Miksi rahoitamme Ukrainan sotaa?
Tänään sunnuntaina 6.3. 2022 aamulla Fingridin tilastot sähköjärjestelmän tilasta kertoivat, että Venäjältä tuli meille sähköä 1400 megawattia. Aika tavallinen luku.
Koska tiedämme, että insinöörit eivät saa päättää energiapolitiikasta vaan sen tekevät nykyään poliitikot, jotka eivät energiasta kuitenkaan mitään ymmärrä, on ihan kohtuullista kääntää tuo luku politiikan kielelle. Poliittiseksi selkosuomeksi 1400 megawattia tuontisähköä tarkoittaa, että Suomi rahoittaa Ukrainan sotaa 3 miljoonalla eurolla joka päivä. Me maksamme sen verran päivittäin Venäjälle tuontisähköstä.
Eikä siinä kaikki. EU rahoittaa Ukrainan sotaa joka päivä miljardilla. Sen verran EU maksaa Venäjälle maakaasusta, sähköstä, öljystä ja kivihiilestä. Samaan aikaan kun ihastelemme EU:n taloudellisia pakotteita ja omien riviemme kokoamista ”ennennäkemättömällä tavalla”, on hyvä nähdä perverssi tilanteemme. Näillä askelmerkeillä sota ei maksa Putinille mitään; hän päinvastoin hyötyy energian hinnannoususta.
Meidän ei olisi ollut pakko rahoittaa Venäjää. Tämä on täysin itseaiheutettu ongelma. Vielä tarkemmin muotoiltuna se on suurelta osin vihreän politiikan tulos. Olisimme voineet EU:ssa viime vuosikymmeninä rakentaa kestävämmän ja energiaomavaraisemman politiikan varaan, mutta vihreillä resepteillä se on ollut yksinkertaisesti mahdotonta. Miksi?
- Ydinvoima on ollut no-go. Ainoa tehokas ja lähes päästötön energiamuoto on ollut vihreän politiikan vihollinen numero yksi vuosikymmenet.
- Tuuli ja aurinko, vihreiden suosikit, heilahtelevat tuotannoltaan voimakkaasti. Ne eivät pärjää ilman säätövoimaa. Samaan aikaan niiden tuet ovat syrjäyttäneet markkinoilta niitä tuotantomuotoja, jotka sähköverkkoon tarvittavaa säätövoimaa voisivat tarjota. Tämä on käytännössä johtanut usein energiantuotannon päästöjen kasvuun, kun likaisin ja halvin säätövoima on pärjännyt kilpailussa parhaiten. Energiewenden malllimaan Saksan energiantuotannon päästöt kilowattituntia kohden ovat tästä hyvä esimerkki, ne ovat Suomeen nähden noin viisinkertaiset.
- Tuulesta ja auringosta on myös valehdeltu tietoisesti. On puhuttu megawateista eli muodollisesta tehosta mutta vaiettu häveliäästi megawattitunneista eli todellisista tuotantomääristä. Poliitikot, jotka eivät tätä eroa ymmärrä, ovat tehneet sitoumuksia uusiutuvan energian tavoitteista käsittämättä, millaiseen hintasirkukseen tilanne johtaa. Tuuli ja aurinko eivät tarjoakaan sitä mitä kuviteltiin, niiden huono kapasiteettikerroin on unohdettu.
- Ja vaikka kapasiteettikerroinkin otettaisiin laskelmissa huomioon, emme ole vielä ratkaisseet tuotannon villiä vaihtelua. Otetaan esimerkki Suomesta: kuluneen viikon aikana tuulivoiman tuotanto tunnissa on ollut minimissään 220 megawattia (4.3.2022) ja maksimissaan 2723 megawattia (5.3.2022). Mittasuhde on hurja: tuota vuorokauden väliä paikkaamaan olisi tarvittu pari ydinvoimalaa. Tällainen vaihtelu vaikuttaa rajusti pörssisähkön hintaan. Jos jatkamme nykyisillä ehdoilla tuulivoimainvestointeja, looginen seuraus on valtavat hintapiikit jatkossakin, meillä kun ei ole vesivoimaa Norjan malliin. Toisena hetkenä perheen sähkölasku voi olla 2000 euroa, toisena 200. Koska tätä systeemistä kustannuslisää ei kuitenkaan lasketa tuulivoiman hintaan, meillä jatkuu saaga ”edullisesta tuulisähköstä”, vaikka se kokonaisuutena kallistaa sähköntuotannon hintaa. Tämä iskee koko kansantalouteen.
Ne, jotka vakuuttavat, että lopetetaan tuontisähkö Venäjältä ja korvataan vaje vihreällä siirtymällä, eivät ole käsittäneet paljon mitään – eivät siitäkään huolimatta, että Saksa on kirkuva esimerkki epäonnistumisesta. Ikävä kyllä niin näytti kuvittelevan myös Jussi Halla-aho viime viikolla. Niinpä Heidi Hautala kiitteli A-talkissa Jussi Halla-ahoa siitä että tämä oli ”antanut tukensa vihreälle siirtymälle”. Pidän Halla-ahoa viisaana poliitikkona, mutta energia-asioissa näkee, että hän on humanisti. Tarvitsemme nyt kyllä kaiken mahdollisen tuulenkin, mutta se ei nyt riitä korjaamaan sitä, mikä on korjattava alta aikayksiön. Tarvitsemme kaiken mahdollisen muunkin paikallisen, ja erityisesti yhteistuotannon.
Vuonna 2016 30 prosenttia EU:ssa käytetystä maakaasusta tuli Venäjältä, ja nyt luku on jo karmeat 47% Kuinka on mahdollista, että Eurooppa salli kasvattaa riippuvaisuuttaan ei-demokraattisesta maasta kylmän sodan jälkeen? Näin se tapahtui. Meillä luotettiin illusoriseen vihreään ideologiaan, joka esti meitä näkemästä energiantuotannon kovia tosiasioita. Vihreä ideologia väitti, ettemme tarvitse ydinvoimaa emmekä liuskekaasua – emmekä tietenkään turvetta Suomessa. Se väitti, että on vain tahdosta ja rahasta kiinni, että voisimme korvata ne nopeasti uusiutuvilla. Lisäksi se väitti, että tarvitsemme negatiivista talouskasvua pelastaaksemme planeetan.
Nyt tarvitaan kaikki keinot, jotta voimme auttaa Ukrainaa ja itseämme ja pelastaa Euroopan sodalta ja katastrofilta. Ilmastopolitiikkamme on ikävä kyllä helpottanut Putinin missiota, ja siksi on otettava tuumaustauko. Olemme hitaasti ajautuneet syvempiin ongelmiin mutta ne on ratkaistava nopeasti.
Toivoisin että EU:sta löytyisi nyt se rohkea ääni, joka sanoisi, että elämme vakavan kriisin kynnyksellä, joka voi johtaa kolmanteen maailmansotaan. Sen estäminen on ensimmäinen prioriteettimme, ja ilmastokysymys kalpenee sen rinnalla – tai ainakin nykyinen tapamme hoitaa tätä kysymystä. Mehän teemme EU:ssa nykyistä ilmastopolitiikkaamme vahvistamalla Kiinaa ja Venäjää ja kasvattamalla näin käytännössä globaaleja päästöjä. Nyt pitäisi löytyä se rohkea ja viisas, joka sanoo, ettei Kiinan ja Venäjän paisuttaminen ole viisasta nyt. Ehkä energiantuotanto pitäisi hätätoimena Euroopassa vapauttaa päästökaupan piiristä niin, että kaikki paikallinen ja kansallinen energia saataisiin valjastettua energiariippuvuutemme katkaisemiseksi, välittömästi.
Kirjoittajalle kysymys.
Poliittisella urallasi,yhdyitkö koskaan Saksan linjauksiin heidän valitsemastaan tiestä energiapolitiikassa?.
Vaiko vain jälkiviisastelet täällä ja nyt?
Ilmoita asiaton viesti
Menee aivan sanattomaksi, kun tämän tasoisia kommentteja lukee…
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja oli meppinä kun Saksa teki päätöksen ydinvoiman alasajosta.
Ilmoita asiaton viesti
Koskaan, missään, mitenkään… varmasti jossain asiassa samaa mieltä Saksan kanssa joskus on ollut jokaikinen. Ei tätä käännettä monikaan osannut ennustaa kymmenen vuotta sitten. Tuskin sinäkään.
Joten jos olemme tukeneet lyhytnäköistä politiikkaa, sekö tarkoittaa sitä että suuntaa ei voi eikä saa enää kääntää kun se on osoittautunut vääräksi? Rohkeutta on ymmärtää erehdyksensä ja heittää huonot ideat roskapönttöön heti kun ne sellaisiksi paljastuvat välittämättä mitä niistä aiemmin on ollut mieltä.
Ja tässä lajissa pitäisi Suomella olla nyt ryhtiä.
Ilmoita asiaton viesti
. ”Ei tätä käännettä monikaan osannut ennustaa kymmenen vuotta sitten. ”
Nyt en ole varma, mistä käänteestä on kysymys, mutta jos tarkoitetaan Enegiewenden menestymistä, on jokaiselle sähköverkon alkeet ymmärtävälle ollut jo vuosikymmeniä selvää, että se on täysi katastrofi:
https://www.hs.fi/paivanlehti/28072017/art-2000005305141.html
”Vaikka saisimme paneelit ja tuulimyllyt ilmaiseksi ja asentaisimme niitä sähkötehontarpeeseemme nähden kymmenkertaisen määrän, ne eivät pysty korvaamaan konventionaalisia sähköntuotantomuotoja.”
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin käänteellä sodan syttymistä ja sen vaikutuksia energiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinvoimasta irti ja tuulivoimaa tilalle.
Jopa näin metsurin koulutuksella ymmärsin,että ei tule onnistumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän tilanteen ovat asioita huomista pidemmälle miettivät nähneet alusta asti. Mitään yllättävää ei ole tapahtunut.
EUta on vuositolkulla varoitettu riippuvuuksista mm Venäjään ja Kiinaan. Poliitikot eivät ole välittäneet varoituksista.
Ilmoita asiaton viesti
Kun ensimmäistä Nord Stream putkea vedettiin Itämeren pohjaan, sanoin jo silloin että Venäjä sitouttaa Saksaa kumppanikseen seuraavaan rytinään. Eikä siinä vaiheessa monikaan ihmisistä nähnyt että on tulossa sota.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ERK on näillä linjoilla ollut ainakin viimeiset 10 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Minun vaatimattoman käsitykseni mukaan jo ainakin 20 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Helppo vastata. En yhtynyt Saksan linjaan, haukuin Energiewendeä mennen tullen, vastustin niiden tavoitteita, vastustin syöttötariffeja, pilkkasin heidän tyhmää päätöstään ajaa ydinvoima alas ja totesin että Fukushiman todelliset uhrit ovat Saksassa (ilmanlaatu). Kaiken voi kyllä kohtuullisen helposti löytää kotisivuiltani.
Ilmoita asiaton viesti
Ja ilmeisesti puolueemme Kokoomus ei oikein pitänyt näkemyksistäsi jotka kuitenkin valtaosasta meistä Kokoomuksen rivijäsenistä ovat päivänselvää maalaisjärkeä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja ilmeisesti puolueemme kokemus ei pitänyt näkemyksistäsi”.
Politiikka ei lakkaa koskaan hämmästyttämästä.
Puolue erimieltä kuin jäsenensä?.
Ilmoita asiaton viesti
…..puolueemme kokoomus…..
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä suurempi ihme olisi jos puolueen kaikki jäsenet ja johto olisivat kaikista asioista samaa mieltä. Tämän takia puolueet asioista tuon tuostakin äänestävät ja tämän pohjalta sitten syntyy puolueen linjaukset.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei öljyn ja kaasun osalta olla Venäjästä riippuvaisia, niin sitten ollaan riippuvaisia Lähi-idän öljystä ja kaasusta, mikä tarkoittaa kai myös Iranin tukemista taloudellisesti.
Kolmas vaihtoehto voisi olla Ameriikan liuskeöljy ja kaasu. Sekään vaihtoehto ei tunnu hyvältä, koska siellä Amerikoissa voi valta vaihtua ja valtaan tulevat nämä hihhuli-Trumpistit, Trumpin tai jonkun muun pösilön johdolla.
EU:ssa ei siis näytä energiahuollon osalta olevan mitään hyviä vaihtoehtoja. Turve ja kivihiili ovat ainoita omia energialähteitä. Niistä voisi saada käyttökelpoisia jos yrittäisi putsata hiilidioksidin niistä päästökaasuista. En tiedä miten kalliiksi se sitten tulisi.
Suomessa olisi tätä uusiutuvaa energiaa lähinnä hakkeena, mutta kotimainen hake on sekin ollut liian kallista poltettavaksi. Haketta on saatu halvemmalla Venäjältä, mutta nyt se on loppu. Seurauksena on se että tulevaisuudessa pitää käyttää kalliimpaa kotimaista haketta, mikä tulee nostamaan lämmön ja sähkön hintaa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdat kokonaan sen, että ainut reaalinen tapa tuottaa energiaa missä tahansa paikallisesti riittävästi on ydinvoima.
Ilmoita asiaton viesti
Aggressiivinen Venäjä on rajanaapurimme, mutta esim. Iran on jo kaukana. On siis pienempi paha.
”…hihhuli-Trumpistit…”.
Tarkoitatko, että Putin on pienempi paha, kuin joku trumpisti ?
”…yrittäisi putsata hiilidioksidin…”.
Mitä pahaa hiilidioksidissa on ? Eihän se ole myrkkyä, vaan hyötykaasu. Et kai unelmoi hiilettömistä kasvihuonevihanneksista ?
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä pahaa hiilidioksidissa on ? Eihän se ole myrkkyä, vaan hyötykaasu. Et kai unelmoi hiilettömistä kasvihuonevihanneksista ?”
Sanotaan että hiilidioksidi pilaa maapallon ilmaston käyttökelvottomaksi joskus tulevaisuudessa. Minähän en siitä tiedä, mutta ne jotka niin sanoo ovat kai tässä asiassa viisaampia kuin ne QAnoniin uskovaiset, jotka kieltävät sen mitä nämä viisaat sanoo.
No, minuahan tämä ei koske, tulevia sukupolvia se koskee.
”Iran on jo kaukana. On siis pienempi paha.”
Kannatat siis kauppaa Venäjän kanssa, koska se on pienempi paha kuin Iran. Blogisti taisi olla toista mieltä. Minä voisin ehkä hyödyntää mieluiten ydinvoimaa, tai niitä liuskekivikaasu- ja äljyesiintymiä, jos ei niitä tulevien sukupolvien ilmastomurheita oteta huomioon.
Tuulimyllyt ja paikalliset hakevoimalat on siinä mielessä parempia kuin isot ydinvoimalat, että niitä on vaikeampaa tuhota kerralla. Vaikka ei aina tuule, tulee ainakin silloin sähköä kuin tuulee. Pienet omakotien katoilla olevat aurinkovoimalat ovat myös hieno homma turvallisuusmielessä. Voivat tuottaa sähköä keväällä ja kesällä paitsi omaan käyttöön, myös vähän yleiseen sähkö verkkoonkin. Omaan kulutukseen käytetty oma sähkö säästää verkkosähköä muihin tarkoituksiin.
Kyllä nämä vihreät ratkaisut on ihan hyviä ratkaisuja, joskin lisäksi tarvitaan vielä ydinvoimaa ja kivihiilivoimaa, sekä myös sitä itse tuotettua liuskekiviöljyä ja kaasua jos sen Venäjän öljyn jättää pois laskuista, kuten blogisti haluaisi ja haluttaisiin muutenkin olla omavaraisempia.
Ilmoita asiaton viesti
”…käyttökelvottomaksi joskus tulevaisuudessa…”.
Joskus 600 vuoden kuluttua ? Onko todella syytä olla huolissaan, mitä ehkä tapahtuu 600 vuoden kuluttua ? Oletko varma, että 600 vuoden päästä on vielä jotain sukupolvia ?
”…Kannatat siis kauppaa Venäjän kanssa…”. …aina voi ymmärtää väärin.
Tuuli- ja aurinkovoimaloita ei edes tarvitse tuhota. Riittää, että on pimeää tai tuuletonta, kun energiaa tarvittaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Joskus 600 vuoden kuluttua ? ”
Ne viisaammat väittää että jo pikemmin. Eihän se ihan tuosta vain tapahdu tietenkään. Me emme ehkä ole sitä näkemässä, en ainakaan minä.
”…Kannatat siis kauppaa Venäjän kanssa…”.
Kannatan kauppaa Venäjän kanssa, mutta en kannata Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa. Jos sota saadaan loppumaan ja Venäjän sotaisuus yleensä saadaan hillittyä kauppapakotteilla, niin kannatan niitä.
Kannatan myös siirtymistä vihreisiin tapoihin tuottaa sähköä niin pitkälle kuin mahdollista. On parempi että sähköä tulee edes silloin kun tuulee tai aurinko paistaa, kuin ei ollenkaan. Jos sähköä tarvitaan enemmän, sitä pitää kai sitten tuottaa atomivoimalla tai puuhakkeella, tai tavoilla jotka kasvattavat ilmastonmutoksen riskiä. Se tarkoittaa kivihiilen, palavan kiven ja niiden kaikkien liuskejuttujen käyttöönottoa, jos ei haluta ostaa energiaa Venäjältä, Iranista, Lähi-idästä, tai Trumpetistien ameriikasta.
Ilmoita asiaton viesti
”…kuin ei ollenkaan…”.
Blogistin mukaan ”… minimissään 220 megawattia (4.3.2022) ja maksimissaan 2723 megawattia (5.3.2022)…”.
Tuo 220 MW saattaa tarpeeseen nähden olla sama, kuin ei ollenkaan. Ei kannata tavoitella eikä ainakaan maksaa maltaita.
”…kasvattavat ilmastonmutoksen riskiä….”.
Tuota riskiä on nyt etsitty jotain 30 vuotta, eikä vaan ole löytynyt. Vieläkö kannattaa etsiä ja odotella ? Tuohon odotukseen verrattuna ”QAnoniin uskovaiset” ovatkin aivan täysipäisiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuohon odotukseen verrattuna ”QAnoniin uskovaiset” ovatkin aivan täysipäisiä.”
No, siitä ei kannata kiistellä kuka on kenenkin mielestä täysipäinen. Monet uskovat ovat ihan täysipäisiä, ainakin melkein, sen olen kyllä huomannut, silti pidän itse uskovaisuutta sekopäisyytenä.
Ei siis kannata luottaa uskoon, vaan tietoon jos sellaista on ja niihin joilla sitä on.
Se että luottaa mieluimmin tietoon kuin uskoon ei tarkoita sitä että uskoo mihinkään. Onnistuminen vain on todennäköisempää kun luottaa tietoon, eikä mihinkään minkään sortin uskovaisten höpsötyksiin.
Ilmoita asiaton viesti
”…ja niihin joilla sitä on…”.
On yksi asia tietää ja toinen sanoa siitä jotain. Eivät välttämättä kohtaa.
”…minkään sortin uskovaisten höpsötyksiin…”.
Oikein. Siksi onkin ihmeellistä, miten ilmastouskovaiset edelleen 30 vuoden jälkeen vakuuttavat uskoaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Siksi onkin ihmeellistä, miten ilmastouskovaiset edelleen 30 vuoden jälkeen vakuuttavat uskoaan.”
Varmaan niitä ilmastouskovaisiakin on, kuten QAnon-uskovaisiakin. Minä en kuulu mihinkään uskovaisryhmään, mutta parasta on luottaa enemmän siihen tieteeseen kuin QAnoniin.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilidioksidi pilaa maapallon ilmaston…
Ilman hiilidioksidia meillä ei olisi täällä mitään mitä syödä. Se on kasvien ruokaa!
Ilmoita asiaton viesti
”Ilman hiilidioksidia meillä ei olisi täällä mitään mitä syödä. Se on kasvien ruokaa!”
Toki tuo pitää varmasti paikkansa, mutta kyllä sen tietävät varmaan ne viisaat ilmastontutkijatkin, silti ne varoittaa vaarasta. Ei kannattaisi olla niin skeptinen heidän puheidensa suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
EU alueelta löytyy runsaasti liuskeöljyä ja -kaasua, niiden hyödyntäminen on vaan julistettu vihreiden toimesta pannaan. Toivotaan että Siperia opettaa kun Venäjä laittaa kaasuhanat kiinni. Sitten rukoillaan parjattuja amerikkalaisia fracking firmoja apuun.
Niin ja tietenkin ydinvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei USA:n energian tuotannosta ja kaupasta vastaa presidentti.
Säännöistä ja laeista päättää Kongressi ja siellä ammatti-ihmisten lobbaamat edustajat.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä näkyy Saksan Energiewenden totaalinen munaus:
https://energytransition.org/wp-content/uploads/2017/11/cm1-2.png
Jos tuo tollontyö olisi jätetty tekemättä, ei Saksalla olisi mitään ongelmia sähkön tuotantonsa kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Karmeeta!
Ilmoita asiaton viesti
Tuo nyt sitten korvataan hiilivoimalla, ainakin melkein. Ei sen puoleen, minun puolestani voivat niin tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Poistunut ydinteho on korvattu kaasutehoa ( vuonna 2002 20GW, nyt 32GW) ja biomassatehoa ( lienee hakkeen tai vastaavan polttoa) lisäämällä( vuonna 2002 3GW , nyt 9,5GW).
https://energy-charts.info/charts/installed_power/chart.htm?l=en&c=DE&stacking=stacked_absolute&year=-1&chartColumnSorting=default
Ilmoita asiaton viesti
Mutta nyt näytetään lopun ydinvoiman korvattavan hiilellä, kuten Mikko Paunion blogissa kerrotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaa kauppa on ollut Euroopan unionille ylpeyden aihe ja myös puhdas uskomus siitä, että kauppasuhteilla voitaisiin vakuuttaa rauhanomaisuutta myös Venäjälle. Se on varsin ymmärrettävä virhe, joka silti on ollut aika karmea virhe, josta nyt yksi kansakunta taistelee henkensä kaupalla.
Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt ymmärtää, että sellaisen valtion kanssa kaupankäynti, joka ei ymmärrä oikeusvaltiokäsitystä, on erittäin kyseenalaista. Fennovoima on siitä karmean hyvä esimerkki.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Fennovoimalta jo ostettu jotakin.
Ilmoita asiaton viesti
Oli jälleen hyvä ja asiantunteva kirjoitus Eva-Riitta Korholalta.
Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos oikaisusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on Venäjän käymästä sodasta Ukrainassa, mutta kun otsikko on tietenkin kirjoitettava lyhykäisesti, niin tuosta Ukrainan sodan rahoittamisesta syntyy ensivaikutelmana Ukrainan rahoittaminen. Itse olisin otsikoinut ”Miksi rahoitamme Venäjän sotaa”
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Eija-Riitta on otsikoinut oikein. Sota on siellä missä sitä käydään eli Ukrainassa, jolloin se on Ukrainan sota, ei Venäjän sota. Venäjä käy sitä sotaa Ukrainassa, ja suomalaiset rahoittavat Venäjää, riippuen mille sähköyhtiölle laskujaan maksavat ja mikä osuus niiden tarvitsemasta sähköstä tuotetaan Venäjällä.
Ilmoita asiaton viesti
Parempi otsikko olisi ollut: miksi rahoitamme Venäjän hyökkäyssotia Ukrainassa ja muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Yle otsikoi ohjeeni mukaisesti:
https://yle.fi/uutiset/3-12346843
Onhan hyvä huomata, ettei Venäjän sota välttämättä rajoitu Ukrainaan ja silti rahoituksemme voi jatkua.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen teksti, siitä kiitos.
Mutta tämä: ”Tuuli ja aurinko, vihreiden suosikit…”
Vihreät eivät saa synninpäästöä tuulivoimarakentamisesta paitsi siltä osin, että ainakaan he eivät aja sitä kuntiin ja kaupunkeihin joissa ovat itse vahvoilla valtuustossa. Pahin tuulivoimalobbari on kepu mutta tukea tulee puoluekentän läpikäyvästi. Mahdollisesti poissulkien persut. Sekin tilanne voi muuttua Halla-ahon uusien linjauksien myötä.
Verde-verkkolehdessä oli varsin hyvä kirjoitus toimitusvarmuudesta ja Venäjä-riippuvuudesta.: https://verdelehti.fi/2022/03/04/energian-toimitusvarmuus-nousi-mukaan-keskusteluun/
Ilmoita asiaton viesti
ERK kyllä jo ripitti Halla-ahoa siitä, että humanistien ei kannata sotkeutua asioihin, mitä eivät ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän hyvin että kaikki poliitikot eivät voi olla energia-asioista perillä. Sen verran vahvaa on vihreän propagandan julistus mediassa jonka toimittajat käyttävät asiantuntijoina greenpeacea, elokapinallisia ja muita ilmastopaneeleita ja ymmärtävät itse asiasta vielä poliitikkojakin vähemmän..
Järkyttävämpää on se, että poliitikot jotka hyvin ovat perillä terawattitunneista, ydinvoimasta ja yhteiskuntamme energiaintensiiviydestä, kuten vaikkapa Satu Hassi, ajavat tästä huolimatta ympäristölle ja maamme kilpailukyvylle haitallista ilmastopolitiikkaa.
Syitä tähän voi vain arvailla mutta olisiko katkeruus oman idolin Neuvostoliiton kaatumisesta motivaationa kostaa lännelle? Tai sitten uusi ideologinen koti on löytynyt jostain nykyisestä kommunistidiktatuurista jonka etua pyritään pönkittämään järjettömällä ilmastopolitiikalla?
Ilmoita asiaton viesti
Tänään juuri nyt Suomen kulutus on 10536 MW ja tuulivoima 361 MW, ja tuonti 1941 MW. Eihän tämä ole mistään kotoisin ! Tuotannon vakaus heittelehtii lähes nollasta 2500 MW. Ihan miten sattuu ja milloin sattuu. On tehty kielteisiä ratkaisuja kivihiilestä, turpeesta, öljystä, kaasusta, puusta , puuhakkeesta, vesivoiman lisäämisestä yms. Kukaan ei ole miettinyt onko meillä valmiina jotain korvaavaa ratkaisua.. Ei ole. On menty torvet soiden, että kyllä tekniikka joskus kehittää jotain ….. Ei ole vielä kehittänyt. Lisäksi on lätkitty runsaasti päästökauppaa lisää ja hinnat nousseet pilviin. Koska Venäjä käy sotaa Ukrainassa ja EU on viiden energiasta riippuvainen. tuntuu touhu umpihullulta, koska nyt kansalaiset joutuvat maksamaan vihreän siirtymän kulut täysimääräisiä ja ylihintaisina. Vähintä, mitä mm. EU :n pitää tehdä, on lopettaa päästökauppa sodan ajaksi ja tilanteen vakiintumiseen saakka. Näin ainakin jotain helpotusta tulee kansalaisille ja yrityksille. Venäjä ja muutamat muut maat eivät toteuta tätä hullua Ilmu-politiikkaa. Lisäksi Suomen pitää lopettaa tuo kauhuskenaario: ”Olemme maailman ensimmäinen hiilivapaa yhteiskunta 2035.” Siirrytään normaaliin EU-tavoitteeseen 2050. Veikkaan, että näissä olosuhteissa tuo 2050 on myös utopiaa, kuten koko Ilmu-hömpötys. Kaikkialla otetaan kohta käyttöön taas hiilivoimaa, mm.Saksa ottaa käyttöön n. 8000 MW hiilivoimaa ja todennäköisesti atomivoimalat jatkaa käyttöään. Suomessa turvevoimalat palautettava käyttöön ja suomalaista puuta ja puuhaketta käytetään edelleen. Näinhän se tuonti loppuu Venäjältä.
SE ON OPPIA IKÄ KAIKKI, SINISILMÄISYYS EI KANNATA.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tämä kehitys on ollut aivan päivänselvää kaikille jonkinlaiset yleistiedot omaaville. Samoin se että muutaman asteen kymmenyksen lämpötilan nousu ei ole mikään maailmanloppu.
Hämmästyttävää on se, miten innolla länsimaiden poliitikot ja liike-elämän eliitti on lähtenyt ilmastouskontoon mukaan. Veikkaa että edelliset ovat nähneet tässä hyvän mahdollisuuden lisätä valtaansa ja kiillottaa kilpeään ja jälkimmäiset ovat haistaneet hyvän mahdollisuuden rahastaa keskiluokka kurjuuteen lainsäädännön turvin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän ”ennennäkemättömällä tavalla” uutta on korruptiossa ? Se myös sanelee, että heti, kun Venäjä saa mahdollisesti osan Ukrainaa hallintaansa ja tilanne edes osin ”rauhoittuu” pakotteet puretaan nopeasti jollain tekosyyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä niitä tarvitse edes purkaa.
Kierretään vaan tällä kertaa hieman kauempaa.
Viimeksi oli Valkovenäjä apuna.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin kannatan vihreää siirtymää. Toivottavasti siirtyvät täältä mahdollisimman etäälle.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin tein vihreän siirtymän.
Tankkaan nykyisin dieseliä ST1:llä, koska ostavat öljynsä Norjasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ehkä energiantuotanto pitäisi hätätoimena Euroopassa vapauttaa päästökaupan piiristä niin, että kaikki paikallinen ja kansallinen energia saataisiin valjastettua energiariippuvuutemme katkaisemiseksi, välittömästi.”
Ongelman juurisyy on riippuvuutemme fossiilisista polttoaineista. Tästä riippuvuudesta meidän pitää päästä eroon, joten vaikkapa liuskekaasun käyttöönotto Euroopassa auttaisi vain krapularyypyn tavoin. Tietysti Venäjän toiminta nyt aiheuttaa epäjatkuvuuskohdan jossa tuollainen ryyppy kenties pitää kertaalleen ottaa. Energian osto Venäjältä päättyy kun päätetään että ei osteta, ei meidän päästökauppaan tarvitse samassa yhteydessä kajota. Tarjonnan pieneneminen voi nostaa energian hintaa, mutta vastavuoroisesti sitten investoinnit energiatehokkuuteen tulevat kannattavimmiksi.
Ilmoita asiaton viesti
” Energian osto Venäjältä päättyy kun päätetään että ei osteta, …”
Toki, mutta nyt ei ole mahdollisuuksia sille ilman mm. hiilivoiman ja ydinvoiman nopeaa rakentamista EU-alueella (siinäkin kestää), ikävästi turvekin pitänee ottaa mukaan Suomessa ja kaikki muukin mikä vain mahdollista. Venäjä-riippuvuus on turvallisuusuhka ja ollut jo kauan. Nyt se pitää poistaa ja tietenkin mm. tuuli- ja aurinkoenergiakin voivat olla mukana, mutta yksin ne eivät vain riitä. Kamalan kivahan se olisi mikäli riittäisi. Oli vuosikymmeniä aikaa korjata tilannetta, mutta sitä ei tehty, vaan sitouduttiin vain enemmän Venäjä-riippuvuuteen. Tässä sitä sitten ollaan. Varoituksia ei kuunneltu.
” Tästä riippuvuudesta meidän pitää päästä eroon, joten vaikkapa liuskekaasun käyttöönotto Euroopassa auttaisi vain krapularyypyn tavoin.
”
Tarvitaan kai sitten muutama krapularyyppy ja samalla hoidetaan energiariippuvuus kokonaan irti Venäjästä. Eli samalla tietenkin tehdään muutakin kuin vain lisää hiilivoimaloita yms. käyttöön. Tuo kaasu nyt ei liene kovin hyvä pitkäaikaisvaihtoehto Euroopan eri maille muutenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Härköselle ja muillekin. Hiilidioksidipäästöt ovat olleet yli 40 % vuosina 2000 – 2020 ihmiskunnan kaikista CO2-päästöstä. Siitä huolimatta globaali lämpötila on palannut vuoden 2000 tasolle. CO2 on heikko kasvihuonekaasu ja sen osuus lämpötilan noususta on luokkaa 25-30 %. Ei ole mitään paniikkia ilmaston lämpenemisen osalta. Turvetta ja kivihiiltä voidaan polttaa, jos se tehdään hyvällä tekniikalla kuten Helen on tehnyt. Ihmiskunnalla on aikaa rakentaa ydinvoimalaitoksia vielä muutama vuosikymmen. Ei pitäisi panikoida.
Ilmoita asiaton viesti
”Hiilidioksidipäästöt ovat olleet yli 40 % vuosina 2000 – 2020 ihmiskunnan kaikista CO2-päästöstä. Siitä huolimatta globaali lämpötila on palannut vuoden 2000 tasolle.”
Mitä tarkoittaa hiilidioksidipäästöjen osuus CO2-päästöistä? Toinen virke on roskaa. Ilmasto lämpenee.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan sitä että 2000-2020 on päästelty 40% niistä päästöistä mitä ihmiskunta on viimeisen jääkauden jälkeen päästellyt.
Isotooppitutkimusten mukaan ilmakehän hiilestä vain 13% on fossiilista, joten CO2-pitoisuuden lisäyksestäkin valtaosa on luonnollista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo 40% selitys ok.
Mutta fossiilisen osuudesta ei seuraa, että ilmakehän co2-pitoisuuden lisäys olisi luonnollista. Kts hiilen kiertokulku.
Ilmoita asiaton viesti
Härköselle. Yritän vääntää rautalangasta, kun selvä suomenkieli ei mennyt perille. On olemassa kaikki ihmiskunnan fossiiliset CO2-päästöt vuosina 1750-2020 eli 433 GtC ja sitten CO2-päästöt vuosina 2000-2020 yhteensä 186 GtC. Jos vieläkään ymmärtänyt, niin kysy vaan, vastaan kyllä.
Ai niin, tietysti tartut siihen, että nehän oli vain fossiiliset päästöt, mutta entäs kaikki antropogeeniset päästöt (metsien hävitys yms.)? IPCC:n mukaan vuonna 2019 kumulatiivinen kasvillisuuden sitoma CO2 on +/- nolla eli jos aikaisemmin kasvillisuuden sitoma CO2-määrä pieneni, niin viime vuosikymmeninä se on sitonut saman määrän.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kiitos apukommentoijan, asia selvä. Muistutan silti, että jos viesti ei mene perille, syy ei aina ole vastaanottajassa. Tässä tapauksessa homma olisi ollut heti selvä, jos olisit puhunut fossiilipäästöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ollila viitannee kumulatiivisiin kokonaispäästöihin. Eli vaikka viimeaikaiset päästöt ovat ihan massiivisen suuret kokonaisuuteen verrattuna., ei se heijastu kovinkaan paljon lämpötilassa. Ja tavallaanhan IPCC on sitä myöntänytkin, nehän lievensivät arviota hiilidioksidipakotteesta.
Itsekään en hämmästyisi jos arvio CO2 roolista heikentyisi entisestään. Siksi ei kannata laittaakaan kaikkia munia samaan koriin vaan tehdä useita ympäristöm kannalta järkeviä toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Öh… IPCC on juuri julkaissut raportin, jonka mukaan vakavia haittoja emme monilta osin enää voi estää, voimme korkeintaan niitä hidastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulta Härkönen on jäänyt huomaamatta että WG2 raportit eivät ole niitä tieteellisiä osuuksia. Nämä ovat niitä politiikkaohjeita, joissa liioitellaan, kuten nytkin moni joutui toteamaan. Nyt moni tutkija totesi että ristiriita tieteellisen WG1:n kanssa oli jälleen räikeää. Erityisesti kummastutti, miksi WG2 keskittyi lähinnä vain pahimpaan skenaarioon -eiväthän pahimmat ole yhtään sen tieteellisempiä kuin lievimmätkään.
Ilmoita asiaton viesti
No AR5:ssa ilmastoherkkyyden luottamusvälin alaraja oli 1,5 astetta, AR6:ssa 2,5 astetta. Miten tuosta saa väännettyä tulkinnan, että olisi ”lievennetty arviota”.
Ilmoita asiaton viesti
Osaako blogisti tai joku kommentoijista sanoa, miten helppo olisi teknisesti katkaista sähkön siirtolinja Venäjältä? Kovin suuri taloudellinen uhraus se ei olisi, sillä sähköä voisi ostaa riittävästi myös Norjasta ja Ruotsista. Hinta nousisi hiukkasen. Sitten kun OL3 paahtaa täysillä olemme jo melkein omavaraisia.
Öljy on helppo korvata sataprosenttisesti muilla laaduilla. Hintaero on kuitenkin vain muutamia prosentteja.
Vaikeinta on tietysti kaasun osalta. Ainakin Saksan pitää rakentaa kaksi kaasuterminaalia, joista kaiketi on jo tehty investointipäätökset, mutta eihän ne ihan heti valmistu. Kaasun osalta täytyy myös varautua merkittävään hinnan nousuun LNG:hen siirryttäessä.
Tuosta sodan rahoittamisesta energiaostoilla: Kannattaa muistaa, että EU, Britannia ja Yhdysvallat ovat onnistuneet jäädyttämään yli puolet Venäjän 600 miljardin valuuttavarannoista ja pystyy loppujenkin osalta jonkin verran koordinoimaan rahojen käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Ottamalla liuskeöljy ja -kaasuvaransa käyttöön EU voisi olla omavarainen siihen saakka kun minireaktorit ja fuusiovoimalat on otettu käyttöön. Samoin Britannia.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, jos näin on.
Olisiko heittää joku linkki?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.researchgate.net/figure/Map-of-the-legal-status-of-shale-gas-extraction-in-Europe_fig4_265906030
2016-konservatiivinen arvio asettaa koko maailman resurssit öljyliuskeen vastaavan saamiseksi on 6050000000000 barrelia (962000000000 kuutiometriä) liuskeöljyn, jossa suurin resurssi talletukset Yhdysvalloissa osuus on yli 80% koko maailman resurssi. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että samalla maailman todistettujen öljyvarantojen arvioidaan olevan 1,6976 biljoonaa tynnyriä (269,90 miljardia kuutiometriä).
Euroopan suurimmat öljykivivarastot sijaitsevat Venäjällä (35,47 miljardia tonnia liuskeöljyä). Suurimmat talletukset sijaitsevat Volga-Petšjorskin maakunnassa ja Itämeren öljyliuskealtaalla. Muita merkittäviä öljyliuske talletuksia Euroopassa sijaitsevat Italiassa (10450000000 tonnia liuske öljyä ), Viro (2490000000 tonnia liuskeöljyn), Ranska (1 miljardi tonnia liuskeöljyn), Valko-Venäjä (1 miljardi tonnia liuskeöljy), Ruotsi (875 miljoonaa tonnia liuskeöljyä), Ukraina (600 miljoonaa tonnia liuskeöljyä) ja Yhdistynyt kuningaskunta (500 miljoonaa tonnia liuskeöljyä). Öljykivivarantoja on myös Saksassa, Luxemburgissa, Espanjassa, Bulgariassa, Unkarissa, Puolassa, Serbiassa, Itävallassa, Albaniassa ja Romaniassa .
Ilmoita asiaton viesti
Nykyhinnoilla voisi olla myös taloudellisesti kannattavaa?
Ilmoita asiaton viesti
Koko paperi on tässä. Ihan mielenkiintoinen.
https://www.researchgate.net/publication/265906030_Unconventional_Energy_Sources_and_EU_Energy_Security_A_Legal_Economic_and_Political_Analysis
Ilmoita asiaton viesti
Mainioita lukuja, kirjoittajalle tiedoksi, businesalueella tämän kokoluokan nimi on kilotonni, ehkä vähän selvittää ajatusjuoksua suhteellisemmaksi, tiedä häntä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihanko tosissasi kysyt, että miten sähkölinjan voi katkaista? Siellä on taatusti katkaisijat linjassa, ei tarvita leikkureita, väännetään kahvasta tai painetaan nappia.
Sitä paitsi itänaapurista tulee DC-linja eli siitä teho syötetään meidän kantaverkkoomme taajuusmuuttajilla, joiden toiminta voidaan hyvin helposti lopettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, sitten vaan katkaisijasta naps. Mahdolliset sopimustekniset ongelmat voi käsitellä sitten kun/jos suhteita päästään joskus normalisoimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyit miten teknisesti voi katkaista.
Eiköhän sopimustekniset hommat nyt hoidu ennennäkemättömien pakotteiden muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa rakentaa uutta hiilivoimaa 8000 MW onhan se vihreän ideologian mukaista. Eivät pysty myöntämään tekemiään vihreitä. Suomi voisi ottaa turpeen uudelleen käyttöön jos täältä löytyisi selkärankaa myöntää realiteetit.
Länsimaiden ilmastopolitiikasta ERK on 100% oikeassa, se on hyödyttänyt Kiinaa ja Venäjää ja kasvattanut päästöjä sekä ihan oikeaa saastuttamistakin. Mikä on johtanut tähän? Mikä taho on rahoittanut ilmastotoimia vaativia järjestöjä? Follow the money periaate usein selvittää näennäisiä järjettömyyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia.
Kaipaatko sellaista selkärankaista joka kylmästi sanoi, kävi miten kävi, Venäjälle että me laitamme kaasu- ja öljyhanat kiinni.
Emme osta grammaakaan ennen kuin vetäydytte Ukrainasta?
Kauppiaat ja insinöörit löytävät kyllä ratkaisun energiapulaan yhdessä ahneiden kapitalistien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Toki ratkaisut löytyvät, mutta se ei käy käden käänteessä ainakaan kaasun osalta, jos varastoja ei ole olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään käy käden käänteessä.
Lasketaanpa hieman pitemmälle. ( Äitini muuten tapasi sanoa että parempi kerta rytinä kuin ikuinen kitinä.)
Jos emme pysäytä Venäjää / Putinia nyt nyt niin joudumme tekemään sen myöhemmin. Ja hinta nousee. Lisää tuhoa, lisää valloituksia ties kuinka kauan ja lopulta ehkä suursota.
Kun katkaisemme Venäjältä kaikki tulot niin se saattaisi tehota koska kansalaiset Venäjällä ehkä aiheuttaisivat riittävästi päänvaivaa.
Tuo tarkoittaisi tietenkin että Eurooppa ja USA saattaisivat kärsiä taloudellisesti jonkin aikaa.
Toisaalta, jos energian hinta nousee riittävästi niin kysyntä vähenee eli turhaa kulutusta rajoitetaan, ihmiset rajoittavat itse omaa kulutustaan. Aivan kuten ”ennen” kun sähkö oli oikeasti kallista. Missään ei pidetty valoja jos ei ollut tarvetta. Kun huoneesta lähdettiin, sammutettiin valot. Samalla periaatteella toimittiin kaikkialla sähkön suhteen. Sama koskee sitten tietenkin lämmitystä ja liikennettä.
Nyt Eurooppa maksaa Ukrainan sodan ostamalla energiaa Venäjältä kuten Eija-Riitta kirjoittaa. Ei Venäjällä ole hätäpäivää nioin kauan kuin teemme niin. Samalla energian hinta nousee sotatilasta johtuen ja Venäjä tienaa lisää. Venäjä yrittää myös estää että Länsi sallisi Iranin lisätä öljytuotantoaan, olin lukevinanoi jostain. Tietenkin siksi että hinta pysyisi korkealla ja nousisi vain lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan erinomainen kirjoitus jälleen Eija-Riitalta – kiitos.
Kotisivullani olevassa artikkelissa on pitkä kuvasarja siitä millaista haitallisen sattumavoiman tuulivoima tuotanto aikuisten oikeasti on. Viimeksi lisäsin siihen kuvasarjaan helmikuun 2022. Helmikuussa tuulivoima tuotti minimissään teholla 4 MW ja maksimissaan teholla 2996 MW, tuotanto tietysti heilui villisti koko ajan.
https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm
Katsokaa omin silmin ne kuvat, eivät ne pure. On parempi tietää totuus kuin uskoa tuulivoimahuijareiden valheita.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi tuo n. 90 % raakaöljystä Venäjältä.
Kun tuonti on n. 13 milj. tonnia ja tonnihinta n. € 750;- niin rahoitamme Venäjän Ukrainaan hyökkäystä lähes 9 miljardilla vuositasolla.
Eikö tämä tuonti pitäisi lopettaa kokonaan?
Ilmoita asiaton viesti
Uuden infran rakentaminen ei tietenkään onnistu.
Me joudumme joka tapauksessa kärsimään taloudellisesti. Kysymys on siitä mikä on se pienin riesa?
Mitä pitempään Venäjä voi sotia Ukrainassa (ja mahdollisesti myös muualla) sitä kalliimmaksi se meille tulee.
Hyötyä saamme jos alamme säästämään energiaa oikeasti, ostamme sitä muualta ja käytämme maksimaalisesti hiiltä ja turvetta ym. nyt bannattuja energiamuotoja.
Siis jos jo piskuinen Suomi maksaa Venäjälle tuollaiset rahat niin paljonko koko EU?
Venäjä lopettaa tuonnin tai minimoi sen. Venäjällä valtio vain sanoo että ”nyt syödään kaalia” eikä siihen ole vastaansanomista. Maa on todellisuudessa hyvin pitkälle omavarainen kaikessa mikä on välttämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten kirjoitin, EU maksaa Venäjälle miljardin päivässä energiasta
Ilmoita asiaton viesti
Asiaan liittyvä uutinen tältä aamulta:
https://uk.news.yahoo.com/u-europeans-discussing-banning-russian-155141647.html
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta Korholaa tuskin valitaan puolueensa riveistä ministeriksi seuraavaan hallitukseen, kun hän edustaa rationaalisesti ajattelevaa linjaa, joka on jo pitkään ollut ”pietikäisläisten vihreiden ilmastosaappaiden polkema.”
Mutta miten olisi presidentiksi?
Meillä olisi tulevina vuosina todellakin tarvetta älykkäälle ja osaavalle keulakuvalle. Täältä lähtee heti ensimmäinen ääni, jos kansanliike syntyy ja E-RK lähtee ehdolle.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa olla että toinenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kolmas.
Ilmoita asiaton viesti
Minä lupaan, etten koskaan äänestä Eija-Riitta Korholaa missään vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on ihan OK eikä yllätä. Teitä nk. vihreitähän on joka tapauksessa vielä joku 9% äänestäjistä (ja laskee..) ja ylipäätään vasemmistolaisia n. 35% kaiken kaikkiaan.
Ääntäsi ei siis tarvita valintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä ihmeestä sinä tuon Vihreän tähän vetäisit tai vasemmistolaisen?
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittajalla on nyt taas ymmärryksessä ja asioiden järjestelyssä puutteita. On totta, että maksamme venäläisestä energiasta miljoonia vuodessa. Sekin on totta, että suuri osa energiasta maksamastamme rahasta valuu sotakäyttöön.
Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton. Luin juuri brittijulkaisusta, että vain vajaa 55 % kaikesta varusteluun käytetyistä varoista Venäjällä menee varusteluun. Lähes puolet menee maan tavalla korruptioon ja kenraalien luksusveneisiin ja -elämään. Lisäksi näihin keihäänkärkihankkeisiin ei varoista kulu kuin pienen pieni osuus, suurin osa budjetista kuluu elinkaaren ohittaneen kaluston kunnossapitämiseen.
Eija-Riitta, sinä olet taistellut EU:n kehittämistä vastaan, taistelusi olet kyllä hävinnyt, saimme kuin saimmekin elpymispaketin tehtyä ja nyt EU:n yhtenäisyyskehitys saa uusia kierroksia maailmanpoliittisen tilanteen käännyttyä päälaelleen. Uskon, että sinäkin ymmärrät pelanneesi naapurin pussiin.
Mutta sitten tuohon energiaan: Vihreät oli ainoa poliittinen puolueemme, joka vastusti Hanhikiven voimalan lupaa. Jopa niin, että se erosi hallituksesta, kun sijoittamislupapäätös tehtiin. Presidentin painostettua valtioyhtiötämme Putinille tärkeän hankkeen vetoon, olimme luovuttamassa oman energiantuotantomme Venäjän käsiin. Onneksi sen hyökkäys Ukrainaan sai päättäjämme lopulta järkiintymään ja luopumaan tästä hulluudesta.
Olemme olleet karhun kainalossa vuosia ja sitouttaneet itsemme sen kanssa käytävään kauppaan ja olemme olleet sen painostuksen kohteena ja ikävä kyllä myös hyväksyneet asemamme. Presidentti tarvitsi Ukrainan herätäkseen. Me kansalaiset emme olisi tarvinneet.
Ydinvoimaa tarvitaan ja nyt Hanhikiven hankkeen hautautuessa tarvitsemme uuden toimijan toteuttamaan seuraavan voimalan. Tuulivoimaa rakennamme koko ajan lisää, säätövoimaa voimme hankkia yhteispohjoismaisesta verkosta. Norjalla, kuten kerroit, on riittävästi vesivoimaa tuulivoiman tarpeiksi. Kapasiteettikerroin on kasvanut nyt jo 40 %:n yli ja uusissa, suuren kokoluokan voimaloissa päästään jo 45 %:n kapasiteettikertoimiin. Tuulivoimaa saadaan silloin, kun sitä tarvitaan, talvella tuulee eniten. Säätövoimaksi pohjoismaissa on riittävästi vesivoimaa vielä tuulivoiman lisärakentamiseksi vuosiksi eteenpäin.
Toivon päättäjiltämme rohkeutta käynnistää neuvottelut voimayhtiöidemme kanssa uuden ydinvoimalahankkeen käynnistämiseksi. Venäjää emme kaipaa sellaisen toteuttajaksi emmekä kumppaniksi.
Ilmoita asiaton viesti