Energiasokeus – miksi vihreä ideologia on vahingollista
Olen syyttänyt vihreää aatetta EU:n energiapolitiikan kaaostilasta, ja usein saan kuittailua siitä, kuinka muka tuo pieni puolue olisi niin vaikuttava, että olisi päässyt pilaamaan koko Euroopan talouden ja energiajärjestelmän. Vastaan toistuvasti saman: kyse ei ole pikkupuolueesta vaan aatteesta. Ja kyllä, tämä aate on läpäissyt useimmat puolueet, meilläkin vasemmistosta kokoomukseen. Ei tarvitse kuin kysyä, mihin poliittiseen suuntaan useimmat toimittajat Suomessa itsensä identifioivat, ja ymmärrämme paremmin tilanteen kuvan. Aivan kuten stalinismi oli 70-luvulla yhden puolueen vähemmistösiipeä paljon voimakkaampi aate, vihreä aate on hallinnut poliittista ajattelua viime vuosikymmenet.
Tästä syystä kirjoitin kirjani Ilkeitä ongelmia, jossa kävin läpi tätä aatetta – myös omaa prosessiani siitä, miten Vihreän Langan monivuotinen suosittu kolumnisti (1994-1999) havahtui huomaamaan, mitä kaikkea oli huomaamattaan ajan hengen mukana niellyt. Vasta europolitiikka ja lainsäädäntö avasivat kunnolla silmäni. Olin luullut, että jos haluaa ympäristön parasta, ei vaihtoehtoja oikeastaan ole. Olin erittäin väärässä.
Kysymys on ilman muuta arvovalinnasta ja arvokeskustelusta. Voit toki kannattaa vihreitä arvoja. Mutta on hyvä, että tiedostat mitä silloin kannatat. Kirjassani on esimerkkejä paljon, mutta nyt keskityn energiaan, koska se on ajankohtainen asia.
Kirjoitin jo vuosia sitten, että energian kohdalla on kaksi eri koulukuntaa. Toiselle energia on väline, jolla luodaan lisäarvoa ja hyvinvointia. Sen tulee täten olla halpaa. Toiselle se on päämäärä itsessään, ja se saa maksaa paljon. Kirjoitin: ”Vihreiden idea on tehdä energiasta kallista, jotta sitä säästettäisiin. Koko tuo ideologia on nurinkurinen, ja on vaikea kuvitella sellaista taloutta, jota tuollainen lähtökohta ei hyydyttäisi. ”
ENERGIAMURROS ON HISTORIALLINEN
Olen kantanut huolta myös siitä, etteivät meillä poliitikot ymmärrä nykyisen energiamurroksen ainutlaatuista luonnetta. Ihmiskunnan historia ei nykyisen kaltaista asetelmaa tunne. Ihmiskunta on aina siirtynyt kohti tehokkaampaa ja luotettavampaa energiamuotoa. Tällä kertaa muutos on päinvastainen: fossiilisen energian korvaaminen pelkästään uusiutuvilla tarkoittaa siirtymistä energiaan, joka on vähemmän tehokasta ja vähemmän luotettavaa. Uusiutuvien käyttämisen hyöty realisoituu vasta sitten kun varastoinnin ongelma on ratkaistu kestävällä tavalla. Näin ollen meitä saattaa vaivata saavutetun edun harha. Kuvittelemme voivamme säilyttää kaiken tähänastisen hyvinvoinnin, mukaan lukien vaikkapa alhainen lapsikuolleisuus, vaikka luovumme siitä, mikä tuon hyvinvoinnin mahdollisti.
Viime viikolla lukemani erinomainen artikkeli jatkaa tätä samaa pohdintaa. John Constable ja Debra Lieberman kirjoittavat Quillette– julkaisussa kiinnostavasti siitä, miten ihmiskuntaa vaivaa energiasokeus. Se estää meitä käsittämästä suuntaa, johon poliittisilla päätöksillä meitä nyt viedään.
Constable ja Lieberman käsittelevät uusiutuvan energian taloudellisesti kestämätöntä pohjaa. Se selittää, miksi olemme hirvittävässä velkakierteessä, aivan kuten oman hallituksemme tuore budjettiriihi havainnollistaa: kyseessä ei ole terve taloudenpito vaan syömävelan pohjalle rakentaminen lastemme kustannuksella. Velkaannumme koko ajan vahvasti lisää maksaaksemme kannattamattoman energianpolitiikkamme seurauksista. Tämä kaikki siksi, että koko järjestelmä perustuu taloudelliseen lukutaidottomuuteen. He kirjoittavat: ”EU:n päästökauppajärjestelmä lisää noin 17 miljardia euroa vuodessa energiakustannuksiin, ja Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisen version odotetaan maksavan huikeat 6,7 miljardia euroa kuluvalla tilikaudella. Tämän lisäksi EU on käyttänyt uskomattomat 800 miljardia euroa uusiutuvien energialähteiden tukiin vuodesta 2008 lähtien, mikä on edelleen 69 miljardia euroa vuodessa. Pelkästään Iso-Britannia maksaa yli 12 miljardia euroa joka vuosi tuuli- ja aurinkoenergiasta.”
Oletettiin, että nämä tuet alentaisivat uusiutuvan energian kustannuksia ja vähentäisivät kasvihuonekaasupäästöjä kohtuuhintaan. Molemmat toiveet ovat pettäneet. Pääoma- ja erityisesti käyttökustannukset ovat pysyneet sitkeästi korkeina, samalla kun verkkojärjestelmän hallintakustannukset nousevat voimakkaasti. Koska vihreä sähkö on edelleen erittäin kallista, päästövähennystonnin hinta auringon ja tuulen avulla ylittää korkeimmatkin arviot hiilidioksidin sosiaalisista kustannuksista, joka on rahallisesti ilmaistu arvo ilmastonmuutoksen aiheuttamasta haitasta ihmisten hyvinvoinnille. Johtopäätös on ilmeinen: lääke on pahempi kuin sairaus.
Aikomukset ovat saattaneet olla hyviä, mutta lopputulos on kestämätön ja kallis. Kirjoittajat kysyvät, miten päädyimme tänne, ja esittävät selitykseksi energiasokeutta.
ENERGIASOKEUS
Luonnonvalinnan avulla tapahtuva evoluutio on varustanut ihmiset monilla intuitiivisilla taidoilla. Meillä on kyky aavistaa, milloin olemme vaarassa tulla saalistetuksi, ymmärtää että kiinteät esineet eivät voi mennä toistensa läpi, vaistota milloin meistä pidetään tai ei pidetä, tunnistaa mitkä ruoat ovat turvallisia nauttia tai mitkä yksilöt ovat houkuttelevia seksikumppaneita jne. Mentaalinen työkalupakkimme on täynnä tällaisia välineitä, ja runsas intuitio ohjaa päättelyämme monilla alueilla. Mutta meiltä näyttää puuttuvan intuitio energian olemuksesta. Olemme energiasokeita.
Osa ongelmaa on, että energian käsite on erittäin abstrakti. Energia ei ole aine, kuten hiili tai öljy; pikemminkin se on kaikkien aineiden abstrakti ominaisuus, kyky saada aikaan muutos maailmassa. Se on kyky tehdä työtä, jouleina mitattu potentiaali.
Tämä kyky muuttaa maailmaa vaihtelee sekä määrältään että laadultaan. Fossiiliset ovat erittäin tiheästi pakattua polttoainetta, aurinko ja tuuli puolestaan heikosti valjastettavissa muutokseen. Tämä voi olla vaikea käsittää, koska näemme ympärillämme auringossa ja tuulessa määrällisesti paljon energiaa ja näemme niiden aiheuttamaa muutosta luonnossa. Mutta valjastettuna tuo energia on erittäin heikkolaatuista, eikä sen avulla voida tehdä paljoakaan hyödyllistä työtä. Niiden potentiaali aiheuttaa muutosta on hyvin rajallinen. Niin sanottu EROI-luku kuvaa sitä hyvin. Olen kirjoittanut aiheesta 2015 kirjoituksessa Humanisti ja Insinööri: ”Olemme hukanneet paljon aikaa sekä satoja miljardeja euroja, kun uusien tehokkaiden energian tuotantotapojen kehittämisen sijaan EU:ssa on keskitytty tehottomaan ilmastopolitiikkaan ja tehottoman uusiutuvan energian teatteriluonteiseen edistämiseen. Tuulivoimalla ei ole minkäänlaista potentiaalia antamaan sitä ratkaisua mitä tarvitsemme.”
Lisäksi auringonvalon ja tuulen muuttaminen verkkosähköksi vaatii turbiineja ja aurinkopaneeleja, kalliita verkkoelementtejä ja akkuja. Tämä tekee uusiutuvasta energiasta luonnostaan kallista. Auringonpaiste ja tuuli voivat olla ilmaisia, mutta eivät louhinta, metsänraivaus ympäristöseurauksineen, akkumateriaalit, muuntaminen ja vakaa toimitus markkinoille.
Kuitenkin 1990-luvulta alkaen ja vauhtia 2000-luvun alussa monet länsimaiden energiasokeat päättäjät ovat pakottaneet yhteiskunnan uusiutuvan energian nopeaan käyttöön tukien kautta, uskoen kustannusten laskevan vastaisuudessa. Tämä on osoittautunut virheeksi. Tuulen ja auringon säteilyn heikko termodynaaminen laatu merkitsee sitä, ettei toivoa uusiutuvan energian kustannusten merkittävästä alenemisesta suhteessa fossiilisiin polttoaineisiin ja ydinenergiaan ole. Laatuero on aivan liian suuri ylitettäväksi.
Constable ja Lieberman ennustavat ongelmia. Nykyinen hyvinvointimme on tulosta nimenomaan energiasta.”Mieti, kuinka paljon energiaa metsästäjä-keräilijäperhe käytti elämänsä aikana verrattuna siihen, mitä saatat käyttää vuodessa tai jopa yhdessä tunnissa. On loukkaavan puritaanista sanoa, että tämä on vain turhaa tuhlausta. Laadukkaiden energialähteiden saatavuus on helpottanut lukemattomien kulttuuriesineiden tuotantoa, jotka tekevät ihmisten elämästä terveellisempää, pidempää ja tyydyttävämpää. Etenkin lasten kuolleisuus on historiallisesti tarkasteltuna poikkeuksellisen alhainen”, he kirjoittavat.
Energiankulutuksen alasajo on siksi erittäin vakava asia. Se ei tarkoita vain, että vaarannamme kykymme luoda uutta vaurautta tai lisätä ihmisten hyvinvointia, vaan vaarannamme myös kykymme ylläpitää sen, mikä nyt on saavutettu: se iskee kykyymme ylläpitää monimutkaista ympäristöä, jonka olemme suunnitelleet turvalliseksi paikaksi asua ja kasvattaa perheitämme. Kaikki ympärillämme oleva – koneet, tiet, kodit, terveys- ja koulutusjärjestelmät, ravitsemus – vaatii ylläpitoa; nämä kaikki vaativat jatkuvaa energiansyöttöä hajoamisen estämiseksi. Yhteiskunnallinen regressio kohti energiaköyhää maailmaa on ei-toivottua ja kauhistuttavaa.
Ajattelen edelleen: tarvitsemme runsaasti energiaa. Meidän on vain suunnattava voimavaramme löytämään tehokasta päästötöntä energiaa. Ihmiskunta oli sillä tiellä löytäessään ydinvoiman ja sen tulevat kehityspolut, mutta öljymahtien rahoittama ”ympäristöliike” torppasi sen.
Vuodesta 2007 lähtien, jolloin länsi aloitti energiadieettinsä, Kiinan energiankulutus on kasvanut reilusti yli 50 prosenttia ja sen sähkönkulutus yli 200 prosenttia. Vielä vuonna 2007 Yhdysvallat kulutti 30 prosenttia enemmän sähköä kuin Kiina, mutta Kiinan sähkönkäyttö on nyt 70 prosenttia suurempi kuin Yhdysvalloissa. Lisäksi Kiina on 90-prosenttisesti riippuvainen fossiilisista polttoaineista ja ydinenergiasta, ja vain osa Kiinan näiden polttoaineiden tuottamasta valtavasta rikkaudesta viedään vientiin.
LÄNNEN ON MUUTETTAVA SUUNTAA
Olen vuosia varoittanut energia- ja ilmastopolitiikkamme vaarantavan Euroopan poliittisen vaikutusvallan. Jos vaarannamme taloutemme pohjan, ei ole kuin ajan kysymys, että vaarannamme kykymme vaikuttaa ihmisoikeuksiin maailmassa. Ei ole viisasta tehdä ilmastopolitiikkaa, joka vahvistaa Kiinan kilpailukykyä.
Myös Constable ja Lieberman varoittavat tästä epäsuhdasta. Heidän mielestään lännen on äärimmäisen kiireellisesti käännettävä energiansa laadun heikkeneminen ja siitä seuraava energiankulutuksen romahdus. Energiatehokkuuden lisäparannukset saattavat auttaa suojelemaan kuluttajia lyhyellä aikavälillä, mutta ne eivät pitkällä aikavälillä korvaa tervettä ja fyysisesti kestävää energiahuoltoa. Jos arvostamme ihmiselämän laatua ja vapauttamme, leikittely heikkolaatuisten energiamuotojen kanssa tulisi jättää sikseen. Jos todella halutaan vähentää päästöjä ja turvata hyvinvointi, on fossiiliset polttoaineet nähtävä välttämättömänä siltana ydinvoimaan perustuvaan vähähiiliseen tulevaisuuteen.
”Kun Kiinan talous on termodynaamisesti vakaalla pohjalla ja lännen talous ei juurikaan, maailma on kääntynyt ylösalaisin silmänräpäyksessä. Tämän taloudelliset seuraukset ovat vakavia, ja turvallisuusvaikutukset voivat olla pelottavia. Energiasokeutemme on sekä kallista että vaarallista.”
”Pääoma- ja erityisesti käyttökustannukset ovat pysyneet sitkeästi korkeina…”
Tuulivoimaloiden koon ja tehon kasvaessa kustannukset per tuotettu megawatti ovat eittämättä laskeneet. Tuulivoimateollisuus tykkää hokea, miten maatuulivoimala on jo halvin tapa tuottaa sähköä. LUTin selvitys oli saman suuntainen.
Vaikka tuo väite pitäisi paikkaansa, alhaisista tuotantokustannuksista ei ole ostajalle iloa koska sähkön hinta ei määräydy tuotantokustannusten mukaan.
Tuulivoimaloiden tuottama sähkö myydään usein mankala-periaatteella ja/tai hinta on lukittu vuosiksi. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä vaikkapa Google maksaa ostamastaan tuulisähköstä tällä haavaa. Markkinahintaa se ei maksa ja arvaanpa että myyjä kiroilee tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Viheraatteen hedelmiä saamme maksaa vielä enemmänkin jos komission luontodirektiiviin soveltamisohjeet sellaisenaan tulevat käyttöön maakohtaisesti:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tapio-sakki-2/eun-ennallistamisasetus/
Ilmoita asiaton viesti
”kyse ei ole pikkupuolueesta vaan aatteesta”
Esittelynne perusteella johdatte mm. First Step Forum nimistä, lähinnä kristillistä oikeistoa edustavaa ’lähetystyötä/ajatuspajaa’, joka on kytköksissä mm. World Evangelical Alliance nimiseen äärikristilliseen oikeistokonservatiiviseen organisaatioon johon on puolestaan kytköksissä amerikkalainen samaa ideologiaa edustava/kannattava Evangelicals ryhmä joka ei kuitenkaan loppupeleissä tarvinnut ainakaan raamattua vastauksena ympäristö- ja energiapolitiikassa uskonveljien/-sisarten mieliä askarruttaneisiin kysymyksiin. Heille oli riittävää yhteisön fossiilista energiaa tuottaviin suuryrityksiin varsin vahvasti taloudellisesti kytköksissä olevien nimimiesten määrittämä linjaus uskon oikeasta suunnasta. Korostan, että nyt ei ole kyseessä mitenkään pienryhmä eivätkä todellakaan mitkään pikku$ummat.
Olen käsitellyt blogistin samaan asiaan liittyvässä aiemmassa blogissa em. organisaatioita sekä niiden välisiä yhteyksiä joten laitan tähän linkin jonka takaa löytyy lisää infoa.
So what would be the Next Step at the Forum in the case it will ever be even taken?
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi vihreä aatekin alkaa jo nykyään olla kallistunut ydinvoiman kannalle. Vielä kymmenen vuotta sitten mantrana oli, että vain tuulivoima ja aurinkoenergia ovat sallittuja.
Sinänsä on totta, että mitä enemmän voidaan energiaa tuottaa kustannustehokkaasti uusiutuvilla energiamuodoilla fossiilisten polttoaineiden sijasta, sitä kestävämpää se on maapallolle pitkällä aikavälillä. Fossiliset energialähteet kun joka tapauksessa jossain vaiheessa ehtyvät, vaikkakaan tuomiopäivän julistajien aikataulut eivät alkuunkaan ole pitäneet paikkaansa.
Siirtymistä pois fossiilisen energian lähteistä ei kuitenkaan pidä tehdä väkivalloin mistään nykyihmisen tarpeista piittaamatta. Eikä sellainen järkiperäinen tavoite edellytä mitään keinotekoisia perusteita (esim. ilmastonmuutos), jollaisilla kansalaisia pelotellaan jo alakouluiästä alkaen.
Vielä perusteettomampaa on ajatella, että Suomen pitäisi omassa teollisessa yhteiskunnassaan suuren maan pienenä populaationa olla jotenkin eturintamassa tällaisessa muutoksessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Vielä perusteettomampaa on ajatella, että Suomen pitäisi omassa teollisessa yhteiskunnassaan suuren maan pienenä populaationa olla jotenkin eturintamassa tällaisessa muutoksessa.”
Jos tämä muutos on välttämätön, tai vaikka se ei olisi välttämätön, mutta silti toteutetaan ja toteutuu, on toki hyvä olla eturintamassa kuin jälkikunassa.
Eturintamassa olevat kehittelevät nämä uudet systeemit, osin yrityksen ja erehdyksen kautta ja myyvät ne sitten valmiina ratkaisuina jälkijunassa tuleville.
Yleensä eturintamassa etenevät korjaavat lopulta parhaan hyödyn, vaikkakin eturintamassa syntyy myös tappioita enemmän. Jotkut menestyvät eturintamassa, toiset kaatuvat siellä, niin se menee. Jonkun pitää siellä eturintamassa kuitenkin olla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi hiilineutraaliksi 2035 ja europpa 2045 eli kaksi kertaa nopeammin uskottavaa?
Ilmoita asiaton viesti
On se sen verran kallistunut, että ei enää vaadi nykyisten voimaloidemme sulkemista. Mutta kuten hyvin huomataan, kaikki nykyään kallistuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Toiselle energia on väline, jolla luodaan lisäarvoa ja hyvinvointia. Sen tulee täten olla halpaa. Toiselle se on päämäärä itsessään, ja se saa maksaa paljon.”
Taidan kuulua kolmanteen koulukuntaan. Minusta energia on se mikä on ihmiskunnan kulttuureja vienyt eteenpäin. Sitä pitäisi olla mahdollisimman paljon. Se vain pitää tuottaa kestävällä tavalla enkä tarkoita mitään naurettavan lyhyttä aikaa kuten sata tai tuhat vuotta, koska ihminen kuitenkin on käyttänyt tulta miljoona vuotta.
Vai onko jossain muka sovittu ihmiskunnan sukupuutosta yhden sukupolven jälkeen?
”Tällä kertaa muutos on päinvastainen: fossiilisen energian korvaaminen pelkästään uusiutuvilla tarkoittaa siirtymistä energiaan, joka on vähemmän tehokasta ja vähemmän luotettavaa.”
Höpöhöpö.
”Uusiutuvien käyttämisen hyöty realisoituu vasta sitten kun varastoinnin ongelma on ratkaistu kestävällä tavalla.”
Ei siinä ole ongelmaa. Nestettä voi kuumentaa tai kylmentää, voi ladata gravitaatiota, voi tehdä Ni-Fe akkuja ja voi ladata liiterin täyteen puuta tai pakata johonkin hiiltä.
Energian varastointia osataan kyllä, sitä havainnollistaa niinkin arkinen käyttöesine kuin vaikka termospullo. Tai vähän isompi varasto kuten tekojärvi. Energiahan ei oikeasti edes häviä joten sitä voidaan myös kierrättää vaikka lämmönkautta sinne saakka kunnes potentiaaliero ulkolämpötilan kanssa on pieni.
”Se selittää, miksi olemme hirvittävässä velkakierteessä”
Raha on mielikuvitusta, energia sen sijaan todellista. Jos se raha on ongelma niin muutetaan sitä. Sillä ei oikeasti ole mitään väliä. Mikä tahansa ongelma mikä ratkeaa rahalla, ei ole todellinen ongelma.
”Fossiiliset ovat erittäin tiheästi pakattua polttoainetta, aurinko ja tuuli puolestaan heikosti valjastettavissa muutokseen.”
Unohdat sitten sen, että uusiutuvaa energiaa voi pakata tiiviisti. Vaikka etanoliksi, hiileksi tai vaikka nesteyttää vetyä. Tämä ei liity millään tavalla siihen miten energia on tuotettu.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöhöpökoulukunta kommentoi. Pelkkää suunpieksentää, toisin kuin blogistin faktat.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi se sitten höpöttää mielikuvitusasioista kuten rahasta?
Rahan liikemäärää ja massaa ei voi mitenkään mitata.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää Karnaattu-teoriaa. Rahan pystyi ennenvanhaan punnitsemaan. Nykyään verot voi maksaa vain rahalla, ei enää viljatynnyreinä eikä voidritteleinä,
Nyt täytyy tyytyä lukuihin taseessa ja kirjanpidossa. Yhteiskunnallakin on kirjanpito.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin punnittiin vaikka metallia tai viljaa ja todellisia resursseja voidaan kyllä mitata ja tehdä kirjanpitoa.
Raha taas on olemassa ihmisten mielikuvituksessa eikä siihen päde mitenkään todellisuuden lainalaisuudet. Kuten vaikka se, että energiaa ei ole mahdollista hävittää. Rahaa sen sijaan voidaan tehdä lisää ja poistaa niin paljon kuin huvittaa. Saa vaikka tehdä oman rahan, kuten bitcoinin tai buttcoinin tai jaella plussapisteitä jos siltä tuntuu.
Voit vapaasti tehdä kirjanpitoa vaikka taivaan tähdistä, kirjoittaa ne paperille ja tunkea kassakaappiin ja sanoa että omistat ne.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu maksaa kai veronsa mielikuvitusrahalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin. Hyvin tuntuu kelpaa verottajalle bitteinä oleva kirjanpito.
Energiaa käytän samalla tavalla riippumatta biteistä. Sähkön myyjälle tuntuu myös kelpaavan bitteinä maksettu sähkölasku.
Ei kai kukaan nyt euroja pidä oikeana rahana? Verottaja ja sähkön myyjä leikkivät että ne ovat oikeata rahaa. Minä voin leikkiä niin kanssa koska se ei minun elämääni vaikuta.
Ilmoita asiaton viesti
Näköjään Karnaattu voi maksaa verottajalle veronsa leikkirahalla. Muut joutuu sen jostain hankkimaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Näköjään Karnaattu voi maksaa verottajalle veronsa leikkirahalla. Muut joutuu sen jostain hankkimaan.”
Samaa leikkirahaa se on kaikille muillekin kuin Karnattulle. Raha on kirjanpidollinen apumuuttuja, jonka avulla voidaan laskea miten paljon, millainen osuus, kullekin yksilölle tai yrityksille tai yhteisölle kuuluu erilaisista hyödykkeistä, kuten ruuasta, energiasta raaka-aineista, valmiista hyödykkeistä jne. Ihmistyövoimakin kuuluu noiden rahassa mitattavien hyödykkeiden piiriin.
Kun on rahaa, se ei tarkoita että on jotain, ei ole mitään, on vain oikeus hankkia jotain, mitä nyt tarvitsee ja mitä markkinoilta on saatavissa.
Jos jotain ei ole markkinoilla, kuten maakaasua, sitä ei sitten ole ja pitää sitten lämmitellä jollain muulla tavalla, esimerkiksi sähköllä, jolloin sähköstä sitten tulee myös pulaa ja hinnat nousee pilviin niin sähkön kuin kaasunkin osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Totean nyt aluksi, että olen vankka ydinvoiman kannattaja ja petyin suuresti, kun Matti Vanhasen ponsi 90-luvun alussa kaatoi ydinvoiman lisärakentamisen, mutta mitä tulee velkaantumiseen. Valtiot ympäri maailmaa ovat velkaantuneet, mutta mille tahoille, muutamat multi -miljonäärit, rahoitusyhtiöt pankkien kautta. Itse uskon, että jonakin päivänä tulevaisuudessa nuo valtioiden velat tullaan nollamaan, kansakuntien yhteisen edun vuoksi näin tulee tapahtumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eli italialaiset voittaa sittenkin? Ovat velkaanuneet yli 50 vuotta sitten eivätkä ole vielä maksaneet velkaansa. Tuo velka painaa edelleen Italiaa, iso osa yhteiskunnan varoista menee velan hoitoon. Se on kai jonkun mielestä hyvä juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Konkurssiin joutuneet maat eivät ole historian tietojen valossa koskaan maksaneet velkojaan. Näin käy jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
Eurooppalaisia maita ei juuri ole konkurssiin joutunut.
Italia maksaa kalliisti tuhlauksestaan yli 50 vuotta sitten. Samalla tavalla nykysuomalaiset varastavat lastensa tulevaisuuden velkaantumalla.
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta: ”Uusiutuvien käyttämisen hyöty realisoituu vasta sitten kun varastoinnin ongelma on ratkaistu kestävällä tavalla.”
Pelkästään Suomeen on jo valitettavasti rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima jo nimellisteholtaan noin 4200 MW. Käytännössä tuulivoiman tuotanto vaihtelee kuitenkin hulluna karkeasti välillä 20 MW ja 4000 MW. Oheisessa artikkelissa on pitkä kuvasarja, josta tuulivoiman tuotannon vaihtelu näkyy erinomaisesti. Jokainen kuva näyttää yhden kuukauden tuulisähkön tuotannon valtavan vaihtelun. Viimeisin kuva on elokuulta 2022.
https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm
Niistä kuvista näkee jo ilman laskutoimituksia ihan loogisella päättelyllä, että millään sähkön varastointitavalla sitä vaihtelua ei ole mahdollista kompensoida taloudellisesti järkevällä tavalla – ei nyt eikä tulevaisuudessa. On yksinkertaisempaa ja halvempaa rakentaa Suomeen lisää ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.
Suosittelen, että perustetaan Suomen Ydinvoima Oyj. Siihen osakkaiksi TVO ja Fortum, jotka molemmat ovat historiassa halunneet rakentaa Suomeen lisää ydinvoimaa, mutta TVO luopui luvasta OL3 ongelmien vuoksi ja Fortumille poliitikkommen ”suuressa viisaudessaan” eivät antaneet lupaa. Lisäksi osakkaina voisivat olla Solidium (Suomen valtio) ja paljon sähköä kuluttavat yritykset.
Sitten se Suomen Ydinvoima Oyj tilaa kerralla Etelä-Koreasta kolme identtistä APR1400 ydinvoimalaa sarjatuotantona: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Voimaloita voitaisiin aivan hyvin saada tuotantoon ensimmäinen 6 vuotta tilauksesta, toinen 7 vuotta tilauksesta ja kolmas 8 vuotta tilauksesta.
https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm
Mitä parhaimmat kiitokset Eija-Riitalle tästä blogikirjoituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Niistä kuvista näkee jo ilman laskutoimituksia ihan loogisella päättelyllä, että millään sähkön varastointitavalla sitä vaihtelua ei ole mahdollista kompensoida taloudellisesti järkevällä tavalla – ei nyt eikä tulevaisuudessa.”
Vaihtamalla autokanta täyssähköautoihin mahdollistaa jo melkoisen vaihtelun kompensoinnin.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaihtamalla autokanta täyssähköautoihin mahdollistaa jo melkoisen vaihtelun kompensoinnin. ”
Voiko ihminen enempää ”ulkona” olla, tai onhan tuo toki mahdollista sillä leikkirahalla. Jos esim. Suomessa vaihdetaan? muutama miljoona autoa tuosta vaan täyssähköisiin, niin ongelmansa tulee siinäkin vastaan, eikä välttämättä aivan pieniä. Ja se nyt ei paljoakaan auta suuntaan eikä toiseen jos Suomessa lähdetään vaihtamaan autoja, näin pitäisi oikeastaan tehdä sitten kaikkialla.
Ilmoita asiaton viesti
Puhumattakaan siitä, että sähköauton tarkoituksena on, että sen omistaja pääsee autollaan paikasta a, paikkaan b juuri silloin kun hän haluaa.
Jos sähköauton akkuja idioottimaisesti käytettäisiin kompensoimaan haitallisen sattumavoiman tuulivoima tuotannon aivan hirvittävää vaihtelua, niin sitten sähköautolla ei pääsisi minnekään kun sen akku on tyhjä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos sähköauton akkuja idioottimaisesti käytettäisiin kompensoimaan haitallisen sattumavoiman tuulivoima tuotannon aivan hirvittävää vaihtelua, niin sitten sähköautolla ei pääsisi minnekään kun sen akku on tyhjä.”
Paitsi että sähköä tuotetaan muillakin tavoilla kuin tuulivoimalla. Voihan sinne sähköauton akkuun silloin ladata sähköä mikä on tuotettu vaikka ydinvoimalla kun akku tyhjä ja ei tuule.
Kyse oli siitä tehdään kompensointia siihen vaihteluun kulutuspuolella energia edelleen hyödyntäen, ja kyllä siihen keinoja löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
”Voiko ihminen enempää ”ulkona” olla, tai onhan tuo toki mahdollista sillä leikkirahalla.”
Raha kannattaa unohtaa ihan kokonaan kun miettii mikä on mahdollista ja mikä ei. Se näyttää vaan sotkevan ihmisten ajattelua.
”Jos esim. Suomessa vaihdetaan? muutama miljoona autoa tuosta vaan täyssähköisiin”
Ei sen tarvitse yhdessä yössä tapahtua vaan vaikka seuraavan 30v aikana. Ihmiset ovat hankkineet uusia autoja viimeiset 120 vuotta ja romuja menny sen jälkeen paaliin. Se ei siis ole mahdotonta.
Tuo uusien autojen hankkiminen on tähänkin mennessä onnistunut siis ihan hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei sen tarvitse yhdessä yössä tapahtua vaan vaikka seuraavan 30v aikana. Ihmiset ovat hankkineet uusia autoja viimeiset 120 vuotta ja romuja menny sen jälkeen paaliin. Se ei siis ole mahdotonta.”
Juuri näin sen pitääkin tapahtua mutta valitettavasti sen ei anneta toteutua markkinoiden ehdoilla, vaan kiihkeimmät e-autonistit yrittävät ajaa asiaa kuin käärmettä pyssyyn. Mikäli e-auto osoittaa olevansa todellisuudessa kannattava vaihtoehto, niin niiden määrä kyllä lisääntyy kuin itsestään. Esimerkiksi tämä Suomen asettama hiilineutraalisuus tavoite on täyttä utopiaa, ja siihen aikarajaan on aikaa kolmisentoista vuotta, eli ei edes teoriassa voi toteutua, ja periaatteessa silloin jo kaikkien pitäisi ajaa ”tesloilla”.
Ja valitettavasti sitä rahaakan ei voi unohtaa, ei ainakaan siinä vaiheessa kun menee hakemaan ”leipää hampaiden väliin”. Ei auta vaikka kuinka yrittäisi kassalla selittää, että raha on vain bittejä eikä oikeaa maksuvälinettä.
Ilmoita asiaton viesti
”Juuri näin sen pitääkin tapahtua mutta valitettavasti sen ei anneta toteutua markkinoiden ehdoilla, vaan kiihkeimmät e-autonistit yrittävät ajaa asiaa kuin käärmettä pyssyyn. Mikäli e-auto osoittaa olevansa todellisuudessa kannattava vaihtoehto, niin niiden määrä kyllä lisääntyy kuin itsestään.”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sahkoautojen-ja-hybridien-myynti-kasvoi-elokuussa-yli-50-prosenttia-osuus-jo-lahes-30-prosenttia-suomen-uusista-autoista/d16be990-50c6-4c09-9634-a8f38f831c07
Ei tässä nyt mitään epäselvää ole. Sähköautossa on parempi hyötysuhde ja se on parempi Suomen oloissa kun on vaikka pakkasta.
”Esimerkiksi tämä Suomen asettama hiilineutraalisuus tavoite on täyttä utopiaa”
Aikataulu on mielestäni älytön. Kyllä siinä mielestäni ihan sama aikataulu toimii kun muullakin unionilla mutta meillä on kyllä kansallinen interessi päästä nopeammin eroon öljyriippuvuudesta. Mehän ollaan tämän asian kanssa ihan kusessa kun on pitkiä välimatkoja ja rahti & ihmiset liikkuvat kumipyörillä ja rahti itämeren yli öljyllä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei tässä nyt mitään epäselvää ole. Sähköautossa on parempi hyötysuhde ja se on parempi Suomen oloissa kun on vaikka pakkasta.”
Sähköauto on teknisestikin yksinkertaisempi kuin perinteinen mutta sen, siis sähköauton, pitää se itse todistaa, ja tietysti tämä paremmuus muutenkin Suomen oloissa. Ja mahdollisesti tulevana talvena huuto sähköauton miltei olemattomista km kustannuksista ”polttoaineen” osalta saattanevat hiljentyä.
ps. Itselleni on herttaisen yhdentekevää kulkeeko se auto höyryllä, klapeja kattilaan lisäämällä, vaiko öljyllä tai sitten tuulen tuottamilla kipinöillä, autoton kun olen nääs.
Ilmoita asiaton viesti
”pitää se itse todistaa, ja tietysti tämä paremmuus muutenkin Suomen oloissa”
Olen monet kerrat joutunut otto- ja dieselmoottoriautoilla joutunut talvella polkemaan kiihdytyspoljinta enemmän liikkeellelähdettäessä/risteyksissä että se ei sammu.
Ja sitten se toinen älyvapaa juttu: tyhjäkäynti
Edes höyrymoottorissa ei ollut mitään niin tyhmää kuin tyhjäkäynti.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja sitten se toinen älyvapaa juttu: tyhjäkäynti”
Tiedä häntä hänen älyvapaudestaan, kuten aiemmin totesin etten omista sen paremmin sähkö- kuin muutakaan autoa joten kokemusta ei ole, mutta kuulemma yhdestä uudehkosta autosta jouduttiin melko pian vaihtamaan starttimoottori. Uudet ovat sikäli ”viksuja”, että sammuvat jopa liikennevaloissa, siis tarkoituksella, ja starttaavat kun valot vaihtuvat vihreiksi.
Niin eikä sen höyrymoottorinkaan tulipesästä valkiata sammutetta kun ei töitä tehdä, vaan kerätään painetta seuraavaa rupeamaa varten.
Ilmoita asiaton viesti
Jos noin on, miksi minun mielestäni on mielekkäämpää kuluttamista hankkia Kiinasta aurinkopaneelit tilpehöörin sijaan. Kotitalouden etua ajavana kannatan omasta näkökulmastani kannattavaa kuluttamista. Sähköstä on pulaa päivisin, joten on aivan sama, teenkö sitä itse itselleni.
Kukaan ei saa ydinvoimaa kannattamattomaksi. Ydinvoimala on kannattava muutaman sentin tuotolla / kWh. Vaikka ydinvoima on kannattavaa, ei se tarkoita sitä, että saisin ostaa sitä itselleni kannattavammin kuin aurinkosähköllä tuotettua.
Ydinvoima on niin kannattavaa, ettei tavallista sukankuluttajaa haluta päästää osingolle. Mielelläni ostaisin sähköä itselleni 2-4 sentin hintaan ja möisin sitä naapurilleni 1 €/kWh.
Vihreästä ideologiasta olen samaa mieltä. Vihreät ovat hyväksyneet fossiilisella energialla tuotetun ekosähkön tuonnin Venäjältä, jotta kotimainen uusiutuva energia on saatu kiellettyä.
Ilmoita asiaton viesti
Paras kirjoitus energiasta ja sen merkityksestä yhteikunnille koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin toteamus ”kyse ei ole pikkupuolueesta vaan aatteesta” on kirjoituksen perusteella totta. Ideologioihin, kuten uskontoihin, liittyy aina toisen silmän sokeus.
Kirjoittaja unohtaa ilmastonmuutoksen, joka vaikuttaa myös ihmemaa Kiinassa kuumuutena ja kuivuutena. Kiinan ratkaisu on se, että lisätään kiivihiilen ja öljyn käyttöä. Oravanpyörä pyörii aina nopeammin. Ulospääsyä ei enää oikein ole näkyvissä,
Mahdollisimman nopea vihreä siirtymä on ihmiskunnan ainoa toivo. Näyttää kuitenkin siltä, että utopia jatkuvasta kasvusta ottaa kiinalaisen niskalenkin ja kaataa selälleen mattoon.
Kauhulla ajattelen, millaisen maailman me jätämme syntyvälle sukupolvelle.
Ehkä Jesaja on katsonut näihin aikoihin:
”Maa murehtii ja lakastuu, maanpiiri nääntyy ja lakastuu; kansan ylhäiset maassa nääntyvät.
Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton.
Sentähden kirous kalvaa maata, ja sen asukkaat syystänsä kärsivät; sentähden maan asukkaat kuumuudesta korventuvat, ja vähän jää ihmisiä jäljelle.”
Ihminen laitettiin varjelemaan luomakuntaa, mutta muutaman vuosikymmenen kuluttua maapallo on saattanut saastua elinkelvottomaksi.
Ei väittely siitä, mikä ilmastonmuutoksen on aiheuttanut, hyödytä ketään. Pitäisi löytää keinoja, jotta Maa siirtyisi seuraaville sukupolville elinkelpoisena.
On aika avata molemmat silmät.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan Kiinassa ennenkin ollut samanlaista kuivuutta. Mikä sen silloin aiheutti?
Ilmoita asiaton viesti
”Ajattelen edelleen: tarvitsemme runsaasti energiaa. Meidän on vain suunnattava voimavaramme löytämään tehokasta päästötöntä energiaa. Ihmiskunta oli sillä tiellä löytäessään ydinvoiman ja sen tulevat kehityspolut, mutta öljymahtien rahoittama ”ympäristöliike” torppasi sen”.
On hyvä ymmärtää, että hiilidioksidipäästöt ilmakehään eivät mikään ilmaston lämpenemisuhka ole, vaan ne ovat hallitseva seuraus Auringon lämmittämästä valtamerien pintavesien keskimääräisestä lämpenemisestä.
Esim. fossiilsista polttoaineista saatava energia riippuu fossiilisten polttoaineiden riittävästä saatavuudesta. Siinä mielessä ydinvoima tulee olemaan ainoa toteuteavissa oleva korvaava energia.
Ilmoita asiaton viesti
Energiasokeus – miksi vihreä ideologia on vahingollista
——————————–
Tässä vastine blogin otsikkoon.
https://tekniikanmaailma.fi/yli-999-prosenttia-vertaisarvioiduista-tutkimuksista-yhta-mielta-ilmastonmuutos-johtuu-paaosin-ihmisen-vaikutuksesta/
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka monta rotutieteeseen skeptisesti suhtautuvaa tutkimusta olisit löytänyt Hitlerin Saksasta?
Makkoselle tiedoksi että konsensus ei merkitse mitään. Ei varsinkaan roskatieteen konsensus-väitteet.
Makkonen on hyvä ja näyttää sen tutkimuksen missä todetaan ilmastonmuutos ihmisen aiheuttamaksi.
Yleinen länkätys olisi syytä lopettaa ja mennä asiaan. Niin missä se tutkimus on? Makkonen näyttäköön sen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin missä se tutkimus on?
——————–
Laita hiiri oman kommenttisi yläpuolella olevan kommentin siniselle tekstille ja paina hiiren vasemman puoleista painiketta. Sieltä löytyy vastaus kysymykseesi. Annan mielelläni lisätietoja mikäli homma ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
”KUN TUTKIJAT OTTIVAT 88 125 englannin kielellä julkaistun tutkimuksen aineistostaan 3 000 raportin otannan, he löysivät vain neljä ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuvaa tutkimusta.”
85 125 tutkimusta saattoivat siis kertoa ihan jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentistasi päätellen et sinä ainakaan tilastotieteitä ole opiskellut.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran, että tiedän, miten tulos voidaan manipuloida halutuksi.
Mikään ei tuossa todista, miten otanta on tehty.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään ei tuossa todista, miten otanta on tehty.
———————————
Mikäli denialistilta kysyy niin kysymyksessä on tietysti salaliitto ellei pysty toisin todistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Millaista salaliittoa ajattelet tarvittavan?
Ilmoita asiaton viesti
Millaista salaliittoa ajattelet tarvittavan?
—————————
Kerro sinä kun sellaista vihjailit.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaanko 88000 tutkimusta todistamaan sama asia?
Tuossa joukossa tutkimuksia ei ainoassakaan todisteta ilmastonmuutosta ihmisen aiheuttamaksi vaan todistellaan esim, mitä muutos aiheuttaa tai mitä muutos pitää sisällään.
Tarinatieteellä on vahva osuus sekä havaintojen vääristelyillä, havaintojen ns homogenisoinnilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitaanko 88000 tutkimusta todistamaan sama asia?
———————————————-
Montako tutkimusta se Karinen tarvitsee vielä lisää jotta asia menisi perille?
Ilmoita asiaton viesti
Katsos kun yksikin riittää, mutta yksikään näistä ei todista ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.
Tämä on ehkä hiukan vaikea käsittää mutta näin se menee. Lätinää ja tarinatiedettä voi suoltaa vaikka kuinka pitkään mutta itse asia ei tule todistetuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Olihan tuossa metodit kerrottu.
Ilmoita asiaton viesti
”Meidän on vain suunnattava voimavaramme löytämään tehokasta päästötöntä energiaa.”
Tuohon hommaan meillä ei ole mitään kiirettä. Kiire sen sijaan on kehittää jotenkin halpaa energiaa ja nopeasti. Talvi pukkaa päälle ja jo nyt on monissa asunnoissa lämmitystarvetta.
Ensin pitää lopettaa puhuminen siitä, että tämä energiaongelmamme olisi yksin Putinin aiheuttama. Sen juuret ovat paljon syvemmällä, vihreässä hiertymässä. Vai missä onkaan isoimmat ongelmat ja missä vihreä hiertymä hiertää kaikkein pahiten?
Ilmoita asiaton viesti
Meillä ei olisi pienintäkään ongelmaa jos venäjä myisi normaalisti energiaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ensinkään, jos olisimme osa Venäjää.
Ilmoita asiaton viesti
🙂
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö. Kyllä Venäjä myisi, kun vaan ostaisimme.
Eikä Venäjän myymättömyyskään selitä sellaista hinnan nousua, mikä on tapahtunut ja tapahtuu tulevana talvena.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Venäjä myisi, kun vaan ostaisimme.
———————————-
Mahdatkohan olla ihan kartalla mistä tässä on kysymys. Pitäisikö sinun mielestäsi meidän auttaa Ukrainaa vaikka se tarkoittaisi energian hinnan nousua?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen sähköomavaraisuus on surkea.
Suomen sähköhuoltovarmuus on surkea.
Suomen sähkönhinta heiluu hirveästi – ei kannusta investoimaan Suomeen.
Tarttis tehrä jotain: Suomeen pitää rakentaa mahdollisimman nopesti lisää ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa. Ei tietenkään prototyyppejä, vaan jo luotettavaksi osoittautuneita voimaloita, kuten APR1400.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nimi viittaa nimellistehoon (1400), niin suosittelen valitsemaan pienempiä. Ison voimalan toimintahäiriöstä, voi seurata vakavia ongelmia sähköverkolle.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoiman ”toimintahäiriöt” ovat jatkuvasti suurempia kuin, että 1400 MW ydinvoimala jouduttaisiin joskus ajamaan nopeasti alas.
Ilmoita asiaton viesti
Lahnakoski ei puhu voimalan alasajosta, joka johtuu reaktoriviasta tms. ja jotka ovat äärimmäisen harvinaisia.
Vaan siitä, että voimala irtoaa verkosta sekunnin murto-osissa, jolloin tapahtuu kaikenlaista ”jännittävää”, koska mitä isompi yksikkö tippuu verkosta, sitä suuremmin jäljelle jäävät kuormittuvat.
Liittyy näihin artikkeleihin ja tilanteisiin.
https://www.fingridlehti.fi/mita-on-inertia/
https://www.fingridlehti.fi/hairioihin-on-varauduttava/
Inertian määrää voi hämmästellä tästä.
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/inertia/
Ilmoita asiaton viesti
Ovat suurempia, mutta eivät niin nopeita, mitä suuren voimalan pikasulusta seuraa.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä aikataululla kiimalla viher siirtymällä mennään pimeyteen. Vihreä siirtymä on uskonto gaia epäjumalan palvontaa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti puhuu rahasta ja sinä jumalista.
Mielikuvitusasioita ei pitäisi sotkea keskusteluun, ja mielikuvitusasioita ovat kaikki joiden massaa tai liikemäärää ei saa mitattua.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu-teoriaa. Väite on mieletön koska immateriaalioikeudet ovat erittäin merkittävä liiketoiminnan ala,
Ilmoita asiaton viesti
Niin immateriaalioikeudet, omistaminen kuin yrityksetkin ovat vain ihmisten mielikuvituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu kaipaa takaisin keräilytalouteen. Ehkäpä siihen päädymmekin.
Ilmoita asiaton viesti
Alat ehkä päästä jyvälle siitä, että kun kyse on mielikuvitusasioista niin niitä voidaan muuttaa yksinkertaisesti kuvittelemalla näitä eri tavalla. Ovat siis muutettavissa kuvittelemalla. Tästä on hyvin dokumentoitua kokemusta miten on tehty vaikka uskonnoissa.
Luonnonlait ja todelliset resurssit ovat sitten eri juttu. Energia ei katoa vaikka kuinka kuvittelisi niin, eikä öljyä riitä loputtomiin.
Ilmoita asiaton viesti