Kumpi vaarantaa turvallisuuttamme enemmän, ilmastonmuutos vai ilmastopolitiikka?
‘Don’t worry, my integrated assessment model says we can hit the landing on the other side!”(kuva on lainattu Roger J. Pielke jr The Honest Broker -sivustolta)
Ilmastonmuutos ja turvallisuus – esitelmä Arvofoorumissa 21.3. Helsingissä
Kun lähdin politiikkaan noin neljännesvuosisata sitten, pidin ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ihmiskunnan suurimpana uhkana. Se oli tärkein syyni lähteä ehdolle eurovaaleihin 1999. En kuitenkaan ole enää pitkään aikaan ajatellut aivan niin. Siksi on paras tarkentaa heti tämän lyhyen esityksen alkuun, että tuo otsikko pakottaa minut kysymään rehellisesti: kumpi vaarantaa turvallisuuttamme enemmän, ilmastonmuutos vai nykyinen ilmastopolitiikka. Joudun tietenkin perustelemaan näin röyhkeän kysymyksen. Ja korostan, etten vähättele ympäristöongelmia.
Yritän selittää, miksi itseään vastuullisena ja ympäristötietoisena pitävän ihmisen ilmastohuolestus muuttuu ilmastoturhautumiseksi ja kriittisyydeksi valittua linjaa kohtaan. Nykyään ajattelen, että esimerkiksi köyhyys ja energiapula ovat ilmastonmuutosta vakavampia ongelmia. Olen tietenkin selityksen velkaa, mitä tapahtui lainsäätäjän uran aikana? Velkaa olen maksanut väitöskirjassani (2014) tai kirjassani Ilkeitä ongelmia – tarinoita politiikasta (2020), jossa kuvaan millaisia virheitä ilmastopolitiikan nimissä on tehty, virheitä, jotka ovat koituneet valitettavasti usein myös ympäristön vahingoksi.
Liioittelua, mutta ei tutkijoiden kynästä
Ajatteluni kehitykseen oli monta syytä: tärkeimpänä haluan mainita ilmastopaneeli IPCC:n raportit, joiden tieteelliset osuudet eivät anna lainkaan yhtä negatiivista kuvaa tilanteesta kuin raporteista päättäjille tehdyt tiivistelmät (Summary for Policymakers, SPM). Tuo ero alkoi ihmetyttää. Ne tiivistelmät eivät ole kuitenkaan enää tutkijoiden tekstiä, vaan aktivistien – ja noista aktivistien tiivistelmistä syntyvät puolestaan lehtijutut, jotka jo sisältävät liioittelun liioittelua.
Ei nimittäin ole yhtään tieteellisempää sanoa, että ilmastotulevaisuus on katastrofaalinen kuin sanoa, että se tulee olemaan haalea, koska nämä molemmat vaihtoehdot, ja lukuisat muut siltä väliltä sisältyvät ilmastomallinnusten skenaarioihin. Ylipäätään dead line –retoriikka tai deadlineismi ja kuilunreunavietti ei tule IPCC:n raporteista vaan liioittelevista uutisista. Toisekseen liioittelu ei auta psykologisesti vaan pikemminkin lamauttaa. Keinotekoiset deadlinet eivät auta myöskään poliittisesti tai moraalisesti.
Tästä liioittelusta esimerkkinä ovat lukuisat lehtijutut, joissa yhdistetään kaikenlaiset sään ääri-ilmiöt ilmastonmuutokseen, toisin kuin viimeisin tieteellinen arviointiraportti AR6. Kuten näkyy, monesta asiasta todetaan, että kyseisestä seikasta vallitsee alhainen tieteellinen varmuus (low confidence). Tässä on sitaatteja suoraan IPCC:n raportista,
- An increase in heat extremes has emerged or will emerge in the coming three decades in most land regions (high confidence)
- There is low confidence in the emergence of heavy precipitation and pluvial and river flood frequency in observations, despite trends that have been found in a few regions
- There is low confidence in the emergence of drought frequency in observations, for any type of drought, in all regions.
- Observed mean surface wind speed trends are present in many areas, but the emergence of these trends from the interannual natural variability and their attribution to human-induced climate change remains of low confidence due to various factors such as changes in the type and exposure of recording instruments, and their relation to climate change is not established. . . The same limitation also holds for wind extremes (severe storms, tropical cyclones, sand and dust storms)
– ja kuten voi huomata, vain äärimmäisten lämpötilojen (extreme heat) lisääntymisestä on seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana high confidence, korkea luottamus tai varmuus. Alhainen luottamus tai tieteellinen varmuus ilmastonmuutoksen vaikutuksesta ääri-ilmiöihin koskee suurinta osaa ilmiöistä: kuten runsaita sateita, vesi- ja jokien tulvien esiintymistä, kuivuuden esiintymistä, tuulen nopeutta, kovia myrskyjä, trooppisia sykloneja, hiekka- ja pölymyrskyjä.
Tässä IPCC:n omasta raportista graafi, joka kuvaa tilannetta. Asia on näytetty väripalkeilla. Valkoisella on ne alueet, joilla havaitut sääilmiöt eivät erotu luonnollisesta vaihtelusta.
Eli IPCC AR6 tulkitsee tilannetta siten, että signaali ilmastonmuutoksesta ei ole vielä ilmaantunut luonnollista vaihtelua pidemmälle seuraavien ilmiöiden osalta eli että nämä ilmiöt edelleenkin mahtuvat luonnollisen vaihtelun piiriin: Jokien tulvat,runsaat sateet ja runsaat tulvat, maanvyörymät, kuivuus (kaikki tyypit), voimakkaat myrskyt, trooppiset syklonit, hiekka- ja pölymyrskyt, rankka lumisade ja jäämyrskyt, rakeet, lumivyöryt, rannikoiden tulvat, meren lämpöaallot.
Lisäksi ilmastonmuutossignaalin syntymistä ei odoteta edes äärimmäisen RCP8.5-skenaarion mukaan vuoteen 2100 mennessä minkään näiden kohdalla lukuun ottamatta voimakkaita sateita ja tulvia ja sitäkin vain keskinkertaisella varmuudella.
Tulee muistaa, että kaikki edellä mainitut ilmiöt kuuluvat ilmaston luonnollisen toimintaan. Ehkä joillekin on syntynyt mielikuva, että terve ilmasto on sellainen, jossa mitään äärevää ei tapahdu. Näin ei tietenkään ole. Ja kun puhumme ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, kyse on siitä, mikä alkaa poiketa luonnollisesta vaihtelusta niin, että sen voi tilastollisesti jo erottaa. Luonnollista vaihtelua havainnollistaa seuraava graafi, joka kuvaa Niilin vedenpinnan korkeutta 900 vuoden ajalta. Sinisenä näkyy sää, punaisena ilmasto. Sää ja ilmasto ovat kaksi eri asiaa. Ilmastossa on kyse noin kolmenkymmenen vuoden keskiarvosta – sää vaihtelee, ilmasto muuttuu.
Satunnaisia lukuja ja mittakaavan kadottamista
Kun aloin toden teolla opiskella ilmastonmuutosta ja lukea IPCC:n raportteja, törmäsin moniin vaikeisiin kysymyksiin, myös lukujen satunnaisuuteen. Nekin vaikuttivat tapaani ajatella. Ensinnäkin peruskysymys on: miten meille valikoituivat ilmastotavoitteet maailmassa, jossa ilmasto muuttuu jatkuvasti ja josta tiede kertoo meille, että esimerkiksi keskiajalla on ollut lämpökausi, jota ei ainakaan ihmisen aiheuttama hiilidioksidi saanut aikaan? Miten löydämme sen oikean lämpötilan, jota Pariisin sopimuksen perusteella ei saa ylittää yli 1,5 asteella, ja jonka ylittämisestä seuraa katastrofi?
IPCC on määritellyt ”esiteollisen ajan” vertailulämpötilaksi vuosien 1850 – 1900 välisen ajan keskilämpötilan. Periodia 1850-1900 nimitetään esiteolliseksi, koska ihmisen CO2-päästöt eivät väitetysti vaikuttaneet globaaliin lämpötilaan. Vielä AR5:ssä se oli vuoden 1750 lämpötila, josta ei ole mitään mitattua tietoa. Se oli aurinkojakson maksimivuosi, ja auringontutkijat ehdottivat, että otettaisiin muutama vuosi aiempaa (1746), jolloin oli minimivuosi. Kun IPCC sitten otti yli 100 vuotta myöhemmän vertailuarvon ja lisäksi 50 vuoden keskiarvon, niin kysymys on edelleen epätarkasta asiasta, sillä puhutaan ns. maapallon keskilämpötilasta ja sen muutoksesta. Mutta tuolloin 1850 – 1900 maapallolla oli kovin vähän mittausasemia (lähinnä vain Euroopassa ja USA:ssa), joten emme tiedä millään järkevällä tarkkuudella, mikä se ”maapallon keskilämpötila” on tuolloin ollut. Jotain kuitenkin ”tiedämme”: 1,5C yli tuon aikajakson keskiarvon tulkitaan ”katastrofaaliseksi” maan ilmastolle. Tosin tuo 1850-1900 lienee ollut ehdottomasti pahin puolivuosisata ihmiskunnalle ilmastomielessä (Lähde: Mike Davis, Late Victorian Holocausts: El Niño Famines and the Making of the Third World.) Tuolloin vallitsi äärimmäinen kuivuus Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. 1870 oli painajaismainen vuosikymmen, jolloin 4% ihmiskunnasta kuoli nälkään ja tauteihin, usein syynä kylmyys. Nykyväestöön suhteutettuna se merkitsisi 320 miljoonaa. 1880-luku oli äärimmäisen kylmä. Voidaan siis ajatella, että se ei ainakaan ole mikään optimaalinen lämpötila. Mikä siis se voisi olla? Ei siitä ole konsensusta.
Monet korostavat ilmastotoimien kiireellisyyttä ja ensisijaisuutta kaikkeen muuhun politiikkaan verrattuna nimenomaan siitä syystä, että ilmastonmuutos tappaa ihmisiä. Tähän on pakko tuoda mittakaavaa. Sata vuotta sitten säihin liittyvät katastrofit tappoivat puoli miljoonaa ihmistä joka vuosi. (Lähde: Our World in Data) Tänään, nousevista lämpötiloista huolimatta, mutta sen ansiosta, että meillä on vähemmän köyhyyttä ja enemmän sopeutumiskykyä, kuivuudet, tulvat, hurrikaanit ja äärimmäiset lämpötilat tappavat noin 20 000 ihmistä vuodessa – 95 prosenttia vähemmän, huolimatta väestön moninkertaistumisesta.
Suomen 1860-luvun nälkäkatastrofissa kuoli arviolta 270 000 ihmistä, ja Euroopassa viimeinen nälänhätä tappoi noin 10 % väestöstä. Syynä olivat epäsuotuisat sääolosuhteet, jotka johtivat useiden perättäisten satojen epäonnistumiseen. Kylmyys on aina tappanut moninkertaisesti enemmän kuin lämpö. Brittiläisessä The Lancet -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaanalysoitiin tietoja yli 74 miljoonasta kuolemantapauksesta 13 maassa vuosina 1985-2012. Kuolemista 5,4 miljoonaa liittyi kylmyyteen, 311 000 kuumuuteen.
Ne, jotka alkoivat käyttää fossiilista energiaa, eivät tehneet sitä pahuuttaan tai ahneuttaan vaan pelastaakseen ihmishenkiä. Se teki elämästä turvallisempaa ja helpompaa. Google tietää kertoa, että viime vuosisadalla maailman keskilämpötila nousi 1.3°C noista hyytävän kylmistä ajoista
Keskilämpötilan noususta huolimatta (tai sen ansiosta) viime vuosisadalla:
– Maailman väkiluku viisinkertaistui. Nyt maapallolla elää 8 miljardia ihmistä.
– Vuosisadan alussa keskimääräinen eliniänodote oli 32 vuotta. Vuosisadan loppuun mennessä se oli noussut 73 vuoteen.
– Väkiluvun viisinkertaistuessa henkeä kohti laskettu bruttokansantuote seitsenkertaistui.
– Lukutaitoisten suhteellinen osuus nelinkertaistui.
– Ruoan tuotanto per capita nousi 35%
– Äärimmäisessä köyhyydessä elävien suhteellinen osuus väestöstä putosi yhteen seitsemäsosaan.
– Ilmaston ääri-ilmiöihin kuolleiden määrä putosi 1/50 eli yhteen 50-osaan aiemmasta kun ihminen elintason nousun takia pystyi suojautumaan paremmin.
– Kaikilla mittareilla mitaten ihmiskunta voi paremmin.
Fossiilinen energia teki elämästä turvallisempaa ja helpompaa, kun suurta osaa päivästä ei tarvinnut ensin käyttää polttopuiden keräämiseen ja sitten hengittää terveydelle vaarallista savua keittoastian äärellä. Eliniänodote kaksinkertaistui, lapsikuolemat vähenivät, voimavaroja vapautui, saimme valoa, ravintoa, liikkumisvälineitä, mahdollisuuksia. Viimeisen 25 vuoden aikana miljardi ihmistä on noussut köyhyydestä fossiilisen energian avulla. Mitä siis tulee väitteeseen, että jos emme tee jotain ilmastonmuutokselle, niin ihmiset kuolevat, on hyvä tiedostaa mittasuhteet – juuri siinä olemme ihmiskuntana päässeet ratkaisevasti energian avulla eteenpäin. Fossiiliselle energialle on pakko löytää korvaavia energiamuotoja, mutta sitä ei saa tehdä vastuuttomasti niin että ajaudumme siihen katastrofiin, josta sen avulla nousimme. Huonosti toteutettu vihreä siirtymä uhkaa tuomita miljardit ihmiset energiaköyhyyteen.
Kyse on turvallisuudesta: ilmaston pelastamisen nimissä maailmaa ei tule ajaa köyhyyteen, koska siitä seuraa huonompi kyky varautua sään ääri-ilmiöihin, jotka joka tapauksessa ovat realismia. Ilmastopolitiikassa on puhuttu mitigaatiosta ja adaptaatiosta. Mitigaatio on päästöjen vähentämistä eli muutoksen syihin puuttumista. Adaptaatio on muutokseen sopeutumista, eli vahinkoihin varautumista. Kumpaakin tietysti tarvitaan. Ensimmäisellä ilmastopolitiikan vuosikymmenellä adaptaatio oli kielletty sana, ja se oli asenteena suuri virhe, joka koituu erityisesti heikoimmassa asemassa olevien kohtaloksi. Se saatiinkin COP-kokousten agendalle vasta kehitysmaiden vaatimuksesta Nairobissa 2006. Sään ääri-ilmiöitä tapahtuu joka tapauksessa, jokaisessa skenaariossa, ja ihmiskunnan varautuminen niihin ja yhteiskuntien rakentaminen säänkestäviksi on ensiarvoisen tärkeää.
Bipolaarista politiikkaa
Toinen syy turhautumiseeni oli ilmastopolitiikka: poukkoilevat, ristiriitaiset ja tehottomat toimet ovat nakertaneet koko hankkeen uskottavuutta. Kuluneen 25 vuoden aikana olen nähnyt ympäristöliikkeen – ja sitä myöten poliitikkojen ja komission – muuttavan kantaansa lähes kaikissa keskeisissä ilmastopolitiikan keinoissa. Ehdin nähdä monta kurvia ja käännöstä, joiden takana olivat ympäristöjärjestöjen muoti-ilmiöt ja yksinkertaistukset ja joita sitten samalla jyrkkyydellä pyrittiin korjaamaan. Biopolttoaineet tai suhtautuminen biomassan energiakäyttöön ovat hyviä esimerkkejä. Varainhankinnan ja imagomarkkinoinnin vuoksi ympäristöliike joutui yksinkertaistamaan monimutkaisia asioita. Tuloksena on ollut bipolaarista, laidasta toiseen heilahtelevaa politiikkaa, mikä on ratkaisevasti heikentänyt Eurooppaa investointiympäristönä. Turvallisuutemme kannalta ongelma on, että ilmastopolitiikallemme on ollut hyvin tyypillistä hylkiä tehokkaita ympäristöratkaisuja, ja energiakysymys on siitä hyvä esimerkki. Aurinkoon ja tuuleen on satsattu tuhansia miljardeja eli biljoonia, sellaisia rahoja, joiden suuruusluokkaa on vaikea edes tajuta – ja silti ne eivät tuota kuin noin reilut viisi prosenttia globaalista energiasta. Pakko kysyä, olemmeko suunnanneet voimavaroja viisaasti ja oikein.
Mitä olemme saavuttaneet
Me olemme nyt eräänlaisessa puolivälin krouvissa ilmastotavoitteemme kanssa. Tavoite on asetettu vuoteen 2050, ja lähtökohta oli 1997 kun Kioton sopimus tehtiin. Mitä on saavutettu noin neljännesvuosisadassa? Ilmasto- ja energiakysymyksissä unohtuu usein iso, globaali kuva. Puhdas energia ei ole vielä siinä kehitysvaiheessa, että se voisi syrjäyttää fossiilisen ja tyydyttää ihmiskunnan energiantarpeen; auringon ja tuulen osuus on globaalisti vasta noin viisi prosenttia kokonaisenergian tuotannosta, koska se ei ole energiatiheydeltään tehokasta energiaa. On välttämätöntä, että määrätietoisesti etsimme fossiilisille korvaajia. Tilastot osoittavat kuitenkin, miten vaikeaa se on, tässä uusimmat näytöt:
On saavutettu kyllä pieni suhteellinen lasku fossiilisen energian osuudessa, 86 prosentista 82 prosenttiin, ja se on hyvä. Mutta samalla on tapahtunut valtava fossiilisen energiankulutuksen absoluuttinen kasvu ja tietenkin sitä myöten päästöjen kasvu: nyt on 55% enemmän fossiilista kuin 1997. Syy on tietenkin Kiinan talouskasvu, joka perustuu fossiilisiin. Siitäkin huolimatta, että sama maa investoi eniten myös uusiutuviin. Kiinaan rakennettiin vuonna 2023 106 gigaa uutta hiilivoimaa. Kiinan hiilen kulutus nousi 5% ja Intian 8% vuonna 2023, nollaten US/EU -20% vähennyksen ja nostaen globaalin hiilen kulutuksen ennätystasolle. Kuten sanoin, Kiina rakentaa myös valtavasti uusiutuvia ja ydinvoimaa, mutta uusiutuvan energian ongelma havainnollistuu tässä: kun verkkoon lisätään 1 MW tuulta/aurinkoa, fossiilisen tarve vähenee vain 10-25% siitä määrästä tuulen ja auringon keskeytyvyyden vuoksi. Siis siksi, ettei aina tuule ja paista.
Näissä muutamassa graafissa se näkyy, että Kiina on aivan omalla radallaan. Sen nettolisäykset näkyvät punaisella, ruskealla muiden. Sinisellä näkyy USA:n ja EU:n vähennykset, jotka Kiina kuittaa.
Fantasiointia vakavalla asialla
Siis, ei voida mitenkään olettaa, että meillä olisi hiilivapaa maailma 2050. Toiveajattelua tai muuta fantasiointia ei pidä harjoittaa tai puolustaa sanomalla, että se edustaa ”pyrkimyksellisiä” tavoitteita. Vastuullisissa analyyseissä on otettava huomioon olemassa olevat energia-, materiaali-, suunnittelu-, hallinto-, talous- ja poliittiset realiteetit. Näiden resurssien puolueeton arviointi osoittaa, että on erittäin epätodennäköistä, että maailmanlaajuinen energiajärjestelmä vapautuu kaikesta fossiilisesta hiilestä vuoteen 2050 mennessä. Järkevä politiikka ja niiden tarmokas harjoittaminen määräävät tuon vapautumisen todellisen asteen, joka saattaa jonain päivänä olla jopa 60 – 65 prosenttia. Meidänhän kannattaa joka tapauksessa etsiä tehokkaita vaihtoehtoja fossiiliselle energialle koska se loppuu joskus, mutta panikoimalla ja satsaamalla voimavarat väärin ja liian kypsymättömiin ratkaisuihin voidaan vaarantaa todella paljon. Ja vaikka koko maailma pyrkisi Net Zeroon 2050, se pudottaisi arvioiden mukaan lämpötilaa vain alle 0.1 C.
Lisäksi nykyinen ilmastopolitiikkamme palkitsee vääriä ja epädemokraattisia tahoja maailmassa. Tästä kannan suurinta huolta. Se mitä nyt teemme hyödyttää Venäjää ja Kiinaa. Siellä saatetaan hykerrellä tyytyväisyydestä, kun tässä poliittisessa tilanteessa hiilineutraalisuustavoite maksaisi EU:lle ja sen jäsenmaille 1,5 biljoonaa vuodessa, eli Suomelle 25 miljardia vuodessa, joka on lähes yhtä suuri summa kuin kaikki sote-menot yhteensä. Tämä kävi ilmi komission vuotaneesta laskelmasta, jonka Financial Times julkaisi tammikuussa. Nyt jokaisen vastuullisen päättäjän pitäisi vetää jarrua. Varsinkin kun ilmastotoimillamme teemme itsemme yhä riippuvaisemmiksi kiinalaisesta teknologiasta.
Miksi tästä keskusteleminen on niin tärkeää?
Miksi pidän ilmastokysymystä kohtalonkysymyksenä, vaikkakin eri tavalla kuin 25 vuotta sitten ajattelin? Juuri ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä ollaan valtaa merkittävästi keskittämässä hallituksilta pois globaaleille toimijoille, mikä vaarantaa demokratiaa. Juuri ilmasto-ongelmaan vedoten tehdään historiallisen kalliita politiikkatoimia julkisella rahalla. Juuri ilmastokysymyksen perusteella sekä maataloutta vaaditaan ajettavaksi alas että teollisuutta on ajettu ja ajetaan Euroopasta pois. Juuri tämän politiikan vuoksi Euroopan maataloustuottajat protestoivat ja varoittavat, että olemme kuilun reunalla ja tästä voi seurata nälänhätä. Juuri ilmastoasiaan vedoten meiltä ollaan ottamassa pois määräysvaltamme suomalaisessa metsäpolitiikassa. Siksi on ratkaisevan tärkeää voida keskustella vapaasti siitä, mikä on faktaa, mikä klikkejä hakevan huomiotalouden tai poliittisen vallanhalun motivoimaa liioittelevaa fiktiota.
Huonosti toteutettu ilmastopolitiikka voi myös pahentaa ongelmaa. EU on ollut siitä hyvä esimerkki. Ilmastotoimiemme aikana olemme itse asiassa kasvattaneet päästöjämme, jos otetaan huomioon kulutus. Olemme leikanneet eurooppalaisen tuotannon päästöjä mutta samalla tuoneet enemmän EU:n ulkopuolelta, ja näin kasvaneet kokonaispäästömme ovat nollanneet tekemämme kotoperäiset päästövähennykset. On tietysti hyvä, että meillä on yhä puhtaampi teknologia, mutta jos käy niin, että eurooppalainen tuotanto vähenee ja korvautuu likaisemmalla, tilanne on huono. Hiilivuodon uhka tulee ottaa edelleen vakavasti: jos suomalainen teräs korvautuu kiinalaisella siksi, ettei meillä kannata tehdä, päästöt voivat olla tuotantotonnia kohden kolminkertaiset. Tässä tarvitaan viisasta tasapainoa, jotta pysymme maailman puhtaimpina mutta jatkamme myös kasvua eikä tuotanto siirry meiltä pois.
Jokainen ymmärtää näinä päivinä, että yksipuolinen aseistariisunta on vaarallista. Ihmettelen sitä naiiviutta mikä poliitikoilla on ilmastopolitiikan suhteen. Tämä jos mikä on yksipuolista aseistaeriisuntaa talouden alueella. Se muuttuu kovaa vauhtia todelliseksi tässä maailmassa, jossa talous on ase.
Tunnen henkilökohtaisesti maailman parhaan energiamurrosten asiantuntijan. Kaikki alaa seuranneet tietävät, että hän on professori Vaclav Smil Manitoban yliopistosta Kanadasta. Tapaamme vuosittain Japanin ilmastofoorumin johtoryhmän kokouksissa. Päätän esitykseni hänen sanoihinsa. ”Usko ihmeenomaisiin huomisiin ei katoa koskaan. Jo nyt voimme lukea julistuksia, joiden mukaan maailma voi luottaa pelkästään tuuleen ja aurinkoenergiaan vuoteen 2030 mennessä (Global100REStrategyGroup, 2023). Ja sitten on toistuvia väitteitä, että kaikki energiantarpeet (lentokoneista teräksen sulatukseen) voidaan toimittaa halvalla vihreällä vedyllä tai edullisen ydinfuusion avulla. Mitä tällä kaikella saavutetaan, paitsi että täytetään printit ja näytöt toteutumattomilla väitteillä? Sen sijaan meidän tulisi kohdistaa ponnistelumme realististen tulevaisuuksien kartoittamiseen, joissa otetaan huomioon tekniset kykymme, materiaalivaramme, taloudelliset mahdollisuutemme ja sosiaaliset tarpeemme – ja sitten suunnitella käytännön tapoja saavuttaa ne. Voimme aina pyrkiä ylittämään ne – paljon parempi tavoite kuin asettua toistuviin epäonnistumisiin takertumalla epärealistisiin tavoitteisiin ja epäkäytännöllisiin visioihin.”
Kiitos – ja nyt seuraa hieman aikaa kysymyksille. Ehkä yksi on, millaista politiikkaa sitten ehdottaisin. Olen varautunut siihen.
_____
Vaihtoehtoisen politiikan hahmottelua:
- peruuttaisin ”ilmastokatastrofin”, paitsi ettei tiede tue tuollaista kieltä, se ei auta millään lailla vaan luo paniikkia ja toivottomuutta
- politiikassa suurempi painopiste adaptaatiolle ja yhteiskuntien säänkestävyydelle – ainakin niin kauan kuin mitigaatio ei ole tasatahtisempaa
- painopiste kokonaisvaltaisempaan ympäristöpolitiikkaan, ilmastonmuutos on kannibalisoinut ympäristöongelmia ja siirtänyt ongelmia eri kohtaan,
- tarkempaa tieteen seuraamista, vähemmän median kohuotsikoita. Tiede neuvomaan politiikkaa, ei politiikka neuvomaan tiedettä niin kuin se on mennyt viime aikoina
- aatteellisten juurien kriittinen analysointi: rajoittamisen politiikka, degrowth, teknologiavastaisuus eivät anna toivoa
- kehitysmaiden energiantarvetta ei tule rajoittaa, mutta puhtaaseen kasvuun tulee pyrkiä
- ydinvoima, puhtaan energian kehittäminen,metsittäminen, eroosion torjunta
Nykyisessä hallituspolitiikassa on paljon hyvää:
- Lisätuulivoiman rakentaminen perustuu kannattavuuteen eikä ylisuuriin tukiin, ja rakentamista suunnataan merialueille ja maalle rakentamiseen asetettiin merkittävät haittoja lieventävät kriteerit.
- Aurinkovoiman lisärakentamisessa keskeistä on, että se sijoittuisi maa-alueille, jotka eivät ole soveltuvia maa- ja metsätaloudelle.
- Modulaarisen pienydinvoiman edistäminen on keskeinen teknistaloudellisesti edullinen ratkaisu mm. suurten kaupunkien lämmittämiseen.
- Pumppuvoimaloihin suuntautuminen on välttämätöntä tuotantovaihteluiden tasoittamiseksi.
- Kaikki tämä lisää Suomen energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta. On vain huolehdittava siitä, että sääriippuvaisten energiamuotojen kulutusjoustot saadaan optimoitua mm. lämpövarastoinnissa ja vedyn tuotannossa.
- Suomessa tuotetun vedyn hyötykäytön pitäisi tapahtuu Suomessa eikä Saksassa. Terästeollisuuden siirtyminen Suomessa vetypelkistykseen on kaupallisesti mahdollista, koska kysyntää riittää vuosikymmeniksi monen kuluttajan halutessa esimerkiksi muita puhtaammin tuotetulla teräksellä tuotettuja autoja, vaikka ne ovat kalliimpia.
- Samalla on huolehdittava siitä, että autoteollisuudelle riittää Euroopassa edullisempaakin terästä. Kiina tuottaa noin puolet maailman teräksestä ja Kiinassa energian tuotannon lisäksi se on suuri päästölähde. Teräksen dumppauksesta Eurooppaan on päästävä eroon.
- Kiinasta on tullut maailman teollisuustuottaja ja meidän on päästävä tästä yhä syvenevästä riippuvaisuudesta eroon. Siinäkin vaaditaan oman tuotannon edistämistä, ja ylisuurista vaatimuksista tinkimistä. Olen vakuuttunut siitä, että Suomen teollisuusprojekteihin sijoittavat osaavat liiketaloudellisen laskennan perusteet. Peräänkuulutan siis lähinnä realismia ja järkeä ilmastotoimien edistämisessä.
- Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten lisääminen on hallitusohjelmassa oikea linjaus. Suuria toiveita voi asettaa esimerkiksi solumaatalouteen, proteiinituotantoon uusilla menetelmillä, tai puuraaka-aineen entistä pitemmälle vietyyn jalostamiseen esimerkiksi tekstiilituotannossa, ja monella muulla alalla.
Liekö tämä 70 miljoonan investointipäätös tehty ilmastopolitiikan ansiosta vai siitä huolimatta… Joka tapauksessa tällaisia tarvittaisiin lisää.
https://www.sttinfo.fi/tiedote/70119229/agco-investoi-70-miljoonaa-euroa-agco-powerin-linnavuoren-tehtaaseen-lisaa-kestavan-kehityksen-ratkaisuja-ja-tukee-tulevaa-kasvua?publisherId=69820323&lang=fi
Ilmoita asiaton viesti
Osaako blogisti kertoa mitä eroa käytännössä on Suomen ja Ruotsin erilaisella turpeen luokittelulla?
Siitä on täällä ollut aika paljon keskustelua ja lopputulos ainakin on, että Suomessa tuotetaan turpeella energiaa jonkin verran, Ruotsissa ei juurikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jo pienempikin ajattelutoiminta sähköaaltoineen korvien välissä todentaa, että rikas Ruotsi on omavarainen energiansa kanssa, Suomi ei.
Silti alkavat rakennuttaa kolmea uutta ydinvoimalaa pikavauhtia jo niin pian, kuin mahdollista. Suomessa kiurulainen punavihervasemmisto venttaa vain omin härpäkkein vastuuttomana mistään todellisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo nyt ei kuitenkaan vastannut kysymykseeni millään tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaa sen verran, että Ruotsi on täysomavarainen energiansa suhteen, Suomi ei sitä lähelläkään. Eli Ruotsissa ei edes välttämättä tarvita turpeen polttoa energiaksi, Suomessa… ?
Aika omavaltaisesti viherpunainen Niinistö junttasi aikanaan Suomeen turpeen luokituksen fossiiliseksi vastoin todellisuutta, toisin kuin muualla. Toinen punavihreä Haavisto suhmuroi heti perään Fortumin ja Carunan kera.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsi tosiaan tarvitsee erittäin vähän turvetta säätövoimaksi, koska sen energiakorissa on niin merkittävä määrä päästötöntä vesivoimaa. Vesivoimahan on erinomaista säätövoimaa. Siksi tilanteitamme ei voi verrata. Tämä lienee tärkein syy turpeen vähäiseen käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
IPCC:n raportit, joiden tieteelliset osuudet eivät anna lainkaan yhtä negatiivista kuvaa tilanteesta kuin raporteista päättäjille tehdyt tiivistelmät (Summary for Policymakers, SPM). Tuo ero alkoi ihmetyttää. Ne tiivistelmät eivät ole kuitenkaan enää tutkijoiden tekstiä, vaan aktivistien
——————————————-
Pystytkö todistamaan väitteesi, että maailman johtajat tekevät päätöksensä aktivistien johtopäätöksistä, jotka ovat vääristeltyjä?
Ilmoita asiaton viesti
Miksipä he muuten tekisivät niin kalliita politiikkatoimia? Heitä on selvästi peloteltu tavalla, johon tieteellinen osuus ei anna aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on kyllä sinulta hyvin pitkälti omaan poliittisiin näkökulmiisi perustuva kanta. Kyllä päästöjen vähentämisen tarpeellisuudelle ja kiireellisyylle on ihan vahvat tieteelliset perusteet.
Olen myös aiemminkin kaipaillut sinulta konkretiaa, miten mielestäsi IPCC:n tiivistelmät ja varsinainen raportti eroavat sisällöltään?
Kieltämättä tuo IPCC:n 12 chapterista poimima taulukko herättää vähän kysymyksiä mm. rankkasateiden kohdalta. Taulukon jälkeisellä sivulta sanotaan kuitenkin näin: ”Frequency and intensity of heavy precipitation events increased at the global scale over a majority of land regions with good observational
coverage (high confidence)”.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä olet vielä nuori, alle 40v, ja paljon aikaa viisastua edelleen. Vai muuttuukohan näkökulmat vasta, kun eläköidyt tai vaihdat palkan maksajaa?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on kyllä jo niin fyysinen kuin henkinenkin alamäki alkanut. Mutta eipä nuo tutkimustulokset minun iän tai viisauden (tai sen puutteen) mukana muutu. Lukuunottamatta omia tuotoksiani.
Ilmoita asiaton viesti
Aiheuttiko se henkisen alamäen alkamisen että et löytänyt sitä ”savuavaa” asetta IPCC papruista joka aukottomasti todistaa että ihminen on ilmastoa lämmittänyt?
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän sinä nyt puhut
Ilmoita asiaton viesti
high confidence oli myös Neuvostoliitossa marxilaisella tieteellä.
Hitlerin rotuoppi piti paikkansa high confidencella omien asiantuntijoidensa mukaan.
Katolinen kirkko oli sitä mieltä että aurinko kiertää maata ja sillä tuloksella oli high confidence.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin, katolinen kirkko tunnusti virallisesti vasta vuonna 1992, että Galileo Galilei oli oikeassa siinä että maa kiertää aurinkoa. Ei Galileikaan kyennyt todistamaan 100% varmuudella asiaansa, mutta kykeni vetämään havaintojensa perusteella oikean johtopäätöksen. Tällä kertaa ”katolisen kirkon” asialla ovat denialistit, jotka uskoonsa nojautuen kieltävät havaintojen perusteella tehdyt johtopäätökset.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa nyt vain lukea niitä ja vertailla.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedät varmaan itsekin, ettei tämä nyt ole kovin vakuuttava vastaus.
Ilmoita asiaton viesti
Kappas vaan, Korholan äänten kalastus on muotoutunut ulkoasultaan kultivoituneempaan suuntaan sitten edellisen ääntenkalastuskierroksen.
Taustalta löytyy kuitenkin aivan sama kristillisen konservatiivioikeiston ajatushautomoverkostojen ajama agenda mikä näkyy hyvin blogin avauksen piirroskuvan sanomasta joka voisi olla vaikkapa Watchtower tahi Awake julkaisun jonkun numeron fiktiivisenä kansikuvana.
Tässä pätkä Korholan väitöskirjan tekstiä jossa hän viittaa paperiin Sarewitz & Pielke 2000:
”The fact that climate change had suffered from being side-tracked by politics for a long time was over in a trice, and the subject now overpowered the political agenda. The discussions significantly elevated the status of the Kyoto Protocol, at least in the political rhetoric. The official but reluctant US government stance on the Kyoto Protocol was one of the reasons for this. It has even been suggested that George W. Bush saved the Kyoto Protocol by causing a political juxtaposition where the supporter countries of the treaty found a good reason to shine on the moral heights and condemn the US (Sarewitz & Pielke 2000).”
The fact is that G.W. Bush as well as his administration showed the middle finger to the Kyoto Protocol and used it at most as toilet paper. Under Bush (dumber one), it was forbidden among EPA employees to even think about global warming out loud.
In her doctoral thesis Korhola refers 54 times to Pielke. As for Roger J. Pielke jr, some of his comments and work have proven to be highly controversial. In fact, many of his claims have been completely debunked.
Joe Romm (Ph.D in physics), among many others, describes Pielke as probably the most debunked person in the science blogospher.
Ilmoita asiaton viesti
Kateuden äänii kaikuu korvessa. 🙂 Semmosia monet suomalaisert ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin ääntenkalastuskierrokseen viittaat? En ollut ehdolla mihinkään kirjoittaessani kyseistä blogia. Ylipäätään olen kirjoittanut ilmasto-, energia- ja ympäristöpolitiikasta vuosia, eikä vaaleja ole riittänyt ollenkaan motivoimaan niitä kaikkia. Kyllä minä ihan oikeasti vain ajattelen, että politiikkamme on huonosti harkittua ja huonosti priorisoitua uhkakuviin nähden.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, faktathan ovat kaikkien arvioitavissa. Jos kylmyys ja köyhyys on tappava yhdistelmä, kannattaa kysyä onko järkevää priorisoida niin kalliita politiikkatoimia kuin komission on arvioissaan laskenut. Itse edellyttäisin että mitigaation olisi oltava glogbaalisti tasatahtisempaa. Siksi panostaisin Euroopassa talouskasvuun ja adaptaatioon.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä on sitten taas poliittisia päätöksiä. Toki minulla on niihinkin omat eriävät kantani, mutta tässä lähinnä olin kiinnostunut väitteestäsi IPCC:n varsinaisen raportin ja tiivistelmän eroista. Jos niiden sanoma todella tulkitaan erillaisiksi, niin asia pitäisi huomioida jatkossa. Se on kuitenkin mahdotonta tehdä, jos näitä eroja ei sen enempää avata.
Ilmoita asiaton viesti
Miksipä he muuten tekisivät niin kalliita politiikkatoimia? Heitä on selvästi peloteltu tavalla, johon tieteellinen osuus ei anna aihetta.
————————————–
Mielipiteesi ei ole minkäänlainen todistus siitä, että poliitikot tekisivät päätöksensä aktivistien vääristelyjen perusteella.
Mutta ilmeisesti sinulla ei ole tarvetta muille mitään todistaakaan kuin denialisteille ja heille käy ”todisteena” mielipiteetkin kunhan se sopii heidän ideologiaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos katsoo millaisia sammakoita poliitikot päästävät suustaan, ainoa johtopäätös on että Greta Thunbergin antama informaatio on otettu tosissaan.
Tämä on väistämätön johtopäätös.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tässähän ei ole vastakkain Eija-Riitta Korholan mielipiteet vs. Greta Thunbergin mielipiteet, vaan IPCC:n asiantuntijat.
Ilmoita asiaton viesti
Josko kuitenkin panisit lainausmerkit ilmaisuusi ”asiantuntijat”, sillä he eivät todellakaan ole sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ketkä mielestäsi sitten ovat niitä asiantuntijoita?
Ilmoita asiaton viesti
Do tree rings tell everything about climate history, for example, those 200 million year old fossilized trunks you mention in the youtube video, do they tell the story of what has happened in the last 50 years in terms of carbon dioxide emissions … And, above all, have these emissions affected the climate and if so, how…
Who are the real experts? Well, they must be dendrochronologists (wood grain researchers), because nobody blamed Malcolm Hughes while the ”hockey stick” controversy.
Ilmoita asiaton viesti
Voit itse tutustua IPCC:n raporttiin. Se ei anna yhtä katastrofaalista kuvaa asiasta kuin lehdet ja ympäristöjärjestöt.
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen ei tajua että poliitikot ottavat Greta Thunbergin jutut aivan tosissaan ja jopa ylpeilevät sillä (puheiden tasolla). Jos Makkonen ymmärtäisi tieteestä mitään, ymmärtäisi ettei sitä viisautta niissä IPCC;n papereissa ole sen enempää. Väitteitä voi esittää, todisteet puuttuu. Mitata voi kaikenlaista, sen yhdistäminen pitävään teoriaan on vaikeampaa (ja ei ole onnistunut).
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen ei tajua että poliitikot ottavat Greta Thunbergin jutut aivan tosissaan
———————————————–
En viitsi väitellä olkiukkoja vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Älä sitten väittele itseäsi vastaan! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kuten tavalloista, tulkitset tahallasi väärin asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten tavalloista, tulkitset tahallasi väärin asioita.
——————————-
Perustelut uupui. Ja vaikka niiden perään kyselisi niitä ei tule, kun niitä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kun mainitsee sanan ”denialisti”, paljastaa samalla oman tietämättömyyden naamionsa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kun mainitsee sanan ”denialisti”, paljastaa samalla oman tietämättömyyden naamionsa.
———————————————
Kun pitää omaa mielipidettä parempana tietona kuin tiedettä, paljastaa oman tietämättömyyden naamionsa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi mielenkiintoista nähdä vertailulistoina Makkosen tieteelliset julkaisut Timosen julkaisuihin verrattuna. Että kummallako kommentoijalla on pitempi lista ja kummallako tutkimukset sivuavat enemmän ilmastoa. Muodostaisin sitten tuon vertailun pohjalta mielipiteeni kommentoijista ja heidän mielipiteistään.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi mielenkiintoista nähdä vertailulistoina Makkosen tieteelliset julkaisut Timosen julkaisuihin verrattuna.
———————————-
Tässähän ei ole vastakkain Timonen ja minä, vaan Timonen ja IPCC.
Denialistien vakiokaava on siirtää maalitolppia.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sulla olisi joku nurkka niin nyt kannattaisi käpertyä sinne häpeämään mutta taidat olla pyöreen pehmeen kopin asukki.
Mauri on ainoa kansainvälisesti arvostettu empiiristä tutkimusta tekevä tiedemies tässäkin blogissa.
Ilmoita asiaton viesti
Mauri on ainoa kansainvälisesti arvostettu empiiristä tutkimusta tekevä tiedemies tässäkin blogissa.
——————————————————-
Arvostusta se saa vain Puheenvuoron denialisteilta ja heidän argumenttinsa ei perustu tieteeseen vaan sen mitätöintiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Tässähän ei ole vastakkain Timonen ja minä, vaan Timonen ja IPCC.”
Onpas älyvapaa kommentti. Kannattaisi edes hiukan tutustua asioihin ennen kuin laukoo, mitä sylki sattuu tuomaan suuhun. Josko oppisit seuraavasta edes jotain.
==================================================
Katsaus Maapallon ilmastohistoriaan: Luku 10. Loppusanat / Kuvat 96 ja 97. https://lustialab.com/data/pdf/Katsaus_maan_ilmastohistoriaan.pdf
===================================================
10. Loppusanat
Mottoni: Tutkimus, joka perustuu aitoon luonnontapahtumien seuraamiseen. Sen viitekehyksenä ovat tieteellinen metodi ja IPCC:n tieteellinen ilmastonmuutosmääritelmä. Sillä keinolla pääsee tieteellisesti kestäviin päätelmiin, mikäli hallitsee tilastolliset menetelmät. Tarvitaanko muuta?
==================================================
Viitteet: ”ilmastonmuutoksen” tieteellinen ja ”poliittinen” määritelmä.
https://lustialab.com/data/pdf/Ilmastonmuutosterminologiaa_viitekehykset.pdf
Ilmoita asiaton viesti
”Tässähän ei ole vastakkain Timonen ja minä, vaan Timonen ja IPCC.”
Onpas älyvapaa kommentti.
———————————
Niin, oletkos sinä nyt eri mieltä kuin IPCC vai et????
Ilmoita asiaton viesti
Joo, paas makkone lista sun tekemistä ilmastoon liittyvistä empiirisistä tutkimuksista ja sitten verrataan painaako sun vai Maurin ”mielepide” enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttäkäähän yksikin vakavavasti otettava ilmastoon liittyvä empiirinen tutkimus jonka mukaan noin 6000 vuotta sitten ei olisi ollut lapissa lämpimämpää kuin nyt.
Tuollainen vahvistaisi täysin, että ilmasto on tuhansien vuosien aikana viilentynyt Milankovitchien syklien mukaisesti joten nyt havaittava lämpeneminen on poikkeavaa.
Lustokalenterit toimivat tässä oikein hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen pahoillani puolestasi.
Ilmoita asiaton viesti
Näin tuumii luontaisen ilmastonvaihtelun kieltävä denialisti Makkonen. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Näin tuumii luontaisen ilmastonvaihtelun kieltävä denialisti Makkonen
——————————-
En minä sitä kiellä muuta siitä tässä ei ole kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Miksiköhän fossiilisia energialähteitä tuottavat MEGA-luokan yrityskonsernit uhrasivat vuositasolla MEGA-luokan summia yli 40 vuotta kestäneeseen denial, doubt and delay kampanjaan joka suolsi kaikkia mahdollisia kanavia käyttäen non-stoppina jopa omien tutkijoidensa tutkimustyön tulosten analyysien pohjalta syntyneiden johtopäätösten kieltävää, vähättelevää & toimia viivyttävää disiformaatiota joka suunnattiin sekä äänestävään massaan että suoraan poliitikoihin. Esimerkkinä infolinkki, jonka takaa on löydettävissä suoraa tietoa ilman kaavioita käppyröineen tai torneineen sekä vallinneesta että vallitsevasta tilanteesta Yhdysvaltain lainsäätäjien keskuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin esittämät käyrät pitäisi saada jokaisen ajattelevan huomaamaan vauhdin, jolla taloudellisesti ja ilmastollisesti EU/USA ampuu itseään jalkaan.
Pelkästään EU:n CO2 vähennykset nollautuvat Kiinan ao. lisäyksillä ?
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalla on lupa lisätä Pariisin ja sitä myöhempien sopimusten mukaan vielä satoja hiilivoimalaitoksia vuoteen 2040 mennessä.
Kuinka kauan vihreät elää ”syvätyhmyydessä” ?
Moraalisen esimerkin anto ei enää ilmastoa pelasta, mikäli se mitään pelastusta edes tarvitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Toivotan menestystä eurovaaleissa. Nyt tarvitaan selkeästi ajattelevia poliitikkoja ajamaan ilmastoasioita.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt pitäis Sirpa Pietikäinen pudottaa eu.sta pois. Samoin kaikki jotka meinaavat äänestää ennallistamisen puolesta
Ilmoita asiaton viesti
Siitähän se selkeytyy kun täkäläiset jeesusdemarit lyö EU-hynttyyt yhteen saksalaisen jeesusdemokratian kanssa, jonka sisälle amerikkalaisen CFACT:n haarakonttorin (CFACT Europe) juurruttama syöpäkasvain (EIKE) leviää ympäri Eurooppaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ansiokasta pohdintaa blogistilta.Asiantuntemusta todellakin riittää, ja toivottavasti tarvittava äänimäärä kertyy tulevissa vaaleissa. Yhden voinen luvata.
Politiikassa pitäisi pyrkiä peruuttelemaan ilmastotavoitteissa niin kotimaan kuin EU:n tasolla, koska tieteellisten tosiasioiden valossa minkäänlaista ilmastokriisiä ei ole käsillä eikä näköpiirissä, mutta kaikenlaisilla hätäisillä toimilla ja tavoitteilla voidaan aiheuttaa valtavia vahinkoja.
Blogia seuraavia saattaa kiinnostaa tuore Martin Durkinin dokumentti Climate The Movie, joka löytyy Vimeon osoitteesta https://vimeo.com/924719370 tai osoitteesta https://wattsupwiththat.com/2024/03/20/climate-the-movie-watch-here/. Katsoessa kannattaa cc/subtitles -asetuksesta panna englanninkielinen automaattitekstitys päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitalta erinomainen blogikirjoitus – vaikka olenkin joistakin vähäisistä asioista eri mieltä. Pääsääntöisesti kyseessä on niin hyvä kirjoitus, että se pitäisi olla pakollista luettavaa ja tentittävää vähintäänkin kaikille kansanedustajaksi tai mepiksi pyrkiville. Jos ei läpäise tenttiä, niin ei pääse edes ehdokkaaksi.
Eija-Riitan pitäisi olla Suomen ympäristöministeri ja energiaministeri tai sitten EU:n ympäristöministeri ja energiaministeri.
Itse luopuisin kokonaan vetyhömpötyksestä ja rakentaisin lisää ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten ihan hyvä kirjoitus mutta tuulivoimaloista pitää päästä eroon, mitä nopeammin sitä parempi.
Hetki sitten yli 7000 MW kapasiitista tuotannossa oli 9 MW, eli ne kuluttivat sähköä verkosta pysyäkseen toimintakunnossa jos tuulisi.
Tuulivoimalat tuhoavat ympäristöä tuhansia hehtaareja vihreän siirtymän nimissä.
Tuuliturbiini tuottaa sähköä surkean pienellä teholla suhteessa sen valtavaan painoon. Tyypillinen maavarainen 5-6 MW:n (maksimiteho) tuuliturbiini painaa 1.000 tonnia eli miljoona kiloa. Siinä on terästä, alumiinia, kuparia, sinkkiä, kromia, nikkeliä, kobolttia, harvinaisia maametalleja, kertamuoveja, lasi- ja hiilikuituja sekä balsapuuta todella heikosti tuottavassa käytössä.
Turbiinin teräsbetoniset perustukset (antura) painavat 2.000 tonnia. Säiden mukaan toimiva laitos tuottaa tehoa keskimäärin 30 % maksimista. Tuotanto heiluu valtoimenaan välillä 0-85 %, ja se osuu sähkön kysyntään useimmiten vain 0-50-prosenttisesti. Tuulivoima ei sovi suuriin sähköjärjestelmiin. Se on on niiden käenpoikanen, kallis ja vahingollinen loinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja joskus sanoin, että jos tuulivoimaa pitää rakentaa, sitä pitää tehdä sinne missä tuulivoiman suurimmat kannattajat ovat eli Hesan rannikolle. Siihen pressan linnan läheisyyteen, Katajanokalle, Herttoniemeen ja Jätkäsaaren eteen 1000 tuulimyllyn voimalaitos. Miksi ihmeessä ne rakennetaan pilaamaan Kehä 3 pohjoispuolen asukkaiden elinympäristö ja sitäpaitsi siirtomatka olisi todella lyhyt. Eikun sinne Hesaan vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vastauksena kysymykseen: ilmastopolitiikka on meille suomalaisille ehdottomasti haitallisempaa.
Ilmastokeisarin puuttuvat vaatteet havaitsin jo ennen vuotta 1999 mutta koskaan en ole kyennyt ilmaisemaan asiaa niin hyvin kuin ERK tässä blogissaan. Muistan tosin erään AGW teoriaa kritisoivan yleisönosastokirjoitukseni, jonka otsikko oli ”sammuttakaa Aurinko”, olleen esillä yhden jos toisenkin teollisuuslaitoksen ilmoitustaululla. Sen sanoma oli kärjistetty ja lyhyt ja ehkä siksi toimi aikansa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli hyvä pätkä kopsasin tämän Korholalta
”Eli IPCC AR6 tulkitsee tilannetta siten, että signaali ilmastonmuutoksesta ei ole vielä ilmaantunut luonnollista vaihtelua pidemmälle seuraavien ilmiöiden osalta eli että nämä ilmiöt edelleenkin mahtuvat luonnollisen vaihtelun piiriin: Jokien tulvat,runsaat sateet ja runsaat tulvat, maanvyörymät, kuivuus (kaikki tyypit), voimakkaat myrskyt, trooppiset syklonit, hiekka- ja pölymyrskyt, rankka lumisade ja jäämyrskyt, rakeet, lumivyöryt, rannikoiden tulvat, meren lämpöaallot.
Lisäksi ilmastonmuutossignaalin syntymistä ei odoteta edes äärimmäisen RCP8.5-skenaarion mukaan vuoteen 2100 mennessä minkään näiden kohdalla lukuun ottamatta voimakkaita sateita ja tulvia ja sitäkin vain keskinkertaisella varmuudella.
Tulee muistaa, että kaikki edellä mainitut ilmiöt kuuluvat ilmaston luonnollisen toimintaan”
Ilmoita asiaton viesti
As early as 1977, James Black, senior scientific advisor of Exxon’s scientific research unit warned the company’s supreme supervisory board, both verbally and in writing, about that the increase in the concentration of carbon dioxide in the atmosphere poses a risk in the future. He also mentioned that by the time the effects can be measured absolutely clearly, it is likely to be too late.
This notification started a massive denial, doubt and delay campaign that lasted over 40 years, in which the producers of fossil energy sources were willing to invest astronomical sums.
Galileo Galilei could not prove with 100% certainty that the earth orbits the sun. However, he was able to draw the correct conclusion based on his observations. The Catholic Church officially recognized that Galileo was right only in 1992.
Who do you think represented the ”Catholic Church” in the United States, the scholars or these men?
Ilmoita asiaton viesti
Löytyy ihan mitä tahansa väitettä puolustamaan mies menneisyydestä. Yksi ypäjäläinen ennusti kännykät jo 1930-luvulla.
Merkittävimmät tiedemiehet ennusti uutta jääkautta mikä näyttikin olevan tulossa 1970-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Satusetää ei nyt lasketa 🥱, mutta sokeakin kana löytää joskus jyvän… Namely, Guy Callendar, a British steam engineer, thought this warming caused by CO₂ would be beneficial, delaying a ”return of the deadly glaciers”. Although he proposed the idea as early as the 1930s.
As for Galilei, he wasn’t a diviner and neither was James Black, they both were researchers.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliitikoissa leviää ilmastoharhaisuus”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/poliitikoissa-leviaa-ilmastoharhaisuus/
”Valtion tulee hankkia hallituksille ja kansanedustajille karttapallot”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/valtion-tulee-hankkia-hallituksille-ja-kansanedustajille-karttapallot/
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta on vähän niin kuin ilmasto. Ees-taas.
Ilmoita asiaton viesti
”tarkempaa tieteen seuraamista, vähemmän median kohuotsikoita. Tiede neuvomaan politiikkaa, ei politiikka neuvomaan tiedettä”
Käviköhän tässä niin, että Korhola itse sortui siihen, mistä muita kritisoi? Nimittäin väite, että ilmastotieteilijät olisivat kulissien takana jotenkin liudentaneet näkemyksiään, ei pidä paikkaansa. Sellaista viestiä emme voi lukea IPCC:n raporteista emmekä sellaista myöskään kuule suoraan valtavirran tutkijoilta.
Kustannuksiin liittyen: vaihtoehtoa, että emme tekisi ilmasto- ja ympäristöongelmille mitään ja se ei maksaisi meille mitään, ei ole olemassa. Vaihtoehtoiskustannus on aina ja tämän huomioiminen olisi lähempänä kirjoituksessa peräänkuulutettua tieteellistä lähestymistapaa.
Muistuttaisin myös, että monet kirjoituksessa mainitut tavoitteet ovat jo EU:ssa agendalla. Näitä ovat mm. toimenpiteet ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi, kokonaisvaltainen luonnonsuojelu, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, uusien teknologioiden edistäminen, kiinariippuvuuden vähentäminen jne. Kenties tästä olisi vedettävissä johtopäätös, että vaikka lähtökohdista olisi eri mieltä, on EU:n politiikassa paljon hyvääkin?
Ilmoita asiaton viesti
Sinä ja Laakso selätitte taas Hörhölän väen 6-0.
Ilmoita asiaton viesti
Varmin tae siitä että Laakso ja Härkönen on hakoteillä on se että Lamminpää komppaa.
Ilmoita asiaton viesti
Johan vitsin murjaisit! 🤣
Ilmoita asiaton viesti
(-; Ihan vaan vitsinä suosittelin, ei minulla ole Härköstä tai Laaksoa vastaan mitään, eikä paljon edes Lamminpäätä vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei minullakaan ole mitään sinua tai Karista vastaan, tahaton huumori on ihan hauskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi solmit ilmaston ja ympäristön yhteen? Ja miksi käännät selkäsi tuulivoiman aiheuttamille ympäristöongelmille ja hyväksyt ne vaikka niillä on ilmastoon 0-vaikutus?
Kaikki oletetut ilmasto-ongelmat ovat vain tietokoneissa, ei reaalimaailmassa jotenka kaikki kuvitellun ongelman ”torjumiseen” tuhlatut rahat menee aivan haaskuun. Sitä rahaa on tästäkin maasta hukattu jo miljarditolkulla.
Ilmoita asiaton viesti
Aika moni denialisti joka aikaa pelatakseen hehkutti Caltech, MIT, JPL & Naval Postgraduate School CLiMA yhteisprojektia jota mainostettiin todellisena riippumattomana projektina ilmastokysymyksen lopullisen ratkaisun suhteen on pelatakseen lisää aikaa siirtynyt sille kannalle, että nyt on venattava tekemättä mitään ratkaisuja ilmaston suhteen kunnes quantum tietokone & AI kombinaatio on saatu kehitettyä riittävän pitkälle jotta se hoitelisi homman johon tämän hetken maailman tehokkain bittipohjainen supertietokone (laskentateho1,102 exaFlops) ei kyennyt. Järjestelmä valjastettiin pyörittämään MITn kehittämällä Julia kielellä väännettyä Earth System ohjelmistoa, kunnes hokattiin että kone alkoi huutamaan äärirajoilla kun sille oli syötetty parametreina vasta minimaalinen osa siitä datasta jota maailmassa mitataan/kerätään päivittäistasolla.
Sanon aivan suoraan että 99% denialistipelleistä ei kykene edes sisäistämään sitä mitä sisältyy laskentatehoon (suure) jonka mitta-arvo on 1 exaFlop 🥱
Ilmoita asiaton viesti
Jo vuosia sitten uutisoitiin, että Kiina on lisäämässä fossiilisen kivihiilen käyttöä v. 2030 mennessä entisestään 30 % . Tuo 30 % oli enemmän, mitä koko Euroopan tai USA: n hiilen käyttöt olivat ko. ajankohtana.
Kiinan lisäksi on muitakin fossiilisen kivihiilen käytön rajuja lisääjiä ympäri maailmaa lähimpänä varsinkin Saksa.
Ilmoita asiaton viesti
Tutkailin taannoin Intian mahdollisuuksia päästövähennysten kompensoimiseen:
https://roskasaitti.wordpress.com/2021/11/05/paljonko-intia-pystyisi-kompensoimaan-co2-paastovahennyksia/
Hyvin saa Intiakin korvattua EU:n ja UK:n CO2-vähennykset omien päästöjensä lisäämisellä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on blogistin asiantunteva juttu oikealla alustalla! Tarkoitan, että täällä Puheenvuorossa on myös ilmastokriittisesti ajattelevia.
Itse ajattelen niin, ettei ilmastotiede ole täydellistä, muttei se nyt mihinkään salaliittoonkaan perustu. Jotain vinoutta voi tulla siitä, että IPCC on rajannut asian vain ihmistekoista muutosta koskevaksi. Sama asia tulee tuossa artikkelissakin ilmi, kun puhutaan päättäjille tehdystä poliittisesta tiivistelmästä verrattuna niihin tieteellisiin osiin.
Enkä nyt malta olla maitsematta, että ilmastonvakionnin ”normaali-ilmasto” tarkoittaa säästä johtuvien nälänhätien lisääntymistä. Sitä kohti siis ilmastopolitiikalla!
Ettei nyt kukaan vaan luulisi, että aion muitta mutkitta äänestää ilmastopoliittisesti parasta ehdokasta, Korholaa, tulevissa vaaleissa, niin pienenä vinoiluna oikolukua:
[peruuttaisin ”ilmastokatastrofin”, paitsi ettei tiede tule tuollaista kieltä, ]
Itse olisin kirjoittanut: ”…ettei tiede tue…”
Ilmoita asiaton viesti
”ilmastonvakionnin ”normaali-ilmasto” tarkoittaa säästä johtuvien nälänhätien lisääntymistä.”
Tämä väite tuskin pitää paikkaansa. Kun ihminen keksi maanviljelyn noin 10-12 tuhatta vuotta sitten, ilmakehän CO2 oli 280 ppm. Ihan varteenotettavat tutkijat ovat myös esittäneet, että kyseinen ajanjakso on ollut ilmastollisesti hyvinkin vakaata, mikä ylipäänsä on tehnyt mahdolliseksi sen, että vaeltavat metsästäjäkeräilijät asettuivat paikalleen.
Nälänhädistä nykyään uutisoidaan yhä harvemmin. Tärkeimpänä selittävänä tekijänä on äärimmäisen köyhyyden väheneminen. Siinä kehityksessä fossiilinen energia on toki ollut keskeisessä asemassa, mutta ilmaston lämmetessä tuo kehitys uhkaa kääntyä itseään vastaan, aiheuttaen juurikin niitä ongelmasäitä.
Ja lisätään, että se kun IPCC toteaa meneillään olevan ilmastonmuutoksen johtuvan ihmisestä, ei ole rajaus vaan johtopäätös.
Ilmoita asiaton viesti
AGW on rajaus.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja lisätään, että se kun IPCC toteaa meneillään olevan ilmastonmuutoksen johtuvan ihmisestä, ei ole rajaus vaan johtopäätös. ”
IPCC on poliittinen ”laitos” ja se johtopäätös on politiikkojen tekemä, papruissa ei ole pitävää todistetta tolle johtopäätökselle. Papruissa ei ole todistetta siitäkään että ilmastossa olisi joku muuttunut, sekin on pelkkä poliittinen väite.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsis. IPCC:n raportit on laadittu tieteellisiä periaatteita noudattaen. Se tarkoittaa, että esitetyille väittämille löytyy asialliset lähteet tutkimusraportteihin. Kun kaivat nämä tutkimusraportit esille, niissä selitetään mitä on tutkittu ja miten, ja annetaan edelleen viitteitä aikaisempiin raportteihin. Näin voit seurata ketjua taaksepäin aina perustutkimukseen saakka. Tällä tavalla tiede toimii kaikilla tutkimusaloilla, oli tutkimusaiheena sitten ilmasto tai vaikkapa pandakarhut.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä todisteita ihmisen syyllisyydestä ei kuitenkaan ole lyöty pöytään vaikka on useasti pyydetty. Ei nämä ”todennäköisyydet” ole mitään tieteellisiä todisteita vaan pelkkiä arvauksia. Nyt täällä Suomessa tuhotaan luontoa noiden arvausten takia.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri selitin, mistä ne todisteet löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
Yritit selittää, jos sellainen pitävä todiste olisi niin olisit sen esittänyt aikoja sitten.
Ilmoita asiaton viesti