Maanpuolustus tarvitsee turpeen
Hallituksen jokasyksyisen budjettiriihen aiheiden joukossa turve voi vaikuttaa mitättömältä yksityiskohdalta, etenkin kun ajatukseen sen alasajosta on sopeuduttu useissa puolueissa, jopa maaseutupuolueessa Keskustassa.
Ympäristöjärjestöjä sopii onnitella hyvin onnistuneesta lobbauksesta. Ennen niille kaiken pahan alku ja juuri oli ydinvoima. Kun sen vastustamiselta meni pohja pois, ja kun paatokseen kuuluu kuitenkin vastustaa jotakin energiamuotoa, tilalle löytyi turve. Nythän esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa ihmiset ovat osoittaneet mieltään Greenpeacen toimiston edessä, koska Greenpeace on vuosikymmeniä jarruttanut ilmastotoimia vastustamalla ydinvoimaa. On kai ihan oikein, että ne saavat Greenpeacessa maistaa omaa lääkettään. Ja tällä kertaa protestoijat eivät ole edes maksettuja stuntteja.
Turve on kriisiajan hätävara
Turve on Suomen ainoa tehokas kotimainen energiavara. Olemme edelleen vaarallisen paljon tuontienergian varassa. Syy, miksi pidän tärkeänä, että turve säilyy edelleen energiapalettimme pienenä mutta elintärkeänä osana, liittyy yksinkertaisesti maanpuolustukseen. Ihmettelen suuresti, ettei esimerkiksi oma puolueeni Kokoomus näytä tunnistavan, mikä uhka meille maanpuolustuksellisista näkökohdista olisi ajaa alas huoltovarmuutemme pilari alas. Mitä mieltä on intoilla hävittäjistä, jos toisaalla teemme maan energiahuollon haavoittuvaksi ja altistamme kansalaiset vaaraan?
Jos Suomea kohtaisi sotilaallinen kriisi, olisimme yhteiskuntana huomattavasti haavoittuvampia ilman omaa tehokasta energiavaraa. Turveosaamista ei ole yksinkertaisesti vastuullista ajaa kokonaan alas aikana, jolloin hybridisodankäynnistä puhuminen on kansainvälisen politiikan arkea, ja jolloin naapurimme on osittautunut selkeäksi uhkaksi naapureilleen.
Turpeen alasajon syynä pidetään turpeen kasvihuonekaasupäästöjä, jotka turpeen kohdalla ovat kivihiiltäkin korkeammat. Vain puun päästöt ylittävät nämä kaksi: jos puuta ja turvetta poltetaan rinnakkaisissa polttokattiloissa ja molempien päästöt mitataan savupiipun päästä, puun CO2-luku on 109,6 g/MJ, turpeen luku on 106 g/MJ. IPCC:n sääntöihin viitaten YK:n ilmastosopimus antaa kuitenkin anteeksi hiilidioksidipäästöt, jos ne tulevat jonkin elollisen, orgaanisen aineen polttamisesta. Oletus on, että kun aine kuitenkin joskus lahoaa, se päästää hiilidioksidia, joten on samantekevää, jos tämä tehdään polttamalla. Normaalisti puu- ja kasviaines hajoaisi hyvin hitaasti maaperään ja muuttuisi aikojen kuluessa kiinteäksi hiileksi. Oletettavaa on kuitenkin että ympäristöjärjestöt julistavat pannaan pian puuaineksen, vaikka ne vielä kymmenen vuotta sitten ajoivat sitä kiihkeästi Helsingin energiaratkaisuksi.
Turve on hitaasti uusiutuva orgaaninen biomassa, johon voisi soveltaa samankaltaista logiikkaa kuin puun kohdalla, eli lopputulosta. Jos korjuu kohdennetaan tietynlaisiin runsaasti päästäviin, valmiiksi ojitettuihin soihin, kasvihuonetase jopa paranee, ja silloin tehdyt toimet hyvittävät turpeen poltossa syntyneitä päästöjä. Korjuu tulisikin kohdistaa suopelloille, maatalouteen muutetuille suopohjille tai epäonnistuneille metsäojitetuille soille. Juuri nämä kohteet ovat kasvihuonepäästöjen kannalta ongelmallisia: yhtäältä niistä vapautuu metaania ja typpioksiduulia, toisaalta niiden kasvillisuuteen sitoutuu hiiltä vain vähän.
Turpeen osuus energiantuotantomme päästöistä on kiistatta merkittävä, 10-12 %, mutta sitä puoltaa turpeen asema kotimaisena polttoaineena. Kun turpeen päästöjä kuvataan kivihiiltä korkeammiksi, ei luvuissa oteta huomioon kivihiilen louhinnan ja kuljetuksen päästöjä. Ei myöskään sitä, että viisaasti kohdennetuilla korjuilla voidaan vähentää jo ojitetun suon luontaisia päästöjä. Koskemattoman suot pitääkin jättää rauhaan. Mikään yritys ei ole enää vuosiin ojittanut tai kuivattanut soita turvetuotantoa varten.
Kerron tämän vain siksi, ettei tämäkään ympäristöasia ole yksinkertainen. Jos joku kuvittelee, että ajamalla alas turpeen onnistumme samalla leikkaamaan pois 10 – 12% päästöistä, hän erehtyy. Turve luonnollisesti korvautuu jollakin muulla, mahdollisesti tuontienergialla.
Uusiutuvien voittokulku ei ole vielä totta
Ilmasto- ja energiakysymyksissä unohtuu usein iso, globaali kuva. Kun uusiutuvaan energiaa panostetaan miljardeittain rahaa ja poliittista tahtoa, saattaa syntyä vaikutelma, että tuulen ja auringon menestyskulku olisi todella käynnissä, ja fossiiliset pian historiaa. Uusimmat tilastot osoittavat kuitenkin, että vuonna 2019 84,3% kaupallisesta energiasta tuli fossiilisista lähteistä. Se on korkeampi osuus kuin vuonna 1990, jolloin fossiilisten osuus oli 81,4%. Olemme 30 vuodessa siis lisänneet riippuvuuttamme fossiilisesta energiasta emmekä vähentäneet sitä. Aurinko ja tuuli antavat edelleen vain noin 2% kokonaisenergiasta, ja uusiutuvan energian todelliset saavutukset nojaavat bioenergiaan ja vesivoimaan. Jos poliitikot luovat harhaanjohtavia mielikuvia, vaarana on, että altistamme yhteiskunnan haavoittuvaksi ja sähkökatkoille alttiiksi, kuten Kalifornian viimeaikaiset katkot osoittavat.
Energiamuutokset ovat hitaita maailman energiatarpeen kasvaessa. Vielä ei ole olemassaolevia teknologioita, joiden käyttö kohtuukustannuksin mahdollistaisi poistamaan fossiiliriippuvuuden tulevan 30 vuoden aikana. Jopa kaikkein kallein tällainen hanke, Saksan Energiewende, on toistaiseksi noin 500 miljardin euron hintaan onnistunut vähentämään fossiilisen energian osuutta maan energiantuotannosta vain 11,1% viimeisen 30 vuoden aikana, 88,5%:sta 77,4%:iin. Jos seuraavan 30 vuoden aikana vähennystahti kaksinkertaistuisi, silloinkin 2050 valtaosa, 55% energiasta, tulisi fossiilisista lähteistä.
Suomi on parempi kuin ”mallimaa” Saksa
Tuotettua energiayksikköä kohden “mallimaa” Saksan päästöt ovat noin viisinkertaiset Suomeen verrattuna. Suomen energiajärjestelmä Saksaan nähden on monipuolinen ja tehokas, ja kokonaispäästöjemme osuus globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä on noin promillen luokkaa.
Tästä realismista käsin meidän tulisi suhteuttaa oma paikkamme. Olisi tärkeää pitää huolta, ettemme aja taloutta alas epäviisaasti, sillä ilmastonmuutos tulee vaatimaan joka tapauksessa merkittäviä sopeutumistoimia, teemme omalla promillellamme sitten mitä vain.
Turpeen merkitystä tulee arvioida nimenomaan kotimaisena luonnonvarana. Vaikka sen osuutta vähennetäänkin, tulee huolehtia siitä, ettei siihen liittyvää osaamista ja infraa, kuten koneita, kadoteta. Jos koko toiminta ajetaan alas, kestää useampi vuosi käynnistää se uudelleen. Ottavatko poliitikot tästä vastuun?
Koska olen mummo
Minä en saa tästä puheenvuorosta mitään nautintoa, en edes perverssiä. Olisi paljon helpompaa, jos pitäisin suuni kiinni ja pelkäisin yleistä mielipidettä, jossa tästäkin asiasta on vain yksi totuus. Mutta minulla on lapsenlapsia eli panttivankeja tulevaisuudessa. Tekee pahaa katsella, miten naiivin hurmoksen vallassa maamme hyvinvointia ajetaan alas, saavuttaaksemme mitä? Maineen? Se ei lämmitä talojamme eikä ruoki lapsiamme.
Suomessa on menty kokoajan alaspäin huoltovarmuudessa kriisien aikaan, se maksaa sitten enemmän verta kun pilliin vihelletään, ikävä kyllä näin on.
Sodassa ei katsota onko ammukset lyijyä, kuinka hyvin hiilijalanjälki on tehty…silloin on muut intressit. Ja koska Suomi ei kuulu Natoon (iso munaus Suomelta) niin jäämme taas yksin idän invaasiota vastaan ja sieltä tullaan vielä, katsokaa vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lyijyä tulisi olla jokaisella reserviläisellä tarjota sitä haluaville ihan lakisääteisesti sen verran, että eivät sentään silmille hypi.
Eija-Riitan blogiin sen verran, että joku on laskenut, että meillä on energiaa turpeessa enemmän kuin Norjalla on öljyä. Pidetään siis, ei turvat, vaan turpeesta kiinni, jottei sitä riistetä meiltä kuin tikkaria pikku Timolta. Makea vesikin on jo vaarassa.
Ilmoita asiaton viesti
Turpeen määrä on laskettu KTM asiantuntija raportissa 12.2.2007 ” jolloin soiden koko turvemääräksi on arvioitu 70 mrd m3 mikä vastaa noin 6 mrd tonnia kuiva-ainetta. Kommentoin aikoinani tuota seuraavasti : Näistä 1/3 Päijänne-Saimaa alueilla,turpeen puusisältö suurin näillä alueilla.= 2 mrd tolnnia + 30% vetta = 2,6 mrd /m3 kuljetettavaa vettä. Kommentti liittyi silloisen Jyväskylän energian metsä raaka aineen kuljetusjärjestelyihin joihin yritettiin saada taloudellisinta ja kestävän kehityksen mukaista kuljetusmallia :sisävesiliikennettä. http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/16.5-METS%C3%84VAROJEN-HY%C3%96TYK%C3%84YT%C3%96N-UUSI-LOGISTIIKKA-V-2009.pdf sivut 6 -8 , jotka liittyvät oleellisesti Eija Riitankin mainitsemaan kaikista suomalaisista arvioista poisjätettyyn kuljetusten vaihtoehto vertailuihin -tämä oli esitys sisävesiliikenne vaihtoehdon näkökulmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kriisissä ei tiedettä enää tehdä, laitosten on oltava valmiina.
Toki huoltovarmuuden/varastoitavuuden suhteen kivihiili on ylivoimainen, kun ei tarvitse edes kattoa päälleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka niitä pitää yllä? Kuka pitää yllä osaamista, jos siitä ei makseta? Kuka pitää yllä koneita, jos niistä ei makseta? Totta kai turveyrittäjät myyvät tämän selkäsaunan jälkeen koneensa Baltiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Osaaminen, kalusto, turvepellot. Niin, aika järjetöntähän tuota kaikkea olisi simuloida ellei samalla ei hyödynnä saatua energiaa, koska
– sitä tarvitaan
– jos sitä ei saada, tuodaan lisää ulkomailta, ja kauppataseemme kärsii
-turve parantaa puunpolton tulosta ja ehkäisee kattilakorroosiota
– turve luo työllisyyttä
En kerta kaikkiaan usko että, sellaisessa harjoituksessa olisi mitään järkeä ellei se ole ihan oikeaa toimintaa. Liian kallis harjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Poletaan turvetta ja varastoidaan hiiltä pahan päivän varalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja millähän sitä turvetta sodan melskeissä sitten kerättäisi, kun koneiden polttoaine on lopussa, kottikäryillä ja hevosillako?
Ilmoita asiaton viesti
Perustetaan helkutinmoinen varmuusvarasto öljylle niin sitten on polttoainetta millä nostaa turvetta.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä oli vielä 70 luvulla, 9 kk tarvetta vastaava määrä, nyt max 3 kk ja ripoteltu pitkin EU ta turvallisesti, Suomea turvaamaan, hienoa, uskooko joku, vaiko turvaa keskieurooppaa tarpeentullen 🤗
Ilmoita asiaton viesti
Saksa käytti paljon synteettisiä polttoaineta II maailmansodan aikana. Tiettävästi Suomella on edes jonkinmoiset varmuusvarastot – mene ja tiedä tämän hallituksen aikana ?
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillinen asiantuntemattoman ihmisen kysymys. Tutustu Fischer Tropsch -menetelmään.
Ilmoita asiaton viesti
Ja meinat, että tuolla menetelmällä korvataan polttoaineet kaikkiin koneisiin, täyttä utopiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Granlund, aivan hyvin riittää. Monet maatilat ovat valmistaneet jo vuosia lannasta dieseliä ja biokaasua, eikä prosessi kovin kummoinen ole. Turvesuohan ovat itse asiassa öljylähde paikan päällä, mutta taitaa mennä pahadti älysi yli.
Mihin ihmeen kaikkin koneisiin.. Mainitsit itse vain turvesoiden koneet ?
Ilmoita asiaton viesti
En ole edes sanonut niin. Mutta kun sinä maalasit kottikärryjä ja hevosia, niin se oli täyttä dystopiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ei taida olla toiminnassa ainoatakaan Fischer Tropsch -laitosta tällä hetkellä. Mutta sellaisia on kyllä visioitu, jotta voimme tuottaa substituutteja liikennepolttoaineille käyttäen hiilen lähteenä esimerkiksi jätteitä, biomassaa, polttovoimalaitosten savukaasuja ja tulevaisuudessa kenties jopa ilmakehän hiiltä. Kaipa laitokset voisivat pahan paikan sattuessa käyttää turpeenkin hiiltä. Yhtä kaikki, osoittaa että blogistin halveksima uusiutuva energiajärjestelmä ei suinkaan tuhoa huoltovarmuuttamme vaan päinvastoin parantaa sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Uusiutuvalla energialla on toki pieni ja tärkeä rooli, mutta sen rajoitukset kannattaa tiedostaa. Jos tuulivoimalla ei saada vuodessa kuin 1,5 % kokonaisenergiasta, kuten vuonna 2018 tilastot osoittavat, kuinka siitä nyt intoilla pitäisi, varsinkin kun se maksaa kamalasti kuluttajalle syöttötariffeina.
Ilmoita asiaton viesti
Jos keskustelun aiheena on Suomen huoltovarmuus, miten siihen liittyy tuulivoiman osuus globaalista primäärienergiasta.
Tilastoja muuten voi lukea myös näin: viime vuonna Suomessa tuulella tuotettiin yli kaksinkertainen määrä sähköä turpeeseen verrattuna, kuitenkin kuluttajat maksoivat turpeelle enemmän tukea energiayksikköä kohden.
Ilmoita asiaton viesti
”… kuluttajat maksoivat turpeelle enemmän tukea energiayksikköä kohden.”
Aikamoinen väite. Kerrotko paljonko kuluttajat maksoivat viime vuonna turpeelle tukea? Tuulituki oli muistaakseni luokkaa 250 miljoonaa euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän mukaan 194 miljoonaa euroa
https://vm.fi/documents/10623/15806635/Verotuet+2018-2020/a7680cd5-c98f-e5ef-6ca2-365ad2730dac/Verotuet+2018-2020.pdf
Ilmoita asiaton viesti
No eihän tuossa ole mitään turpeelle maksettu.
Ilmoita asiaton viesti
Alennettu verokanta on ihan määritelmällisesti tuki.
Ilmoita asiaton viesti
Alennettu verokanta on määritelmällisesti ei-maksettu mistään budjetin momentista.
Väitteesi siitä että kuluttajat maksaisivat turpeelle tukea on yksiselitteisen väärin vaikka, olen huomannut, jotkut tykkäävät rinnastaa sen vaikkapa tuulivoimatarifiin. Kyseessä on kaksi täysin eri asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eli mielestäsi tuulivoimatariffi olisi täysin bueno jos se olisi toteutettu alennettuna verokantana?
Ilmoita asiaton viesti
Täh? Jos tuulivoimatuotannolle keksittäisiin jokin normiverokanta, sanotaan nyt vaikka 6 eur / MWh ja sitten se alennettaisiin nollaan, kysessä olisi tuulivoimatuki alennetulla verokannalla vaikka todellisuudessa kukaan ei maksaisi mitään. Juu se olisi ihan bueno.
Noin toimii tuki turpeelle.
Ilmoita asiaton viesti
Täh itsellesi. Veronmaksajana minulle on yksi hailee, maksaako valtio jostain tukea 194 miljoonaa, vai jääkö siitä verotuloa saamatta 194 miljoonaa. Lopputulos on aivan sama.
Ilmoita asiaton viesti
Eli myönnät ettei se valtio (tai kuluttajat) mitään turpeelle maksakaan, kuten edellä väitit?
Paljonko verotuloa jää saamatta kun tuulivoimatuotannosta ei makseta veroja? Luvun voit valita ihan itse, mikä nyt on ”normi”.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä on, korjataan. Kuluttajat eivät maksaneet tukea turpeelle 194 miljoonaa. Kuluttajat tukivat turvetta 194 miljoonalla.
Nyt tyytyväinen?
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoiman olisi pitänyt maksaa veroja 250 miljoonaa, mutta ei maksanut mitään. Sen sijaan sille maksettiin 250 miljoonaa, joten paljonko oli tuki?
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta, olen monesti samoilla linjoilla kuin sinä. Miltei aina! Mutta tässä turveasiassa olen eri mieltä. Ainakaan uusia turvepeltoja ei enää pidä avata.
Turpeen käyttö rehevöittää vesistöjämme. Se heikentää luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisuuden heikentyminen on vieläpä pahempi juttu kuin tuo hiilidioksidin lisääntyminen. Monimuotoisuuden väheneminen vaikeuttaa ruokahuollon ylläpitämistä ja lisää pandemioiden esiintyvyyttä. Tähän monimuotoisuuteen pitää kiinnittää jopa enemmän huomiota kuin hiileen. Hiileä pitää sitoa maaperään. Monesti maaperässä on liian vähän hiiltä vaikka ilmassa ja vesistöissä sitä on liikaa.
Ydinvoimasta olen täysin samaa mieltä. Esimerkiksi Saksa teki suuren virheen kuin luopui ydinvoimasta. Sitä paitsi tulevaisuudessa meillä ehkäpä on toriumvoimaloita. Toriumia voi käyttää ilmeisesti loppuun asti toisin kuin urania. joten ei tarvita nykysenkaltaisia kallion sisällä olevia suuria turvavarastoja. Näin olen ainakin ymmärtänyt.
Sähköautojen tukeminen ei ole järkevää. Luulen että sähköautot ovat väliaikainen ratkaisu. Nykyinen tekniikka vaatii suuren akun, jotta auto edes jaksaisi ajaa muutaman sata kilometriä. Kaivokset ovat myös suuri ympäristöongelma. Itse suosisin pienipäästöisiä polttomoottoreita kunnes parempaa tekniikkaa on käytössä. Japanilaiset ovat kehittämässä todella vähäpäästöisiä polttomoottoreita.
Tekniikka kehittyy kyllä ja nykyistä parempia ratkaisuja löytyy. Ihminen on siitä kummallinen olento, ettei parempia ratkaisuja edes yritetä kehittää ennen kuin on ihan pakko.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkään en avaisi uusia turvepeltoja. Eli emme ole siitä eri mieltä.
Mutta tutkimus ei näytä tukevan sitä, että nykyinen turvetuotanto rehevöittäisi vesistöjä. Sen sijaan ojitukset kyllä tekevät sen. Niihin epäonnistuneesti ojitettuihin soihin minä tuotannon kohdistaisin, vesistöpäätöt voisivat näin pienentyä, koska kontrolli on nykyään aika kova.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on vihreän itsetuhoisuuden vallassa, ja turpeen ja puunkin poltto halutaan kieltää.
Vihreästä utopiasta on malliesimerkki Saksa, joka sulkee kaikki ydinvoimalansa.
Tuloksena on se, että kivihiilen poltto on Saksassa noussut rajusti.
Vihreä ideologia tiivistettynä; ”oikea käsi ei tiedä, mitä vasen tekee.”
Tuuli- ja aurinkovoimasta mitättömyyksinä ei kannata edes keskustella.
Ilmoita asiaton viesti
Suurkiitokset Eija-Riitta taas erinomaisesta kirjoituksesta. Olen jo pari vuotta sitten kirjoittanut Energiateollisuudelle, että tekevät selvityksen, montako viikkoa kestää, kunnes Suomi on polvillaan todellisessa kriisissä. Sillä tarkoitetaan tilannetta, missä Itämeren laivaliikenne on pysäytetty eikä rajojen yli kulje polttoaineita eikä sähköä. Vastaus oli, että näitä asioita selvitetään Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Ymmärrän vastauksen tarkoittavan, että saatetaan jopa selvittää, mutta konkreettiset toimenpiteet jäävät tekemättä. Pienemmässäkin mittakaavassa nähtiin jo viime keväänä, miten valmistautumatta näissä asioissa oleskellaan. Aina löytyy hyvännäköisiä syitä, miksi ei voi tehdä. Poliitikot pelkäävät paniikin aiheuttamista kansalle ja virkamiehet riitelevät keskenään, kenen pitää tehdä ja tekemättä jää. Suomessa vihreät ovat aikaansaaneet häpeän turpeentuottajille ja sen käyttämiselle sähkön ja lämmön tuotantoon ja siksi alasajo on jo menossa. Miksi Norjassa ei hävetä ollenkaan valtavaa öljyreserviä ja rahastoa? Sotien aikaan saatiin iso apu ja nopeasti häkäpöntöistä autoliikenteeseen. Kun turpeen voimalaitoskäyttö ajetaan alas, sen uudelleen käyttöön saaminen vie vuosia: soiden valmistelu korjuukuntoon, voimalaitosten suunnittelu ja rakentaminen sekä ennen kaikkea osaamisen kehittäminen vaatii aikaa. Vaikka ei ole kyse rakettitieteestä, esimerkiksi polttoturvepölyn räjähdysherkkyys on aiheuttanut ongelmia kokemustakin omaaville.
Oma lukunsa on kiihkoilu siitä, että turpeen CO2 päästöt ovat korkeammat kuin kivihiilen. Tässä asiassa suomalaiset punavihreät mepit ovat pahentaneet tätä kysymystä. Turve olisi ollut mahdollista luokitella ns. hitaasti uusiutuvaksi, mutta omat taktikoivat sen mahdollisuuden pois voidakseen kotimaassa rehvastella aikaansaannoksellaan. Olen lähettänyt tästä aiheesta viestiä myös Kokoomukselle. Joskus aikaisemmin olen sen nähnyt olevan huolissaan maan huoltovarmuudesta, mutta ei ole enää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos meillä on hyvä energiaomavaraisuus, se myös ennaltaehkäisee tietyt hybridi-iskut, kun niissä ei ole järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai olisi, mutta pidätkö niitä realistisempina. Minusta turpeen ylläpito olisi ollut halvempi ja vähemmän riskialtis ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ydinvoimaloita tarvitse pommittaa, riittää jakeluverkon hävittäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos meillä olisi vesiliikenne yhteys Ruotsin sisämaan ja Järvi Suomen välillä,niin sille alueelle olisi helpompi tuoda Ruotsista poltto aineita mitä ajatusmallisi mukaan tulisi kuljettaa meri ja rannikkosatamien kautta ja rekka lastauksina : http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/5.3-suomi-ruotsi-vertailut.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näin on.
Kohta ostetaan muualta energiaa . Onkohan myyjillä päästöasiat kunnossa ?
Ilmoita asiaton viesti
Tero. Tottakai on, pakkohan se on uskoa 😆
Ilmoita asiaton viesti
Ei meille myyvillä mikään tarvitse olla kunnossa. Meidän ostomme menee meidän päästöpiikkiimme. Jotenkin vaan meidän myymämme puunjalostustuotteetkin menevät meidän piikkiimme, kuten myös terästeollisuuden päästöt, vaikka ylivoimaisesti suurin osa menee vientiin.
Vihreät haluavat kyllä laskea myös Kiinasta tuotavan rihkaman päästötkin meidän piikkiimme.
Milloin omaan jalkaamme ampuminen saa riittää?
Ilmoita asiaton viesti
Millä ihmeellä se vihreiden Helsinki lämmitetään kivihiilen sijaan jatkossa kotimaisella energialla, jos ei näiden vihaamilla puulla tai turpeella ? Tuulienergia, aurinkoenergia ja geoterminen lämpö ovat turhaa nyhjäystä ja propagandaa ratkaisua tähän haettaessa.
Ulkomaista energiaa Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa hankkia nykyistä enempää – jos edes jatkossa sitäkään.
Vihreiden vihaamasta ydinvoimastakaan ei apua löydy ja jos löytyisi, niin parhaassa tapauksessakin siinäkin vasta vuosikymmenien kuluttua kallein investoinnein.
Jotakin valmista tulisi olla jo v. 2029, eikä pormestari Vapaavuoren miljoonan euron palkkiota ole tavoitellut vielä mikään taho.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoimalaa ei suinkaan ole mikään pakko ostaa Ranskasta tai Venäjältä. Sellaisia voi tilata sarjatuotantona Etelä-Koreasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kotimaisen metsä raaka aineen saaminen Helsinkiin; ongelmana on vain ja ainoastaan meidän sisävesiliikenne verkon puute. http://www.sisavesi.fi/?page_id=14 Ja sen puutteen suurin aiheuttaja on Helsinki itse,niillä toimenpiteillä joilla sisävesiliikenne laitettiin boikottiin ja aloitettiin 2000 luvulla pelkkä Suomi on Saari liikennejärjestelmä mallin kehittäminen http://www.sisavesi.fi/wp-content/uploads/2018/04/5.1-LIIKENNE-VERKOT-SUOMESSA-JA-NIIDEN-KEHITT%C3%84MINEN.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Huoltovarmuus ja maanpuolustus ovat aivan liian aliarvostettuja kiinnostuksen kohteita. Kiitos Eija-Riitta jälleen.
Hyviä, puhtaita uusiutuvia energiantuotantotapoja Suomessa on tasan yksi: vesivoima. Kun Suomi on melkoisen tasainen maa, niin järkeviä vesivoiman lisäysmahdollisuuksia on varsin vähän – lähinnä Vuotos ja Kollaja.
En rakasta turpeen polttamista, mutta minullekin on huoltovarmuus tärkeä asia. Suomeen pitää rakentaa runsaasti uutta ydinvoimaa ennen kuin turpeen poltto ja kivihiilen poltto ajetaan alas. Runsaasti tarkoittaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Suosittelen Etelä-Korealaisia 1400 MW laitoksia.
http://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm
Ilmoita asiaton viesti
Kertokaa yksikin hyvä syy miksi me emme saisi käyttää kotimaista energia”lähdettä”? Meillä on polttotekniikka hallussa jotenka saasteita ei tule ja maa on kaiken lisäksi jo hiilinielu.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän niitä kovin paljon äänestetty, mutta kaikki muut vihreiden pelossa toteuttavat vihreiden (ei vihreää) politiikkaa ja vihreät sanovat, kun menee pieleen, että eihän me näin pienellä kannatuksella voida olla syyllisiä ja läpi menee ”köyhään” kansaan.
Ilmoita asiaton viesti
Timo Haapala (Twitter)
Kuulemma Venäjän turve- ja metsäteollisuus on hyvin tyytyväinen Suomen budjettiriihen päätöksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Haapalahan tuntee hyvin venäläisen turve- ja metsäteollisuuden. Linkittynyt venäläisiin yhtä hyvin kuin jokainen persu?
Ilmoita asiaton viesti
Jos Haapala vastustaa jotain asiaa, siinä on varmasti jotain hyvää. Ja jos Venäjä kieltää jonkin asian, se on varmasti totta.
Ilmoita asiaton viesti
Keiden mielestä edes se maineemme jotenkin kasvaa näillä hölmöilyillä?
Ilmoita asiaton viesti
Aika kaukaa haettu tuo turpeen maanpuolustuksellinen ulottuvuus. Ydinlaitostemme polttoaineen osaltahan Korhola ei huoltaan ole osoittanut.
Ilmoita asiaton viesti
En ihan lähiaikoina usko lukevani puolustusvoimilta raporttia, jossa perustellaan turvetuotannon tukeminen hintaan mihin hyvänsä.
Olisiko tästä muuten uusi kilpailutuskriteeri uusille hävittäjillemme? Ne pitää voida tankata turvepohjaisella polttoaineella!
Ilmoita asiaton viesti
Mistä keksit tuon ”hintaan mihin hyvänsä”?
Ilmoita asiaton viesti
Luulin, että kommenttistani osattaisiin tunnistaa huumorisävytteisyys, mutta erehdyin.
Tämä on kuitenkin kiintoisa osio:
”Turve on Suomen ainoa tehokas kotimainen energiavara. Olemme edelleen vaarallisen paljon tuontienergian varassa [missä emme ole tuonnin varassa? Entäs milloin olemme viimeksi sotineet omavaraisina?]. Syy, miksi pidän tärkeänä, että turve säilyy edelleen energiapalettimme pienenä mutta ELINTÄRKEÄNÄ osana, liittyy yksinkertaisesti maanpuolustukseen.”
Ilmoita asiaton viesti
Niemeläinen kirjoitti: ”Aika kaukaa haettu tuo turpeen maanpuolustuksellinen ulottuvuus. Ydinlaitostemme polttoaineen osaltahan Korhola ei huoltaan ole osoittanut.”
Mitähän tämä tarkoittaa? En ymmärrä logiikkaasi. Turve on ainoa täysin kotimainen merkittävä energiavaramme. Nimenomaan siksi kannan huolta sen alasajosta. Miten se siis liittyy ydinvoimaan? Mitä huolta minun olisi ydinvoimasta pitänyt kantaa?
Ydinvoima on merkittävä energiantuotantomuoto ja kannatan sitä lämpimästi. Onneksi polttoaineen osuus on määrällisesti niin pieni, että se ei kriisin tullen heti edes lopu. Mutta se on perusvoimaa, ja tarvitaan säädettävää voimaa. Nyt liian paljon menee puuenergian varaan, mikä ei ole kokonaisuuden kannalta hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki ydinvoimaloissamme käytetty uraani tuodaan ulkomailta. Venäjältä, Saksasta ja Ruotsista. Jos emme saa energiaa hankittua kriisiaikana tai kivihiiltä, miten ajattelit meidän saavan meidän tarvitseman 83 tonnia uraania vuosittain?
Tuollaisena sota-aikana emme varmaankaan mieti hiilidioksidipäästöjä, joten käytämme silloin puuta energianlähteenä kaikessa missä vain sitä hyödyntää voimme.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoimalan huoltovarmuus on erittäin hyvä. Ydinpolttoaine on halpaa ja sitä on hyvin helppoa varastoida ydinvoimaloiden yhteyteen usean vuoden kulutusta vastaava määrä. Ydinvoimaloiden polttoainetta ladataan reaktoriin tyypillisesti vain kerran vuodessa ja silloinkin vaihdetaan pieni osa polttoainesauvoista.
Ydinvoimalan polttoaine voidaan myös haluttaessa kierrättää siten, että noin 95% menee uudelleen ydinvoimalan polttoaineeksi ja vain noin 5% jätteenä loppusijoitukseen.
Haluttaessa Suomen ydinvoimaloiden polttoaine saadaan Suomen maaperästä, mm. Talvivaarasta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tätä en ymmärrä. Jos puolustan turvetta säilytettäväksi juuri siksi että se on AINOA täysin kotimainen energiavara ja turvamme kriisin aikana, miksi se estäisi kannattamasta ydinvoimaa normaalioloissa. Missä on looginen päättelykykysi?
Oletko sinä siis niitä vihreitä, jotka edelleen vastustavat ydinvoimaa?
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät eivät vastusta ydinvoimaa. Mutta ei meillä ole mitään syytä turvettakaan kannattaa. Luonnontilassa oleva ojittamaton suo kasvaa ja kerryttää turvetta hiljalleen eli on hitaasti uudistuva biomassa. Äärettömän hitaasti uusiutuva. Jos puubiomassan kohdalla kiertoaika on keskimäärin 60–80 vuotta, turpeella saman suon uudistuminen kestää 6 000–8 000 vuotta. Siinä on se radikaali ero.
Uudistuva pintaturve on höttöä ja heikosti maatunutta, eikä sitä voida käyttää energiaturpeena muutamaan tuhanteen vuoteen. Aina siis pitäisi mennä uusille ja uusille alueille, jotta löytyisi pitkälle maatunutta polttoturpeeksi kelpaavaa turvetta.
Kun puhutaan uusiutumisesta, pitäisi samaan hengenvetoon sanoa, että käytöstä poistettu alue ennallistetaan suoksi, muuten se ei tule kasvamaan mitään. Turvetuotannosta poistuva alue palautuu maanomistajalle, joka päättää, mitä tekee. Käytännössä valtaosa on mennyt metsän kasvatukseen tai maanviljelyyn. Muun muassa tämän takia suopinta-ala on vähentynyt jo miljoonalla hehtaarilla toisen maailmansodan jälkeen.
https://yle.fi/uutiset/3-11908304?utm_source=facebook-share&utm_medium=social&fbclid=IwAR3PVLJtPArRa0DFwuGSREcYQCyqB2zqa8Wz3d2xC_bmGN3VBYXSZjkBIxc
Ilmoita asiaton viesti