Luultua monimutkaisempi kysymys
Kun lähdin politiikkaan noin neljännesvuosisata sitten, pidin ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta ihmiskunnan suurimpana uhkana. Se oli tärkein syyni lähteä ehdolle eurovaaleihin 1999. En kuitenkaan ole enää pitkään aikaan ajatellut aivan niin, ja olen tietenkin selityksen velkaa. Sitä velkaa olen toki yrittänyt maksaa väitöskirjassani (2014) tai kirjassani Ilkeitä ongelmia – tarinoita politiikasta (2020), jossa kuvaan millaisia virheitä ilmastopolitiikan nimissä on tehty. Myös viimekeväisessä ilmastoaiheisessa seminaarissa yritin kertoa kehitystarinan, miten itseään vastuullisena ja ympäristötietoisena pitävän ihmisen ilmastohuolestus muuttuu ilmastoturhautumiseksi. Nykyään ajattelen, että esimerkiksi köyhyys ja energiapula ovat ilmastonmuutosta vakavampia ongelmia. Mitä tapahtui lainsäätäjän uran aikana?
Kehitykseen oli monta syytä: tärkeimpänä haluan mainita ilmastopaneeli IPCC:n raportit, joiden tieteelliset osuudet eivät anna lainkaan yhtä negatiivista kuvaa tilanteesta kuin päättäjille tehdyt tiivistelmät (SPM). Noista aktivistien tiivistelmistä syntyvät puolestaan lehtijutut, jotka jo sisältävät liioittelun liioittelua.
Toinen syy oli tähän liioitteluun perustuva ilmastopolitiikka: poukkoilevat, ristiriitaiset ja tehottomat toimet ovat nakertaneet koko hankkeen uskottavuutta. Vaikka koko maailma pyrkisi Net Zeroon 2050, se pudottaisi lämpötilaa vain alle 0.1 C. Lisäksi nykyinen ilmastopolitiikkamme palkitsee vääriä ja epädemokraattisia tahoja maailmassa. Kirjani Ilkeitä ongelmia yritti selvittää, miksi tärkeät mutta hoidettavissa olevat asiat alettiin nähdä maailmanloppuna, jolla mm. säikyteltiin koululaisia. Erikoista on tietenkin se, miksi nämä maailmanlopun lietsojat usein vastustavat parhaita ja ilmeisimpiä ratkaisukeinoja ongelmiimme. Alkoi vaikuttaa siltä, etteivät he haluakaan muuta kuin maailmanloppua.
Lisäksi epäilyäni kasvatti se oikeaoppisuuden vaatimus ja epätieteellinen kiihko, jolla tätä asiaa varjellaan. Ilmastokysymys politisoitui tavalla, joka on riistänyt asialta tieteellistä uskottavuutta. Ei vakavaa tiedettä tehdä sensuroimalla, tilastodataa manipuloimalla, leimaamalla ja sulkemalla suita. Sellainen toiminta tuli havainnollisesti näkyviin vuoden 2009 CRU-vuodossa, ns. Climategate-skandaalissa, jota olen kuvannut väitöskirjassani. Kävi ilmi, että silloin kehotettiin painostamaan ja boikotoimaan niitä julkaisuja, jotka olivat antaneet tilaa esimerkiksi auringon säteilyn roolia ja keskiajan lämpökautta käsitteleville näkemyksille.
Väitöskirjassani tutkin ilmastokysymystä sekä tieteenfilosofian ja ympäristöpolitiikan näkökulmasta. On ilmeistä, että ilmastotiedettä kohtaan on kohdistunut valtava poliittinen paine, joka on vaarantanut sen riippumattomuutta ja tieteellisyyttä. Moni nimittääkin ilmastotiedettä ns. postnormaaliksi tieteeksi, johon sekoittuu konsensusta vaativa voimakas maailmanparannusagenda. Otan esimerkiksi sen takavuosien väitteen, jonka mukaan tiedeyhteisössä olisi ilmastokysymyksestä rikkumaton konsensus: että 97 % tutkijoista jakaisi saman käsityksen ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ja sen syistä. Ensinnäkin on sanottava, että tieteen alalla vetoaminen melkein sadan prosentin konsensukseen on erikoista; konsensus kuuluu pikemminkin politiikkaan, ja siellä tämä ajatus on itse asiassa keksittykin. Tieteen edistymisen kannalta tuollaiset konsensukset ovat päinvastoin halvaannuttavia, koska tiedehän edistyy näkökulmaerojen avulla ja haastamalla. ”If it’s consensus, it’s not science: If it is science, it’s not consensus”, sanoi teoreettisen fysiikan nobelisti Richard Feynman.
Tuon konsensusväitteen yhteydessä viitataan usein kahteen tutkimukseen, Oreskesvuodelta 2004 ja Cook et al. tutkimus vuodelta 2013. Jokainen voi itse tutustua näihin tutkimuksiin ja todeta, ettei niitä ole kuvattu oikein. Konsensus niissä on määritelty niin laajasti, että joukkoon mahtuvat nekin, joita yleensä haukutaan skeptikoiksi – eli sellaiset, jotka kyllä uskovat ilmastonmuutoksen olevan totta mutta eivät pidä ihmistä sen merkittävimpänä aiheuttajana. Ei esimerkiksi Cook kumppaneineen itse ole lausunut näitä johtopäätöksiä tutkimuksestaan, vaan sen ovat tehneet muutamat poliitikot kuten Barack Obama tai John Kerry.
Minäkään en kuulu ilmastonmuutoksen kiistäjiin, vaikka katsonkin, että sille on useita syitä eikä vain hiilidioksidi, johon politiikka melko yksipuolisesti keskittyy. Sisältyisin kuitenkin tuohon 97 prosentin joukkoon, jos väitöskirjaani tai muita julkaisujani aiheesta olisi tutkittu. Rohkenen silti väittää, että tiede ei ole tässä asiassa valmis vaan tarvitaan paljon lisää tutkimusta. Onhan meillä lupa ihmetellä sitäkin seikkaa, kuinka absorptiokykyiset kasvihuonekaasut (hiilidioksidi, metaani, otsoni, jne), joiden osuus on vain 0,07 % koko ilmakehästä, pystyisivät varastoimaan jättiläismäisen määrän energiaa. Tutkimukselle on vain vahingoksi, jos etukäteen määritellään se, mihin johtopäätökseen saa tulla ja mitä saa kysyä.
Obama sanoi ilmastonmuutoksesta myös, että ”science is settled” tarkoittaen, että teoria on vakiinnuttanut paikkansa eikä siihen liity mitään tieteellistä epävarmuutta. Tämä ei tietenkään ole totta. Tätä monimutkaista ilmiötä tunnetaan edelleen erittäin vähän. Ja mitä enemmän tieteellistä tietoa fysikaalisesta maailmasta saadaan, sitä enemmän ymmärretään se, mitä ei vielä tiedetä. Toisin sanoen tieteen tutkiva raja ei koskaan sulkeudu; itse asiassa se jatkaa laajentumistaan. Tämän opettaa meille historia – eikä vähiten lähihistoria ilmastopolitiikan keinoista. Niistähän monet ovat muuttuneet 180 astetta viime vuosikymmenien aikana.
Miksi tästä keskusteleminen on niin tärkeää? Miksi pidän ilmastokysymystä kohtalonkysymyksenä, vaikkakin eri tavalla kuin 25 vuotta sitten ajattelin? Syyn pitäisi olla kaikille ilmeinen. Juuri ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä ollaan valtaa merkittävästi keskittämässä hallituksilta pois globaaleille toimijoille, mikä vaarantaa demokratiaa. Juuri ilmasto-ongelmaan vedoten tehdään historiallisen kalliita politiikkatoimia julkisella rahalla. Juuri ilmastokysymyksen perusteella sekä maataloutta vaaditaan ajettavaksi alas että teollisuutta on ajettu ja ajetaan Euroopasta pois. Siksi on ratkaisevan tärkeää voida keskustella vapaasti siitä, mikä on faktaa, mikä klikkejä hakevan huomiotalouden tai poliittisen vallanhalun motivoimaa liioittelevaa fiktiota.
Liitän oheen pari linkkiä pyrkimyksistä vaalia vapaata keskustelua. Kun se näköjään on leimattu ajoittain liiankin vaaralliseksi, arvostan että rohkeutta on löytynyt sentään yrittäjä Pekka Kankaalta, joka näitä keskusteluja on järjestänyt. Samassa keväisessä seminaarissa puhui kaksi tutkijaa, jotka kuvasivat ilmastokysymystä oman alansa näkökulmasta, professori Kari Mielikäinen metsätaloudesta ja Mauri Timonenlustotutkimuksesta. Toinen, maksullinen linkki on yleistajuinen ja havainnollinen luonnontieteisiin perehtyneen opettajan analyysi mitatusta ja julkisesta tilastodatasta, jossa kuvataan erityisesti valtamerien merkitystä energian varastoijana. Tämä on itse asiassa täysin linjassa IPCC:n uusimman AR6-raportin tilastojen (IPCC;AR6,WG1: Climate Change 2021: The Physical Science Basis, taulukko 7.1 sivulta 938) kanssa, jos niitä tarkkaan lukee: maapallon kokonaisenergian kasvusta 91 % on viimeksi kuluneiden noin 50 vuoden aikana ollut merien lämpösisällön kasvua ja vain runsas 1 % ilmakehän lämpösisällön kasvua. Kun Simo Ruoho ei täytäkään tilastojen tyhjiä aukkoja klimatologialla vaan tuo nuo aukot esiin, alamme aavistaa että se, miten ilmasto toimii ja mikä lämpötilaan vaikuttaa, on hiilidioksidia paljon monimutkaisempi kysymys.
Näinhän se on, vielä vuosikymmeniä sitten käytettiin esim. butaanin ja propaanin polttamista kasvihuoneissa co2 tason nostajana, joka paransi taas kasvua huomattavasti. Nyt tehdään kohta näin, jos älliä on olemassakaan ?
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Aivan erinomainen artikkeli jälleen Eija-Riitalta – paljon kiitoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko koskaan pyrkinyt keskustelemaan alan tutkijoiden kanssa asiasta ja siitä, mihin nykyinen tieteellinen käsitys perustuu? Ainakin tästä kirjoituksesta ei tule sellaista kuvaa, vaan lähinnä nostat esiin samaa epämääräistä kriitiikkiä, joita netin keskustelupalsta (tämä mukaan lukien) on täynnä. Toki ymmärrän myös, että poliitikkona yrität vedota omaan kohderyhmääsi eikä välttämättä tällaisen kirjoituksen sytykkeenä olekaan rehellinen tiedonjano.
Ja ihan yksi perusjuttu: ilmakehän hiilidioksiidi ei mitenkään ”varastoi” energiaa vaan vaikuttaa ilmakehän säteilyn kulkuun niin, että vähemmän lämpösäteilyä (=energiaa) pääsee poistumaan ilmakehän läpi.
Ilmoita asiaton viesti
”Toki ymmärrän myös, että poliitikkona yrität vedota omaan kohderyhmääsi eikä välttämättä tällaisen kirjoituksen sytykkeenä olekaan rehellinen tiedonjano.”
Jep.
Politikkojakin pitää yrittää ymmärtää, aivan kuten ilmastonmuutostakin. Tässä on ilmaistu se oleellinen asia siitä miten politikkoja pitää yrittää ymmärtää ja mitkä ovat politikkojen puheiden ja kirjoitusten taustat ja tavoitteet.
Aika monet eivät sitä asiaa ymmärrä miksi politikot puhuvat kuten puhuvat ja kirjoittavat miten kirjoittavat, etenkään ne joille politikot ovat puheensa tarkoituksensa kohdistaneet, tässä tapauksessa ilmastokriitikot, joka tässä tapauksessa on se porukka jolle blogisti kirjoituksensa on kohdistanut.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaankin poliitikon mielipiteellä ei ole merkitystä jos tämä ei ymmärrä aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti kirjoittaa pseudotiedettä. Häkellyttävästi hän lainaa mm. fyysikko Richard Feynmania, joka tiesi kvanttimekaniikasta (luonto on kvanttimekaaninen), mutta ilmastonmuutoskysymystä ei ratkaista kvanttimekaanisesti. Se on nimittäin jo ratkaistu muilla tunnetuilla menetelmillä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirran mukaan ilmastonmuutos on jo ratkaistu ”konsensustieteellä”.
Ilmoita asiaton viesti
Feynmania lainattiin vain sitaatin suhteen, joka on yleispätevä heitto, ei mitenkään sinänsä viittaa tiettyyn tieteenalaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sinivirta jatkaa tutulla tyylillään ja puhuu sitä itseään. Blogistin lainauksessahan oli kyse yleisestä tieteen filosofiasta eikä siinä ollut ilmastosta ollenkaan kyse.
”If it’s consensus, it’s not science: If it is science, it’s not consensus”, sanoi teoreettisen fysiikan nobelisti Richard Feynman.
Ilmoita asiaton viesti
Tasapainoinen ja uskottava katsaus ilmastonmuutokseen ja siihen kohdistuvaan politikan tekoon. Kiitos. Kiitos.Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
”maapallon kokonaisenergian kasvusta 91 % on viimeksi kuluneiden noin 50 vuoden aikana ollut merien lämpösisällön kasvua ja vain runsas 1 % ilmakehän lämpösisällön kasvua.”
Aivan sama ilmastonmuutos lämmittää niin meriä kuin ilmakehääkin. On vaikea kuvitella, että tällaisten väitteiden esittäjät todellisuudessa eivät ymmärtäisi näin yksinkertaista asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se runsas 1% in lämmittänyt meret oli sun väite vai?
Ilmoita asiaton viesti
Kasvihuoneilmiö ei kykene lämmittämään meriä monesta syystä, joista merkittävimmät on…
1. kasvihuoneilmiö saa energiansa maan pinnalta (meri ja maa-alueen pitkäaaltoinen säteily), eikä energian määrä siinä lisäänny.
2. pitkäaaltoinen säteily ei kykene lämmittämään vettä.
Ilmoita asiaton viesti
”1. kasvihuoneilmiö saa energiansa maan pinnalta (meri ja maa-alueen pitkäaaltoinen säteily), eikä energian määrä siinä lisäänny.”
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/ceres-poster-011-v2.jpg
Kun kaaviossa oleva ”atmospheric window” pienenee niin mihin se energia sitten menee?
”2. pitkäaaltoinen säteily ei kykene lämmittämään vettä.”
Millä logiikalla? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Absorption_spectrum_of_liquid_water.png
Ilmoita asiaton viesti
Jos takaisinsäteily kasvaa, kasvaa myös säteilyikkuna eikä supistu.
Siinähän se esittämässäsi käppyrässä näkyy, tunkeuma on luokkaa 0,01mm.
Ilmoita asiaton viesti
https://essd.copernicus.org/articles/15/1675/2023/
Ilmoita asiaton viesti
On se surku hupaisaa, kun ”ilmastotiede” energiabudjetissaan väittää että budjetti on 0,7W/m² epätasapainossa ja sillä se lämmittää ilmakehää. Sen päälle ovat keksineet, että se sama energia vuo lämmittää myös meretkin, mutta sitä energiaa ei vain näy missään budjetissa.
Ilmoita asiaton viesti
Härkönen, kasvihuoneilmiön voimistuminen on erittäin heikko selittäjä merien lämpenemiselle. Jos meret lämpenee, ne lämpenee kyllä muista syistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Juuri ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä ollaan valtaa merkittävästi keskittämässä hallituksilta pois globaaleille toimijoille, mikä vaarantaa demokratiaa. Juuri ilmasto-ongelmaan vedoten tehdään historiallisen kalliita politiikkatoimia julkisella rahalla. Juuri ilmastokysymyksen perusteella sekä maataloutta vaaditaan ajettavaksi alas että teollisuutta on ajettu ja ajetaan Euroopasta pois.”
Ja kuka tästä on hyötynyt kaikkein eniten: Kiina.
Maurice Strong, mies joka keksi ihmisperäisen ilmaston lämpenemisen:
https://medium.com/@usefulstooges/maurice-strong-dealmaker-for-china-8578a6e751c0
Ilmoita asiaton viesti
”Moni nimittääkin ilmastotiedettä ns. postnormaaliksi tieteeksi, johon sekoittuu konsensusta vaativa voimakas maailmanparannusagenda. Otan esimerkiksi sen takavuosien väitteen, jonka mukaan tiedeyhteisössä olisi ilmastokysymyksestä rikkumaton konsensus: että 97 % tutkijoista jakaisi saman käsityksen ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ja sen syistä.”
Ei tästä niin kovin kauaa ole, muutama sata vuotta, kun 97 % tiedeyhteisöstä oli yksimielisesti sitä mieltä, että aurinko kiertää maapallon ympäri.
Toisinajattelijat poltettiin roviolla.
Ilmoita asiaton viesti
Voisipa Eija-Riitan kloonata. Edes 100 kpl kopioita, jotka osaavat ajatella omilla aivoillaan, kuten Eija-Riitta.
Ilmoita asiaton viesti
Kloonattaessa Eija-Riitta kloonautuisivat samalla hänen aivonsa, ja sitä mukaa hänen ajattelunsa. Temppu ei monipuolistaisi ilmastokeskustelua, vaan lisäisi sen volyymia.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tapauksessa se volyymi lisääntyisi oikealla tavalla. Joku klooneista olisi aina valmiina vastaamaan esimerkiksi tuulivoimahuijareiden idioottimaisiin väitteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
“If all mankind minus one were of one opinion, and only one person were of the contrary opinion, mankind would be no more justified in silencing that one person, than he, if he had the power, would be justified in silencing mankind.” John Stuart Mill.
Ilmoita asiaton viesti
Jäi epäselväksi mikä tässä nyt oli monimutkaista?
Mauri Timosen lustotutkimus on muuten täysin linjassa sen kanssa mitä ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ja aiemmasta ilmastohistoriasta tiedetään muista lähteistä.
Ja se kasvihuoneilmiö minkä voimakkuuteen ihminen vaikuttaa, tietenkin lämmittää meriä, ei tässä mitään epäselvää ole.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomiopäivän papiston jokavuotiset ennusteet.
1966: Öljy loppuu kymmenessä vuodessa
1967: Nälkä valtaa maapallon 1975
1968: Ylikansoitus uhkaa maapalloa
1969; Koko ihmiskunta tuhoutuu ydinsodassa 1989 mennessä
1970: Maapallon luonnonvarat onkäytetty loppuun 2000 mennessä
1970: Saastuminen johtaa siihen, että ulkona on käytettävä kaasunaamareita 1985
1970: Typpi tekee maan viljelyskelvottomaksi
1970: Saasteet tappavat meristä kaikki kalat
1970: Jääkausi palaa vuonna 2000
1972: Meillä on YK:N ilmastopaneelin mukaan 10 vuotta aikaa pelastaa maapallo uudelta jääkaudelta.
1971: Uusi jääkausi viimeistään 2030
1972: Uusi jääkausi viimeistään 2070
1972. Satelliittien mukaan uusi jääkausi tulee nopeasti
1974: Yhdysvalloissa aloitetaan veden ja elintarvikkeiden säännöstely
1974: Otsoonikerroksen oheneminen uhkaa elämää
1974: Tutkijat yksimielisiä, planeettamme jäätyy ja tulee pula elintarvikkeista
1976: Öljy ennustetaan loppuvan 90-luvulla
1978: Alkanut pakkaskausi ei tule loppumaan
1980: Happosateet tuhoavat elämän merissä
1980: Öljyn ennustetaan loppuvan 2000
1988. Ennen näkemätöntä kuivuutta ennustetaan 1990-luvulle
1988: Sää lämpiää sietämättömäksi
1988: Maldivit ”uppoavat” viimeistään 2018
1989: Nouseva merenpinta uhkaa maailmaa
1989: New York City West Side Highway veden alla 2019
1989: Meillä on YK:n mukaan 10 vuotta aikaa pelastaa maapallo.
1996: Öljy loppuu 2020
2000: Lapset eivät tiedä mitä lumi on
2000: Nälkä iskee kymmenessä vuodessa ellemme lopeta kalan ja lihan syöntiä
2002: Öljy loppuu 2010
2004: Britannia on kuin Siperia vuonna 2024
2005: Manhattan veden alla 2015
2006: Megahirmumyrskyjä
2008: Arktis jäistä vapaa 2018
2008: Al Gore ennustaa että Arktis on jäistä vapaa 2013
2008: Prinssi Charles sanoo, että meillä on 96 kuukautta aikaa pelastaa maailma
2009: Britannian pääministeri sanoo, että maailmalla on 50 päivää elinaikaa jäljellä.
2009: Al Gore muuttaa ennustettaan ja ennustaa että Arktis on jäistä vapaa 2014
2013: Arktis jäistä vapaa 2015
2014: 500 päivän kuluttua maailma syöksyy ilmastotuhoon
2018: Meillä on tutkijoiden mukaan 10 vuotta aikaa pelastaa maapallo
2019: Meillä on erään pikkutytön mukaan 5 vuotta aikaa pelastaa maapallo
Listan koosti Kaj Granlund
Yritin kaivaa Timosen Lustotutkimusta, niin vastaan tulikin tuo mainio listaus. Muistaakseni Timosen Lustotutkimuksen mukaan keskiajan lämmin jakso oli todellinen ja nykyistä lämpimämpi mikä on vastoin ilmastotutkimuksen ”hockey stick”-lämpötilahistoriaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuomiopäivän papiston jokavuotiset ennusteet.”
Sekoitat lööppiuutiset tieteeseen.
”Muistaakseni Timosen Lustotutkimuksen mukaan keskiajan lämmin jakso oli todellinen”
Ei sitä ole kukaan kieltänyt.
Tarkistahan tästä: https://i0.wp.com/judithcurry.com/wp-content/uploads/2017/04/figure-37.png
Ilmasto on viilentynyt viimeisen 6000v ajan johtuen tuosta violetista käyrästä, eli siitä kuinka vinossa maapallo sattuu olemaan, se on viilentynyt ”huojuen”, johtuen auringon aktiivisuuden muutoksista: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Sunspot_Numbers.png
Siinä se syy sille ”lämpökaudelle” joka oli oikeasti viileämpi kuin kuin roomalaisaikana, tai minolaisten kultuurien aikana.
Eli ei mitään ristiriitaa havaittavissa missään. Lustotutkimus vahvistaa tämän: https://climate.nasa.gov/explore/ask-nasa-climate/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/
Sen sijaan ilmasto nyt todistettavasti lämpenee vaikka auringon aktiviisuus kääntynyt laskuun, mikä osoittaa sen poikkeavan ilmastonmuutoksen.
Se sitten on jotain älykääpiöiden mölinää vedota keskiajan lämpöön, ikäänkuin lämpötila vain vaihtelisi normaalisti näin. Eihän se pidä paikkaansa kun ilmasto ollut viilenevä 6000 vuoden ajan! Nyt havaittava, 1600-luvulta saakka jatkunut lämpeneminen ei selity auringolla, tuliperäisellä toiminnalla tai muulla luontaisella vaihtelulla.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni JP Lunkka kirjoitti ”Maapallon ilmastohistoriassa” että jos keskiajan lämmin jakso osoittautuu globaaliksi, se torpedoi koko AGW-teorian. Sittemminhän siitä on löydetty merkkejä ympäri planeettaa esim puustorajan ja maanviljelyksen korkeuden perusteella.
Muuten tuostakin tiedosta että ilmasto on ollut keskimäärin viilenevä holoseenin ajan, olen saanut kuraa niskaani uskovilta jotka luulevat ilmaston olevan vakio. EIvät halua myöntää että se todellinen ja jäätävä ilmastonmuutos tulee ennen pitkää. Hyvä jos olemme onnistuneet siirtämään sitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Muistaakseni JP Lunkka kirjoitti ”Maapallon ilmastohistoriassa” että jos keskiajan lämmin jakso osoittautuu globaaliksi, se torpedoi koko AGW-teorian.”
Paitsi että ilmasto edelleen lämpenee, ei viilene kuten luotaisen vaihtelun mukaan pitäisi.
Jääkausi nyt on peruttu tällä kertaa, ei sitä tule kun CO2 pitoisuus nostettu mioseenikauden tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
”Sekoitat lööppiuutiset tieteeseen.”
Millä kansaa hallitaan? Juurikin noilla lööppiuutisilla. Vlitettavasti noiden lööppiuutisten sarjaan kuuluu myös IPCC:n lyhennelmät päätöksentekijöille.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tältäkin saitilta löydy ainakin pari, jotka uskovat lätkämailaan, missä keskiajan lämpökautta ei näy.
Ilmoita asiaton viesti
Matin tuomiopäivän ennustelista.
Tätä listaa olen kaivannu pitkään. Talletelkaa porukat!
Ilmoita asiaton viesti
Nythän on niin että jos keskiajan lämpökausi on globaali, putoaa ilmulta pohja pois.
Mutta jos se on atlanttinen, vain osaa maapallosta koskeva (satojen vuosien ajan), ei ilmu silloinkaan pidä kutiaan koska silloin ei ole olemassa globaalia ilmastoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään keskiajan lämpökausi ei ole ristiriidassa tämän kanssa: https://i0.wp.com/judithcurry.com/wp-content/uploads/2017/04/figure-37.png
Ilmoita asiaton viesti
Saahan sitä piirrellä kaikenlaisia käppyröitä. Keskiajalla nyt vaan sattui olemaan atlanttisella alueella lämpimämpää kuin tänä päivänä.
Muutamien satojen vuosien ajan joten kyse ei ollut ihan sääilmiöstä.
Ilmoita asiaton viesti
”Keskiajalla nyt vaan sattui olemaan atlanttisella alueella lämpimämpää kuin tänä päivänä.
Muutamien satojen vuosien ajan joten kyse ei ollut ihan sääilmiöstä. ”
Niinhän tuossa käppyrässä näkyy se keskiajan lämmin aika. Ei tätä ole kiistetty.
Se ei vaan kokonaiskuvassa ole mikään lämpökausi sen enempää kuin olisi ollut mitään pikkujääkautta. Kyse on 6000 vuoden ajan viilenevästä ilmastosta ja syy sille tiedetään: https://climate.nasa.gov/explore/ask-nasa-climate/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/
Näihin lustotutkimuksiin takertuvat tuntuvat aina unohtavan kaiken mitä ollut ennen tuohikirjeiden kirjoittamista, ikäänkuin havainnot esihistorialliselta ajalta eivät kelpaisi ja sitten pitää mölistä jotain älyvapaata ”tarinatiedettä”.
Maailma nyt vaan ei ala historiallisesta aineistosta.
Edit:
Ja mitä tulee siihen keskiajan lämpöön ja pikkujääkauteen, se asia tiedetään että lämpötila muuttuu voimakkaammin lähellä napaseutuja. Pikkujääkautta sen enempää kuin keskiajan lämpökausi ei siellä päiväntasaajan seudulla ole tuntunut missään. Ilmastonmuutoksessa sitten tietenkin tarkastellaan sitä globaalia lämpötilaa mikä saadaan integroimalla lämpötilat ympäri planeettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro vaan vapaasti millä arvoilla roskatiede on muuttanut atlanttisen lämpökauden globaalit lämpötilat käppyrän globaaliksi lämpötilaksi.
On varsin riidatonta että atlanttisella alueella on ollut lämpimämpää kuin nyt. Joko silloin ei ole ollut globaalia lämpötilaa tai sitten atlanttinen lämpökausi on sittenkin ulottunut muuallekin ja siten tarinatieteen luoma vanha globaali lämpötila on raskaasti pielessä.
Siis huomaa että käppyräsi on tehty sen perusteella että muualla olisi ollut vastaavasti kylmää ja vain atlanttisella alueella lämmintä.
Ilmoita asiaton viesti
”On varsin riidatonta että atlanttisella alueella on ollut lämpimämpää kuin nyt.
”Siis huomaa että käppyräsi on tehty sen perusteella että muualla olisi ollut vastaavasti kylmää ja vain atlanttisella alueella lämmintä.”
Ei, ymmärrä nyt että se globaali lämpötila saadaan integroimalla koko planeetta. Mikäli globaali lämpötila nousee hyvin vähän mutta vain yksi kohta planeetalla lämpenee, täytyisi sen lämpenemisen olla hyvin suurta.
Käytännössä se lämpötilan vaihtelu on sitä, että napa-alueet lämpenevät ja viilenevät voimakkaammin joten globaalin lämpötilan muutokset ovat suurempaa vaihtelua napa-alueilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina ja Intia taitavat päästella ~70% ihmisperäistä hiilarista, mitäs te hiilidioksiidin voimaan uskovat meinaatte tehdä sille? Molemmat em. maat ovat vähintään tuplanneet päästönsä viimeisen ~20v aikana mutta se vaan ei näy missään mittauksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jo Mauna Loan mittaustulokset vuodesta 1959 alkaen yksinkertaisesti osoittavat, että ilmakehän keskimääräistä CO2-pitoisuutta hallitsee valtamerien pintavesien luonnonlakien mukainen keskimääräinen lämpötila.
Ilmoita asiaton viesti
”Jo Mauna Loan mittaustulokset vuodesta 1959 alkaen yksinkertaisesti osoittavat, että ilmakehän keskimääräistä CO2-pitoisuutta hallitsee valtamerien pintavesien luonnonlakien mukainen keskimääräinen lämpötila. ”
Ja se CO2 vaikuttaa niihin pintavesien lämpenemiseen, luonnonlakien mukaisesti: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvihuoneilmi%C3%B6
Ilmoita asiaton viesti
Näin tuulivoimalle on nyt käynyt USA:ssa ja samoin näyttää käyvän myös muualla!
Ainakin kahdeksan monikansallista yritystä kolmessa osavaltiossa ovat hiljaa alkaneet vetäytyä tuulivoimasopimuksista.
Shellin lisäksi niihin kuuluvat BP, Tanskan Orsted, Norjan Equinor, Espanjan Iberdrola, Portugalin Energias de Portugal ja Ranskan Engie ja osavaltio- omisteinen Electricite de France.
Näiden yritysten tuuliprojektien rakentamisen ja verkkokytkennän kustannukset ovat yhteensä kymmeniä miljardeja dollareita.
Näiden yhtiöiden kohtaamien ”yllättävien” kustannusongelmien vuoksi offshore-tuuliprojektit ovat nyt ”erittäin riskialttiita” (= kannattamattomia) ja edessä on merkittäviä alaskirjauksia…
Mitenkähän paljon alaskirjauksia on tiedossa myös Suomessa, jos tuulivoimayhtiöt joutuvat itse kantamaan kaikki riskit, niin kuin markkinataloudessa kuuluu tehdä?
Kannattaa muistaa sekin, että tällaisissa hankkeissa valtion subventointi on EU-lakien vastaista, niin kuin yli 6000 kannattamatonta tuulimyllyä subventoiva Tanska on juuri huomannut!
Suomessa taitaa kuitenkin käydä niin, että loppupeleissä maksumieheksi / -naiseksi joudumme sinä ja minä…
Mielestäni olisi kuitenkin parasta unohtaa heti kaikki kannattamattomat ja riskialttiit tuulivoimahankkeet ja keskittyä pieniin modulaarisiin SMR-ydinvoimalaitoksiin.
Niistä tulee ”varmuudella se oikea”, taloudellinen ja luotettava ”insinööri-ratkaisu” kaikkien muiden maiden ohella myös Suomenkin sähkön ja lämmön tuotantoon!
Seppo Korppoo, insinööri ja realisti…
Ilmoita asiaton viesti
”Mitenkähän paljon alaskirjauksia on tiedossa myös Suomessa, jos tuulivoimayhtiöt joutuvat itse kantamaan kaikki riskit, niin kuin markkinataloudessa kuuluu tehdä?”
Markkinatalous kyllä toimii niin, että voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan.
”Mielestäni olisi kuitenkin parasta unohtaa heti kaikki kannattamattomat ja riskialttiit tuulivoimahankkeet ja keskittyä pieniin modulaarisiin SMR-ydinvoimalaitoksiin.”
Et ole ilmeisesti kovinkaan realisti jos kuvittelet uudenlaisen tekniikan olevan vähemmän riskialtis kuin sarjatuotannossa olevan.
Sitten se taloudellinen kannattavuus kun että kannattaako ydinvoimaloita tehdä toimimaan vain osan vuotta.
Ja näiden lisäksi, SMR ei ole uusiutuvaa energiaa joten se on tilapäisratkaisu. Vähän kuin kusisi housuun pakkasella.
Ehkä joku Puola olisi sopivampi paikka missä pitäisi korvata paljon hiilivoimaloita että olisi tuollaista siirtymäaikana mutta Suomessa on se tilanne, että ydinvoimaloissa pannu kuumana eikä energiaa voi syöttää verkkoon kun siellä on jo energiaa. On siis haaskausta. Suomessa parempi ratkaisu olisi pumppuvoimala.
Ilmoita asiaton viesti
”Markkinatalous kyllä toimii niin, että voitot yksityistetään ja tappiot sosialisoidaan.”
Juuri siksi on satsattava julkiset ( ts. veroilla kerätyt ) rahat oikein , eikä kaikennäköisten Tuulivie/tuo Oy:den rahansiirtoihin veroparatiiseihin.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaa tuli näille yllätyksenä että aina ei tuulekaan vaikka myyntimiehet sanoi että ”korkealla tuulee aina”.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastodenialismin tärkein työkalu on epäluulon levittäminen tiedettä kohtaan. Sitä tämä blogikin tekee. Todellisuudessa tietämyksemme fossiilipäästöjen ilmastovaikutuksista on ollut poliittisen päätöksenteon pohjaksi riittävää jo 1980-luvulta alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
Härkösen kommentissa on siteeksi totta, koska IPCC:n tieto asiasta ei ole oikeastaan muuttunut nimeksikään. AR6:n mukaan CO2:n säteilypakote (280 ppm —560 ppm) on nyt 3,93 W/m2 ja se lähestyy Hansenin 80-luvulla esittämää arvoa 4 W/m2. Kolmessa aikaisemmassa IPCC:n raportissa (3-5) oli käytössä Myhre & kumppanien aro 3,71 W/m2.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tässähän ei ole taustalla mikään vilpitön pyrkimys saada aikaan ”parempaa ilmastokeskustelua”, vaan pääsy valtaan. Blogissa mainittu Ruoho samoin kuin kyseisen keskustelukerhon nokkamies olivat ehdokkaina viime eduskuntavaaleissa. Samalla kyseinen pumppu sitten syyttää, että ilmastotiede olisi se joka on politisoitunut.
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta ei tietenkään kiistä ilmastonmuutosta. Tosiasiahan on, että ilmasto on muuttunut tuhansia vuosia milloin kylmempään suuntaan, milloin lämpimämpään suuntaan – ja tulee muuttumaan jatkossakin milloin kylmempään suuntaan, milloin lämpimämpään suuntaan.
Ihan hölmöähän olisi kiistää ilmastonmuutosta.
Ihan kokonaan toinen asia on, että miksi ilmasto muuttuu. Nykyisin jahdataan tuhansilla miljardeilla euroilla hiilidioksidia – se on yksinkertaisesti typerää. Viedään työpaikat Suomesta esimerkiksi Kiinaan ja Intiaan, joissa siitä hiilidioksidista ei välitetä pätkääkään.
Ei ihmisellä ole mitään mahdollisuutta pysäyttää ilmastonmuutosta. Kannattaisi sen sijaan vähentää oikeaa saastuttamista ja ihmisten määrää Maapallolla.
Ilmoita asiaton viesti
”Tosiasiahan on, että ilmasto on muuttunut tuhansia vuosia milloin kylmempään suuntaan, milloin lämpimämpään suuntaan – ja tulee muuttumaan jatkossakin milloin kylmempään suuntaan, milloin lämpimämpään suuntaan.”
Ilmasto muuttuu edelleenkin fysiikan lakien mukaisesti. Se ei muutu mitenkään satunnaisesti, selittämättömistä syistä tai tilastollisesti sen mukaan mitä on aikaisemmin ollut.
Lue tästä: https://climate.nasa.gov/explore/ask-nasa-climate/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/
”Ihan kokonaan toinen asia on, että miksi ilmasto muuttuu.”
Tällä hetkellä ilmasto lämpenee voimistuneen kasvihuoneilmiön takia (CO2 + vesihöyry). Tuliperäisessä toiminnassa ei ole mitään erityistä muutosta, auringon aktiivisuus on laskussa ja maan akselin kallistuksen muutoksen perusteella pitäiis myös viiletä.
”Nykyisin jahdataan tuhansilla miljardeilla euroilla hiilidioksidia – se on yksinkertaisesti typerää.”
Unohdat sen että tuhannet miljardit ovat pelkkä uskomus. Et voi mitata miljardien massaa ja liikemäärää, ne eivät siis kuulu todellisuuteen.
Aurinko CO2, vesihöyryn ja ovat sen sijaan mitattavissa. Ne ovat todellisia asioita.
”Ei ihmisellä ole mitään mahdollisuutta pysäyttää ilmastonmuutosta.”
Kerrotko miksi ihminen ei voi vähentää ilmastonmuutoksen vahinkoja tulevaisuudessa kun kerran on onnistunut käynnistämään ilmastonmuutoksen?
Vahinkoa on jo tehty, kyse on siitä että pidetään maapallo ihmisille kivana paikkana asua jatkossakin. Tarkoittaa sitä että ei olisi vettä nilkkoihin saakka, kuuma kuin saunassa, kansainvaellusta ja suursotaa. Näissä asioissa ei jotkut miljardit, valtiot, yritykset, omistaminen tai muutkaat uskomukset merkitse mitään. Uskomukset ovat alisteisia todellisuudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu puhuu suulla suuremmalla, eikä tunne ilmaston historiaa.
Kyllä ilmasto on muuttunut ennenkin ja on ollut lämpimämpää kuin nyt on. Boreaalinen metsä on ulottunut Jäämerelle asti jne.
https://www.nature.com/articles/s41561-023-01227-x
”Viimeisin jääkausien välinen kausi (LIG; Eemian, meren isotooppivaihe 5e (MIS5e) ~129–115 tuhatta vuotta ennen nykypäivää (ka BP)) on erityisen sopiva ajanjakso meneillään olevan arktisen merijään muutoksen tutkimiseen, koska arktisen alueen kesälämpötilat olivat ~4–5 °C nykyistä lämpimämpiä4 ja boreaaliset metsät ulottuivat Jäämeren rannikolle5.”
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä ilmasto on muuttunut ennenkin ja on ollut lämpimämpää kuin nyt on. Boreaalinen metsä on ulottunut Jäämerelle asti jne.”
En kieltänyt sitä missään vaiheessa, lue aikaisempi viestini: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eija-riitta-korhola/luultua-monimutkaisempi-kysymys/#comment-3973147
Mutta, kun sillä ei ole mitään merkitystä miten lämmintä ollut aikaisemmin. Ei se sitä tarkoita että nyt havaittava lämpeneminen olisi jotenkin luonnonilmiöistä johtuvaa. Ilmasto muuttuu fysiikan lakien mukaan eikä enkelien tai sään jumalien ohjaamana.
Mikään aikaisempi lämpötila ei selitä nyt havaittavaa lämpenemistä. Sen sijaan aikaisempi lämpötilakehitys osoittaa että ilmaston pitäisi viiletä, ei lämmetä. Tämä osoittaa sitä, että nyt havaittava lämpeneminen on poikkeavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrot taas asioita, joista sinulla ei ole tietoa.
Ei ole mitattu OLR:ää tarkasti, jotta tiedettäisiin, että mikä kasvihuonekaasuista vaikuttaa OLR:n spektrijakaumaan.
http://pen.ius.edu.ba/index.php/pen/article/view/437/350
”1. Esittely
Ilmaston lämpenemisestä aiheutuneet seikat ovat aiheuttaneet intensiivistä tutkimustyötä liittyvillä alueilla, maankäytöstä kaupunkiympäristöön ja tietotekniikan käyttöön liittyen, jotta ymmärretään paremmin sen vaikutuksia [25], [26], [27]. Tässä artikkelissa keskitymme
veteen liittyvistä vaikutuksista ilmaston lämpenemiseen. Vaikka vesi tunnustetaan kasvihuonekaasujen pääasialliseksi syyksi maan lämpenemisen vaikutuksen ollessa 33 °C mustan kappaleen lämpötilan yläpuolella, vesihöyrylle annetaan yleensä toissijainen rooli globaaleissa malleissa positiivisena palautteena kaikista muista syistä johtuvasta lämpenemisestä. Huolimatta sen hallitsevasta vaikutuksesta.
Kun sää syntyy, veteen liittyvillä muutoksilla ei katsota olevan ensisijaista roolia ilmastomuutoksessa, keskittyen pääasiassa hiilidioksidiin. Primaarisesta lämpenemisestä saatu positiivinen palaute lisää hiilidioksidin lisääntymisen vaikutusta kolminkertaisesti [15] vesihöyryn lisääntyessä. Tämä johtopäätös perustuu näkemykseen, jonka mukaan hydrologisessa kierrossa ei ole merkittäviä suuntauksia, jotka voisivat aiheuttaa ilmaston pakottamisen. Mutta tässä ei oteta huomioon yli 3500 km3:n ylimääräistä pinta- ja pohjavettä, jota käytetään vuosittain kastelussa [17] kasvattaakseen ruokaa ihmisille. Tämä ylimääräisen veden määrä kasvaa tasaisesti vuosi vuodelta, korreloiden hyvin ilmakehän hiilidioksidin lisääntymisen kanssa, kasvattaen noin 60% maailman ruokavaatimuksista. Silti kasteluun käytetty määrä lisää todennäköisesti vain noin 3% vuotuiseen hydrologiseen kiertoon [9], joka on 113 000 km3. Riittääkö tämä takaamaan merkittävää ylimääräistä kasvihuoneilmiötä? Täällä laajennamme hypoteesia sillä, että tämä vaikuttaa ja että se olisi sisällytettävä ilmastomalleihin. Kriittinen oletus IPCC:n konsensuksesta ilmaston lämpenemisestä on, että kasvava CO2-konsentraatio aiheuttaa säteilylämmön pysymisen enemmän ilmakehän yläpuolella, pääasiassa sen seurauksena, että sen spektriaaltopituuksien, joiden kohdennus on 15 mikronia, pidättää ir säteilyä. Säteilevä-konvektiivinen malli olettaa, että alhaisemmat päästöt alennetussa paineessa, lukumäärän tiheydessä ja suuremmissa, kylmemmissä korkeuksissa kasvihuonekaasu tarjoaa nyt itsenäisen ja kestävän pakotuksen, joka ylittää 1-2 W/m2. Oletetaan, että kun tämä OLR:n väheneminen ilmapylväässä lisääntyvästä CO2:sta on tapahtunut, se on kompensoitava lisäämällä OLR:ää eri aallonpituuksilla muualla pitäen yllä tasapainoa tulevan säteilyn kanssa. Tältä kriittiseltä oletukselta puuttuu vielä empiiristä vahvistusta.”
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole mitattu OLR:ää tarkasti, jotta tiedettäisiin, että mikä kasvihuonekaasuiata vaikuttaa OLR:n spektrijakaumaan.”
Siitä vaan mittaamaan.
Asialla ei ole mitään vaikutusta siihen mikä on tällä hetkellä paras saatavilla oleva tieto, ei vaikuta tämän hetken päätöksen tekoon ja tosiasia on että ilmasto edelleen lämpenee poikkeavalla tavalla eikä johdu auringosta. Maan albedokin on mitattu että lämpenemisen tiedetään johtuvan emissiivisyyden muutoksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja tiedoksi vaan että ainakun vänkäät jotain ilmastonmuutoksesta ja kaivat artikkeleista milloin mistäkin valaista, pilvistä, auringosta tai muusta niin kyseinen toimintamalli vaikuttaa lähinnä kognitiivisen dissonanssin vähentämiseltä missä ristiriidassa olevaa tietoa pyritään vaihtamaan toiseksi. Uskottavuus on nollan tasolla kun jatkuvasti yritetään eri suunnasta kuvitella asiat eri tavalla.
Täysin sama efekti nähtiin ufo-lahkolaisilla kun profetian päivämäärä meni umpeen niin piti keksiä uusi profetia oikeuttamaan järjenvastaista toimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä typerintä mitä on tehty ”ilmaston lämpenemisen torjumiseksi”, on ollut rakentaa hirvittävä määrä haitallista sattumavoimaa tuulivoima.
Suomeen on tähän mennessä rakennettu, otettu käyttöön ja hieman purettukin tuulivoimaa, niin että tällä hetkellä tuulivoiman kapasiteetti Suomessa on jo noin 5865 MW. Esimerkiksi elokuussa 2023 tuulivoiman tuottama teho kuitenkin vaihteli hulluna välillä 16 MW ja 3449 MW.
Vastaavasti esimerkiksi maaliskuussa 2023 tuulivoiman tuottama teho vaihteli hulluna välillä -3 MW ja 4578 MW. Eli välillä kaikki Suomen tuulivoimalat yhteensä kuluttivat sähköä enemmän kuin tuottivat.
Tämän erittäin luotettavan linkin takaa näkyy hyvin millaista se tuulivoiman tuotanto aikuisten oikeasti on. Hyvin suuri määrä kuvia, joista näkyy tuotannon aivan valtava vaihtelu:
https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm
Jos niitä kuvia katsovalla ihmisellä on yhtään älykkyyttä, niin hän ymmärtää, ettei tuulivoimassa ole vähäisintäkään järkeä. Katsokaa – eivät ne kuvat pure. Kotisivullani ei ole milloinkaan ollut viruksia, eikä haittaohjelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Etenkin tuulivoima on haitallista!
https://www.breitbart.com/politics/2020/10/14/damning-report-green-energy-is-the-worst/amp
”Uusiutuva energia on lamauttavan kallista, toivottomasti epäluotettavaa, villieläimien joukkokuolemat, tuhoaa maisemia, epävakauttaa verkkoa, vahingoittaa alkuperäiskansoja ja aiheuttaa ilmastonmuutosta.”
Ilmoita asiaton viesti
”Ehkä typerintä mitä on tehty ”ilmaston lämpenemisen torjumiseksi”, on ollut rakentaa hirvittävä määrä haitallista sattumavoimaa tuulivoima.”
Ei ole esitetty mitään parempaakaan uusiutuvaa energiantuotantotapaa Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Huono perustelu, Karnaattu.
Siirrytään uusiutuvaan tuotantotapaan vasta sitten kun keksitään järkeviä tapoja.
Ilmoita asiaton viesti
Uusiutuviin siirtymistä ei voi lykätä vaan sille tuli suurempi kiire kun maapallon väkiluku nelinkertaistui lyhyesssä ajassa.
Tässä tilanteessa uusiutumattomien ratkaisujen laajamittainen käyttöönotto olisi kuin kusisi housuun pakkasella.
Johtuen tämän projektin laajuudesta, siirtää ihmiskunta toimimaan uusiutuvan energian varassa on niin suuri, se tarkoittaa käytännössä jonkin verran hiilen korvaamista ydinvoimalla siirtymäajan ratkaisuna, öljyt ja kaasut tullaan käyttämään kokonaan siirtymäaikana ja loput kivihiilestä täytyy jättää maankuoreen ympäristökatastrofin estämiseksi. Siihen menee helposti vuosisata ennen kuin sinne päästään.
Nyt pidetään Suomessa maali uusiutuvan energian rakentamisessa ja infran parantamisessa, ydinvoimalat meillä on jo että pidemmällä aikavälillä mietitään miten nekin korvaisi uusiutuvaksi mutta se ei ole nyt tämän hetken ongelma. Ydinpolttoaineita kuitenkin riittää että mitään olemassa olevaa voimalaa ei ole järkeä sulkea monessa paikkaa maailmaa kannattaisi siirtymäaikana lisätä.
Se ei ole millään tavalla järkevää että uusituvaan siirtymistä tehdään paniikissa kun on liian myöhäistä, se pitää tehdä tasaisesti, hallitusti.
Ilmoita asiaton viesti
Sinua ei siis kiinnosta ollenkaan nykyinen luonnonvarojen järjetön tuhlaus mm. tuulivoimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän sitä voimaloiden rakentamista, ylläpitoa, kierrätystä ja elinkaarimallia pysty optimoimaan mutta tuotantotapana tuulivoimassa ei periaatteessa ole mitään sellaista mikä vaatisi jotain hyvin rajallista ja uusiutumatonta käyttöön.
Yleisesti ottaen se ei ole mikään ongelma käyttää luonnonvaroja infrarakennukseen jota tarkoitus käyttää vuosisadasta toiseen. On hyvä huomata että ihmiskunta on hyödyntänyt tuulivoimaa rakentamalla vuosisatoja toiminnassa olleita myllyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Taidetaan kuitenkin niihin tuhlata hyvinkin rajallisia alkuaineita.
Montako sataa vuotta ajattelet nykyisten myllyjen tuottavan?
Ilmoita asiaton viesti
”Taidetaan kuitenkin niihin tuhlata hyvinkin rajallisia alkuaineita.”
Esim. mitä? Metallit ovat hyvin kierrätettävissä ja voiteluaineet syntetisoitavissa. Raudasta ei pulaa ole ja melkoinen määrä kaikesta raudasta on kierrätettyä.
Minusta näissä kyse on pinta-alan tuhlaamisesta. Verrattavissa siis vaikka peltojen raivaukseen tai tekojärvien tekoon. Sattuneesta syystä energian- ja ravinnon tuotanto merellä on mielekästä kun yli 70% planeetan pinta-alasta on veden alla.
”Montako sataa vuotta ajattelet nykyisten myllyjen tuottavan?”
En tiedä miten ne on suunniteltu.
Mitään estettä asialle ei tietenkään ole koska suurikokoisia ja pitkäikäisiä rakenteita on tehty ennenkin. Ne saadaan kestämään yksinkertaisesti niin, että ylläpitoon kuuluu se että niitä rakennetaan jatkuvasti uusiksi vaihtamalla kuluneita osia materiaalien väsyessä.
Tuo lisäksi on varsin yksinkertaista kun rakennelma tehdään vakioiduista komponenteista jotka on suunniteltu vaihdettavaksi normaalin ylläpidon muodossa.
Miten muuten ajattelit että on jotain 150 vuotiaita terässiltoja ja lähemmäs 70 vuotiaita pommikoneita toiminnassa? Yksinkertaisesti niin, että niitä jatkuvasti rakennetaan uusiksi materiaalien kiertäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaarnattu! Huoh!
Suurinta osaa metalleista voidaan kierrättää, muttei kaikkia.
Märkä päiväunesi ”uusiutuvasta” energiasta vaatii valtavan määrän harvinaisia maametalleja, kuten vaikkapa Niobiumia, jonka suurimmat varannot löytyvät brasiliasta (tällä hetkellä).
Sitä tarvitaan tuulivoimaloiden runkorakenteisiin, niiden generaattoreihin yms.
Koboltti, jota kaivellaan kongosta on tarpeen akustoissa, kuten litium. Suomesta löytyy litiumia mutta sen hyödyntäminen on äärimmäisen vaikeaa ja kallista. Kiinalla sen sijaan on maailman suurimmat hyödynnettävät litium varainnot.
Kaiken kaikkiaan ns. virheellinen siirtymä vaatii sellaisia määriä harvinaisia maametalleja, etteivät tunnetut varainnot niitä kata tarvetta hiertymälle.
Kaarnatun heikko tuntemus teollisista prosesseista ilmenee myös kommentista:
”Tuo lisäksi on varsin yksinkertaista kun rakennelma tehdään vakioiduista komponenteista jotka on suunniteltu vaihdettavaksi normaalin ylläpidon muodossa.”
Ei ole vakioituja komponentteja, jotka ovat kaikille yhteisiä. Tuulivoimaloissa standardoituja komponentteja ovat korkeintaan laakerit, joille on olemassa teollisuus standardeja. Mutta mikään ei pakota ketään valmistajaan käyttämään niitä, eikä standardi kokoisissa laakereissa ole välttämättä mitoituksen täyttäviä kokoja.
Tuulivoimalan vaihteisto on jokaisen valmistajan oma näkemys siitä, millainen sen pitää olla, joten sekin on ”standardi” ainoastaan kullekkin valmistajalle.
Generaattorikin (sis. harvinaisia maametalleja) on jokaisen valmistajan oma näkemys millaisella napaluvulla se toteutetaan ja invertterikin on jokaisen valmistajan näkemys siitä, millainen sen pitää olla.
Tuulivoimalan runkorakennekkin on jokaisen valmistajan oma näkemys siitä, millainen sen tarvitsee olla. Tolpalle on kestoikänsä, joka riippuu valituista materiaaleista, tuuliolosuhteista ja käyntitunneista.
Tuulivoimalat tehdään niin hennoiksi kuin on mahdollista, koska se parantaa katetta, kuten niiden vaihteistotkin.
Vertauksesi siltoihin on epäkurantti, sillä niille on hyvin tiukat suunnittelusäännöt ja varmuuskertoimet (EU:ssa).
Samaten 70 vuotta vanhat lentokoneetkin ovat epäkurantti vertaus, sillä kaikille lentokoneille on todella tiukat säännöt, joiden mukaan niitä suunnitellaan, kuten myös varmuuskertoimet.
Lentokoneiden kaikki komponentit ovat kunkin valmistajan omia ja omilla vaatimuksillaan. Joten mitään ns. standardia ei ole niissäkään. Jos valmistaja ei enää valmista niitä komponentteja, pitää vanha korjata tai tuottaa uusi.
Jos otetaan vaikka DC-3, joita on suomessa lentokuntoisina yksi ja maailmallakin arviota vain ~170kpl, vaikka kyseistä lentokonetta valmistettiin yli 13 000 kappaletta, niin kyllähän niiden lentokuntoisena pitäminen on vaikeaa ja kallista.
Joten haaveesi ja unelmasi satavuotisesta tuulivoimalasta +3MW teholuokassa on hyvin epärealistinen ja märkä päiväuni…
Ilmoita asiaton viesti
”Ei ole vakioituja komponentteja, jotka ovat kaikille yhteisiä.”
Ei tarvitse olla kaikille yhteisiä. Riittää kun valmistaja tekee sille voimalalle, tai vaikka lentokoneelle niitä osia.
”Jos valmistaja ei enää valmista niitä komponentteja, pitää vanha korjata tai tuottaa uusi.”
Niinpä täytyy. Tuo kuitenkin on järjestettävissä, ei mitenkään mahdotonta.
”Jos otetaan vaikka DC-3”
Niin kyllä niissä vaan on samoja komponentteja. Epäilemättä pieniä muutoksia on tehty kun löytynyt vaikka jotain tyyppivikaa mihin tarvinnut puuttua, mutta kyllä lentokoneista osia vaihdetaan. Siksi lentokoneille löytyy sitten tällaisia: https://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_boneyard
Tuulivoimaloilla tällainen ajattelu on mahdollista kun eihän niitä yksittäisiä tehdä vaan tehdään tuulivoimapuistoja. Toistensa kaltaisia voimaloita nostetaan pystyyn joten voidaan massatuottaa komponentteja joita vaihdellaan sieltä puiston tai puistojen voimaloista. Aina tolppaa myöten.
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoimaloiden ongelmat ei ole tyyppivika ongelmia, vaan niille ei ole ratkaisua. Niiden käyttöikä vain on äärettömän lyhyt.
Ilmoita asiaton viesti
Saahan sitä haihatella kaikenlaista. Se pakko on siellä korvien välissä ja perustuu täysin tarinatieteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Saahan sitä haihatella kaikenlaista. Se pakko on siellä korvien välissä ja perustuu täysin tarinatieteeseen.”
Luinkohan asian väärin jostain aiemmasta viestistäsi toisessa blogissa että taisit pitää evoluutioteoriaakin ”tarinatieteenä” vaikka havaintoaineisto miljardien vuosien ajalta ja toistettavat kokeet asiasta eivät jätä mitään epäselvyyttä asiasta?
Ilmoita asiaton viesti
Jossain vaiheessa Lamminpääkin joutuu lopettamaan hörhöilyn ja myöntämään että ”ihminen muuttaa ilmastoa (millään merkittävällä tavalla)” oli virheajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Esko on sitä porukkaa johon todellisuus ei yllä.
Ilmoita asiaton viesti
Luit väärin. Kun asiallisia perusteita ei ole, siirrytään loanheittoon
ja roskaväitteisiin. Se on taas ihan eri asia mitä tiede tietää ja mitä Karnaattu luulee.
Ilmoita asiaton viesti
No tiede tietää hyvin paljon mitä maapallolla on tapahtunut miljardien vuosien aikana.
Tässä on hyvin kiteytetty sitä mitä tiede tietää: https://climate.nasa.gov/explore/ask-nasa-climate/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/
Siinä ei ole mitään ristiriitaa keskiajan tai pikkujääkauden kanssa, ei mitään ristiriitaa lustotutkimusten kanssa, ei mitään ristiriitaa havaitun ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Media on valitettavasti ehkä ahneudessaan suuri jopa liian suuri mielipide vaikuttaja.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastonmuutoksen torjumisen perusteemoja
Ihmiskuntahan voi tarttua niihin ongelmiin joihin se voi tarttua – ei ilmastohistorian sykleihin voi tarttua – mutta vaikka ihmiskunta ei niihin voi tarttua niin se ei tarkoita sitä ettei se voisi tarttua siihen mihin se voisi ja mihin sen pitää tarttua.
Ja minusta on kaksi kattavaa asiaa johon pitää tarttua.
1. materialistiseen kasvuun ja siirtyä siitä aineettomaan kasvuun.
Sillä kiihtyvä materialistinen kasvu kiihdyttää raaka-aineiden ja energian käyttöä, tuottaa kasvasti lämpöä ja saasteita.
Eikä anna sitä aineetonta arvoa mitä se lupaa – kahta kautta.
Teknologian vyöry sekä markkinoina että pääomien varaajana vie aineettomilta arvoilta elintilaa ja resursseja.
Ja toiseksi kiihtyvän materialistisen kasvun tuottama taloudellinen kasvu keskittää omaisuuden yhä harvemmille – jolloin yhä harvemmilla on varaa kunnolla edes elämän perustarpeisiin – aineettomista perustarpeista mainiten vaikkapa että onko Suomessa vähävaraisten perheiden lapsilla varaa harrastaa niikuin varakkaiden lapsille.
Lisäksi tutkimusten mukaan tietyn tulotason jälkeen lisäraha ei tuota lisäonnea – jolloin se ylimääräinen pankkiin homehtumaan laitettu varakkaiden raha vie onnen mahdollisuutta niiltä joilla ei ole siihen taloudellisesti varaa.
Eikä se raha ja sen kansantalousenergia päädy edes kansantalouden kiertoon.
Joten materialismin vähentämisellä – ja varallisuuden keskittymisen yhä harvemmille kääntämisellä päinvastaiseen suuntaan – saavutetaan sekä ympäristöarvohyötyä että aineettomien arvojen hyötyä.
2. Meidän pitää auttaa luonnon monimuotoisuutta palautumaan – esim kieltämällä avohakkuut – koska se on tie jolla me autamme luontoa ottamaan kopin tilanteesta jossa puhtaat luonnonvoimat ovat riehaantuneet holtittomiksi. Sillä luonnon monimuotoisuus sen lopulta hoitaa – emme me. Me voimme vain lakata tuhoamasta monimuotoisuutta.
Ilmoita asiaton viesti