Miksi Medialiitto esti postilakon ratkaisun?

Eilen sunnuntaina omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) asettama nelihenkinen selvitysryhmä oli löytänyt ratkaisun Postin ja postityöntekijöitä edustavan PAU:n kiistaan 700 pakettilajittelijan työehtojen halpuuttamisesta, jonka Posti oli toteuttanut viime kesänä. Halpuutus toteutettiin samassa yhteydessä kun ministeri Paatero käski yhtiötä jäädyttämään kaikkien 9000 työntekijän siirtämisen halvempaan, sanomalehtien varhaisjakelua ja mainosjakelua koskevaan TESiin perustamalla Postille tytäryhtiö, Posti Palvelut oy, joka järjestäytyi Medialiittoon. Medialiitto on tämän mainos- ja varhaisjakeluja koskevan työehtosopimuksen vastapuoli, jonka jäseninä ovat käytännössä kaikki merkitykselliset mediatalot Suomessa, mukaanlukien Uuden Suomen omistava Alma Media. Jo tämän pitäisi kertoa, miten huonosti Medialiiton ja Teollisuusliiton mainos- ja sanomalehtijakelua koskeva työehtosopimus soveltuu pakettien lajitteluun.

Sopuesitys sisälsikin keinon, jolla vältettäisiin hankala vänkäys Posti Palveluiden lakkauttamisesta ja tehdyn työehtosopimuksen siirron purkamisesta: Posti Palvelut oy ja Teollisuusliitto yksinkertaisesti sopisivat paikallisesti, että Posti Palveluiden työntekijöihin sovellettaisiin samoja työehtoja kuin emoyhtiön PAU:n neuvottelemassa työehtosopimuksessa oleviin työntekijöihin. Paikallisen sopimisen lisääminenhän on ollut työnantajapuolen pitkäaikainen tavoite, joten tämä kompromissi olisi periaatteellisella tasolla hyvä esimerkkitapaus myös työnantajille. Ei ollutkaan yllätys, että Posti ja sitä edustava Palvelutyönantajien keskusjärjestö Palta hyväksyivät sopuesityksen. Niin tekivät myös työntekijöitä edustava PAU ja Teollisuusliitto. Teollisuusliitollehan tilanne on ollut kiusallinen, kun se ei ole Posti Palveluiden työntekijöiden siirtoa oman työehtosopimuksensa piiriin halunnut ja nämä työntekijät myös ovat edelleen PAU:n jäseniä.

Tässä vaiheessa Medialiitto kuitenkin puuttui peliin ja ilmoitti, että tämä ei käykään heille. Tämä on hivenen ihmeellistä, sillä mikä intressi suomalaisella media-alalla on estää työehtoriidan ratkaiseminen? Kaikki riidan osapuolet olivat laskeneet sen varaan, että työtaistelu loppuisi viime viikolla. AKT:n tälle viikolle julistamat tukilakot HSL-alueen joukkoliikenteeseen ja loppuviikolla alkavat satamalakot olivat solidaarisuuden demonstraatiotoimia, joita ei aiottu toteuttaa vaan ainoastaan näyttää työnantajapuolelle, että kuljetusliittojen kaveria ei jätetä -sopimus pitää. Vientisektorin työntekijäliitoissa ymmärretään kyllä, kuinka brutaali ja olosuhteisiin nähden ylimitoitettu toimenpide Suomen viennin tai pk-seudun joukkoliikenteen pysäyttäminen on. Nyt kun tilannetta ei ole ratkaistu, ilmoitetuista tukitoimista on kuitenkin pidettävä kiinni, vaikka ne vaikuttaisivat negatiivisesti yleiseen mielipiteeseen.

Medialiiton puheenjohtajana toimii Vesa-Pekka Kangaskorpi, mediakonserni Keskisuomalaisen konsernijohtaja. Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola julkaisi lähes välittömästi pääministeri Antti Rinteelle (sd.) lällättelevän ”näkökulmatekstin” otsikolla Musta Pekka palaa Antti Rinteelle. Päätoimittaja Mervolan analyysia V-P Kangaskorven asemasta Posti Group Oyj:n kilpailijayrityksen Suomen Suoramainonta oy:n hallituksen puheenjohtajana jäämme sitten odottamaan. Muutenkin postilakon ympärillä pyörinyt mediamylläkkä antaa jotenkin kummallisen kuvan tilanteesta: ikään kuin media vaatisi draamaa, jossa omistajaohjausministeri todella kutsuu koolle Postin yhtiökokouksen ja erottaa yhtiön hallituksen, jotta saadaan Posti Palvelut oy lakkautettua ja työntekijät siirrettyä takaisin PAU:n työehtosopimuksen piiriin.

Se, ketä tällainen vastakkainasettelun lietsominen ja hallituksen työn ilmeisen tarkoituksellinen sabotoiminen maamme puolueettomaksi julistautuneen median toimesta palvelee, jää lukijan harkintaan.

EetuKinnunen1

Jyväskylän Työväenyhdistyksen poliittinen sihteeri, valtio-opin pääaineopiskelija. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu