Lahti Energia – valtakunnallisia virheitä ei kannattaisi toistaa
Luin syntymäkotikaupunkini Lahden poliitikkojen taloustyöryhmän suunnitelmasta myydä Lahti Energia pois kaupungin kokonaisomistuksesta. Jäin hämmästelemään: eikö mitään ole opittu valtakunnan tasolla tehdyistä virheistä? Kun yleishyödyllinen ja huoltovarmuuden kannalta merkittävä omistus myydään kasvottomille sijoittajille, ei ole vaikeaa arvata, että seurauksena on hinnannousu. Tämähän on nähty jo Carunan kohdalla.
Vuonna 2013 yritin herätellä silloista omistajaohjauksesta vastaavaa vihreää ministeriä valvomaan, ettei kansalaisia höynäytetä. Tuolloin uutinen Fortumin kaavailuista myydä sähkönsiirtoliiketoimintonsa pois yllätti monet. Suuriin voittoihin tottunut Fortum halusi eroon toiminnasta, jonka tuotto oli säädelty. Sinänsä ymmärsin, että Fortumin kaltainen yritys haluaa keskittyä ydinosaamisalueeseensa, sähköntuotantoon ja myyntiin. Mutta yllätyin siitä, että uutisessa puhuttiin mahdollisuudesta myydä toiminta ulkomaiseen omistukseen. Kirjoitin blogin Hommia Heidille, joka löytyy edelleen kotisivuiltani. Heidi joutui eroamaan ja tilalle tuli Pekka, mutta tätä hommaa he eivät kumpikaan hoitaneet kotiin.
Kolme vuotta myöhemmin meillä oli Caruna-kohu. Oli käynyt niin kuin pelkäsin. Jos Fortum olisi tehnyt Carunan kaltaisen hinnankorotustempun, se olisi tuhonnut brändinsä. Tuolloin kasvottomat omistajat laittoivat palkkajohdon ahneutensa asiamiehiksi siitä juurikaan kärsimättä. Caruna opetti, miten helppoa verokikkailu on: yhtiö otti tarkoituksella järjettömän kallista lainaa sen omilta rahoittajilta. Se saattoi kirjata kalliit lainanhoitokulut tuloslaskelmaan, ja huolehtia näin, että Suomeen suoritettava veronmaksu on mitätön. Samalla ulkomainen omistaja sai valtavat voitot, maksajina maaseudun mummot ja vaarit.
Myyntiaikeita on perusteltu mm.sillä, että yhtiö on omistajalleen liian iso ja sitä myöten liian iso riski. Tämä ei ole hyvä argumentti. Lahti Energia muodostuu neljästä toisistaan lähes riippumattomasta liiketoiminnasta (sähkön tuotanto, siirto, kaukolämpö ja sähkön myynti). Lähes monopolina toimiva energiayhtiö on itse asiassa huomattavasti pienriskisempi kuin pörssiosakkeisiin sijoittaminen.
Energiakauppojen ei pitäisi olla nyt Suomessa mikään läpihuutojuttu. Tässä tapauksessa se merkitsisi monopoleina toimivien sähkö- ja kaukolämpöverkkojen poisluovuttamista pilkkahintaan. Kysymys on energiajärjestelmän kehittämisestä kaupungin omien tarpeiden mukaisesti. Onko viisasta politiikkaa antaa se ulkopuolisiin käsiin? Tämä vaikuttaa suureen määrään ihmisiä ja yrityksiä kustannuksia nostaen. Myyntitulo on siihen nähden väliaikainen voitto ja lyhytnäköistä poliittista ajattelua.
Kreikan jälkeen vaikea ihmetellä mitään. Yksittäinen tapaus tulisi tutkia, jos ei ole tutkittu jo.
Ennenkaikkea, Kreikan tapaus tulisi kertoa kansalaisille ymmärrettävällä tavalla.
Epäselvyystutkinnassa on oltava riittävän perusteellinen, kun selkeän vaikuttavia tapahtumia on ilmennyt.
Mitä olisi lentotoiminnan järjestely, jos mustat laatikot jätettäisiin systemaattiseti käymättä läpi.
Vaikuttavammat asiat kun kyseessä, vaikka epäsuorasti ilmeten… käytäntö menee toiseksi, ja saa jatkuvaa hiljaista hyväksyntää ja vahvistamista.
Lahden tapausta, voi olla selvyyttä tuovassa mielessä vaikeampi käsitellä yleisesti. Samoin voi anti jäädä onnistuessaankin vähäisemmäksi.
Mitä ovat tutkittavan arvoiset keissit, joiden selvityksestä on odottaa jotain. Tällaiset ovat tarpeellisempia yleisesti, kun paikallistason asiat tulisi hoitaa muuten, ellei tosiaan yleiarvoista hakemista ja tutkailua.
Pikkukeissit voivat olla mitä vahvinta politiikkaa. Poliittiset toimia on siten kauttaaltaan, ts kaikki politiikkaan vaikuttavat toimet hankalina, voivat tulla estetyiksi.
Toisaalta, moni toimista päätyy olemaan de facto -tyypin ainesta, mistä ei päätetä missään vaiheessa, vaan tullaan säätelyä koskeviin rakentumiin vapaasti.
Jokin(”) ei ihan täsmää näissä.
…
Blogissa oli mukana laajahakuisempaa käytäntöntöjen tarkastelua, yksittäisemmän asian tiimoilta ja päinvastoin. Kommentti taisi mennä samassa hengessä, vaikka näitä tulee automaattisesti epäiltyä tällä tavalla:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mirkavainikka/lahisuhdevakivaltatyohon-tarvitaan-resursseja-ja-linjauksia/#comment-4094768
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei tainnut liittyä aiheeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Meni vähän ohi sen, ja minusta perustellusti. Kyse ei isosta ylityksestä, ja jatkojutuista.
Kun painottaa valtakunnallisia virheitä, eikä käytännössä eväitä näiden ratkaisuun… selvittely kyllä tuo lupaavan suuntaista, mutta ei reaalisen odotettavaa sopivuuden toteuttamisista.
Mitä on se toiminta ja toiminnan alue, johon paneutumalla paneutumistyöstä on odottaa sitä, mistä puhutaan saavutettavan arvoisesti.
Caruna-Pekka toi julkisesti esiin jotain mahdotonta, mitä omaan toimintaansa liittyi.
Samasta kerrot sinäkin, kun viittaat todelliseen valtaan, joka käyttää julkisuuden tarkastelun suhteen kestävämpiä ja mahdollisempia työhevosia.
Jos eletään paljolti muun maailman ehdoilla, mutta yksipuolisesti sopeutuen… tilantennetta on tosiaan tarkasteltava myös mahdottomuuden vinkkelistä.
Toiminta ei viittaa siihen, että vaikuttavan arvoisi oltaisiin ottamassa työn alle. Tällaisia jos esiintyy vain puheena, eikä käytäntöjä tueta, siinä kun jo olemassaolevina … kokonaisuudesta syntyy ristiriitaa, käytännön odotuksia koskevasti.
Tulokulma täydentää ja jatkaa teemaa, vaikka on tässä yhteydessä samalla tapaa vain sanoja, ja samaa suota. Millä tavoin on otettava sinä diskuteerauksena, mikä naapurissa tavoittaa joitain, jos tavoittaa … vaikea sanoa näistä.
…
Sanotaan vielä, että blogi on hyvä. Synniksi jää enemmänkin se, jos näistä ei haeta jatkoa, ja ulottuvuuslisää.
Yksinkertaisen kliseisempiäkin tulee toistaa, ja joillekin ne ovat mitä uusinta matskua. Must.
Prosessuaalisesti, nämä ovat vaikeita, koska kohtuuttomuuden tulkinnan paikkoja lähtemättömän oloisesti syntyy helposti.
Mitä on tilanne, jossa kehityksen arvoista ja ajantasalla pääsemistä on lähteä saavuttamaan aivan toisin valmiuksin.
Oma kontribuutioni on tuollaiseen nähden outo, mutta että sen esittää tässä yhteydessä… tämä edes jotain sopivaa, vaikka voi pelottaa sivullisia.
Liekkö miten paljon syytä tuollaiseen tulkintaan,… tuskin, mutta lukkotekijöistä tosi tärkeää puhua. Osa jumeista liittyy suoraan sellaiseen, mitä ei osata enää käsitellä ja tuoda työn alle tasavertaisen oloisesti.
Prosessien tällaiset puolet ovat näissä jatkuvaa todellisuutta, oli kyseessä aihe kuin aihe.
Ilmoita asiaton viesti
Selkeää tekstiä, ja ajatukset samoja kun itselläni on asiasta ollut alusta lähtien. Kiitos ERK.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Alkuun.
He jotka haluavat myydä LE:n tilasivat Icecapitalita selvitystyön LE:N:n myynnistä. Hinta kiinteä € 650 000;-.
Meitä Lahtelaisia huijattiin sitten kertomalla että tuo kauppahinta maksetaan vain jos LE myydään.
Lienee turhaa kysyä mihin tulokseen konsulttiyhtiö päätyy.
Myynti olisi oikeastaan kaupunginhallituksen asia mutta se ei lopulta uskaltanut ottaa sitä pois kaupunginvaltuustolta.
Huijaus on jo siinä että tuo Icecapitalin sopimus maksetaan jos päätetään myydä. Riippumatta siitä toteutuuko myynti koskaan.
Selvitystyön on määrä olla valmis 14-16 maaliskuuta. Työ kestää pari-kolme viikkoa. Aika moisen tilin tekevät jotkut.
P.S. Taitaa olla sama konsultti joka puuhasteöli Guggenheimia Helsinkiin?
Ilmoita asiaton viesti
Lahdessa tuntuu olevan menossa uskomatonta puuhastelua.
Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Vähäisemmilläkin älynlahjoilla varustettu ihminen voi päästä merkittäviin asemiin ja tekemään päätöksiä yhteiskunnassa, tässä tapauksessa kuntatasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta allaolevasta selviä hieman mikä on homman juoni.
KymiRing on toinen käsittämätön juttu. Sieltäkin, KoKo Lahti vai oliko Lahti Eventsin toimitusjohtaja teki vitoset ja lähti Vantaalle??
https://www.ess.fi/paikalliset/6612944
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa kysyä Lahti Energian hallitukselta vastausta:
Siellä on useita Lahden kaupungin poliitikoita jäseninä.
https://www.lahtienergia.fi/meista/lahti-energia-yrityksena/johto/hallitus/
Ilmoita asiaton viesti
Yllensä logiikka näihin löytyy follow-the-money periaatteella. Todennäköisesti joku päätöksentekijöiden hyvistä veljistä ja siskoista hyötyisi Lahti Energian myynnistä. Irtoaisikohan sieltä vaikka johtajan pestejä jollekulle?
Ilmoita asiaton viesti
Olet Eija-Riitta vaihtanut lopulta pois Kokoomuksesta. Olisin äänestänyt sinua eurovaaleissa aiemmin, mutta pelkäsin/ tiesin että äänet keräisi Sirpa Pietikäinen, henkilö joka on aiheuttanut eniten vahinkoa Suomen talouselämälle sitten Satu-täti Hassin joka hassasi Suomen edut.
Olen ateisti, mutta taitaa käydä niin että äänestän eurovaaleissa kd ehdokasta- Eija-Riittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan nyt.
Kristillisdemkratia ei ole haitta mutta ei myöskään etu.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Pietikäinen on pelkkä haitta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt ihan E-J K:n otsikossa pysytään, niin tässä itse asiasta hallituksen puheenjohtajalta:
https://www.uusilahti.fi/paikalliset/6539379
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, moni on sanonut aiemmin samaa: äänestäisi mutta pelkää äänen menevän sille jolla on täysin vastakkainen agenda monessa asiassa. Luulenpa että Sirpakin on tyytyväisempi, samasta syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Sijoittajille järkätään helppoa ja riskitöntä rahaa, juurikin Carunan malliin.
Lahti Energia on ollut myyntiin menossa useat kerrat. Joskus menee väkisin maaliin, kun potkitaan ja potkitaan.
En kannata ikilahtelaisena.
Ilmoita asiaton viesti
Lahdessa puhuu vain raha ja urheilu, kulttuuri siellä on kuollut. On siellä yksi hyvä, HSY:n ympäristöekologian laitos.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikoilla on yleistä nähdä vain lyhyen tähtäimen etu – esimerkiksi myynnistä saatu tulo, jota on kiva jakaa sinne sun tänne.
Sen sijaan vaalikaudesta kauemmas harvat näkevät.
Kiitos Eija-Riitta!
Ilmoita asiaton viesti
Onko nyt menossa joku Koiviston konklaavi 2.0 vai mistä johtuu tämä Suomen alasajo? Tehdäänkö tätä tahallaan vai onko vain kyse eturivin poliitikoidemme tietämättömyydestä? Monikansalliset jättifirmat hallitsevat jo muutamia aloja Suomessa lähes täysin ja suomalaisten rahat vähitellen pumpataan ulkomaille, samaan aikaan kun ostovoimamme laskee huonon energia- ja ulkopolitiikan takia, mutta poliitikoitamme asia ei tunnu paljoa vaivaavan. Tämä yhtälö ei lupaa hyvää Suomella jos tällä linjalla vielä pitkään jatketaan.
Ilmoita asiaton viesti