Narsisti-yhdistyksen uhrina

Liityin vuonna 2013 Narsistien uhrien tuki ry:n vertaisryhmään etsimään apua omaan kokemukseeni. Sittemmin minut valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi. Tulin erotetuksi yhdistyksen jäsenyydestä yhdessä kolmen muun jäsenen kanssa vuonna 2019. Käräjäoikeuden päätös ennen tämän vuoden juhannusta oli shokki. Perustuslakiin on kirjattu vapaus kuulua yhdistykseen, mikäli henkilö ei aiheuta tuntuvaa vahinkoa. Pitää myös muistaa, että narsistisen henkilön vaurioittama ihminen on erityisen haavoittuva ja mielivaltainen erottaminen ehkä ainoasta yhteisöstä, jossa kokee samankaltaisuutta ja ymmärrystä, on erityisen vahingollista yksilön eheytymisen kannalta. Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus (Stea) jakaa yhdistyksen toiminnalle rahaa vuosittain 122.000 euroa.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan olemme erotettuja Narsistien Uhrien Tuki ry:n jäsenyydestä. Todennäköisenä ja painavimpana syynä toiminta yhdistykselle vahingollisella tavalla. Todistelulausuntojen mukaan viestimme rahoittajalle (Stea) ovat aiheuttaneet epäluottamusta yhdistystä kohtaan. Näitä viestejä ei kuitenkaan ole nähty, eikä yhdistyksen rahoitus ole katkennut. Mikäli epäluottamus olisi erotettujen jäsenten syytä, tilanne olisi varmasti korjaantunut erottamispäätöksen seurauksena. Aiheellinen kysymys on, miten paljon valtaa jäsenten viesteillä on ministeriön rahoituspäätöksiin. Rahoittajan lausunto käräjöoikeuden pääkäsittelyssä olisi selventänyt asiaa, mutta yhdistys ei halunnut vaivata heitä, vaan päätti kertoa Stean kannan omin sanoin ja käräjäoikeuden tuomariin vedoten.

Todistelut olivat vastapuolelta täydellistä farssia ja jopa käräjäoikeuden pilkkaamista. 90 % väitteistä oli täysin tuulesta temmattuja. Mikäli olisi haluttu oikeuden tapahtuvan, väitteet esimerkiksi uhkailevasta käytöksestä olisi ollut helppo varmistaa. Suomen oikeuslaitos ei toimi tarkoitustaan vastaavasti, mikäli yksinkertaisiakaan tarkistuksia sekä poliisin että rahoittajan suuntaan ei pystytä tai haluta tehdä.

Ensikertalaisena Helsingin käräjäoikeudessä istuvana, oikeuksiaan puolustavana kansalaisena minulle välittyi erittäin negatiivinen kuva. Käräjäoikeus instituutiona on joko vanhentunut tai tuomaristo leipääntynyttä jatkuvan ruuhkan vuoksi. Joka tapauksessa, oikeuden päätöksessä ei välity ollenkaan minun tai toisen asianosaisen näkemys. Tuntuu kuin päätös olisi jo ennalta haluttu tehdä vahvemman eli yhdistyksen ja Stean miellyttämiseksi. Toki jos valehtelu on sallittua käräjäoikeudessa ja se riittää tuomarille.

Yhdistyslain §35 koskien yhdistyksen puheenjohtajaa. Toiminta ilman puheenjohtajaa ei käräjäoikeuden mukaan ollut ongelma. Tiedoksi muillekin yhdistyksille: yhdistys ei tarvitse puheenjohtajaa, silloinkaan kun tehdään mahdollisesti yhdistystä vahingoittavia päätöksiä.

PRH:n rekisterin pitäjältä tulleen viestin mukaan ei yhdistyksellä ollut mahdollisuus tehdä varapuheenjohtajaa koskevia muutoksia ilman puheenjohtajaa. Tämä lausunto ei myöskään vaikuttanut käräjäoikeuden tuomioon.

Yhdistyksen hallituksen ja toimihenkilöiden taustat ovat auttamistyön suhteen mielenkiintoisia. Löytyy psykoterapeutteja, ratkaisukeskeisiä ja muita terapeutteja. Heidän roolinsa erottamisprosessissa on keskeinen, meille erotetuille ei apua tai myötätuntoa ole herunut. Todellisuudessa olemme muiden erotettujen kanssa jääneet täydellisen yksin asiamme kanssa. Jäsenet eivät ole puuttuneet asiaan, joko eivät ole halunneet tai kyenneet.

Suomi on hyvinvointivaltio, ainakin näennäisesti. Itsemurhatilastot ja mielialalääkkeiden yleisyys kertovat karua kieltään siitä, että elämme näennäisyhteiskunnassa. Auttaminen ei ulotu uhreihin, pienen ihmisen asema on tukala, ja auttamistahot kääntävät selkänsä. Viestini Stean suuntaan keväällä 2019, koskien erottamisprosessin alkamista ja hätähuutoa meidän neljän, mahdollisesti useammankin ihmisen poistamiseen oli yritys saada tukea ylemmältä taholta. Nämä viestit halutaan tulkita yhdistykselle vahingollisena toimintana. Rahoittajan vastaus minulle oli, ettei se voi puuttua yhdistysautonomiaa nauttivan yhdistyksen toimintaan.

Yhdistys saattaa olla kohdallani menneisyyttä, samoin toimiminen sen hallinnossa tai vertaisryhmän ohjaajana. Näistä asioista puhutaan liian vähän, siksi toin käsitykseni julki. Tiedän myös, että yhdistys on erottanut ja pyrkinyt erottamaan jäseniä jo aiemminkin. Haluan tämän käytännön loppuvan.

Eeva Sinerjoki

Narsistien Uhrien Tuki ry:n erotettu jäsen

yhdistyksen entinen puheenjohtaja

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu