Tänä surullisena päivänä
En ole ainoa suomalainen, joka on itkenyt tänään seuratessaan uutisia Koskelan teinimurhan oikeudenkäynnistä. Mitä nyt kirjoitan, ei ole puoluepoliittista. Se on surua, joka on kasvanut sisälläni vuosikausia. Sen käynnisti pikku lehtiuutinen lapsista, jotka eivät tunteneet kipua. Aloin nähdä tarinan kuvana vaarasta, joka yhteiskuntaamme vaanii. Ote on kirjastani Ilkeitä ongelmia (Tammi 2020):
Politiikassakaan ei pitäisi tulla suurena yllätyksenä, että sekä poliitikot että kansa osaavat tehdä hyvää ja pahaa. Näissä ajatuksissa olin, kun vuonna 2003 Aamulehti pyysi minulta kolumnia, jossa saisin vapaasti esittää oman näkemykseni siitä, miten Suomi saataisiin paremmaksi. Otsikolla ”Synkempi ihmiskuva tuottaisi valoisamman Suomen” ehdotin, että meidän tulisi suhtautua valoomme ja varjoomme tasapuolisemmin:
”Yhtä usein kuin rakastuneet väittävät kuulleensa päässään klik, perustelevat tappajat ja pahoinpitelijät tekojaan vastaavalla akustisella elämyksellä: viattomassa päässä jokin vain naksahti. Ei tiedetty, ei tajuttu, mitä tapahtui; raivo sai yliotteen ja mieli pimeni.
Ja valitettavan usein juuri klikistä seuraa naks. Kun nykyään lukee murheellisia uutisia rakastuneiden, mustasukkaisten ja hyljättyjen epätoivoisista teoista, alkaa murrosikää lähestyvän lapsen vanhemmasta tuntua kuin olisi kohta lähettämässä lastaan rintamalle. Rakastuminen on riskikäyttäytymistä maassa, jossa naksahtelee.
Suomalainen kansa on merkillisen viatonta ja väkivaltaista. Ensin emme tiedä pahuudesta mitään, seuraavassa hetkessä se on jo nielaissut ihmisen peruuttamattomiin tekoihin. Se panee kysymään, voisiko näillä piirteillä olla yhteys keskenään. Jos ihmisiä opetettaisiin tunnistamaan naksahtelua jo alkutekijöissään ja jos jatkuva pikku naksutus kuuluisi maailmankuvaan, sorruttaisiinko yhtä epätoivoisiin tekoihin?
Kulttuurimme suuri erehdys on ihmiskuvassa, jossa ahdistavat kysymykset ihmisluonnon pimeästä puolesta väistetään neuvottomina. Meiltä puuttuvat välineet hallinnoida pahuutta itsessämme. Koska sitä ei uskota, ei tunnisteta eikä käsitellä, se karkaa hallinnasta raivon hetkellä. Kodeissa ei opeteta käsittelemään turvallisesti kielteisiä tunteita, eikä lasta tutustuteta valoonsa ja varjoonsa tasapuolisesti. Luullaan, että optimismi tuottaa optimistista jälkeä.
Filosofi Urpo Harva väitti, ettei millään aatteella ole saatu niin paljon pahaa aikaan ihmiskunnan historiassa kuin uskottelemalla, että ihminen on vain hyvä. Kollektiivinen petos ja hirmuvalta on mahdollista ennen muuta siellä, missä ei osattu olla varuillaan. Saman vision vyöryttää voimalla englantilainen historioitsija ja filosofi Jonathan Glover teoksessa Ihmisyys, jossa käydään läpi kaikki viime vuosisadan suuret tragediat vankileirien saaristosta ja Auschwitzista Ruandaan ja Kosovoon. Tuo teos kuuluisi joka kotiin siinä missä bussiaikataulutkin. Kansaa pitäisi kurssittaa ihmisluonnon tuntemukseen.
Gloverin mielestä filosofian suurin haaste on selvittää suhteensa 1900-luvun tapahtumiin. Hän puolustaa ajatusta empiirisemmästä etiikasta – sen täytyy ottaa huomioon ne kauheudet, joita koko vuosisata oli täynnä, muuten siitä ei ole mihinkään. Meidän on ymmärrettävä itsestämme synkempiäkin asioita kuin monet toiveikkaasti ajattelevat yleisesti myöntävät, sanoo Glover ja jatkaa: ”Meidän on katsottava sisällämme olevia hirviöitä tarkkaan ja hartaasti. Muuten niitä ei saada koskaan vangittua eikä kesytettyä.” Sitaatti on kuin Niko Kazantzakisin Tilinteosta: ”Meissä on paljon synkkyyttä, monia kerroksia, käheitä ääniä, karvaisia, nälkiintyneitä petoja.” Freudinkin mukaan ihmisen vintillä laulaa enkelikuoro, mutta kellarissa ulvovat sudet.
Miten siis petoja katsotaan ja susia kuunnellaan kohtuullisesti mutta ei liikaa?
Luin kerran erikoisen lehtijutun englantilaisperheestä, jonka kaikki kolme lasta kärsivät harvinaisesta perinnöllisestä sairaudesta. Terveet vanhemmat olivat kantaneet perimässään samaa geeniä, joka molemmilta perittynä sai aikaan sen, etteivät jälkeläiset tunteneet kipua. Mikä ”sairaus”, ehdin ihastella yhden typerän blondisekunnin ajan, kunnes tajusin.
Se, että nämä lapset eivät tunteneet kipua, ei tehnyt heistä haavoittumattomia. Se päinvastoin altisti heidät jatkuvaan hengenvaaraan. Koska kipu ei varoittanut, nämä leikki-ikäiset olivat ehtineet ruhjoa itsensä ja toisensa raajarikoiksi, eikä kenenkään heistä ennustettu saavuttavan aikuisikää.
Fyysisen kipuaistin lisäksi ihmisellä lienee myös henkinen kipuaisti. Joku kutsuisi sitä omaksitunnoksi, toinen superegoksi, kolmas naksutukseksi. Samantekevää, mutta idea on sama: kipu tekee ihmiselle palveluksen kertoessaan rajat, estää ihmistä rikkomasta itseään ja toista.
Yhä yleistyvät uutiset järjettömästä väkivallasta ovat saaneet minut pohtimaan, voiko kokonainen yhteiskunta sairastua siihen, ettei se tunne enää varoittavaa kipua itseään ja elämäänsä hajottaessaan. Voiko kollektiivinen kivuntunne kadota, turtua pois? Jos niin on, häviäjiä olemme me kaikki.
Eettisen kipuherkkyyden ja pahuuden tunnistamisen päämäärä ei ole siinä rypeminen vaan silmiin katsominen, onnistunut evil management. Pahuuttaan kavahtanut löytää moraaliresurssinsa, koska tietää miten kipeästi niitä tarvitsee. Ei vain niin, että tietyn poliitikon suurin ongelma on poliitikko itse. Jokaisen ihmisen suurin ongelma on oman ihon alla.
Sieltä löytyy myös ratkaisuja. Kykymme empatiaan on itsekkyytemme vastavoima, ja parhaiten sen herättää antautuminen toiselle ihmiselle, osallisuus elämänkohtaloon. Siksi Francis Bacon sanoikin oivallisesti: ne joilla on lapsia, ovat antaneet kohtalolle panttivankeja.
Samoin on jokaisen rakastavan laita.” Aamulehti 7.9.2003
Mitä sanot niistä nykyisistä nuorista, jotka suunnittelevat näitä pahoinpitelyjä etukäteen? Omatunto ei siis ole kolkuttanut riittävästi.
Nuorille ja myös aikuisille pitää puhua enemmän hyvyyden ja pahuuden olemassaolosta. Nämä ovat meissä kaikissa haluamme tai ei. Ellei pahuutta hahmota itsessään, se voi saada vallan ja pikku hiljaa syyllisyyden tunteet eivät enää häiritse kun tekee pahaa toiselle. Kun tarpeeksi usein antaa vallan pahuudelle, ihmisen empatiakyky voi kuolla kokonaan. Jos sitä vastoin antaa vallan hyvyydelle, empatiakyky kasvaa ja kukoistaa.
Pahuutta siis on vaikka siitä hyssytellään. Tarvitsemme siis lisää syyllisyydentunnetta, mutta vähemmän häpeää. Kun teemme väärin on tervettä tuntea siitä syyllisyyttä. Häpeää tunteva ihminen taas pitää itseään epäonnistuneena ja vääränlaisena – hän ei välttämättä näe itsessään mitään onnistunutta ja hyvää. Tämä ei ole hyödyksi vaan päinvastoin johtaa usein masennukseen, joka usein jopa kroonistuu. Suomessa taitaa olla paljon sekä masentuneita että empatiakyvyltään rajallisia ihmisiä?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Kant esitti aiheesta radikaali paha, että ihmisen on jatkuvasti tehtävä valintoja. Hän voi valita itsensä hyvänä tai pahana. Se tarkoittaa ihmisen vastuullisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoiseksi tekee tuo pahuuden määritelmä. Natsit ja monet muut joukkomurhiin syyllistyneet eivät olleet usein mielestään pahoja. Näihin syyllistyivät ihan tuiki tavalliset tattiaiset.
Ikävä velvollisuus tai sitten ihan mukava velvollisuus henkilöstä riippuen.
Mekin näemme esimerkiksi talibanit niin pahoina, että meidän täytyy sotia siellä, mutta talibanit näkevät taas meidät todennäköisesti pahoina ihmisinä.
Ilmoita asiaton viesti
Juice teki aikoinaan biisin ”Osapäivänatsi”. Huumorilla tehdyssä laulussa J. Leskinen kuitenkin ilmaisi sitä, että tuo natsi tuli työpäivän jälkeen kotiin ja oli samalla myös osapäiväfatsi, osapäiväkulta jne. Blogisti lainasi filosofia, joka on todennut, että pahinta on uskotella, että ihminen olisi vain hyvä. Yksikään ihminen ei ole missään mielessä vain hyvä, muttemme myöskään voi ajatella että yksikään ihminen olisi totaalisesti pahakaan.
Ilmoita asiaton viesti
http://lyseo.edu.ouka.fi/suvaitsevaisuus/historia/antisem/holotamu.html
Tämän ihmiset unohtavat mielellään ja turha kenenkään väittää, että asialla olivat vain saksalaiset.
Edit: Nyt persut on julistettu puolivirallisesti pahoiksi ja on jotenkin karmivaa lukea kommentteja, joissa mietitään miten heistä pitäisi päästä eroon. On ehdotettu karkoituksia, mikä oli Himmlerin idea alunperin, mutta Madagaskar vaihtui kaasukammioihin Hitlerin painostuksesta.Näitä kommenetteja heittävät epäilemättä ”hyvät ihmiset”
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkä nyt antifan joukotkaan usko olevansa pahoja oman moraalinsa mukaan, vaan pahat teot hyväksytään kunhan päämäärä on riittävän ”hyvä” ja omat joukot eivät siitä moralisoi. Sitten sen vuoksi ”joukossa tyhmyys tiivistyy”, kun kukaan ei uskalla kyseenalaistaa oman viiteryhmänsä tyhmää toimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
60 vuotta sitten armeijassa ammuin kiväärillä ja pistoolilla. Sen jälkeen en ole nähnyt siviilissä kenenkään edes ampuvat kiväärillä tai pistoolilla, tappamisesta puhumattakaan.
Kun nyt uutisten jälkeen surffailen televisiossa, useimmilla kanavilla tapetaan ihmisiä lyömällä ja aseilla, jopa satoja yhdessä ohjelmassa. Minä en kestä nähdä niitä. Mutta maa on täynnä nuoria jotka tv:n lisäksi peleissä pääsevät tappamaan virtuaalisesti.
Nykyiset nuoret ovat koko lapsuutensa ajan nähneet joka päivä väkivaltaa ja tappamista kymmeniä jopa satoja kertoja päivässä. Vain se on ihmeellistä että oppi ei ole mennyt tämän paremmin perille. Voisi odottaa että kouluampumisia olisi vähintään viikottain.
On naivia puhua hyvyydestä ja pahuudesta kun kulttuurimme on kasvattanut ihmiset ratkomaan ongelmia väkivallalla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin diktaattori kieltäisin väkivaltaviihteen kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja diktaattoriksi pääsee…
Ilmoita asiaton viesti
joo– olen lukenut kymmeniä lehtojuttuja, blogeja, kolumneja, haastatteluja Koskelan teinimurhasta.
Yhdessäkään ei ole mainittu sanaa televisio.
Ilmoita asiaton viesti
Japanissa katsotaan hyvin väkivaltaista viihdettä, mutta on yksi turvallisimmista maista, jossa Yakuzakin on työttöminä. Töllö on täällä aina ollut se syypää ennen internettiä.
Ilmoita asiaton viesti
En näkisi asioita näin synkkinä noin suuremmassa mittakaavassa.
Minusta olemme menossa kuitenkin parenpaan suuntaan ja esimerkiksi kirkko eri maissa on luopunut kidutuksesta ja hirmutöistä samoin useat valtiot.
Hyllyssäni on kirja ”ihmiskunnan suurimmat hirviöt” ja sen lukeminen sai minut osaltaan vakuuttumaan, että jonkinlainen tolkku on tullut siihen, mitä on sopivaa tehdä.
Olisi myös hyvä muistaa, että jokainen nakkiputka kahakka on uutinen huonona uutispäivänä ja ennen nämä jäivät suurelta osin pienen piirin tietoon.Tilastot kai kuitenkin näyttävät parenpaan suuntaan.
Jos yhteiskunta olisi todella huolissaan henkirikoksista, niin ei kai se päästäisi useasti tappaneita vapauteen, kuten nyt tehdään?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt meni pikkusen yli! Kirkot luopuneet kidutuksesta!
Ilmoita asiaton viesti
Jaa onkos sitä vielä jossain?
Ilmoita asiaton viesti
Voi rakas ystävä?
Ilmoita asiaton viesti
En minä ole sinun ystäväsi, mutta selitä ihmeessä mitä tarkoitat?
Ilmoita asiaton viesti
Päivi on oikeassa. Kirkot harrastavat henkistä väkivaltaa kaikkialla.
Ilmoita asiaton viesti
https://historianet.fi/yhteiskunta/keskiaika/kidutus-kymmenen-menetelmaa
Minä kyllä tarkoitin lähinnä näitä fyysisiä tapoja. Suomalainen kirkkohan on jo ihan harmiton ja jotkut lahkot harrastavat enää henkistä väkivaltaa. Kirkko menettää valtaansa kansan sivistyessä ja näin pitääkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kun erilaiset rauhanaatteen yhteisöt pyrkivät julistamaan rauhan aatetta, pelkään, että saarnat eivät auta juuri siksi, että ”Meidän on katsottava sisällämme olevia hirviöitä tarkkaan ja hartaasti. Muuten niitä ei saada koskaan vangittua eikä kesytettyä.”
Olen joskus hekumoinut ajatuksella, että kunpa geenitutkijat löytäisivät tuon ”väkivaltageenin”. Jos se sitten löytyisi, olisiko edessä ihmisten ”geenimanipulointi”. Heheh: Vaikuttaa hieman Mengelen hommilta tai olisiko Monsantolla jo patentti?
Ilmoita asiaton viesti
BetRiSointi, siksi sitä kutsuttiin eräässä scifi- kirjassa.
Jos haluamme poistaa kaiken pahuuden maailmasta, niin kaikkien ydinlatausten räjäytys saattaisi auttaa, mutta muuten on kai syytä odottaa, että kehitys jatkaa hyvään suuntaan.
Kemiallinen rodunjalostus saattaa olla huono juttu, jos kaikki ei sitä piikkiä otataan.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin noin puoli tuntia sitten Rikospaikka-ohjelmaa, joka ”on suomalainen rikos- ja oikeusalan ajankohtaisohjelma, jossa MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ja MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen keskustelevat rikos- ja oikeusalan ajankohtaisista aiheista. Rikospaikassa avataan myös vanhojen rikostapausten taustoja.”
Ohjelmassa kerrotiin kaikki se kauheus, miten uhria oli kohdeltu. Oliko ihan pakko tuoda julkisuuteen tämä kaikki?
Säälin nyt todella uhrin omaisia, jotka olisivat halunneet pitää tämän tutkinnan yksityisenä, ja että kaikkea ei olisi näin julkaisuudessa retosteltu – jopa teonkuvauksilla mässäilty. Vähempikin olisi riittänyt..
Surullinen päivä 🙁
Ilmoita asiaton viesti