Mitä Saksan perustuslakituomioistuimen päätös merkitsee elvytysrahastolle?
Perjantaina koettiin yllätys, kun Saksan perustuslakituomioistuin kielsi presidentti Frank-Walter Steinmeieria allekirjoittamasta liittopäivien enemmistön hyväksymää elvytysrahastoa koskevaa ratifioimislakia. Kiellon taustalla oli euroskeptisen puolueen jäsenen tekemä valitus, jonka mukaan rahasto rikkoo EU.n perussopimusta.
Yleisesti oletetaan, että valitus on pian käsitelty, ja ratifiointi voidaan saattaa loppuun. Mutta mitä vaikutusta sillä voi olla? Viikonlopun aikana olen lueskellut eri analyyseja tilanteesta. Vaikuttaa siltä, ettei kyseessä ole ihan harmiton läpihuutojuttu ainakaan niille, jotka haaveilivat yhteisvelkaan perustuvasta rahastosta pysyvää mekanismia.
Erään ajatushautomon mukaan tilannetta voi kuvata yhdellä saksalaisella sanalla: Eigenmittelbeschlussratifizierungsgesetzausfertigungshängebeschluss. Yritän suomentaa kömpelösti: Omia varoja koskevan päätöksen ratifiointia koskeva lainvalvontapäätös. Se kieltää presidenttiä allekirjoittamasta Saksan osalta lakia, joka sallisi EU:ta lainaamasta ja laajentamasta omia varoja rahoittaakseen elpymisrahastoa.
Harmittomin vaihtoehto paketin kannattajille olisi, että tuomioistuin kumoaisi kiellon ja eikä lähtisi käsittelemään tapausta mahdollisten seuraavien velanottojen varalta. Sitä ei kuitenkaan pidetä todennäköisenä: asia täytyy ottaa pohdintaan.
Toinen vaihtoehto olisi, että tuomioistuin kumoaa kiellon mutta käsittelee valituksen. Se päättäisi, ettei kertaluonteista osallistumista voida perua, mutta että Saksan hallituksen tulee estää vastaisuudessa kaikki yritykset tehdä rahastosta pysyvä.
Kolmas vaihtoehto on, että tuomioistuin vahvistaa kiellon ja käsittelee valituksen, jolloin Saksa ei voisi ratifioida elvytysrahastoa moneen vuoteen. Tällöin koko rahasto todennäköisesti raukeaisi.
On vaikea nähdä, miten rahasto ei muuttaisi suhdetta talouskuriin: jäsenmaat voisivat luottaa, että jos me emme saa maksettua velkaamme, sen tekevät toiset. Saksan liittovaltion tarkastusvirasto perustelikin maaliskuussa kriittisessä lausunnossaan, jossa se vaati pidättymään pysyvästä mekanismista, että ”ensimmäisen kerran jäsenmaita voidaan yhdessä pitää vastuullisina tulevista rahoitusosuuksistaan EU:n budjetin velasta. Jos jäsenmaat eivät kykene takaisinmaksuvelvoitteisiinsa, muiden jäsenvaltioiden on osallistuttava kattamaan kaikki maksamattomat takaisinmaksut EU:n budjettiin.”
Euroopassa on monia piirejä, jotka haluaisivat tehdä mekanismista pysyvän. Italian Draghi haluaa fiskaaliunionin, samoin Ranskan Macron. Myös EKP:n johtaja Lagarde on esittänyt järjestelystä pysyvää.
Fiskaaliunionia ei kuitenkaan kannata rakentaa takaoven kautta, kuten nyt yritetään. Elpymisrahasto on selvä yritys toimia näin, ja siksi se kompastelee. Ainoa fiskaaliunioni, johon on todelliset mahdollisuudet, tapahtuu sopimuksia muuttamalla. Ja silloin kannattaa kuunnella kansalaisten tahtoa.
Post scriptum: Mitä meille käy, on hyvä kysymys myös Suomessa. Sitä ajatellen pyysi ekonomisti Tuomas Maliselta kaksi eri skenaariota: 1)Suomi kaataa elvytyspaketin. 2) Suomi hyväksyy elvytyspaketin. Kumpikin vaihtoehto tietää vaikeuksia mutta millaisia? On tavallaan tehtävä valinta ripulin ja oksennuksen välillä.
Kun kerran aiheesta luit, niin mitä tarkoittaa euroopalle elvytyksestä laistaminen, kun jenkit taas laittaa 5 kertaisen määrän elyvtystä menemään?
Ollaanko täällä voittajia vai häviäjiä tässä pelissä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon en osaa vastata koska kukaan ei ehdota, että elvytys jätettäisiin väliin. Elpymisvälineessä on kyse siitä, että se tehdään jäsenmaat yhteisvelkaan sitoen. Mikään pakko ei olisi tehdä se näin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se kuitenkin käytännösäs tarkoita elvytyksen väliin jättämistä mikäli sitä ei anneta toteuttaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ei missään tapauksessa. Tuskin mikään maa jättää elvyttämättä. Myös Suomi todennäköisesti tekisi sen, ja olisihan sillä siinä tapauksessa kolme kertaa enemmän rahaa käytettävänään. Tosin ei olisi mitään järkeä elvyttää sellaisilla summilla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi elvyttää kiristämällä veroja ja jakamalla rahaa poliittisesti valittuihin vihreän siirtymän kohteisiin. Joissakin muissa maissa kevennetään verotusta tai jopa jaetaan rahaa kotitalouksille, jolloin markkinat ohjaavat kehitystä kaikkitietävien poliitikkojen sijaan. Kumpikohan johtaa nopeampaan elpymiseen, Suomen vaiko länsimaiden tapa?
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta, mielestäni tuohon Vellun kysymykseen on helppo vastata, USA on liittovaltio ja sillä on liittovaltion budetti ja sen käyttöstä päättää presidentti ja kongressi.
Pitää myös huomata, että Venäjä on
liittovaltio, jota huomattavassa määrin johtaa presidentti.
Kuka on EU:n presidentti???? Turpaansa saava ”ulkoministerin kaltainen henkilö” on tiedossa.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyykö ymmärtää, että ongelma olikin siis se ettei ole selkeää johtajaa?
Ollaan siis saavuttu pisteeseen missä suuren johtajan kaipuu on selkeästi nähtävissä. Eräänlaista regressiota tapahtuu siis.
Ilmoita asiaton viesti
Avaatko vielä tuota viimeistä lausetta perustellen?
Ilmoita asiaton viesti
Odotellaan, että jenkkien elvytys painaa dollarin arvon riittävän alas, ja ostetaan Yhdysvallat.
Ilmoita asiaton viesti
Onko merkkiä dollarin arvon laskemisesta vai puhuuko monetaristi nyt?
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltoja ei voi ostaa muuten kuin dollareilla ja jos dollarin kurssi laskee, niin USA:n hinta kyllä vastaavasti nousee, niin että riittääköhän rahat USA:n ostamiseen?
Ilmoita asiaton viesti
EKP:hän on elvyttänyt vallan vimmatusti, eikä loppua näy.
Ilmoita asiaton viesti
EKP ei oikeastaan elvytä mitään millä olisi merkitystä. Reaalitalouden elvytyksellä olisi merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Laittaako jenkit kehitysrahansa ulkomaille vai oman maansa kehitykseen ?
Ilmoita asiaton viesti
No mitäs veikkaat?
Onko EU laittamassa elvytyspakettia ulkomaille?
Ilmoita asiaton viesti
EU ei ole liittovaltio , joten jokainen maksaja jakaa rahansa ulkomaille, eikös niin ?
Ilmoita asiaton viesti
Ja samalla myös kotimaahan, eikös niin?
Ilmoita asiaton viesti
Osta 2 kpl maksa 6 kpl.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos selventävästä kirjoituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Eigenmittelbeschlussratifizierungsgesetzausfertigungshängebeschluss” olisi uusi ennätys (67 kirjainta) saksan kielen pisimpänä virallisena sanana, jos sitä käytettäisiin jossakin juridisessa yhteydessä, vaan kun ei käytetä. Haku johtaa vaan twiitteihin, jossa mainostetaan uutta pitkää sanaa ja jotka ovat sitä paitsi joulukuulta 2020.
Saksan pisin (63 kirjainta) virallinen sana on edelleen ”Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz”, joskaan kyseinen naudanlihan etikettien valvontatehtävien siirtoa koskeva osavaltion laki ei ole enää voimassa.
Periaatteessa perustuslakituomioistuin päätöksillä voi olla ratkaisevan suuri merkitys paitsi elvytysrahastolle myös koko Saksan EU-jäsenyydelle, joka on ”So lange” -ratkaisun mukaisesti riippuvainen perustuslakituomioistuimen määrittämien ehtojen jatkuvasta voimassaolosta. Todennäköisin on kuitenkin kirjoituksen vaihtoehto kaksi, ”kertaluonteista osallistumista voida perua, mutta että Saksan hallituksen tulee estää vastaisuudessa kaikki yritykset tehdä rahastosta pysyvä”. Tällöin myös suomalaisten velpymisvälineen vastustajien argumenteilta putoaa osaltaan pohja pois.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat: ”Todennäköisin on kuitenkin kirjoituksen vaihtoehto kaksi, ”kertaluonteista osallistumista voida perua, mutta että Saksan hallituksen tulee estää vastaisuudessa kaikki yritykset tehdä rahastosta pysyvä”. Tällöin myös suomalaisten velpymisvälineen vastustajien argumenteilta putoaa osaltaan pohja pois.”
Sehän olisi loistava asia. En minä ole hirttäytynyt paketin vastustukseen vaan fiskaaliunionin vastustukseen nykysopimuksen puitteissa, koska se johtaa laittomaan tilaan. Tilaan jossa mihinkään sovittuun ei voi luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni Suomessa kriittisyydessä elvytysrahastoa kohtaan ei ole kyse rahaston väitetystä kertaluontoisuudesta yksinään vaan kyse on enemmänkin EU perussopimuksen rikkomisista; eu budjetin rahoittamisesta yhteisellä velalla (kierrätys erillisen rahaston kautta) ja mm. osallistumisesta toisen jäsenmaan ottamaan velkaan (takaajana/sitoumuksen antajana), joka on selvästi kielletty toimi perussopimuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on, ja se näyttää olevan monelle hallituksen politiikan tukijalle asia, johon ei oteta kantaa. Kokoomuksen kannasta en ole saanut selvää.
Ilmoita asiaton viesti
On myös niin, että EU:n on myös elettävä ajassa ja reakoitava nykyistä huomattavasti nopeammin erilaisiin eteen tuleviin ongelmiin. Mikäli perus-sopimus on este järkeville päätöksille on perussopimusta muutettava.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin meni. Pysyvää vastuuta toisten velkojen maksusta ei oteta missään olosuhteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläinen, onko sinulla lukemisessa ja sen ymmärtämisessä jotain vaikeuksia. en minä ole mistään toisten velkojen maksuista kirjoittanut.
Ilmoita asiaton viesti
No niin, jopas oli sisältöä kommentissa kerrakseen. Mihin jäi Marinin hallituksen päätös kuitenkin osallistumisesta eu-elvytysrahastoon, vaikka PeV:n lausumassa oli selvä kielto siihen osallistumisesta ainakaan tulossa (meni jo) neuvotteluissa. Meillä hallituspuolueet omavaltaisesti ottivat perustuslain ohjakset ommin käsiinsä esittäen hyväksymään rahaston ja eu-budjetin siihen kytkeytyvänä. Marinin hallituspuolueet eivät nudattaneet tuossakaan hyvin tärkeässä kohdin voimassa olevaa lakia (perustuslaki). Sama lakien kiertäminen on jatkunut, ehkäpä jatkkuukin?
Marinin hallitus myös otti omin päätöksin omavaltaisesti eu perussopimuksen rikkomisen. Mitähän tuosta pitää mielestäsi ajatella? Menikö niinkö strömsössä? Hallitushan oli eka antamassaan lausunnossa PeV:lle antamassa kansalaisille sanansa sanottavaksi tuosta rahastostn hyväksymisestä, mutta jostain kumman syystä sitten ei sitä toteuttanutkaan. Miksihän?
Ilmoita asiaton viesti
USA:ta hallitaan kokonaisuoutena, samoin Kiinaa ja Venäjää. Euroopalle olisi eduksi jos Eurooppaa pystyttäisiin hallitsemaan kokonaisuutena, kuten myös Saksan liittotasavaltaa, Venäjän federaatiota, Sveitsin liittovaltiota ja Amerikan yhdysvaltoja.
Yhteistoimintaan kuuluu tietenkin tulonsiirrot, niiden avulla voidaan tehokkaasti torjua populismia eri massa, kun tukitoimien ehtona on järkevä talouspolitiikka. Tulonsiirrot kohtuullisessa määrin ovat siis OK.
Valitettavasti nettomaksajia on vaikeata pakottaa järkevään talouspolitiikkaan, joten tästä ei ole siinämielessä Suomelle muuta apua kuin se että Suomelle vientivetoisena maana on aina plussaa se mitä paremmin talous kehittyy muualla Euroopassa.
Valitettavasti Suomea ei voi tällä menetelmällä pakottaa hoitamaan valtiontalouttaan ja kilpailukykyään paremmin. se etu menee sitten nettosaajille.
Ilmoita asiaton viesti
Puhuit itsesi pussiin. Luuletko tukiamme saavien käyttävän tukensa ostoihin Suomesta. En ole huvittavampaa kuullut kuin Tuppuraisen suusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Luuletko tukiamme saavien käyttävän tukensa ostoihin Suomesta.”
Nehän ostaa tietenkin sieltä mistä itse haluavat ostaa, mutta jos Suomessa tehty tuote on hyvä ja hinta on sopiva, miksi ostaisivat muualta. Suomessa tehdään vessapaperia ja erikoistuotteita joita muualla ei osata tehdä. Vessapaperia kaikki tarvitsee jokatapauksessa ja niitä erikoistuotteitakin, jos on rahaa millä ostaa.
Ei ne jätä ostamatta tavaraa mitä tarvitsevat sen takia että se on Suomessa tehty.
Suomalaisten yritysten oma asia on tietenkin huolehtia siitä että ne tarjoaa maailmalle hyvää tavaraa joka kelpaa jokapaikassa.
Jos suomessa tehty tavara ei maailmalla kelpaa, ei se sitten suomalaisillekkaan kelpaa, ei nimittäin suomalaisenkaan kannata ostaa huonoa jos tarjolla on parempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä vuosi sitten naurettiin idealle tukien valumisesta hyväosaisilta heikommin pärjääville, millä perusteltiin hyväosaisten ylisuuria korotuksia. Sitten joillakin silmät aukenivat. Ei näköjään kaikilla.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdellä saksankielisellä sanalla, tosin aikas pitkällä, pystyy näköjään ilmaisemaan aika paljon. Saapi nähdä pitääkö perustuslakituomioistuin pintansa vai taipuuko poliitikkojen eli pankkien painostuksen alla.
Malisen visio Suomen noususta paketin kaatumisen jälkeen oli kyllä liian optimistinen. Ei täällä tehdä uudistuksia ennen kuin viimeinenkin yritys ja veronmaksaja on imetty kuiviin.
Ilmoita asiaton viesti
Vieläkö se harkintaverotus yrittäjille on voimissaan?
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarkoitat EU:n suunnittelemaa Common consolidated corporate tax -yhteisöveroa, kyllä, ja Suomikin näkyy antaneen sille tukensa, kun EU-selontekoa luin. Aika ihmeellistä, kun toisaalta Vanhanen on väittänyt ettei sellaista mandaattia ole annettu.
Ilmoita asiaton viesti
Ostin Korhola uusimman kirjasi ja juuri eilen hain sen postista. Odotan antoisia lukuhetkiä sen parissa.
En kommentoi itse postaukseen vaan toivon sinne rauhallista ja sielullisesti rikasta pääsiäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Lämmin kiitos! Toivottavasti nautit kirjastani.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ERK, Saksan toimintaa kannattaa seurata, näinhän tehtiin aikoinaankin, mutta vaihtoehdot eivät ollet yhtä hyvät, kuin oksennus / ripuli !
Ilmoita asiaton viesti
Jos toista maailmansotaa tarkoitat, niin oli vain yksi vaihtoehto Saksa, joko miehittäjänä tai kanssasotijana. Jälkimmäinen osottautui oikeaksi valinnaksi, neukkula ei miehittänyt Suomea.
Ilmoita asiaton viesti