Mitä nyt pitää tehdä – osa 2
Venäjän hyökättyä Ukrainaan on tullut ilmeiseksi, miten vaarallista energiapolitiikkaa olemme viime vuosikymmeninä harjoittaneet sekä Suomessa että EU:ssa. Vaarannamme paitsi omaa kansallista turvallisuuttamme, vahvistamme ja rahoitamme sotaa käyvää Venäjää. Olen kirjoittanut aiheesta parissa viimeisessä postauksessani, ja jatkan aiheesta pohdinnalla mitä tilanteen korjaamiseksi pitäisi tehdä. Osa on kriisiajan pohdintaa, osa pitemmän tähtäimen ajattelua.
Vaikka olemme Suomessa varsin yksimielisiä siitä, että riippuvuutemme Venäjältä tuodusta energiasta on vahingollista ja se on korjattava mahdollisimman pian, olemme jo hyvin hajalla siitä, miten asia tulee korjata. Se tuli selväksi eduskunnan kyselytuntia kuunnellessa. Viimeisenä kysymyksenä oli, miten vihreää siirtymää voitaisiin nopeuttaa. Ministeri Mika Lintilä vilautti nopeampaa tuulivoimaluvitusta. Se on erittäin ajattelematonta.
Taustaoletuksena oli siis, että vihreä siirtymä olisi asiaa auttava ratkaisu. Itse väitän, että juuri se miljardi-investointeineen on ajanut meidät tähän pisteeseen, ja siksi ajatus, että tätä samaa vain lisää ja nopeammin, on ongelmallinen. On myös riskinä, että menemme ojasta allikkoon: kun vähennämme Venäjä-riippuvuutta, muutamme sen vain Kiina-riippuvuudeksi. Siinä tulikin mainittua kaksi demokratian ja ihmisoikeuksien ongelmamaata.
Sähköstä suurin osa Suomessa tuotetaan jo nyt melko lailla päästöttömästi (ydinvoima, vesivoima ja puu/teollisuuden yhteistuotanto). Turve parantaa tilannetta merkittävästi yhdistetyssä sähkön ja lämmöntuotannossa, kunhan siihen ymmärretään palata. Tilanne paranee edelleen Olkiluoto 3 käynnistyksen myötä. Tuulimyllyjen lisärakentaminen lisäisi vain Kiina-riippuvuutta – generaattoreihin tarvitaan harvinaista neodybiumia, jota tuottaa lähinnä Kiina – ja pyrkimys kai on kuitenkin omavaraisuuteen. Sähkön tuotannossa, joka siis on jo melko hyvällä tolalla, ei sen vuoksi pitäisi lisätä riippuvuutta Kiinasta.
On lyhytnäköistä siirtyä Venäjä-riippuvuudesta Kiina-riippuvuuteen. Tarvitsemme ratkaisuja, joissa toimittajia löytyy monista maista. Siinä suhteessa ydinvoima on siten toistaiseksi paras vaihtoehto. Varsinkin jos pienten modulaaristen voimaloiden (SMR) tuotanto saataisiin länsimaissa liikkeelle. Aikaa siihen kyllä kuluu ainakin tämä vuosikymmen.
Voimme onnitella niitä rohkeita poliitikkoja, jotka 2000-luvun alkuvuosina sortuivat Greenpeacen moittimaan itsekkyyteen ja tekivät periaatepäätökset ydinvoiman puolesta. Nyt tarvitsemme OLK3 ja Loviisan laitosten käyttöajan pidennysten jälkeen vielä ainakin yhden ison laitoksen kyetäksemme nostamaan sähköomavaraisuuden riittävälle tasolle, sillä modulaaristen pienydinvoimaloitten aika on vasta 2030-luvulla. On sitten eri asia pohtia, minne se rakennetaan. Hanhikivi-hankkeen pysäytys on asiallisesti ja periaatteellisesti selvä mutta oikeudellisesti haastava. Toivottavasti siihen löytyy viisaus.
Turvetuotanto tulee käynnistää uudelleen. Turvevero pois, romutuspalkkio pois, huoltovarmuuskeskuksen varastot täyteen. Vaikkemme EU:n tasolla enää voisi kohdella turvetta uusiutuvana vuotuisen kasvun osalta, kuten europarlamentti aikoinaan päätti, meillä on kaikki syyt kotimaanpolitiikassamme kohdella sitä niin. Asiaa olen perustellut tarkemmin tässä kirjoituksessa. Tilanne auttaisi heti myös metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä. Pienemmissä laitoksissa voi polttaa suhteessa enemmän turvetta, jotta voimme lopettaa venäläisen hakkeen käytön. Nuo kattilat kestävät ehdottomasti isomman määrän turvetta, mutta eivät isompaa määrää haketta. Ne muutokset, joita viime aikoina on tehty pienissä laitoksissa, ovat lisänneet hakkeen käyttömahdollisuutta mutta eivät poistaneet turpeen edellytyksiä. CHP:ta tarvitaan siis edelleen, mahdollisimman puhtaana. Kivihiiltä tarvitaan varmuusvarastoihin ja tehoreserviin.
Tuulen säätövoimaksi tarvitaan pitkällä aikajänteellä lisää vesivoimaa sekä säädettävää pienydinvoimaa. Merkittävästi lisää sitä ei kuitenkaan kannattaisi rakentaa, kuten olen perustellut. Asiaa voisi perustella myös luontokadon näkökulmasta, johon aiheeseen palaan seuraavassa kirjoituksessa. Esitin edellisessä postauksessani myös korjausta sähkömarkkinamalliin, jotta tuulivoimatuottaja osallistuisi aiheuttamiinsa keskeytymiskustannuksiin oikeudenmukaisesti.
Olemme hyvin eri tilanteessa kuin viime sodan aikana, jolloin sähköä tarvittiin kotitalouksissa käytännössä vain valaistukseen ja radion kuunteluun. Talot olivat joko puulämmitteisiä tai niissä oli talokohtainen keskuslämmitys. Silloin myös rikkoutuneet ikkunat olivat nykyistä pienempiä, ja ne oli suhteellisen helppo korvata pahvilla, jolloin jotenkin pärjättiin. Nykyisin emme ole varautuneet kaukolämmön katkeamiseen ja isojen ikkunoiden särkymiseen. Tulisi kiire evakuoida väestö maaseudulle, jossa taloissa sentään yleensä on edelleen puulämmitysmahdollisuus.
Tästä tullaankin sähköautoihin. Vähitellen aletaan ymmärtää, että akkusähköautot eivät ole toimiva ratkaisu paitsi turvallisuusongelmien mutta lisääntyvän Kiina-riippuvuuden (akkumateriaalit) suhteen. Öljyriippuvuus tulee siis liikenteessä jatkumaan vuosikymmeniä. Siirtyminen muualta kuin Venäjältä tulevaan öljyyn nostaa tietysti hintaa, mutta se on vain hyväksyttävä. Suomen kohdalla turpeeseen perustuva diesel on tietenkin mahdollisus – periaatteessa saisimme kaikki tarvittavat liikennepolttoaineemme siitä. Toistaiseksi Euroopassa on vain lisättävä öljynporausta Pohjanmerellä ja Atlantilla, ja luultavasti suhtautumista liuskekaasuunkin tullaan pohtimaan uudelleen.
Kun sodan uhka, jopa tästä eskaloituvan kolmannen maailmansodan uhka on todellinen, se pitäisi ottaa kuolemanvakavasti. Siksi pidän yksipuolisen ilmastopolitiikan jatkamista juuri nyt vaarallisena, koska se ikävä kyllä heikentää meitä entisestään vahvistaen Venäjää ja Kiinaa. Kaikki ilmastopolitikan lisävelvoitteet tulisi nyt hiilineutraalisuustavoitteineen jäädyttää, sillä ne ikävä kyllä antavat kilpailijalle edun ja edelleen uhkaavat siirtää tuotantoa Euroopan ulkopuolelle. Jos jokin ei oikeasti kannata, tulisi vetää johtopäätökset. Meillä ei ole enää varaa taloudelliseen lukutaidottomuuteen maailmanparannuksen nimissä – aidot parannukset kiinnostavat aina, mutta ei näennäinen toiminta.
Joo, hyvä kirjoitus.
Meillä päin sanotaan, ettei nähdä nokkaansa pidemmälle, eli kyllä on poliitikoilla lyhytnäköistä tuo pyrkimys energian omavaraisuuteen – hyppäys suoraan Venäjä-riippuvuudesta Kiina-riippuvuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Toki Kiinariippuvuus on ollut vahvaa jo monia vuosia, kun olemme teollisuutemme sinne karkoittaneet.
Ilmoita asiaton viesti
Toki, Kiinaa ei ole kaikki osanneet pelätä.
Samanlaisia valehtelevia pirulaisia ovat kuin venäläiset, ellei vieläkin pahempia, kun ovat Venäjän liittolaisia.
Ilmoita asiaton viesti
HYVÄ KIRJOITUS!
PÄÄMINISTERI MARIN JA ”KUNNIANHIMOINEN HIILINEUTRAALI SUOMI”
Sanna Marinin hallitus ja etenkin sen punavihreä siipi pyrkii aivan liian kunnianhimoisiin tavoitteesiin ilmastotoimillaan.
Tällainen aivan liian aikainen ja kunnianhimoinen tavoite on puhtaasti ideologian synnyttämä turha haave ja itse asiassa harha.
Sitä paitsi, Suomi on täysin syytön globaaliin ilmastonmuutokseen, sillä maamme CO2-päästöt ovat vain ja ainoastaan noin promillen luokkaa maapallon päästöistä.
Sitä paitsi, ilmastonmuutos EI ETENE, kuten IPCC ja media jatkuvasti rummuttavat.
https://www.tapionajatukset.com/files/tapion.ajatukset.net/ILMASTO_2020_ja_2021.png
https://www.tapionajatukset.com/42971
https://www.tapionajatukset.com/42675
ILMASTONMUUTOS JA POHJOISEN SUOT
Tutkimus: Pohjoisen suot varastoivat ilmaston lämmetessä enemmän hiiltä
https://www.sttinfo.fi/tiedote/tutkimus-pohjoisen-suot-varastoivat-ilmaston-lammetessa-enemman-
hiilta?publisherId=3747&releaseId=69695724
https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/pohjoisen-suot-hillitsevat-ilmastonmuutosta
https://www.tapionajatukset.com/35571
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä.
Täälläkin toitotetaan dekarbonisaatiota, kas kun ei denazifikaatiota. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan Venäjän hallinto on muuttunut (ehkäpä piakkoin Ukrainan sodan vuoksi) demokraattisempaan suuntaan, voimme palata mm. Venäjän energia-asiakkaaksi yhdessä sopien. Onhan sen kansan päästävä jaloilleen ainaisesta ”orjuudesta”, luonnonvaroja heillä kuitenkin piisaa. Näkyypä tuossa viereisellä itäradalla vielä öljy-, kemikaali-, fosfaatti- ja hiilijunien liikennettä. Pöllejä ei sieltä päin näytä enää tulevan.
Ilmoita asiaton viesti
Näin asia on nähtävä.
Toivossa on hyvä elää sanoi lapamato…
Ilmoita asiaton viesti
Eihän siitä ole kuin 10 vuotta kun eu vielä mietti miten olisi liuskeöjy ja -kaasu vaikka Puolasta. Ympäristöjärjestöjenkin mukaan se oli vähemmän huono ratkaisu kuin öljy joten mikä siinä nyt sitten kiikastaa?
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen näkemys tuulivoimasta ongelman ratkaisuna on täysin väärä, koska se vain lisää ongelmaa. Lintilä ei tätä ymmärrä, eikä kukaan hallituksessa. Mutta voiko heiltä sellaista vaatia, jos meillä on professoritason henkilöitä ainakin kaksi, jotka puhuvat tuulivoiman puolesta? Ministerien on liian helppoa laittaa aivot naulaan ja ostaa heidän näkemyksensä.
Ilmoita asiaton viesti
Eli korruptoituneita pyrkimyksiä, josta Dwight D. Eisenhower puhui jäähyväispuheessaan.
”…President Dwight D. Eisenhower wary of growing government influence over science and technology…”
https://www.aaas.org/news/after-50-years-eisenhowers-warnings-against-scientific-elite-still-cause-consternation
Ilmoita asiaton viesti
Eli tiivistetysti: lisää kivihiiltä, öljyä, maakaasua ja turvetta.
Ilmasto ei kiitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmastoon se meidän tupruttelu ei vaikuta sitä eikä tätä. On tupruteltu ja sadan vuoden aikana saatu aikaan yhden asteen lämpötilan nousu.
Ja sekin perustuu vain luovalle tilastojen tulkinnalle eikä kausaliteettia ihmisen toimiin kyetä osoittamaan kovasta yrityksestä huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmasto ei välitä yhtikäs mitään meidän hiilaripäästöistä!
Ilmoita asiaton viesti
Ilmasto ei piittaa hiilidioksidista enää näiden pitoisuuksien yläpuolella, mutta luonto kiittää. Ja me nykyinen sukupolvi olemme erittäin onnekkaita, että saamme elää näin valtavan hyvää ilmastovaihetta kuin mikä nyt historian valossa on.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/suomen-virallinen-ilmastohistoria-on-lyhyt-ja-tarkoin-valikoitu/
Toinen juttu on on se, että luonto kiittää elämäkaasu hiilidioksidista, koska hiilidioksidi on merkittävä ihmisen tuottama kasvihuonekaasu, mutta myös elämän edellytys: kasvit hyödyntävät sitä fotosynteesissä. Tutkimuksilla on osoitettu, että hiilidioksidin lisääntyminen vauhdittaa fotosynteesiä ja siten lisää kasvillisuutta.
Maapallo onkin muuttunut merkittävästi aiempaa vihreämmäksi viimeisten 33 vuoden aikana – ja muutoksesta on kiittäminen hiilidioksidia.
Asiaa on selvittänyt iso tutkijaryhmä, jossa on jäseniä kahdeksasta maasta. He käyttivät hyväkseen Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliiteilla viime vuosikymmeninä kerättyä tietoa.
Kasvien peittämä alue maapallolla on lisääntynyt peräti 18 miljoonalla neliökilometrillä, mikä vastaa yli 50:tä Suomen kokoista aluetta. Vihertymistä on havaittu ainakin neljänneksellä, ehkä jopa puolella kasvillisuuden peittämistä alueista maapallolla. Koko maapallon maapinta-alasta noin kolmannes on viherkasvien peittämää.
https://www.designworldonline.com/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth-study-finds/
Ilmoita asiaton viesti
Indonesian suurin vientituote on kivihiili ja maailmassa kolmanneksi suurin tuottaja. Ostettuaan juuri 50 kallista hävittäjää Indonesia maksaa laskun myymällä aasian maille kivihiiltä ja Palmuöljyä.
Ei näytä toteutuvan tuo hiilineutraalius Kaakkois Aasiassa ainakaan ensi vuosikymmenellä. Korvaavaa energiantuotanto tekniikkaa ei juuri nyt ole rakenteilla.
Ilmoita asiaton viesti
Nuukailu ydinvoimalaitoslupien myöntämisessä johti yhden jättikokoisen laitoksen rakentamiseen. Parempi olisi ollut enemmän ja pienempiä. Siten menetellen meillä olisi jo pitkään ollut toimivia laitoksia.
Vuotoksen altaan rakentamisen kieltäminen oli tappio luonnolle. Ne muutamat jotka olisivat joutuneer muuttamaan olisi voitu asuttaa vaikka viiden tähden hotelliin loppuelämäkseen.
Tärkeä kansallinen etu hävisi, vihreiden tukema jääräpäisyys ja lyhytnäköinen väärinymmärretty luontorakkaus voitti.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa lukea täysjärkistä tekstiä!
Ilmoita asiaton viesti
Kun maapallomme varantoja yhteisesti käytetään, niin kaukonäköistä on ymmärtää, että häiriintymätön toiminta on lähes mahdotonta.
Varautuminen tilanteisiin, joissa nyt olemme, tulisi kuulua jokaisen itsenäisen valtion pitkän suunnittelun toimintaohjelmaan.
Valta ja raha näyttelevät pääosaa aina, kun pelko oman etupiirin menettämisestä pakottaa sotimaan.
Tilanne on tämä ja vasta nyt on alettu pohtia vaihtoehtoisia keinoja turvata kansamme energiantarve.
Ideologisten puolueiden vimma tuhota maamme energiaturva, nousee nyt tasolle, josta kärsivät sekä maatalous- että kuljetusyrittäjät, pienituloiset kansalaiset ja lopulta koko maamme huoltovarmuus.
Ilmoita asiaton viesti
Voisi aiheellisesti kysyä, että vihaavatko vihervasemmistolaista politiikkaa ajaneet poliitikot maatamme, että ovat tieten tahtoen ajaneet maamme huoltovarmuuden polvilleen ja energiariippuvaiseksi Venäjästä.
Ilmoita asiaton viesti
Saksaahan me olemme aina ihailleet ja ihailemme yhä. Sehän on myös vihreyden synnyinmaa ja kehto, kuten edellinenkin suurempi ideologia oli, jonka merkeissä rinta rinnan sapeleita viimeksi kalistelimme.
Saksassakin kirjoitellaan blogeja. Ei varmaan mitään hyötyä sielläkään. Karavaani kulkee kohti tuhoa ja koirat haukkuvat. Google kääntäjällä nämä otettu linkistä, josta juttuihin pääsee:
– Terästeollisuus herättää hälytyksen: ”Ilmastopolitiikan” kustannukset karkaavat käsistä – Habeck valmistelee seuraavaa erityismaksua
– Asiantuntijat: Energiasiirtymä uhkaa suistua raiteilta nousevien raaka-aineiden hintojen vuoksi
– Raskas teollisuus leikkaa tuotantoaan erittäin korkeiden energiakustannusten vuoksi
– Ilmastoinflaatio johtaa saksalaisten ”epätavallisen voimakkaisiin reaalipalkkojen menetyksiin”.
– Kallista ”ilmastopolitiikkaa”: Kunnat nostavat veroja ja maksuja kautta linjan
– CO2-vero ajaa satoja tuhansia perheitä energiaköyhyyteen, ensimmäiset puolueet vaativat lopettamista
– Sähkön hintashokki: saksalaisten perushuolto on vaarassa
Kallista ilmastonsuojelua: Sähkön hinnat nousevat räjähdysmäisesti Saksassa
– ”Ilmastoinflaatio” on tulossa: CO2-sertifikaattien hinnat menevät läpi EU ilmastohulluudessa: järjettömät säädökset, tuleva sähkökatkos ja ihminen syntisenä
Kansa kyykkyyn ja teollisuus Kiinaan, se on se vihreyden tähtäin ja sitä ajatusta kiinalaisetkin tukevat.
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/518039/Erstes-deutsches-Stahlwerk-bricht-unter-Last-der-exorbitanten-Strompreise-zusammen?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, Englanti ei osta enää EU:n alueelta tuulivoimaloita, joten oli odotettavissa, että paineita kohdistetaan enemmän muihin EU-maihin tuulivoimarakentamisen lisäämiseksi. Paineet kohdistuvat nyt Suomeen.
Joten lirissä olemme.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna juuri taputti innoissaan uudelle Itämeren tuulipuisto hankkeelle.
Motto: Maalla ollaan viisaita kun merellä sattuu vahinko, ja merellähän tuulee aika usein.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt lähdettäisiin terästeollisuudessa vetypelkistykseen, niin kuinkahan kauan kestäisi ennen, kuin ensimmäinen vetyräjähdys sattuisi terästehtaassa?
Ilmoita asiaton viesti
Ja täältä kaasua!
https://jcpa.org/europes-urgent-need-for-israeli-gas-production/
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ei ole pelkästään Israelin kaasuvaroista kyse, muuallakin on rannikolla kaasua, esim. Japanilla.
Israel on vaan edellä kaasuvarojen kartoituksen ja käyttöönoton suhteen. Kaasua (metaania) on monikymmenkertainen määrä merenpohjassa nykyisiin hyödynnettävissä oleviin kaasu- ja öljyvaroihin verrattuna.
”Israel’s share of the Eastern Mediterranean gas reserves alone amounts to 1 trillion cubic meters, which could reach 3 trillion cubic meters in the future, if all of Israel’s economic waters are explored and exploited.”
Ilmoita asiaton viesti
Mutta ei Kokoomus ole vaihtoehto. Orpo ihailee avoimesti Gretaa ja haluaa tehdä asioita nopeammin kuvitellun ilmastonmuutoksen torjumiseksi, Mykkänen oli päsmärinä hiililakia laatimassa Sipilän hallituksessa ja kävi osoittamassa mieltä Hanasaaren hiilikasoilla sekä ministerinä puhui bensaveron lisäämisestä, kun ei Espoon hiilikasoille uskaltanut mennä ja Pietikäinen vahingoittaa Suomea EU:ssa sen kun pystyy vihreiden rinnalla.
Eija-Riitta on ainoa, jolla on kansan etu ja suhteellisuuden taju tallella energia-asioissa ja osin ilmastoasioissakin. Tai muut eivät uskalla puhua julkisesti, koska vihreä terrori toimittajineen hyökkää välittömästi kimppuun.
Ilmoita asiaton viesti
Olet täysin oikeassa. Kiinnitin itsekin huomiota jo tuolloin samoihin asioihin (henkilöihin).
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko auttaa jos Kokoomuksen johdossa tehtäisiin muutoksia. Nyky johto on jo parhaansa tehnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Se johdon vaihtaminen on ainoa vaihtoehto, mutta ei todennäköinen. Orpohan ei lähde hallitukseen, joka tinkii tai edes järkevöittää noita ilmastojuttuja.
https://yle.fi/uutiset/3-12143190?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp
Suomen kansa halutaan pistää polvilleen ja siitä Orpokin haluaa suuruudenhuulludessan pitää kiinni. Siihen ei vaikuta se että CO2-päästö on globaalisti kasvanut 2003-2021 +38 % ja samaan aikaan Suomessa vähentynyt -46%.
Myös koko ilmastonmuutoksen / CO2 ilmastoherkkyyteen liittyvä ymmärrys puuttuu tai sitten poliittisista syistä tekeytyy tyhmäksi sen asian suhteen.
https://jitkonen.fi/?p=1728
Ilmoita asiaton viesti
Älkää nyt arvostelko sydänvikaista miestä. Parhaansa varmasti yrittää.
Ilmoita asiaton viesti
Ahkeruus ja parhaansa yrittäminen ei auta, jos tavoitteet ovat väärät.
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta Korhola olisi todella hyvä Ympäristöministeri.
Ilmoita asiaton viesti
Suurkiitokset Eija-Riitta taas erinomaisesta kirjoituksesta. Nyt ongelma on, miten saadaan eturivin poliitikotkin se lukemaan ja vielä parempi jos saadaan ymmärtämään ja edelleen ryhtymään toimenpiteisiin.
Olen jo useamman vuoden ajan pyrkinyt yhteyksillä joihinkin poliitikkoihin saada harkintaa aikaan mm. turpeen energiakäytöstä luopumisessa. Ei minkäänlaista reaktiota. Se kuuluu yhtenä isona asiana huoltovarmuuteen. Olemme kokeneet minikriisin, jota on pandemiaksi kutsuttu. Sen alkuvaiheessa Huoltovarmuuskeskus yritti jotakin tehdä ja sekosi totaalisesti. Toimitusjohtaja sai potkut. Viime viikolla HS haastatteli uutta toimitusjohtajaa. Siitä kävi ilmi, ettei hänellä ole mitään käsitystä huoltovarmuuden kokonaisuudesta. On taas potkujen aika.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina ja Vnäjä ovat molemmat laajentumispyrkimyksissään veljeksiä. Samoin diktaatorimaisella hallintotavalla.
Taiwan ei ole ainoa kipupiste Aasiassa. Viimeisen viiden vuoden aikana Kiina on rakentanut useita saaria kiistellyille alueille Etelä-Kiinanmerelle. Saaria rakentamalla Kiina on vaatinut merialueita itselleen.
Tämä Kiinan toiminta on saanut Indonesian ostamaan Ranskalta 42 Rafael hävittäjää. Lähde Jakarta Post. 6 hävittäjää toimitetaan heti. Aiemmin Indonesia tilasi Amerikasta 8kpl F-15EX Strike Eaglea, samalla peruttiin vastaavanlaisten hävittäjien tilaus Venäjältä. Jakarta Post.
Näistä hävittäjä kaupoista heti Australian sukellusvene kauppojen jälkeen voi päätellä että jotain tietoa oli jo silloin Venäjän tulevasta hyökkäyksestä ja Kiinan ja Venäjän yhteistyöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain asiassa on hyvä ottaa ranskalaisista oppia. Ranskalaiset oppiva kerrasta, eivätkä enää alistu esim. OPEC maiden kyykytykseen.
80 % Ranskan energiasta tuotetaan ydinvoimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikessa yksinkertaisuudessaan CO2-päästöjen leikkauksista on syytä luopua jo sentähden, kun niiiden aiheuttamaksi uskotulle, uhkaavalle ilmaston lämpenemiselle ei tieteellistä näyttöä todellisuudesta ole pystytty toteamaan.
Ilmoita asiaton viesti
CO2 kaasun tuottamisesta ruuan tuotannon tarpeisiin pitäisi tukea ja kannustaa teollisuutta ja ihmisiä valtioiden ja tiedemiesten toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä asiaa jälleen Eija-Riitalta – kannatan.
1. Tuulivoima on haitallista sattumavoimaa. Mitä enemmän sitä rakennetaan sitä haitallisempaa se on Suomelle. Heikkotuulisina aikoina ei tule sen enempää tuulisähköä, vaikka kymmenkertaistaisimme vispilöiden määrän. Tuulisina aikoina taas sähkön hinta putoaa niin alas, että hyödyllinen sähköntuotanto on kannattamatonta. Eli hyödyllistä sähköntuotantoa ei tuulivoiman vuoksi kannata rakentaa lisää ja hyödyllistä sähköntuotantoa poistuu kannattamattomana.
2. Ei ole olemassa, eikä myöskään tule kannattavaa sähkön varastointitapaa siinä mittakaavassa, kuin tuulivoiman tuotannon hirmuinen vaihtelu tarvitsisi.
3. Turpeesta, kivihiilestä, eikä öljystä ei voida luopua ennen kuin uutta ydinvoimaa on saatu valmiiksi tuotantoon Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1.
4. Ydinvoimaa pitää ehdottomasti rakentaa Suomeen lisää: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Sähkön kulutus kasvaa koko ajan ja vähitellen pitää päästä eroon sekä Venäjäriippuvuudesta, että saastuttamisesta. Suosittelen, että tilataan kerralla kolme identtistä 1400 MW ydinvoimalaa sarjatuotantona Etelä-Koreasta – niin pian kuin se suinkin on mahdollista.
https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm
5. Vesivoimaa kannattaa rakentaa Suomeen lisää ainakin Vuotos ja Kollaja.
https://jput.fi/Vesivoima.htm
Juhani Putkinen, kokoomuslainen noin 50 vuotta
Ilmoita asiaton viesti
Venäläisen fossiilienergian korvaaminen uusiutuvalla energialla tulee Euroopalle lähivuosina kalliiksi, mutta kun investoinnit on tehty, ei maakaasulle ole tarvetta.
https://verdelehti.fi/2022/03/10/venajan-karmiva-tulevaisuus/?fbclid=IwAR2NczAFkvQTkdOvph5_25vp1SXVXrZOPzj-xVkP5_1aZayn2eIYJgjPQtU
Ilmoita asiaton viesti
Se varmaan vähät harmittaa henkilöä joka saa leipänsä verovaroista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ketään tolkun ihmistä haittaa kun fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennetään.
Ilmoita asiaton viesti
Vetääkö hän raiteet joka Lapin kylään,niin päästään kulkemaan.
Mikäpä mukavampi kuin istua ratikkaan joka vie jonnekin metsäperälle töihin ja illalla takaisin.
Mökkejä rakennetaan siellä tällä,rakennuslupia hakiessa on hyvä huomioida nysset dösät ja mitä niitä onkaan?.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä maakaasua tarvitaan CO2 tuottamiseksi maailaman ruokatuotannon varmistamiseksi ja tarpeisiin. Ei kasva pellot eikä kasvit yhteytä ilman CO2.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä pitäis tehdä”?.
Kääpiön heitto on lailla kielletty.
Mutta voisko ”arvovaltainen” Herra Niinistö kysyä Mister Putinilta,että miten hän meinas matkaansa jatkaa ilman ystäviä.
Ilmoita asiaton viesti
Diktatorit eivät kaipaa ystäviä. Ystävät saattavat muuttua äkisti vihollisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eija Riitta.
Olen täysin samaa mieltä: Turve takaisin.
Mutta se ei ole aivan helppo juttu.
Ainakaan jos tarvitaan kestävän kehityksen mukainen turpeen ja hakkeen kuljetusjärjestelmä Suomeen niin, että kasvupaikoilta kuten Järvi Suomesta – voidaan laivoilla kuljettaa tuotteet niin Järvi Suomen alueen käyttöpaikkoihin (kolme erillistä vesistöä) kuin Järvi Suomesta rannikolle.
Rekka auto liikenne ei kannata.
Se meni jo . Samoin junat menivät.-.
Laivakuljetukset saadaan kokonaisuudessaan takaisin mukaan ja ainoastaan siten että siirrytään liikennestrategiassa kotitekoisesta ”Suomi on Saari ” mallin toteuttamisista EU liikennestrategiassa sovittuihin rekka liikenteen vesille siirto tavoitteiden tutkimisten kautta niiden toteuttamisiin
Tarkoittaa että alamme kotimaan liikenteeseen soveltaa EU: ssa jo vuonna 2011 virallistettuja liikennemuoto siirtymätavoitteita, joissa edellytetään raskaan liikenteen volyymejä siirrettäväksi vesille.
Meillä tämän tutkiminen ja kehittäminen on ollut KIELLETTY.
+++
Pieni pala historiaa vesiliikenteestä:
Neste Oy aloitti Saimaan vesiliikenne rajoittamistoimenpiteet vuonna 1979. Perustamalla Vesitiet ry . nimisen lobbausjärjestön.
https://www.vesitiet.org/svy-historia
Neste Oy:n tarkoituksena ja tuloksena oli rakentaa poltto aineiden myynti monopoli – liikennejärjestelmän avulla.
niin että Porvoon poltto aine jakelu saadaan raide ja maantieliikenne perustaiseksi.
Ja se saatiin siten että- Vesitiet ry. oli järjestö missä aloitettiin eduskunnan lobbaus niin, että vuosikymmenen 1990 alussa Neste kykeni irtaantumaan Vesitiet ry toiminnasta – heti kun sen omat tavoitteet toteutuivat…eli kun
Saimaalta kiellettiin nestemäisten poltto aineiden kuljetukset.
Tämä johti tilanteeseen – että ulkolaiset /Shell, Esso ja Teboil/ – jotka toivat laivoilla poltto aineita Saimaalle, joutuivat lopettamaan sen ja joutuivat aloittamaan poltto aine ostot Neste Oy:ltä.
Tämä sisävesien käyttökielto onnistui…yli odotusten, — siinä vain sitten kävi niin vuosikymmenten saatossa, että siinä meni samalla Järvi -_Suomen sisävesiliikenteen kehittäminen – turve hake ja konttiliikenteelle. niin kuin ”lapsi pesuveden mukana ” katso lisää
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/aho-lipponen-liikennedoktriinit-romuttuivat-24-2-2022-taydellisesti/
Ilmoita asiaton viesti