Pitääkö Matti Vanhanen sanansa?
Kun EU:n elpymisvälineestä päästiin sopuun heinäkuussa ministerineuvoston kokouksessa, suomalaisille korostettiin, että 750 miljardin euron paketti on kertaluonteinen. EU:n tiedettiin rikkovan omia periaatteitaan, mutta katsottiin, että tilannekin on poikkeuksellinen, eikä kukaan kiistänyt, etteikö tilanne vaatisi elvytystä.
Se, että elvytetään lainarahalla, ei sääntöjen rikkomista olekaan. Sen sijaan jäsenmaiden neuvottelema toteutus, jossa nämä ottavat yhteisen velan, on vastoin EU:n perussopimuksen perinteistä tulkintaa. EU:n perussopimusten mukaan yhteisestä velasta piti nimenomaan pidättäytyä, ja jokaisen maan kuului vastata omista veloistaan (art.125), eikä budjettia rakenneta velalle (art.310). Nyt yhteistä velkaa kuitenkin päätettiin ottaa ilman perussopimusten muutosta tai edes laajaa julkista keskustelua. Komission ja neuvoston verkkosivuilta vain yhtäkkiä katosi maininta, ettei EU:n toimintaa rahoiteta velalla. Sitä on tähän asti pidetty myös oikeudellisesti mahdottomana. Perussopimuksen artiklaa kierretään nyt kuitenkin jonkinlaisella rinnakkaisella kirjanpidolla, jossa jäsenmaiden yhdessä allekirjoittama velka ei ole varsinaista unionin velkaa. Asiaa eli yhteistä velkavastuuta se ei kuitenkaan muuta.
Nyt puhe yhteisvelan kertaluontoisuudesta on jo unohdettu, ja asiantuntijat veikkaavat, että välineestä tulee pysyvä. Vaikuttaa siltä, että poliitikkomme ohjaavat meitä tulonsiirtounioniin, jossa olemme yhteisvastuussa muiden veloista. Pidän tätä hirvittävänä virheenä, etenkin kun Euroopan talousromahdus on joka päivä yhä todennäköisempi. En suoraan sanoen ymmärrä, kuinka annamme tämän tapahtua. Elvytyksen tarpeen ymmärrän, mutta tässä ei ole nyt kyse siitä. Yhteisvelan myötä EU on merkittävästi erilainen kuin se, johon kansanäänestyksessä liityimme. Sitä paitsi jokainen eduskuntapuolue sanoutui irti yhteisvelasta ennen eduskuntavaaleja. Näin ollen poliitikot eivät ole saaneet mandaattia kansalta siihen, mitä nyt on tapahtumassa.
Suosittelen kuuntelemaan Matti Vanhasen syyskuisen haastattelun, jossa toimittaja Marja Sannikka kysyy häneltä elvytysrahaston laillisuudesta. Matti Vanhanen oli aivan ehdoton, ettei Suomi hyväksy elvytysvälineestä pysyvää. Vanhanen torjuu ajatuksen, että kertaluonteinen elvytysväline merkitsisi liittovaltiokehitystä. Hän pitää liittovaltiopuheita ”varjonyrkkeilynä” ja sanoo selvästi, että paketti on ehdottomasti kertaluonteinen eikä tule muuttamaan EU:ta: ”Tämä on kertapäätös.” –”En missään tapauksessa hyväksy hivuttamista, siinä pitää päättäjien pitää päät kylmänä, ettei hyväksy sitä”, Vanhanen sanoo tiukasti. ”Tämä on yksiselitteisesti kertaratkaisu, selvät rajat asetettu”. Vanhanen myös vakuutti, että perustuslakivaliokunta tulee ottamaan rahastoon kantaa, ja tämä kanta tulee olemaan ratkaiseva. Kun Sannikka kysyi tulevaisuudesta, jos edelleen hivutetaan kohti yhteisvastuullisempaa EU:ta, Vanhanen linjasi: ”Ei kukaan voi meitä pakottaa sellaiseen tilanteeseen, hivutusyritykset pitää SILLÄ HETKELLÄ katkaista”.
Eikö nyt ole se hetki? Euroopan keskuspankki ja mm. useat saksalaiset ja ranskalaiset poliitikot ovat jo ehdottaneet elpymisvälineestä pysyvää ratkaisua. On ymmärrettävää, että kun helppo tie on avattu, siihen turvaudutaan jatkossakin. Huomaan myös, etteivät VM:n tai TEM:n elvytysrahastoinfot mainitse enää kertaluontoisuutta – aivan kuin se olisi jo unohdettu.
Tuntuu hienolta, että Vanhanen lupasi katkaista sellaiset yritykset sillä hetkellä. Pitääkö hän sanansa, nähdään lähiviikkoina. Jos ministeri valehtelee, se on eron paikka.
(Aiheesta lisää aiemmissa kirjoituksissani: Hyväksy evästeet ja Zombiutuva talous – kun lähdimme väärille poluille)
Hyvä muistinpalauttaja blogistilta. Kiitos.
Toivottavasti muutkin Kokoomuksessa ovat samaa mieltä blogistin kanssa tuosta koronan viittaan verhotusta velkavastuusta, joka ei varmasti tule jäämään ainutkertaiseksi tapahtumaksi. Tulee jostain syystä Kreikka ja Kataisen ’ hyvä bisnes ’ mieleen. Eipä ole vieläkään sitä tuottoa Suomelle tullut. Puoluepoliitikon puheet on aina, kuin Savossa. Vastuu on kuulijalla.
Tulonsiirrot ja subventoinnit ovat vastoin markkinatalouden yhteismitallisuutta asettaen mm ssa EU n maat kilpailullisesti eriarvoiseen asemaan.
Outo valtioiden liitto muuten, kun ei pidä kiinni sovituista pelisäännöistä.
Matti Vanhasesta ei voi mitään sanoa, koska Keskusta kuulemma ?? aina ja iankaikkisesti.
Onneksi Suomessa on ( ainoana maailmassa ) puoluepoliitikoista koostuva perustuslakivaliokunta. Voidaankin varmuudella sanoa, että kaikki nämö velkaratkaisut tulevat sitten satavarmasti hyväksytyksi, kansalaisten näkemyksistä piittaamatta.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitä paitsi jokainen eduskuntapuolue sanoutui irti yhteisvelasta ennen eduskuntavaaleja
”
Niin. Moni valehteli useissa puolueissa. Kuka muka yllättyi…. Samoin kyse liittovaltiosta tai siitä, ettei siihen hivuteta…. aidostiko eduskunnassa on edustajia, jotka uskovat tuollaiseen (silloin tilanne on ehkä huolestuttavampi kuin luulinkaan).
Tietenkin voisi olla armollisempaa uskoa, että monet ovat tyhmiä/tietämättömiä, mutten täysin usko siihen kaikkien kohdalla.
Lähinnä Lepomäki omasta puolueestasi uskaltaa viimein sanoa mm. liittovaltiohaaveet julkisestikin – ja siis nyt vasta vuonna 2020… kun kehitys on ollut näkyvissä itsellenikin vähintään 15 vuotta ja monelle kai pidempäänkin. Kyllä näistä on puhuttu. Ja samahan se minulle mikäli liittovaltioon ja vaikka yhteisvelkoihin halutaan (en näe niitä järkevänä nyt, mutta mikäli kansalaiset haluavat)… mutta ei noita pitäisi ajaa kieroilemalla ja kansalaisia kusettaen ja osin heidän selkänsä takaa. Mitä hyvää siitä luullaan syntyvän?
Vanhasen ”ei hivuteta liittovaltioon ja kertaluonteinen paketti” puheet ovat myös paskapuhetta/valhetta – Vanhanen ei ole täysin tyhmä eli en usko noin suureen yksinkertaisuuteen mm. hänen kohdallaan. Tai sitten hänellä on todella paha sokea kohta ja sattuuhan sitäkin häntä paljon fiksummillekin. Yhtä kaikki tällaiset toistuvat sekoilut (ehkä pahimmillaan tarkoituksenomaiset) rapauttavat ihmisten uskoa poliitikoihin rajusti. On ihme että luottamus on edes nykyisissä lukemissa.
Sopivasti sattui juuri tutkimuskin vahvistamaan asiaa:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/poliitikoille-synkka-tieto-suomalaiset-eivat-usko-poliitikon-antavan-luotettavaa-tietoa-perussuomalaisten-kannattajilta-jaatava-luku/c08f7398-a81f-41a9-b71b-62cdcbcb1492
”Suomalaisista alle neljäsosa (23 prosenttia) on sitä mieltä, että poliitikkojen kansalaisille antama tieto on luotettavaa, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tuoreesta kyselystä. Toista mieltä on yli puolet (52 %) suomalaisista.
Suomalaisten luottamus poliitikkojen antamaan tietoon on pudonnut 25 prosenttiyksikköä viime kevään lukemista.
”
*****
”Tuntuu hienolta, että Vanhanen lupasi katkaista sellaiset yritykset sillä hetkellä. Pitääkö hän sanansa, nähdään lähiviikkoina.
”
En odottaisi liikoja hänen tai muidenkaan kohdalla. Hyvä että on kirjoittajia kuten sinä, jotka tuovat näitä vanhempia lausuntoja muistiin ihmisille. Monetkaan eivät niitäkään muista. Mikäli tarpeeksi painetta tulisi, niin kehtaisivatko toimia entisten sanojensa vastaisesti…. …. sopivilla selityksillä uskon kyllä että kehtaavat hyvinkin. Eikä kyse ole valitettavasti jostain uuden oppimisesta ja viisastumisesta, pahoin pelkään.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhanehan totesi v. 2010 talouden tyrineen hallituksen pääministerinä, että elvyttää voi vain kerran.
Tämä siis 11 vuotta takaperin ja tämä sama jakovaramatti elvytää yhä edelleen valtavalla velkaantumisella v. 2021 ja nähtävästi sen jälkeenkin.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n suhteen Suomen poliitikot ovat hämänneet kansaa alusta alkaen. Muistan vallan hyvin EU-äänestyksen aikoihin selanneeni läpi jokaiseen talouteen jaetun lehtisen, miten EU:ssa lainsäädäntö toimii ja miten EU:sta tulevat lait eduskunta käsittelee ja hyväksyy Suomen laiksi. EU:n myötä noin 80 % tulee EU:sta.
Niin, tuossa prosessissa oli esitetty aivan oikein vain sellainen vaihtoehto, että eduskunta hyväksyy EU:sta tulevan lain. Sellaista vaihtoehtoa ei esitetty, että eduskunta ei hyväksyisi, koska sellaista vaihtoehtoa ei ihan oikeasti ole olemassa.
Tuosta elvytyspaketista vielä sellainen juttu, että eräs näillä palstoilla kirjoittava on esittänyt, että asian käsittely hallituksen ja eduskunnan toimesta on hämäystä. Kyse olisi EU:n asetuksesta, joka sitoo jokaista EU-maata. En ole kenenkään nähnyt esittävän faktatietoa, että asia olisikin toisin. Kyllä tämäkiun asia lopulta selviää, mutta vasta sitten kun se on myöhäistä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/SuVL_8+2020.aspx
Esimerkiksi tuosta linkistä voi todeta, että EU komissio on antamassa asiasta asetusta. Asetushan on suoraan jäsenvaltioita ja niiden kansalaisia velvoittavaa lainsäädäntöä.
MUTTA: EU Komissio ei anna asetusta ilman yksimielisyyttä. Tästä syystä Unkarin ja Puolan kanssa joudutaan vääntämään kättä. Periaatteessa siis myös Suomi voisi halutessaan estää rahaston toteutumisen. Siis halutessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomi – ts. poliitikkomme – sitä halua estää. Sillon kun heiltä menisi joku turhakekommissaarin,tms. palkintovirka sivu suun. Hillotolppa kun on taas tärkein…
Ilmoita asiaton viesti
Unkarille ja Puolalle pitää nostaa hattua koska niillä mailla on sitä ”munaa” mitä meilläkin tarvittaisiin.
Meillä vaan kiistellään sukupuolista joitenka sitä munajuttua ei voi senkään takia toteuttaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kieroilevalta hivuttamiseltahan tuo vaikuttaa. Kiitos Eija-Riitta.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä voi lukea, mitä elpymisrahastosta ajattelevat EK ja Teknologiateollisuus:
Teknologiateollisuus: ”Kysynnän piristämiseksi päättäjien on tärkeää edistää koko EU:n toipumista: teknologiateollisuuden viennistä jopa 70 prosenttia kohdistuu Eurooppaan. Suunnitteilla olevan EU:n elpymisrahaston tavoite on erittäin kannatettava.”
https://teknologiateollisuus.fi/fi/ajankohtaista/toipuminen-edellyttaa-luottamusta-tulevaisuuteen
https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/5-kysymysta-eu-elpymisrahoituksesta-mita-se-tarkoittaa-yrityksille/
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän noille veronmaksajan raha kelpaa siinä missä muukin. Varmaan on jo hienoja ”hankkeita” suunnitteilla. Suomen kilpailukyvyn romahtaminen ei monikansallisia yrityksiä haittaa. Ja veronmaksaja kuittaa laskun.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kaikki maat voi ottaa omaa velkaa, vai eikö niillä ole enää luottoa?
Jos ei ole sitä luottoa, niin emme mekään voi heidän velkojaan maksaa kun emme niitä rahoja ikinä takaisin edes saa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä.
Ilmoita asiaton viesti
Minun arvioni on se, että Vanhanen – omasta aloitteestaan(kin) – tulee jättämään hallituksen ennen sen toimikauden päättymistä.
Tätähän on ennakoitu, kun uusi puheenjohtaja Saarikko on indikoinut kokoavansa ”omaa tiimiään”. Keskustan hallitusryhmässä tapahtunee muitakin muutoksia, Saarikko siirtynee VM:n.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhanen jättää tehtävän, tilalle tulee ilmeisesti Saarikko.
Mikä muuttuu ?
Ainoastaan VVM n ulkonäkö ja sukupuoli.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Vanhanen elää edelleen pääministeriaikanaan tekemiensä elvytyspäätöksiensä muistoissa. Ennen valtionvarainministeripestiään Vanhanen uskalsi puhua, että elvytyksen ohella tarvitaan erityisesti taloutta ja työllisyyttä parantavia toimia. Heti väliaikaiseksi ministeriksi päästyään puheet ja toimet muuttuivat täysin. Nyt ei keskitytä mihinkään muuhun kuin elvytykseen miljardikaupalla velkaa ottamalla. Näin toimimalla talous ja työllisyys paranee itsestään. Mitään leikkauksia ei tarvitse tehdä tämän vaalikauden aikana.
Korholan hyvän blogikirjoituksen otsikon kysymykseen vastaukseni on, ei pidä.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän ohi blogin aiheen kysyisin sinulta Arvo(mahdollisena keskustapuolueen kannattajana) mitä mieltä olet Hannu Hoskosen toiminnasta ja miten keskustassa häneen suhtaudutaan.Itse arvostan hänen selkärankaista toimintaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuivanen, keskustan rivijäsenä arvostan Hannu Hoskosen suoraselkäisyyttä. Hän puolustaa maaseudulla asuvien ihmisten elinoikeuksia ja hänellä on oikeaa maalaisjärkeä metsien hoidosta, ilmastosta, luonnonsuojelusta ja eläinsuojelusta.
Jos näitä Hoskosen kaltaisia keskustalaisia kansanedustajia ja sisäpiiriin kuuluvia olisi enemmän uskon, että kato esim. perussuomalaisiin vähenisi huomattavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Siellä ”suojellaan” maaseutu jo hengiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Eija-Riitta. Valitettavasti vastaus tuohon kysymykseesi on, ei pidä sanaansa. Veikkaanpa että käy hyväksymässä paketit ja poistuu sen jälkeen ministerin paikalta.
Ilmoita asiaton viesti
EKP QE-valtionvelkakirjojen osto-ohjelmat rikkovat jo nyt euroalueen yhteisvelka (125) ja suorarahoituskieltoja (123).
Ohjelman seurauksena EKP:n taseeseen siirtyneet valtionvelkakirjat muodostavat pysyvän yhteisvelan, sillä niiden myyminen takaisin markkinoille aiheuttaisi korkopiikin ja euroalueen purkautumisen.
Ilmeisesti tässä kävi niin, että sakut haluavat nyt siirtyä tästä epävirallisesta yhteisvelasta viralliseen yhteisvelkaan, sillä QE-osto-ohjelmista varmasti nostetaan uusia kanteita Karlsruhen perustuslakituomioistuimeen. Varsinkin kun EKP:n uusin PEPP-osto-ohjelma rikkoo selkeästi artikla 125:ttä. Myös QE:n ostorajoite 30% jäsenvaltion veloista on tulossa vastaan.
Elpymisväline on myös teknisesti tarpeeton, sillä se olisi voitu korvata kasvattamalla QE:tä, mutta em. ongelmista johtuen siihen ei haluttu ryhtyä.
—
Poliittisesti tilanne on erittäin vaarallinen, sillä EU/Suomi-poliitkot joutuvat jatkuvasti perumaan lupauksensa, mikä horjuttaa vakavasti kansalaisten luottamusta politiikkaan/poliitikkoihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos ministeri valehtelee, se on eron paikka.”
Meinaatko oikeesti?
Pohjimmiltaan yhteisvaluutta-alue tarvitseekin yhteistä finanssipolitiikkaa, jotta sen alueen valuutta olisi uskottava ja toimiva. Pitkällä tähtäimellä pitää joka tapauksessa päättää pidetäänkö euroalueesta kiinni yhteisellä finanssipolitiikalla vai luovutaanko yhteisvaluutasta.
Suurin osa suomalaisista taitaa vastata edellä esitettyyn dilemmaan mieluummin jälkimmäistä vaihtoehtoa kannattaen. Mutta jos ajatellaan vaikkapa Yhdysvaltoja, niin saman keskuspankin dollari siellä on maksuvälineenä Alaskasta Floridaan ja Hawaijilta Manhattanille kaikki villinlännen karja-alueet ja keskilännen ruostesektorit mukaan lukien.
Suomen kannalta eurovaluutta-alueeseen kuulumisella on lisäksi myös turvallisuuspoliittinen ulottuvuus, mikä tiukan paikan tullen saattaisi osoittautua kaikkein tärkeimmäksi näkökohdaksi.
Asiat eivät siis juuri milloinkaan ole aivan mustavalkoisia ja helppoja.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, vertauksesi USA:n ja $:iin ontuu.
USA:ssa on jokaisessa osavaltiossa ”aina” ollut käytössä $ lukuunottamatta Etelävaltioita joilla oli oma dollari sisällissodan aikana.
Koko USA on siis muotoutunut ja laajentunut dollarin ollessa valuutta.
Näin koko liittovaltiossa on ollut sama talous- ja hintapolitiikka.
Toisin kuin EU:ssa jossa oli jokaisella maalla eri oma valuutta ja talousjärjestelmä.
Maiden taloudet siis toimivat ja hinnat muodostuivat keskenään erilailla.
Suomi on tästä hyvä esimerkki. Meillä ei palkalla saa lähellekään sitä minkä lähes kaikkialla Euro-alueella saa. Ja sen korjaaminen vaatii raa’an sisäisen devalvaation jolla elintaso palautetaan, suhteessa Länsi-Euroopan maihin, samalla tasolle jolla se oli ennen Euroon liittymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vertaukseni onnu lainkaan. Historiasta ja valuutan pitkäaikaisuudesta huolimatta perusero EU:n ja USA:n välillä on juuri se yhteinen finanssipolitiikka, josta mainitsin. Sehän oli koko vertaukseni ydin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kirjoitat ”Mutta jos ajatellaan vaikkapa Yhdysvaltoja niin saman keskuspankin dollari…..”
Tuolla annat ymmärtää että tilanne on sama kuin EU:ssa. EU:kin on saman keskuspankin €.
Mutta tilanne EU:ssa on aivan eri huolimatta saman keskuspankin valuutasta joka juuri on se ongelma johtuen erilaisista talouden toimintatavoista.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun kirjoitat ”Mutta jos ajatellaan vaikkapa Yhdysvaltoja niin saman keskuspankin dollari…..”
Tuolla annat ymmärtää että tilanne on sama kuin EU:ssa. EU:kin on saman keskuspankin €.”
En todellakaan anna ymmärtää. Minähän korostin heti aluksi, että yhteisvaluutta edellyttää pitkällä tähäimellä yhteistä finanssipolitiikkaa (jota nyt ei EU:ssa ole olemassa, mutta Yhdysvalloissa 50 osavaltiosta huolimatta on).
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai meinaan oikeasti. Vetoan Vanhasen omaan lausuntoon. Totta kai otan hänen puheensa vakavasti. Se on ihmisen kunnioittamista.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mutta toki tiedät kuinka ”usein” tällaisesta ”valehtelusta” kukaan ministeri on eronnut.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedämme päljon pahoja asioita tapahtuneen mutta silti kai sinäkin lähdet siitä, että ministeri ei saa valehdella ja otat ihmisen puheet siinä mielessä vakavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Toki toki, ei saa valehdella. Mutta kun faktana kirjoitetaan, että ”Jos ministeri valehtelee, se on eron paikka”, niin kyseenalaistin vain sen josko noin tapahtuu eli ei.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän meillä yleensä ministerit taikka muutkaan eroa. Ainoa eroaja oli ministeri ,joka lähetteli seksuaalisia viestejä naiselle. Ei edes valehdellut kansalle. Kansalle valehetelijat istuvat vaan palleillaan jos kehtaavat ja hehän kehtaavat.
Ilmoita asiaton viesti
No kun tilanne on nyt katsokaas muuttunut, ja siitä johtuen meidän täytyy katsoa tämä tilanne kaikessa rauhassa, että mikä on ”Suomen etu” (huutonaurua) tässä tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhanenhan voi hyvin olla siinä uskossaan, mitä Sannikan ohjelmassa esitti eikä se kai varsinaisesti ole valehtelemista. Vanhasen käsitys on, että homma on kertaluonteiseksi sovittu. Onko sitten valehtelua se, että Vanhanen naiivisti jättä huomiotta ilmiselvän kehityksen, joka tässä pannaan liikkeelle. Siis teeskentelee, vaikka itsekin tietää mihin tämä tulee johtamaan. Voi tietysti jälkeenpäin selitellä, että emme voi mitään, että kehitys sitten vei tulonsiirtounioiniin.
Ilmoita asiaton viesti
Matti tekee saman, minkä komissio ja sen oikeudellinen toimisto:
Tulkitsee uudessa tilanteessa ”uudelleen”.
Milloin sen Matin piti lähteä pois?
Jospa hän tekee sen nyt?
Muuten olen sitä mieltä, että Marja Sannikka on ylen parhaita toimittajia, ehdoton TOP 5.
Ilmoita asiaton viesti
Sannikka on tosiaan hyvä.
Ehkä Vanhaseen sopii Jäätteenmäen legendaarinen lause: ”puhun niin totta kuin osaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Sannikka osaa ja uskaltaa kysyä kaikilta vaikeita asioita eikä tyydy ensimmäiseen eikä toiseen väistämiseen.
Mattihan alkoikin vain pätkäministeriksi. Hänen avullaan voidaan kaikki luvatut kääntää ylösalaisin. Ja siksi toisekseen, vasemmisto sanoo mitä hallitus tekee ja Keskustapuolue tottelee sillä maakunnat…..
Ilmoita asiaton viesti
Ministeri Vanhanen niinkuin kuka ministeri hyvänsä, voi sanoa julkisuuteen mitä vain. Niin tästäkin elvytyspaketista.
Kun seuraava paketti tarjoillaan Suomelle, Vanhanen tietää ettei ole enää valtiovarain ministerinä. Kepu panee ”muunneltua totuutta” jutelleen hyllylle odottamaan hyvää brysselin työpaikkaa, ja pistää seuraava valehtelijan vvm:ksi.
Niin helppoa on politiikan teko! Eikä oppositio voi muuta kuin seurata katsella ja hieman räksyttää!
Ilmoita asiaton viesti
Äänestäjistä riippuu kauanko nykymallista hallitusta katsellaan. Kyllä ihmisillä on jo alkanut silmät aueta ja se tilaus, mitä vaaleissa tilattiin on tullut päätökseensä. Nyt riittää jo.
Ilmoita asiaton viesti
Meille on jo ekonomistienkin toimesta kerrottu, ettei velkaantuminen haittaa eikä sillä ole mitään ylärajaa. Mikä tässä on ongelma. Annetaan palaa ja jaetaan rahaa kaikille vaikka velan kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tarpeeksi velkaannumme, niin saamme uudet, ulkopuoliset, ohjastajat muualta ja mikään ei siinä vaiheessa enää auta.
Ilmoita asiaton viesti
Jostain luin että komisio valmistelee jo asetusta jolla tästä ”velkamekanismista” tehtäisiin jatkuva.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos muistutuksista ja tilanteen päivityksestä. Kunpa muutkin kokoomuslaiset olisivat yhtä rehellisiä ja vastuullisia kuin blogisti.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin – ryssän pelko ajoi meidät EUhun ja euroon. Kaikella on hintansa. Suomen osa on aina ollu kumartaa johonkin päin. Sillä ei liene lopultakaan merkitystä,
kuinka paljon sitoudumme maksamaan tässä yhteisessä ponzi-huijauksessa, jossa kirjanpito on pikkumaista kamreerien päähänpinttymää. Euroja syntyy tyhjästä ja
niillä on oma arvonsa niin kauan, kuin eurostoliitto on olemassa. Sitten tehdään vasta tilinpäätös, jos EU hajoaa. Suomi on silloin heikommilla kuin koskaan. Suomen kilpailukyky on tuhottu. On eletty valheellisessa todellisuudessa, jossa EKPn selkänojaa käyttäen on velalla paikattu ontuva kilpailukykymme. Kaikkien tulevien Kaipoloitten jälkeen taloutemme on raunioilla, toistemme paitoja pesien, sitten yritämme ymmärtää, että miten tässä nyt näin pääsi käymään.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä hyvästä E-R.K:n puheenvuorosta ja kommenteista voi hyvin päätellä politiikkaa suraavien mielipiteen hallituksen toimintaan. Valtava kansalaisten vastustus elvytyspakettiin ei vaikuta päätöksentekoon mitenkään. Todetaan vain, että mitäs äänestitte meidät valtaan, kansanäänetys ei tarpeen, kantakaa seuraukset!
Kylmäävää vasemmistopolitiikkaa, jossa ei Suomen itsenäisyydellä ole sijaa. Vain pelkkää Merkelin ja Mackronin ajaman EU politiikan sokea peesaaminen on tärkeää.
Ilmoita asiaton viesti