Valmistaudu EU-tason yhtiöveroon
Hallituksen esitys EU:n omien varojen päätöksen hyväksymiseksi tulee lähetekeskusteluun eduskunnan täysistuntoon tämän viikon keskiviikkona. Päätökseen sisältyy komissiolle annettava valtuutus ottaa lainaa 750 miljardin euron elpymisvälineen rahoittamiseksi.
Tulee olemaan kiinnostavaa, esitteleekö valtiovarainministeri Vanhanen vain osan paketista vai myös sen, mitä suunnitelmia komissiolla on jatkossa EU:n omien varojen lähteiksi. Nythän ei ole kyse vain muoviverosta vaan uusista EU-veroista, finanssitransaktiovero ja yritysten yhteisövero mukaan lukien. Komissio on tehnyt tiekartan veropohjan laajentamiseksi. Jos nämä hyväksytään, on syytä tehdä se tietoisesti.
EU:n talousarvio rahoitetaan lähes kokonaan unionin omista varoista. Raha on saatu tullimaksuista ja alveista sekä jäsenmaksuina. Linjana on ollut, että vuotuisten tulojen on katettava kokonaan vuotuiset menot, ja tähän asti se on merkinnyt menokuria siten, että monivuotisissa rahoituskehyksissä menojen enimmäismäärä on vahvistettu noin yhdeksi prosentiksi unionin bruttokansantulosta. Tätä rajaa halutaan nyt nostaa ja rahoituspohjaa laajentaa. Päätös edellyttää ratifiointia kaikissa jäsenvaltioissa.
Nyt suunnitelma on, että uusista omista varoista saatavien tulojen olisi riitettävä kattamaan elpymisvälineen takaisinmaksut. Komissio antaa kesäkuuhun 2021 mennessä ehdotukset hiilitullimekanismiin (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) ja digitaaliveroon perustuvista uusista omista varoista, jotka otettaisiin käyttöön tammikuussa 2023. Se tuo myös uudistetun ehdotuksen lento- ja meriliikenteeseen laajennetun päästökaupan huutokauppatuloista. Kesäkuuhun 2024 mennessä komissio esittää finanssitransaktioveroehdotuksen sekä ehdotuksen uudesta yhteisestä yhtiöveropohjasta (Common Consolidated Corporate Tax Base, CCCTB).
EU-tason yhtiöveron pitäisi ainakin herättää miettimään tarkkaan, mitä me nyt todella tarvitsemme.
Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat kuluneella viikolla kiinnittäneet huomiota Suomen heikentyvään kilpailukykyyn. Raportin mukaan Suomi on jäänyt selvästi jälkeen tärkeistä vertailumaista, kuten muista Pohjoismaista, Saksasta ja Hollannista. EU:n verotuspohjan laajentaminen yritysveroon ei välttämättä ole mikään täsmälääke tilanteeseemme. Suomi on jo tappiin saakka verotettu, ja yrittämisestä on tehty vaikeaa.
Yrittäjä maksaa jo nyt viittä eri veroa. Kokonaisuus syntyy arvonlisäverosta, ansiotuloverosta, työntekijän ja -antajan sivukuluista, yhteisöveroista ja pääomatuloverosta. Suosittelen tutustumaan artikkeliin niin sanotusta viiden veron kiilasta , joka asiantuntija Petri Roinisen mukaan voi muodostaa alasta ja yrityksestä riippuen jopa 2/3 asiakkaalta saatavista maksuista. Sellaisena se heikentää Suomen kansainvälistä kilpailukykyä ja on yksi keskeisistä juurisyistä taloudellisiin ongelmiimme.
Jos tähän kuvioon lisätään vielä EU-tason verotus, onko syytä uskoa, että tilanne helpottuisi?
Sama kirjoittaja kommentoi sitä, kuinka suuri osa ALV-potentiaalista jää keräämättä eri EU-maissa. Taulukosta käy ilmi, että keräämättä jäävä arvolisävero suhteessa arvonlisäverotaakkaan on Italian kohdalla 24 prosenttia eli lähes neljännes, siinä missä Suomen luku on 3,6 prosenttia. Näillä alveilla hoidettaisiin komeasti mm. Italian pulmia. Hän huomauttikin Twitterissä, että elvytysrahan sijasta voisimme ehkä tarjota Italialle veronkeräämisen osaamista.
Toissa viikolla selvisi, että saamaosuutemme elvytysrahasta pienenee, ja ministeri Tuppurainen sanoi, että niin pitikin käydä. Tämä on liian usein kuultu tarina, jota poliitikot tuovat Brysselistä takaisin kotimaahan. Kun asioita hoidetaan tunnollisesti, ei tule palkintoa vaan rangaistus. Näin on käynyt lukemattomat kerrat ilmasto- ja energiapolitiikan puolella. Tällainen katkeroittaa, luo moraalikatoa, populismia ja EU-vastaisuutta – se on EU:n hajoamisen alkusoitto.
Rahaliitot maailmassa ovat olleet harvinaisen yksituumaisia: ne ovat johtaneet joko liittovaltioon tai hajoamiseen.Italian hallitustunnustelija Mario Draghi on jo ehtinyt esittää euroalueen yhteisen budjetin luomista. Se kieltämättä pitäisi Italian euroalueessa mutta aika paljon nielemistä siinä on Suomelle niin kauan kuin elämme eri maailmoissa taloudenpidon kanssa.
Kiitos Eija-Riitta blogista ja lauantain Teamsista!
Me kokoomuslaisethan emme ole populisteja tuodessamme totuuden kansalle tiedoksi!
Tässä se elpymisväline on ja tulee voimaan neuvoston asetuksella heti, kun se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä:
”Bryssel 28.5.2020
COM(2020) 441 final
2020/0111 (NLE)
Ehdotus
NEUVOSTON ASETUS
Euroopan unionin elpymisvälineen perustamisesta covid-19-pandemian jälkeisen elpymisen tukemiseksi”
Osoite:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX:52020PC0441R(01)
Ilmoita asiaton viesti
Neuvoston asetus on voimakkain EU-säädös, sillä se tulee voimaan EU-jäsenyyden velvoitteena ilman minkään jäsenmaan parlamentin minkäänlaista äänestystä.
Miten Suomessa EU:hun ja euroon liityttiinkään?
Salaiseen EU-ministeriryhmän pöytäkirjaan 16/93 20.12.1993 tekaistulla valheella, jolla harhautettiin eduskuntaa vuonna 1994.
Siis onko Suomi valtiosääntöoikeudellisesti edes EU:n jäsen?
Ei ole, vaan vain valejäsen.
Kyseessä on valtiopetos, rikos, joka ei vanhene.
Minulla on kysymys silloiselle pääministeri Esko Aholle ja toivon Suomen median sen Aholle esittävän.
Tehtävä medialle löytyy tästä osoitteesta http://jormajaakkola.fi/Medialle
Ilmoita asiaton viesti
Mario Draghin hallitus ilmeisesti aikoo keskittyä juuri hallinnon, verotuksen ja oikeusjärjestelmän uudistamiseen. Toivon että Italian uusi hallitus onnistuu tässä tehtävässä. Ellei onnistu yhteinen EU-budjetti on mahdotonta hyväksyä.
Saa nähdä miten Euroopan käy? Elleivät poliitikot tee päätöksiä rehellisesti ja avoimesti ja selitä rautalangasta kansalaisille miksi toimitaan tietyllä tavalla, pelkään että EU hajoaa.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/mario-draghin-yllatysveto-tuntuu-myos-suomessa-analyytikko-pitkan-aikavalin-vaikutus-koko-eurooppaan/566cd196-0cb6-4bd1-82d7-8ffe4dbad23d
”Hallitustunnusteluihin maanantaina osallistunut Azione-puolueen edustaja Carlo Calenda kertoi medialle Draghin tavattuaan, että uusi hallitusohjelma keskittyy kotimaan politiikassa kolmeen pääasiaan. Ne ovat Italian julkisen hallinnon, verotuksen ja oikeusjärjestelmän uudistaminen.”
Ilmoita asiaton viesti
”Yrittäjä maksaa jo nyt viittä eri veroa. Kokonaisuus syntyy arvonlisäverosta, ansiotuloverosta, työntekijän ja -antajan sivukuluista, yhteisöveroista ja pääomatuloverosta.”
Tämä pitää vain osittain paikkansa. Yrittäjän veroluenteisia tai suoria veroja ovat vain omat sosiaalivakuutusmaksut, yhteisövero ja ja mahdollinen pääomatulovero.
Arvonlisävero, työntekijän palkasta perittävä ansiotulovero ja sosiaalivakuutusmaksut ovat yrityksen välittämiä keräilyveroja.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä, miten Korholasta on tullut änkyrä, joka vastustaa kaikkea EU: hun liittyvää. Esimerkiksi EU- tason yritysvero on vain hyvä asia. Nykyinen systeemi, jossa globaalit jättiyritykset kilpailuttavat jäsenvaltioiden verotusjärjestelmiä, olisi pitänyt kuopata kauan sitten.
EU: n yhteinen verotus johtaa verotustasojen harmonisoitumiseen. Siinä on suomalaisilla vain voitettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä olisi hyvä jos tosiaan EU.n alueella olisi yhtenäinen verotus yrityksille ilman kansallisia variaatioita.
Ilmoita asiaton viesti
Snellman, eikohän tämä EU- yhtivero tulisi kaikkien olemassaolevien lisäksi ilman todellista verotuksen harmonisoitumista EU- alueella.
Marinhan on jo puheissaan ennakoinut yritysverotusta kiristettävän tämän hallituksen toimin – joka on demukoilta jo täysin pähkähullu ja vastuuton esitys Suomen talouden muutoinkin rapautuessa käsiin.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi vaikka olisi yhteinen yhteisöverotaso, niin jäsenmaat halutessaan voisivat sen kompensoida mielensä mukaan muiden verojen avulla ja tuilla.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisin, että euroalueen yhteinen budjetti ei tuo mitään sinänsä uutta Suomen talouteen. Suomihan on jo nyt EU:n nettomaksaja…
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on keltämättä vähintäänkin kimurantti. Edelleenkin jäsenmaat hyväksyvät EU:n budjettikehyksen seitsemäksi vuodeksi (vaati yksimelisyyttä). Nää uudet verot on seitsemän vuoden välein kaadettavissa. Suomi ei sitä varmasti tee, mutta entäpä Puola? Samoin kat seitsemän vuoden voi päättää, että jätetään kylmästi elpymistahaston velat maksamatta. Tää on erittäin huteralla pohjalla, riippuu paljon siitä, kuinka mahdollisina minkäkin jäsen,aan perustuslaki pitää vuoteen 2058 asti annettuja sitoumuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Näiden Riitan mainitsemien viiden veron kiilan lisäksi monelle yrittäjälle / yritykselle kuljetuskustannuksia nostavat verot ovat merkittävät. UPM:n Pesonen puhui näistä. Tämä on merkittävä tekijä erityisesti metsäteollisuudelle, jonka tuotanto on melko halpaa suhteessa tilavuuteen. Näin kuljetuskustannukset harvaan asutussa maassa nousevat suuriksi suhteessa lopputuotteen hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Eija-Riitta.
Minä äänestin aikanaan EUn liittymisen puolesta. Liittyminen oli aikoinaan hyvä asia – nyt kuitenkin näyttää siltä, että mennään koko ajan huonompaan suuntaan. Pitäisi kasata ”samanmielisten maiden” liittouma, joka muuttaisi suuntaa.
Voisi olla hyvä, että olisi Neuro (pohjoisten maiden euro) ja Seuro (eteläisten hunsvottimaiden euro).
Ilmoita asiaton viesti
Heikoimpien maiden mukanaolo valuutta-alueessa on etu. Ilman niitä euro vahvistuisi ja heikentäisi vientiä.
Euroalue on vaihtotaseeltaan ylijäämäinen toisin kuin esim. USA.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Valitettavasti tunnollisina ammumme itseämme nilkkaan ja tuhoamme oman taloutemme.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko niin että Italiassa valtio on kansalaisia varten ja Suomessa päinvastoin? Näin himoverotuksen uhrina siltä usein tuntuu. Laskeskelin taannoin että kun veloitan asiakkaalta työstäni 1000 euroa, minulle jää siitä yksinyrittäjänä ostovoimaa lopulta 300 euroa. Vaikea ymmärtää miksi Kokoomus ei lähde mukaan PS:n välikysymykseen?
Ilmoita asiaton viesti