sisällissotaan Suomessa? Arvatenkiin SDP toimi ammattimaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
What about. 😀
No, vastaavasti 1918 Suomessa elettiin tilanteessa, jossa kahtiajakautuneen kansakunnan keskinäinen luottamus oli nollapisteessä. Yleistä järjestysvaltaa ei ollut, joten osapuolet organisoivat omia puolisotilaallisia joukkojaan ja sitä myöten radikalisaatio yltyi molemmilla puolilla. SDP oli oppositiossa, joten radikalisoituminen sen riveissä yltyi nopeammin ja radikaalit kaappasivat tilanteen johtoonsa. Sen verran todettakoon, että kuitenkaan SDP:n puolue-elimet eivät missään vaiheessa asettuneet vallankumouksen kannalle, ja tämän vuoksi radikaalit siirsivät työväenliikkeen päätöksenteon puolueen ulkopuolelle elimiin, jossa saivat punakaartien avulla enemmistön.
Vertaus Yhdysvaltoihin ei kuitenkaan toimi, koska maassa ei silloin ollut toimivaa järjestysvaltaa ja tilanne ajautui kaaokseen huomattavasti lyhyemmällä syklillä, joita sortokausien ja sodan aiheuttaman talousromahduksen synnyttämä tyytymättömyys ruokki.
Ilmoita asiaton viesti
En ollenkaan epäile, etteikö SDP:stä löytyisi asiantuntemusta vallankumousasioissa, joskaan kokemusasiantuntijat on nykyään pitänyt hankkia ulkomailta.
Mikä kiinnittää huomiotani, niin se, että vain SDP:n oman vallankumousyrityksen tapauksessa kirjoittaja Kinnunen vetoaa yhteiskunnalliseen tilanteeseen.
Minä taas näen, että kaikissa mainituissa tapauksissa sillä kehittyneellä tilanteella on ollut oma osuutensa. Äärivaemmistolaista ja äärioikeistolaista kipinöintiä sattuuu harvakseltaan, mutta jos ei ole sytykkeitä, siitä ei tule sitten tulipaloa.
Tarkin mittari huolestumiselle saattaisi olla länsimaisessa yhteiskunnassa alemman keskiluokan kurjistuminen, joskin muitakin huolenmittareita on olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Huokaus. SDP on viimeiset 102 vuotta sitoutunut Suomen perustuslakiin ja tasavaltaiseen valtiojärjestykseen. Siitä lähtien kun kommunistit lähtivät omille poluilleen. Toivon että oma puolueesi Perussuomalaiset sitoutuu samaan.
Jos huomasit, niin jaamme ainakin saman kuvan syistä Yhdysvaltain polarisaation taustalla. Joka on se oikea ongelma, joka ruokkii ääriliikehdintää ja tyytymättömyyttä demokratian toimivuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä on syytä sanoa, etten kuvittele Sanna Marinin pyrkivän diktaattoriksi (-; Ja onhan tuo 102 vuotta jo meriitti sinänsä.
Vaan kun Erkki Tuomioja tässä jokunen vuosi takaperin irtisanotui vallankumouksesta ja pyyteli anteeksi SDP:n historiaa tuolta osalta, niin siinä ei käynyt ilmi, että hän olisi voinut vedota puolueensa johonkin aiempaan anteeksipyyntöön. Kun SDP:ssäkin on esiintynyt irtisanoutumisyllytystä muille, niin olisihan se kaunista, jos nämä yllyttäjät ensin irtisanoutuisivat oman puolueensa menneisyyden rikoksista.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä Suomessakin oli vuonna 1918 isossa roolissa kiistetty vaalitulos. Kerenski määräsi eduskuntavaalit, SDP päätti ensin boikotoida vaaleja, osallistuivat kuitenkin ja kun hävisivät, kiistivät vaalien laillisuuden. Tämä yhdessä järjestysvallan epämääräisyyden kanssa mahdollisti puna-armeijan komentajalle Lev Trotskille käskeä punakaartit vallankaapaukseen ohi SDP:n puoluekoneiston (mikä näkyy parhaiten tavassa, jolla neuvostohallituksen yhdyshenkilö Eino Rahja pystyi itse sodan aikana käskyttämään punakaartin ylintä sotilasjohtoa).
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat Saksan historiasta ymmärtämättä sitä lainkaan ikäänkuin demokratian tuho maassa olisi näin selitettävissä.
Saksan sosiaalidemokratia ja Weimarin tasavalta oli täysin kyvytön ratkomaan tavallisen saksalaisen kurjuuden syitä eli työttömyyttä ja pulaa kaikesta. Maan talous oli valtiotasolla myös täysin rappiolla.
Natsit eivät ensinnäkään olleet oikeistolaisia eivätkä äärioikeistolaisia. He olivat sosialisteja mitä suurimmassa määrin.
Natsit organisoivat maan muutamassa vuodessa uusiksi ja se miellytti kansaa. Maan itsekunnioitus palasi liiankin vahvana, teollisuus nousi ja työpaikan saivat lähes kaikki. Armeijan upseerit saivat kunnioituksen ja sotavehkeet takaisin.
Ihan samoista syistä voivat valtiot nykypäivänäkin luopua demokratiasta, kun se ei toimi ja kykene parempaan. Kiinassa taasen luovuttiin kommunismista, koska se ei toiminut. Tällaiset suuret muutokset vaativatkin usein ensin vallan keskittymisen, joka mahdollistaa nopeat päätökset.
USAn pikku rähinöitä on lapsellista edes rinnastaa natsien valtaannousuun. Se väite kertoo, että sinulla riittää vielä paljon opiskeltavaa aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos heittää tätä väsynyttä ”natsit oli sosialisteja, onhan se puolueen nimessäkin” -läppää niin ei ymmärrä mitään sosialismista.
NSDAP sai rahoituksensa suurkapitalisteilta, kuten Kruppilta ja Henry Fordilta. Valtaan päästyään puolue liittoutui suurpääoman kanssa ja jäädytti palkat. NSDAP:n talouspolitiikka perustui vastaavaan vivutukseen kuin Weimarin tasavallan kultaiset vuodet 1924-1929 ja oli jatkuvasti törmäämässä seinään. Ilman Itävallan ja Tsekkoslovakian keskuspankkien ryöväämistä Saksan talous olisi ajanut päin seinää ennen sodan alkua ja jatkuva tarve saada löytää uusia kultavarantoja ryövättäväksi osaltaan selittää sitä, miksi Hitler alkoi pelata jatkuvaa uhkapeliään saadakseen uusia alueita.
Ilmoita asiaton viesti
Taas meni pieleen juttusi. Saksa nostettiin pystyyn ulkomaisilla lainoilla, jotka olivat massiivisia. Mm presidentti Bush seniorin isä oli pankkiiri, joka rahoitti natseja Amerikasta. Näin tekivät muutkin USAn, Ranskan ja Englannin pankkiirit.
Fordin maksama 50.000 markkaa/vuosi oli mitätön apuraha Hitlerille. Sillä ei Saksaa varusteltu. NSDAP puolueena sai rahansa Saksasta teollisuudelta ja sijoittajilta. Heidän motiivinsa oli saada massiivisia tilauksia valtiolta natsien päästyä valtaan.
Natsit olivat jo ottamassa 30-luvulla Saksan suuryritykset valtion haltuun. Hitler pysäytti heidät tietäen, että raha olisi lähtenyt maasta ja tuotanto olisi kärsinyt sekä johto kaikonnut.
Sosialistit ja kommunistit saivat merkittävää rahoitusta kansainvälisiltä kapitalisteilta niin Venäjän kuin Saksan vallankumousten yhteydessä. Sinä luulet, ettei vassareille kapitalistien rahat kelvanneet.
Hitler ei laajentanut sotaa kullan takia. Syynä oli viljelysmaa ja orjatyövoiman tarve sekä erityisesti raaka-aineet.
Ilmoita asiaton viesti
Saisko jonkun lähteen tuolle että Venäjän bolsevikit olisivat saaneet kapitalisteilta rahoitusta.
Sinänsä en jaksa nyt alkaa väittelemään Saksan politiikasta 30-luvulla. Esitin oman näkemykseni, jos ei kelpaa, niin ei kelpaa, move on.
Ilmoita asiaton viesti
Niin tämä tieto on ihan historian kirjoissa kuten tieto siitä, että Kekkonen oli Suomen presidentti.
Saksan politiikasta ei minun kanssa kannatakaan väitellä. Olen sitä tutkinut yli 50 vuotta ja myös pitkään siellä myös asunut. Eli mielipiteet eivät asiaa miksikään muuta.
Ilmoita asiaton viesti
In his book ‘Wall Street and the Bolshevik Revolution’ economist and historian Antony C. Sutton concluded that wealthy international interests invested in many movements leading up to the Second World War in order to profiteer and maintain a monopoly on the global acquisition of wealth. Sutton cites J.P. Morgan, T. W. Lamont, John D. Rockefeller, Chase and Manhattan banks, and Kuhn, Loeb and Company as the Bolsheviks’ benefactors. One central figure of finance of key members of the Bolsheviks is Jacob Schiff head of the Wall Street firm Kuhn, Loeb and Company, who was thought to have given loans and paid the expenses of Leon Trotsky.
Evidence of such financing is present in the writings of Trotsky, he wrote of receiving sizable loans and “travel expenses” from “wealthy friends” [1]. Such claims were corroborated by the grandson of Jacob Schiff, who in 1949 told the New York Journal that his grandfather had given $20 million to the triumph of communism in Russia. The Russian Revolution was largely sponsored by outside influences from Wall Street to British Ambassadors. Wealthy financiers from Britain, America and Germany backed the revolutionary socialists in an effort to destabilise the Russian Empire. By destroying Russia as economic competition, these benefactors could enable the exploitation of a Russian corporate socialist system by international interests.
archive.org/details/WallStreetTheBolshevikRevolution/page/n9/mode/2up
[1] wildboar.net/multilingual/easterneuropean/russian/literature/articles/whofinanced/whofinancedleninandtrotsky.html
communism-explained.blogspot.com/2010/05/why-did-us-bankers-fund-russian.html
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä löytyikään ekasta google-hausta:
Sutton’s works have received a number of criticisms from other academics, particularly in regards to his Wall Street trilogy (Wall Street and the Bolshevik Revolution, Wall Street and FDR, and Wall Street and the Rise of Hitler)”.[11][12] Some historians argue that these books more closely resemble conspiracy theory than genuine historical studies. For instance, in a contemporary review of Sutton’s Wall Street and the Bolshevik Revolution, researcher Virgil D. Medlin of Oklahoma City University reported finding numerous factual errors in the book and claimed that Sutton repeated ”unsubstantiated allegations [and came to] unwarranted conclusions.” Medlin also stated Sutton made use of dubious sources, such as rumor and uncorroborated inquiries, as ”documentary proof of [his] allegations.”[13] Similarly, Howard Dickman of the Manhattan Institute for Policy Research referred to Sutton’s Wall Street and FDR as a ”weak specimen of conspiracy history” that was ”poorly written and edited, digressive, repetitious, disorganized, and unconvincing.”[14]
😀
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläisen mielipiteet ovat demokratian vastaista persupuuroa, johon tuollaiset ainekset sopivat ihan hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläinen käyttää aina äärioikeistolaislähteitä joiden totuusarvo on nolla.
Ilmoita asiaton viesti
Nonii…sieltä tulikin Snellmannilta ja Salakarilta vastustamattomat argumentit.
Äärioikeisto ja persut.
Harmi että tuollaiset puupäät pilaavat asiallisena käyneen keskustelun
Ilmoita asiaton viesti
”Natsit eivät ensinnäkään olleet oikeistolaisia eivätkä äärioikeistolaisia. He olivat sosialisteja mitä suurimmassa määrin.”
Mihin tämä perustuu?
Sitä kautta sosialisteja, että sosialisoivat suuren määrän kansalaistensa omaisuutta. No, ohimennen taisi mennä muidenkin kansallisuuksien omaisuutta.
Äärioikeistoa he olivat alusta lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Natsit kieltämättä saivat rakennus- ja varusteluohjelmillaan työttömyyden kuriin ja talouden nousuun. Samaan tapaan kuin Roosevelt New Deal ohjelmallaan Yhdysvalloissa. Saarin alueen palauttaminen Saksan hallintaan taas toimi saksalaisiin vähän niin kuin Krimin miehitys ja Venäjään liittäminen venäläisiin.
Mutta ruokahalu kasvoi syödessä. Itävalta liitettiin Saksaan ja hieman sen jälkeen Tsekkoslovakian ns. sudeettialueet. Jos näiden saksalaisperäisen väestön asuttamien alueiden liittäminen Suur-Saksaan saikin vielä jonkinlaista ymmärrystä monissa piireissä, niin koko Tsekkoslovakian kaappaus vain hetkeä myöhemmin kertoi länsivalloille minkä kanssa olivat tekemisissä. Kun Britannia ja Ranska olivat taanneet Puolan koskemattomuuden, niin Saksan hyökkäys sinne aloitti Toisen maailmansodan. No mehän tiedämme kuinka siinä kävi. Saksa oli vuonna 1945 paljon huonommassa jamassa kuin 1932.
Hämäläisessä ärsyttää erityisesti se, että tämä kaikkien alojen erikoistuntijana itseään pitävä diletantti nälvii jatkuvasti eri mieltä olevia lapsellisiksi ja ”isällisesti” kehottaa opiskelemaan aihetta. Jos tietokonekonsultti on iltapuhteinaan lukenut muutaman kirjan Kolmannesta valtakunnasta, niin ei pitäisi ruveta leikkimään mitään historian asiantuntijaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliisin ja asevoimien uskottavuus laillisen yhteiskuntajärjestyksen turvaajina on nyt koetuksella yhtä lailla kuin Yhdysvaltain demokratian kestävyys.”
Nii, mistäs suunnasta siellä onkaan tähän mennessä huudettu sitä ”defund the police”?
Ilmoita asiaton viesti
Solakiven ulina = musiikkia korville.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsen tämän analyyttisen vastauksen siten, että kysymys oli liian vaikea.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenosoittajien huudoilla ei liene mitään vaikutusta poliisin uskottavuuteen.
Onko mielestäsi Yhdysvalloissa poliisin julkinen rahoitus oikeassa suhteessa muiden julkisten instituutioiden rahoitukseen? Useissa Yhdysvaltain kaupungeissa poliisi kattaa yli 50% kaupungin budjetista.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiasia on kuitenkin, että henkilö meni edustajanhuoneen puhemiehen työhuoneeseen ja nosti jalat pöydälle. Toimittaja kävi kaikessa rauhassa ottamassa siitä journalistisia valokuvia. Poliisi olisi voinut estää tämän, jos olisi halunut eli se ei halunnut. Henkilöä ei myöskään pidätetty ennenkuin päiviä myöhemmin. Perheenisä häröili ympäri kongressia puhemiehen puhujapönttö kainalossaan. Yksikään poliisi ei puuttunut asiaan.
Kysymys armeijan ja poliisin asennoitumisesta on hyvinkin relevantti tässä. USA:n demokratian juuret ovat kuitenkin vahvemmat kuin Weimarin Saksan, se ei kaadu vain turvallisuusviranomaisten epälojaalisuuteen. Huolissaan on syytä kyllä olla, tämä oli hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Kautta aikojen NRA ja vapaata aseenkantoa puoltaneet piirit ovat Yhdysvalloissa esittäneet asennoitumisensa yhdeksi tärkeäksi perusteeksi ”perustuslain luonnehtiman” syyn, eli kyvyn puolustautua aseellisesti huonoa hallitusta vastaan.
Moinen peruste on käynyt omissa korvissani huonosta vitsistä, mutta viime viikon tapahtumat osoittavat, että he ovat olleet aivan tosissaan.
Ilmoita asiaton viesti
…Aikanaan jossakin ”asekeskustelussa” yli kahdenkymmenen aseen asearsenaalin omaava alan mies vastasi ihmettelyyni niin suuresta määrästä, että kaapissa täytyy olla pari asetta vääränvärisen hallituksenkin varalle…(!?!).
Ilmoita asiaton viesti
Rinnastus on mielenkiintoinen, etenkin koska oluttupavallankaappauksen johtaja tuli kansalliseen tietoisuuteen seuranneen oikeudenkäynnin ei niinkään itse kaappauksen takia. Muita vastaavia on mm. Fidel Castro ja Mahatma Gandhi. Tätä kannattaisi miettiä, kun Trumpille puuhataan virkarikosoikeudenkäyntiä.
Toinen asia on se, että Yhdysvaltain perustuslaki kieltää senaattia käsittelemästä mitään muita asioita, kun presidentin virkarikossyyte on käynnissä. Näin Joe Biden ei saisi esim. mInisterinimityksiä vahvistetuksi, ne kun vaativat senaatin hyväksynnän.
Itsestäänselvää on se, että Donald Trumpilla on oikeus puolustautua. Hän voi kutsuttaa todistajaksi vaikkapa Qanon -shamaanin ja vastaavia (pääsevät uudesraan senaatin istuntosaliin). Rudy Guliaani varmaankin käy kanssa kertomassa näkemyksensä vaalivilpistä.
Näin Joe Bidenin ”first hunders day:stä” kätevästi 20-25 päivää menisi kaikista fanaattisimpien Trumpin salaliittoteoretikkojen esiintymiseen.
Se miten demokraait toimivat tässä tilanteessa, kertovat samanlaisista ongelmista, mistä Weimarin Saksa kärsi. (samalla ylimielisyydellään he tuhosivat Obaman valinnan tuoman innostuspiikin noin 100 päivässä eli ongelma on pitkäkestoinen).
Ilmoita asiaton viesti
Aika vauhdilla tultiin tänne kommenttiosastolle mussuttamaan SDP:stä ja sisällissodasta, NSDAP:n sosialistisuudesta ja Defund the Policesta.
Onko teille annettu puoluetoimistolta ohjeet vai ollaanko muuten vain ylikiihottuneessa tilassa?
Ilmoita asiaton viesti
Weimarin tasavallan tuhon ja natsien valtaannousun lopullinen niitti vuosina 1929–33 oli kansalliskonservatiivien vankka usko siihen, että he pääsevät korjaamaan hedelmät, kun NSDAP:n oikeistoradikaalit ovat aiheuttaneet kaduilla sekasorron hyökkäämällä ensin kommunisteja ja sitten sosialidemokraatteja ja liberaaleja vastaan.
Näin ei Saksassa käynyt. Kiinnostavaa kyllä, Svinhufvudin Suomessa hetkeksi kävi. Tie tasoittui Kallion ja Tannerin punamultaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mutta Tanner tuomittiin sodan jälkeen vankilaan ja Mannerheim puolestaan ei saanut edes syytettä. Siitä nähdään kuinka lähellä Stalin oli oikeistoradikalistista suuntausta.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi yhdistävä tekijä on tietenkin legenda poliitikkojen petoksesta: Saksan selkäänpuukotusteoria (Dolchstoßlegende) väitti Saksan hävinneen maailmansodan sen takia, että kotirintamalla juutalaisten ja korruptoituneiden poliitikkojen salaliitto olisi pettänyt armeijan takaapäin (mikä ei pidä paikkaansa kun Keisarillisen armeijan johto itse ilmoitti ettei se pysty voittamaan aloittamaansa sotaa). USA:n trumpilaiset taas uskovat vaalipetoslegendaan, minkä mukaan korruptoituneet poliitikot olisi olisivat riistäneet heidän äänensä ja pettäneet demokratian (mikä ei pidä paikkaansa kun vaalit olivat kaiken tiedon mukaan harvinaisen virheettömät).
Erot ovat kuitenkin suurempia kuin yhtäläisyydet. Vaikka sosio-ekonomiset seikat selittävät sitä, että monet ihmiset ovat tyytymättömiä ja heillä on intressiä ryhtyä johonkin, ne eivät selitä sitä, miksi he ryhtyvät juuri siihen kuin ryhtyvät eikä johonkin aivan muuhun, vrt Summer of Love 1967. (Osanottajat eivät sitä paitsi olleet erityisen osattomia.)
Tässä suhteessa sosiaalinen media ja sen toimintamalli on oleellinen uusi asia ja selittävä tekijä. Se ehdollistaa ihmisiä, jolloin ehdollistettu ärsyke aiheuttaa saman reaktion kuin alkuperäinen ärsyke, merkki tai väittämä aiheuttaa saman fyysisen reaktion väkivaltainen hyökkäys, jolloin ihmiset vaan puolustavat itseään. Tämä psykologinen toimintamalli on täysin päinvastainen verrattuna 1970-luvun vaihtoehto- ja vähemmistökulttuureihin, joissa piti, eräistä perustelluista syistä, olla cool tyyppi ja olla mekaanisesti reagoimatta kaikenlaisiin ärsykkeisiin ja tilanteisiin. Voi hyvinkin olla, että somen toimintamalli johtaa kuvatunlaisiin tapahtumiin. (Omasta mielestään) mukavat tyypit ajattelevat, että Twitter on niin hieno juttu ja elämän perusta, mutta yhteiskunnallinen tulos on jotakin ihan muuta. Se ei nyt enää välttämättä auta, että Trump on poistettu Twitteristä, jos some on jo muuttanut ihmiset aivoperustaisesti erilaisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka en näekään tilannetta noin synkkänä, niin Eetu Kinnusella on monia hyviä pointteja kirjoituksessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta se näytti pikemminkin Mäntsälän kapinalta. Tosin sillä erotuksella, että Ukko-Pekka komensi radiopuheessaan Mäntsälän miehet kotiin, eikä kehottanut heitä marssimaan Eduskuntataloon, mikä heillä oli mielessä seuraavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mäntsälän kapina ei ollut yhtä vakava episodi, sillä se kohdistui työväentalon kokousosallistujiin. On eri asia hyökätä valtion lakiasäätävän elimen premisseihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hehän aikoivat marssia Helsinkiin ja vielä tässä vaiheessa kuvittelivat, että Presidentti puoltaisi suunnitelmaa (ja Mannerheim). Ei puoltanut ja sai Akka-Pekka pilkkanimen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tuossakin mielessä tilanteessa oli oleellinen ero Capitol kukkulan tapahtumiin verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Erona vain ajoitus. Käskihän Trumpkin kannattajansa kotiin, mutta vasta seuraavana aamuna, kun ikkunat olivat säpäleinä. Seuraavana aamuna vaatikin jo kovia rangaistuksia valtaajille… melkoinen Akka-Donald.
Ilmoita asiaton viesti