Kaksi eri koulukuntaa
Minun ei pitänyt näissä vaaleissa ottaa pääteemakseni energiaa, enkä sitä suunnittele vieläkään, mutta jotenkin on käynyt niin, että tieni on kulkenut energiakeskustelusta toiseen. Niiden yhteydessä minulle on tullut selväksi, että energiapolitiikassa Suomessa on kaksi leiriä ja koulukuntaa.
Toisille energia on kasvun mahdollistaja. Toisille se on luksustuote, joka saa maksaa ihan mitä vain.
Epäilemättä olen ensimmäisen vaihtoehdon kannalla. Energian pitää luoda talouskasvulle mahdollisuudet. Se tarkoittaa, että energian pitää olla puhdasta ja halpaa, jotta sen avulla voidaan synnyttää kansantuotetta ja lisäarvoa. Idea ei ole sinänsä myydä sähköä päätuotteena, vaan sähkö on väline, jolla tehdään tuotteita ja palveluita.
Mutta vihreä politiikka teki energiasta ylellisyystuotteen. Se on päämäärä itsessään, das Ding an Sich. Vihreiden idea on tehdä energiasta kallista, jotta sitä säästettäisiin. Koko tuo ideologia on nurinkurinen, ja on vaikea kuvitella sellaista taloutta, jota tuollainen lähtökohta ei hyydyttäisi.
Vihreät perustelevat energiakäännöstään sillä, että uusiutuva energia luo runsaasti työpaikkoja. Koska esimerkiksi tuulivoima on niin tehotonta (kirjoitin taannoin blogin eri energiamuotojen EROI-luvuista , ja ympäristöliikkeen suosimien energiamuotojen tehokkuus on systemaattisesti alhainen), sen tekemiseen tarvitaan paljon ihmisiä ja siksi niin moni työllistyy.
Huomaako kukaan ajattelussa mitään outoa? Se on muunnelma ideasta, että kansantalous pyörisi, kun leikkaamme toistemme hiuksia.
Jos näin olisi asiat, me voisimme yhtä hyvin perua kännykät ja älypuhelimet ja palata takaisin käsivälitteisiin puheluiden maailmaan. Puhelunvälittäjän töitä riittäisi suunnilleen joka kolmannelle. (Lisäys: töitä saataisiin myös jos siirryttäisiin lumiauroista lumenlapiointiin.)
Nyt tämä sama menneeseen paluu on tapahtumassa siinä ideologiassa, jossa joillekin sallituille energiamuodoille yritetään raivata tilaa hinnalla millä hyvänsä, kannattavuudesta välittämättä.
Ei meidän pitänyt ensisijaisesti luoda ainoastaan energiatyöpaikkoja. Energia oli vain keino, ei päämäärä. Meidän piti luoda kannattavan energian avulla muuta työtä ja talouskasvua. Ei lisäarvoa synny sillä, että energiasta tulee itsessään se juttu. Sen avulla piti tehdä ne jutut. Itse asiassa mitä harvempi tarvitaan tekemään energiaa, sen tehokkaampaa se on, koska se vapauttaa ihmiset tuottamaan korkeampaa jalostusarvoa. Sitähän varten on koulutus ylipäätään on.
Itse asiassa tilanten haasteet näkyvät maissa, joissa vihreisiin työpaikkoihin on tukimuodoin runsaaasti satsattu. Työtä kyllä syntyy mutta uudet työpaikat kannibalisoivat vanhoja aiheuttaen nettohävikkiä. Espanjalaistutkimuksen mukaan yhtä vihreää työpaikkaa kohti katosi 2,2 perinteistä kun kallistunut energianhinta nosti kustannustasoa.
Kun johtava pääministeriehdokaskin nasahti ehkä huomaamattaan tähän kalliin energian ideologiaan mukaan, aloin huolestua. Sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan tähtäävä Energiaremontti2015 ei ole intressejä vailla. Se odottaa politikoilta päätöksiä, joiden avulla sen jäsenyritykset saavat lisää tukia itselleen. Ryhmä hehkuttaa, että tällä julkisin varoin tuetulla vihreällä energialla me luomme maahan työpaikkoja.
Minäkin kannatan kotimaisen, puhtaan ja uusiutuvan energian edistämistä ja energiatehokkuutta. Haluan Suomesta energiaomavaraisen. Siitä ei kuitenkaan seuraa, että kannattaisin huonolaatuista ja ylikallista uusiutuvaa. Myös uusiutuvalta energialta on vaadittava taloudellista kestävyyttä siinä missä miltä tahamsa muultakin. Se täytyy jo lähtökohdissa tulla selväksi, jotta tehokas uusiutuva lähtee lentoon.
”Minun ei pitänyt näissä vaaleissa ottaa pääteemakseni energiaa, enkä sitä suunnittele vieläkään,..”
Se kannattaakin valita kärkiaiheekseen, missä tuntee olevansa parhaimmillaan. Kunpa Suomen eduskuntaan ja sitä kautta ehkä myös hallitukseen saataisiinkin oikeille paikoille alojensa parhaimmat edustajat.
Yleismiesjuntusia meillä on ollut jo riittämiin – ja jäljet ovat nähtävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta:
”Minäkin kannatan kotimaisen, puhtaan ja uusiutuvan energian edistämistä ja energiatehokkuutta. Haluan Suomesta energiaomavaraisen.”
Niin minäkin.
Torstaina Kokemäen Kokoomuksen vaalikahviteltalla oli henkilö, joka on kehittänyt aurinkoenergialla vedestä vetyä.
Onpa Kokemäellä vetyautolla ajeltukin.
Asiaa viedään nyt eteenpäin. Suomessa oli jo 20 vuotta sitten maailman huippuosaamista polttokennolla.
Nyt Japanissa mennään Suomen edelle? Honda on juuri esitellyt vetyautonsa. Toyotalta on ensi vuonna tulossa Mirai.
Korealainen Hyundai on ryhtymässä valmistamaan vetyautoja sarjatuotantona.
Ilmoita asiaton viesti
Kotimaisen energian kehittäminen ja hyödyntäminen on hyvin tärkeätä, kun Suomi irrottautuu EU:sta ja eurosta.
http://jormajaakkola.fi/Valtiopetokset%20Suomessa
Ilmoita asiaton viesti
mainittakoon, että tämä henkilö oli hankkinut polttokennon omilla varoillaan, koska Suomen valtio ei ole asiasta kiinnostunut.
Otaniemessä oli osaamista, mutta homma ajettiin alas.
Kokoomuksen raumalainen ehdokas Matias Marttinen on kiinnostunut vetyauton kehittämisestä.
Eija-Riittakin voisi tehdä vetyenergian eteen jotakin?
Ilmoita asiaton viesti
Vedyn varastointi on edelleen hankalaa ja tankkaus vaarallista. Mieluummin kannattaisi tehdä metaania tai jotain muuta hiilivetyä, kun tekniikka tulee jollain lailla kannattavaksi. Valtion tulee pitää näppinsä erossa mistään yksityishenkilöiden polttokennokokeiluista.
Ainakin VTT:llä tutkitaan edelleen polttokennotekniikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Keskeistä on, että Suomessa on uuslibertaristisen talouspolitiikan, ”kaikki on vain omia valintoja”, – ideloian seurauksena säästetty perustutkimus pois korkeakouluista. Seurauksena on, että ollaan keskittyvinään ”yritysten tarpeisiin”, soveltaviin tutkimuksiin, mutta kun perustutkimus on ajettu alas, ei ole mitään sovellettavaa.
SIKSI Japani on ajanut meistä edelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä ole kysymys mistään ”yksityishenkilön” polttokennokokeiluista.
Ilmoita asiaton viesti
Laskeskelin kerran, että muutaman kW tuulimyllyllä ja aurinkopaneelistolla voisi kehittää sen verran vetyä, että sillä ajetaan autoa 2000 km vuodessa.
Toki voi pitää puhdetta vedystä yllä, kunhan ei lankea ”autoteollisuuden salaliitto”-tyyppisiin sepittelyihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiskunta on suunnannut hirveästi aivokapasiteettia jo tuhansia vuosia saadakseen energiaa jostain muusta kuin omista lihaksistaan. Purjevene taitaa olla ensimmäinen keksintö. Tuulella on jauhettu viljaa siellä, missä koskia ei ole. Kun ei tuullut ei jauhettu.
Myöhemmin näitä laitoksia opittiin käyttämään ainakin sahaukseen. Koko ajan tavoitteena on ollut vähentää ihmistyötä.
Nyt sitten tämä vihermafia onkin päättänyt kääntää suunnan ja ruveta työllistämään energialla. Onko hullumpaa kuultu?
Toki energia-ala työllistää, mutta mitä vähemmän tuotettua MWh:ia kohden sen parempi.
Toinen juttu on vientiteollisuus millä alalla tahansa, myös energiateollisuudessa. Vihreässä, kuvitteellisessa ihanneyhteiskunnassa oletetaan, että tänne pitää pystyttää tuhansia ulkomaisia tuulimyllyjä, jotta voisimme kehittää vientiteollisuuttamme. Tuulivoimaloita täällä ei kuitenkaan tulla tekemään, jos emme keksi jotain aivan uudenlaista tekniikkaa, joka ei perustu nykyiseen roottorimalliin, jonka kehitys on erittäin lähellä täydellistä. Kokoa voidaan kyllä kasvattaa, jos näyttää kannattavalta, ei kuitenkaan täällä Suomessa, se meni jo.
Biovoimalaitosten myynti ulkomaille on myös toiveajattelua. Meillä on metsävaramme, joista bioenergiaa on järkevää käyttää metsäteollisuutemme sivutuotteena eikä juuri muuten. Tätä teollisuutta tulisi kehittää, jolloin biovoiman lisäys tulisi siinä sivussa automaattisesti ja hyvin edullisesti.
Tämä hirveästi hehkutettu cleantech kytketään siihen, että meidän suuntautumisemme uusiutuviin mahdollistaa tämän cleantechin hyödyntämisen. Ei mahdollista, niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kansa. Suomi voi tätä cleantechia kaupata ihan riippumatta omista energiaratkaisuistamme.
Parasta cleantech-vientiä on hiilen polttotekniikan ja savukaasujen puhdistustekniikan vienti kehitysmaihin osittain vaikka kehitysapuna.
Ilmoita asiaton viesti
Suomeen ja tarkemmin Helsingin seudulle on ehdotettu ydinvoimalaa rakennettavaksi, maan alle, jolloin kallista ulkokuorta ei tarvitsisi rakentaa, kts. linkki. Pääkaupungin läheisyydessä olisi mahdollista ottaa nekin 2/3 osaa energiasta käyttöön, mikä nykyisin menee mereen! Ydinvoimalaitoksen lauhdelämmöllä voidaan lämmittää Helsingin kaupunkia.
Tällaisen asian eteenpäin saattaminen on Suomelle paljon tärkeämpää kuin tehottoman ja kannattamattoman tuulivoiman lobbaaminen ja rakentaminen Pohjanlahden rannikolle, kun samalla huomioidaan tuulivoimarakentamisesta aiheutuvat mittavat ympäristövahingot, jotka aiheuttavat korvaamatonta vahinkoa ympäröivälle luonnolle ja Suomen valtion taloudelle. http://www.talouselama.fi/Tebatti/kysymykset/ydinv…
Ilmoita asiaton viesti
Loistava idea tuossa linkissä. 50 m syvyys tekisi myös sen, että jäähdytysvedenkierto toimisi painovoimalla, samoin ilmaiseksi.
Siinä on vain yksi onelma: Helsinskijn savolaisperäisen väestön NIMBY-asenne.
Hyväkin idea kaatuu Suomessa, jos se on epämukava ajatus ”metropolin” (lue: ylisuuren, kehitysaluetuen varassa kasvavan, maalaiskylämme) ”vaikuttajille”.
Ilmoita asiaton viesti
Nimbyismi on tervettä asennetta ja kannatettavaa, ei siinä mitään, ehkä Loviisa olisi turvallisen matkan päässä uudelle ydinvoimalalle? Lauhdelämpöä voidaan tietenkin hyödyntää muullakin tavalla, lähes häviöttömiin vauhtipyöriin yms. http://fi.wikipedia.org/wiki/Vauhtipy%C3%B6r%C3%A4
Ilmoita asiaton viesti
Aivan en esitin: Ydinvoimala Loviisassa on loviisalaisille aivan yhtä turvallinen kuin ydinvoimala Helsinissä helsinkiläisille.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, Loviisassa nyt jo on pari ydinvoimalaa, joten uuden rakentaminen vanhojen tilalle onnistunee helpommin juuri Loviisassa?
Helsinkiin kyllä pieniä ydinvoimaloita turvalliseen peruskallioon rakennettuna saattaisi luoda perustan uudelle ydinvoimarakentamiselle, kaupunkien läheisyyteen, jolloin Suomessa muutkin isohkot kaupungit lähtisivät ideaan innolla mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Jonnekin Helsinskijhinhän se tietysti pitäisikin rakentaa. Tarvittaisiin paljon vähemmän sitä lämmönsiirtoakin.
Mutta tekniikalla, kustannuksilla tai oikeastaan millään muullakaan ei ole väliä. ”Metropolin” NIMBY-asenne voittaa aina.
Ilmoita asiaton viesti
Näin helsinkiläisenä olen tästä nimbyilystä täysin samaa mieltä. Olen huomannut, että sitä etupäässä harjoittavat kaikenlaiset maalaisten valtaamat asukas- ja kaupunginosayhdistykset, joilla valitettavasti on ainoa virallinen ääni asiassa Helsingin kaupungin näkökulmasta. Valtaosa varsinkin nuoremmasta väestöstä on puolestaan näiden jarruttajien kanssa eri mieltä suunnilleen kaikesta. Minunkin puolestani tänne Helsinkiin saa rakentaa ihan mitä hyvänsä, ja ydinvoimala olisi erityisen kannatettava hanke. Esimerkiksi vallatun Sipoon kulman alueelle se sopisi erityisen hyvin, kun muualla ei taida olla tarpeeksi tonttimaata tarjolla rannan läheisyydessä.
Ilmoita asiaton viesti
Sibelius valitteli sitä, että monet kollegat puhuivat vain yhdestä asiasta – rahasta – ja tokaisi, että jos halusi puhua musiikista, piti olla tekemisissä ihan muiden kanssa, vaikkapa juristien.
Kyllä tämä spesialistin-generalistin ongelma on politiikassakinihan todellinen ja jopa media näyttää olevan taipuvainen lokeroimaan ihmisiä. Siis joutuu joskus koulukuntaistetuksi… 😀
”Don’t let the turkeys get you down!”
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on ilmeisesti kohtuullisen hyvä käsitys energia-asioista. En tiedä, miten hyvin hallitset tekniikan mutta kokonaiskuvasi vaikuttaa olevan sieltä järkevämmästä päästä.
Juha Sipilä on mitä todennäköisimmin seuraava pääministeri. Hänellä on teknillinen koulutus, joten kaiken järjen mukaan hänen pitäisi ymmärtää sekä fysiikkaa että matematiikkaa. Joka tapauksessa pitäisin häntä kuuntelevana ihmisenä (, jonka aika kuitenkin kuuntelemisellekin on rajallinen).
Ongelma syntyy nyt (, jos on syntyäkseen) siitä, että olet eri puolueessa. Siitä huolimatta pitäisin sinun velvollisuutenasi tällaisessa tilanteessa pyrkiä vaikuttamaan Sipilän päätöksenteon mahdollisuuksiin myönteisesti.
Onhan se minunkin tehtäväni mutta todennäköinen painoarvoni on paljon vähäisempi kuin sinun.
Suomea ei auta mitenkään, jos sinä olet oikeassa, mutta Sipilä ohjaa hallituksessa vääriin päätöksiin. Siinä menee taas neljä vuotta hukkaan. Kaiken lisäksi päätöksillä on myös dynaamisia vaikutuksia joten kerran tehty huono päätös voi estää hyviä päätöksiä myöhemminkin. Hyvin harva prosessi on täysin ohjattavissa takaisin lähtötilaansa. Sikäli soveltaisin varovaisuusperiaatetta yhtä hyvin ilmakehän CO2-pitoisuuden kasvuun kuin tuulivoiman rakentamiseen.
Oikeassa oleminenkin on aika hyödytöntä, jos se ei johda oikeisiin toimenpiteisiin. Onhan se tietenkin kivaa sanoa, että olin oikeassa, mutta lopputulos ei muutu mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Vertaus hiustenleikkuuseen kusee kun vertaillaan KOKO kansantalouteen.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä kusee. Tuo on monen uuslibertaarin onelma: ei nähdä kokonaisuutta.
”Huomaako kukaan ajattelussa mitään outoa? Se on muunnelma ideasta, että kansantalous pyörisi, kun leikkaamme toistemme hiuksia.”
Outoa on, että se tuntu oudolta. Noinhan kansantalous juuri toimii: Se, mitä välttämättä vaaditaan, on ruoka, ravinto. Vain se on välttämätöntä ihmislajin selviytymiselle (jos se nyt niin tärkeää on). Yhteiskunnan selviytymiselle on lisäksi välttämätöntä hallinto, se uuslibertaarin kammoksuma ”pyrokradia”.
Kaikki muu on luksusta, toinen toistemme hiusten leikkaamista ja toinen toistemme selän rapsuttamista. Ihmiskunta selvisi kymmeniä tuhansia vuosia ilman kännyköitä, miski ne muka nyt olisivat välttämättömiä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoiman kannattajat, Tervetuloa mukaan: ryhmään hyväksytään kaikki suomalaiset täysin vapaasti. Tapio Pitkäranta jakaa ylläpito-oikeudet kaikille halukkaille https://www.facebook.com/groups/HelsinginTuulivoima Kutsukaa kaikki mukaan. Hän alkaa valmistelemaan Seurasaaren tuulivoima-alueesta hanketta.
Ilmoita asiaton viesti
Päivän paras. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi että alan akateemisilta tutkijoilta saisi objektiivista tietoa, vaan fundamentalismin ja dogmaattisuuden piirteitä löytyy.
Kuuntelin kerran aurinkoenergiaprofessorin esityksen. Ns. perinteisen energiantuotantomallin ja teknologioiden ongelmat ja viat kyllä lueteltiin tyhjentävästi, mutta aurinkoenergian ongelmat jäivät täysin käsittelemättä, kuinkas muuten. En ole täysin vakuuttunut myöskään ns, professorityöryhmän motiiveista esityksissään, johon Ville Niinistö monesti viittaa. Lupaukset huimista työpaikkojen lisäyksistä tarkoittavat tehottomampaa toimintaa, kuten blogisti toteaa.
Jos ottaa missiokseen tiettyjen asioiden lobbaamisen, kannattaako sillä vaikeuttaa tarpeettomasti tai vahingossa toisia Suomelle tärkeitä asioita. Siis jos suht. tehottoman ja kalliin aurinko- ja tuulienergian huumassa bioenergian demonisointia EU-tasolla kannustetaan tai ei ainakaan piitata siitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuulivoimapuisto” markkinaehtoisella syöttötariffilla valtiontakuulla, kuulostaa reilulta ja kauniin rauhalliselta alueelta josta saadaan ilmaisella tuulella puhdasta sähköä.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät voisi aloittaa ihmisrodun kehittämisen turkilliseksi. Niin päästäisiin kokonaan eroon lämmitysenergian tarpeesta. Noin niinkuin aluksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta Korholan teksti on uskottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielummin ottaisin talous- ja energiapolitiikan mallia Saksasta kuin Espanjasta. Ydinvoimasta luopumispäätöksen jälkeen +300 000 työpaikkaa eikä taloudessakaan hassummin mene.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö yhtään vaivaa se, että enetgiantuotannon päästöt ovat kasvaneet ja että päätös kasvattaa kivihiilivoimaloiden lukumäärää?
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä Eija-Riitta Korholalta hyvä kirjoitus. Mutta Saksan kohdalla voi mennä vähän vikaan. Hajautettu enrgian tuotanto mullistaa niin täysin koko alan, että tekniikka on oikeastaan vasta kehittymässä. Välimeren leveysasteilla perustamiskustannukset suurikokoisille aurinkovoimalaitoksille lähestyy rajaa 1 euro/watti. Mitäköhän uusi olkiluodon voimalaitoksen kustannus on? Aurinko- ja tuulivoiman ongelma on energian varastointi ja ainakin Saksassa sähkön siirto teollisuusalueille. Suurta voimalinjaa pohjoisesta etelään on suunniteltu jo vuosia. Toteutunee lähivuosina. Verkkojen jännitteiden pitäminen vakiona tuottanee vaikeuksia. Auringon pimennyksen aikana sähkönsyöttö Saksassa väheni lehtitietojen mukaan noin 14 ydinvoimalaitoksen verran.
Säkön varastointi on ongelma. Saksassa tuotetaan varsinkin viikonloppuisin sähköä, jolle ei ole käyttöä. Ns. virtausakut voivat antaa sähkön yön yli. Ylijäämäsähköä on ehkä edullisinta säilöä metaanina, jonka kuljettamiseen Saksalla on putkisto jo valmiina. Kaikki tämä tietenkin maksaa.
Suomella on tietysti oltava oma linja, emme voi suoraan kopioida Saksaa. Saksalaisten loogisuutta ja kekseliäisyyttä ei kuitenkaan tule aliarvioida.
Ilmoita asiaton viesti
Laitetaan taas kerran jo tunnettua tietoa keskustelun pohjaksi.
Saksan energiaihmeeseen voi tutustua oheisen tilaston kautta:
FRAUNHOFER INSTITUTE FOR SOLAR ENERGY SYSTEMS ISE , Electricity production from solar and wind in Germany in 2014
http://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch…
Katso esimerkiksi sivut 6. , 15. , 43.
Saa Saksassa olla melkoisen ”älykäs sähköverkko”, että se kykenee vastaamaan tuuli- ja aurinkoenergian tuotannon melkoiseen huojuntaan. Merkittäväähän aurinko- ja tuulienergiassa on se, että sen osalta kysyntä ja tarjonta eivät todellakaan kohtaa.
Kannattaa kiinnittää myös huomiota kivihiilen, ruskohiilen, kaasun ja ydinvoiman osuuteen Saksan sähkön tuotannossa. Kun tuosta pudotetaan ydinsähkö pois ja korvataan sen tuotanto aurinko- ja tuulisähköllä, niin on varmaa, että tarvittavan ”älykkään sähköverkon” kehittämiseen ja rakentamiseen uppoaa valtavat määrät niin henkilö- kuin raharesursseja. No onhan sekin tapa työllistää, mutta onko se kokonaisuuden kannalta kannattavaa ja järkevää ?
Niin fiksua kansaa, kuin saksalaiset ovatkin, sielläkin on aina silloin tällöin haksahdettu idealimien ja mielikuvien vietäväksi. Eräänkin kerran jälki oli hirvittävää.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhasen II -hallituksen työministeri Tarja Cronberg ( vih ) maalaili oheseen tapaan 12.11.2008 tuulivoiman työllistävistä vaikutuksista:
”Työllisyydestä. Tämä ilmastostrategia on rivien välissä todellinen työllisyysstrategia. Syöttötariffi on tuulivoimassa tuonut Tanskassa 22 000 työpaikkaa. Suomessa Tuulivoimayhdistyksen mukaan voidaan päästä samaan. Metsähakkeen lisääminen lisää 7 000–8 000 työpaikkaa, puhumattakaan energiansäästöstä ja energiatehokkuudesta, joka nyt jo korjausavustusten ja kotitalousvähennyksen myötä tulee lisäämään suomalaisia työpaikkoja. (Cronberg)”
Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön uutiskirje 13.11.2008, ”Ilmasto- ja energiastrategian lähetekeskustelussa yli 150 puheenvuoroa”,
http://www.tem.fi/ajankohtaista/uutiskirjearkisto/…
Paljonkohan tuosta on toteutunut. Tuulivoiman työllistävä vaikutushan oli yksi tärkeä peruste silloisen elinkeinoministerin, Mauri Pekkarisen ( kesk ), junaileman syöttötariffin läpiajamisessa. Tuosta ei tainnut jäädä käteen muuta kuin kallis lasku veronmaksajille.
No mikäli vanhat merkit ja gallupit pitävät paikkansa, niin tulevalla pääministeripuolueella lienee valmiina jo uusia tukiaisautomaattien piirustuksia puoluetoimistossaan. Niiden perusteluina käytettää taas varmasti myös ”työllistävää vaikkutusta”. Veikkankin, että keskusta ei halua tulevassa hallituksessa valtionvarain ministerin paikkaa, sillä tämä joutuu melko mahdottomaan tehtävään yrittäessään kaivaa rahat jostakin tuleviin tukiaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
7/8 puolueista kannattavat uusiutuvaa energiaa. Sen tarkemmin määrittelemättä ketkä mitäkin kannattavat jotakin energiaa. Perussuomalaiset eivät kannata tehotonta tuulivoiman tukemista.
Pitää olla puolueita, joilla on järkeä energiapolitiikkaan eikä järjetöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin, kun metsäteollisuus alkoi toden teolla kasvattaa kansantaloutta, ajateltiin niin että energia (öljy, kivihiili) kannattaa tuoda ja puusta kannattaa tehdä jotain muuta kuin energiaa eli nostaa sen jalostusarvoa mahdollisimman paljon. Hyvinvointivaltion perusta on siis rakennettu fossiilisilla. Tuon ajan ajattelussa fossiiliset eivät olleet ongelma.
Ihan sama analogia pätee tänäänkin. Energia kannattaa tuottaa tehokkaasti ja tietenkin mahdollisimman puhtaasti, jolloin se ruokkii taloutta parhaiten. Tämä ei tietenkään sulje pois uusiutuvia eikä ydinvoimaa, mutta fossiiliset joutaisi jo hylätä. Ja jos naapurissa tehdään puhtaasti, tehokkaasti ja ylimäärin sähköä, sitä kannattaa tuoda.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se fosiilisten hylkäys saa vielä odottaa, vähentää tietenkin voimme. Autojen kulku joillain muilla kuin fossiilisilla, on vielä aika kaukana. Sähköä voidaan tuottaa ilman fossiilisiakin, mutta sähkö-lämpövoimaloissa ei ole mitään kiirettä maksaa itseämme kipeäksi niistä luopumiseksi.
Puunjalostusteollisuuteen panostaminen on parasta uusiutuvien edistämistä. Tuulimyllyjen rakentaminen taas on aivan jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti