Virheä siirtymä
Meneillään on kummallinen keskustelu. Vihreät korostavat, että kohonnut sähkönhinta ei johdu heidän politiikastaan eli heidän vuosikymmeniä EU:ssa ajamastaan vihreästä siirtymästä. Syy on yksinomaan Venäjän aloittamassa sodassa. Ne, jotka muuta väittävät, ovat heidän mukaansa Kremlin asialla ja putinisteja. Ja he syyttävät, että jos vihreä siirtymä olisi vain toteutettu aiemmin, meillä ei olisi näitä korkeita hintoja.
Kyseessä on väistelyn ja vastuunpakoilun ennätys, ja nyt siitä maksavat viattomat ihmiset. Tietenkin voidaan sanoa, että sota konkretisoi tilanteen, koska emme enää voineet paikata lännen jatkuvasti haurastuvaa energiapolitiikkaa Venäjän toimittamalla säätövoimalla. Sota poisti fasadin ja vihreä todellisuus paljastui. Olennaista on, miten tähän tultiin. Miksi tehtiin politiikkaa, josta moni varoitti, että tämä johtaa Venäjä-riippuvuuteen? Pitkään ei ole ollut kyse itse energiasta vaan järjestelmän epätasapainosta. Ja se epätasapaino luotiin politiikalla. Se epätasapaino havaittiin kauan ennen sotaa, kun hinnannousu alkoi. Sota oli kätevä selitys, vähän liiankin kätevä. Eikä se ole täysin totta.
Energiahinta alkoi nousta kuukausia ennen sotaa
Energian hinta alkoi nousta jo syksyllä 2021 eli kuukausia ennen Ukrainan sotaa. Syynä oli nimenomaan vihreiden ajama kaasun ja öljyn poraamisen lopettaminen. Siitähän kiisteltiin mm. COP26:ssa, jossa Intia sai ”alasajon” käännetyksi ”vähentämiseksi”. Eli ilman sotaakin EU:ssa alasajon politiikka olisi jatkunut ja hinnat olisivat nousseet. Sota vain kärjisti kehityksen. Nyt ei kukaan ole valmis investoimaan kaasun ja öljyn poraamiseen, ellei ole takeita, ettei sitä taas kiellettäisi. Siksi on hullua anella öljy- ja kaasumailta öljyä ja kaasua, kun sitä ei itse haluta tuottaa.
Jokaisen aikuisen ajattelevan pitäisi ymmärtää tämä yhtälö: jos tehdään lisääntyvästi sähköä uusiutuvalla, joka on luonteeltaan keskeytyvää, tarvitaan lisää säätövoimaa, joka puolestaan tasoittaisi tarjonnan ja kysynnän kasvavat erot. Vihreä siirtymä on keskittynyt nimenomaan tämän vaihtelulle alttiin – aina ei tuule ja paista – energiamuodon lisäämiseen ja unohtanut säätövoiman. Säätövoima on pakosta fossiilista, koska vesivoimaa ei voi enää lisätä. Samaan aikaan poliitikot ovat luoneet tukijärjestelmiä tälle keskeytyvälle uusiutuvalle energialle, ja tuo tuki tehnyt säätövoiman rakentamisesta kannattamatonta antaessaan kilpailuetua uusiutuvalle. Säätövoimaa on siis täytynyt tuoda ulkoapäin. Kun varoitin tästä kehityksestä jo vuosia sitten vedoten Venäjän uhkaan sanomalla, että teemme itsestämme liian haavoittuvia, tekeekö se minusta nyt putinistin? Kuinka yhtäkkiä olen Kremlin asialla, kun olen vuosia varoittanut, että vihreä politiikka tekee meidät liian haavoittuviksi Kremlille. Eikä kysymys ole ainoastaan tuulen ja auringon lisäämisestä energiapaletissa, vaan siitä millaisin keinoin tätä on tehty.
Kerrataan mitä vihreä politiikka on ollut viimeiset vuosikymmenet:
1) Turvallista ja lähes päästötöntä ydinvoimaa on kiihkeästi ajettu alas. Suomessa lisäydinvoimaa on vastustettu ja kampitettu. Ydinvoima on tasaista perusvoimaa, joka takaa energiantuotannon turvallisen pohjan.
2) Sähkönhintaa on haluttu hinata tarkoituksella ylemmäs, jotta uusiutuviin satsaaminen kannattaisi, ja jotta sähköä säästettäisiin.
3) Sähkö on haluttu pörssiin
4) Energiainvestointien pääkohteena ovat olleet keskeytyvät aurinko ja tuuli
5) Säätövoimaksi kelpaavaa vesivoimaa on laajasti arvosteltu ja vastustettu
6) Säätövoimaksi kelpaavaa biomassaa on lisääntyvästi vastustettu viime vuosina, kun taas aiemmin politiikka toimin kannustettiin jopa suoraan puunpolttoon – politiikka on ollut vaihtelua laidasta toiseen
7) Säätövoimaksi kelpaavaa turvetta on kategorisesti vastustettu, ja sen perusteltua statusta uusiutuvana sen vuotuisen kasvumäärän osalta on vastustettu. Turve on ollut meille suomalaiselle tärkein kotimainen polttoaine ja mahdollistanut hyvän ja puhtaan yhteispolton puun kanssa sekö yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon.
8) Eurooppalaista liuskekaasua on vastustettu
Energiewende kasvatti riippuvuutta ulkoatuodusta energiasta
On aivan ilmeistä, että nykyiset ongelmamme johtuvat pohjimmiltaan harjoitetusta politiikasta. Putin oli riski, joka tiedettiin koko ajan. Silti esimerkiksi Saksa kasvatti Energiewenden aikana riippuvuuttaan Venäjältä tulevasta energiasta, eikä suinkaan vähentänyt sitä. Vuonna 2016 30 prosenttia EU:ssa käytetystä maakaasusta tuli Venäjältä, ja viime keväänä luku oli jo karmeat 47%. Kuinka oli mahdollista, että Eurooppa salli kasvattaa riippuvaisuuttaan ei-demokraattisesta maasta kylmän sodan jälkeen? Näin se tapahtui. Meillä luotettiin illusoriseen vihreään ideologiaan, joka esti meitä näkemästä energiantuotannon kovia tosiasioita. Vihreä ideologia väitti, ettemme tarvitse ydinvoimaa emmekä liuskekaasua – emmekä tietenkään turvetta Suomessa. Se väitti, että on vain tahdosta ja rahasta kiinni, että voisimme korvata ne nopeasti uusiutuvilla. Lisäksi se väitti, että tarvitsemme negatiivista talouskasvua pelastaaksemme planeetan.
Nyt vihreät väittävät, että jos tätä olisi tehty aiemmin, olisimme nyt kuivilla. Tarvitsemme kunnon perustelut tälle väitteelle. Vaikka tuulta ja aurinkoa olisi kymmenkertainen määrä nykyiseen nähden, ne pysyvät yhä keskeytyvinä energiamuotoina ja niiden kasvulle on fyysiset rajat. Tämä on tilanne niin kauan kuin meillä ei ole taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävää keinoa varastoida sähköä. Viimekeväisessä blogissani olen selostanut, miksi niillä on kannattavuusdilemma. Olen samassa yhteydessä myös esittänyt, kuinka sähkömarkkinoita tulisi tehdä reilummaksi ns. tehomaksun avulla.
Luonnollisesti vihreä politiikka vastaa, että säätövoima tulee kulutuskysyntää säätämällä. Niinpä. Mutta vain pieni osa voidaan vaivatta tehdä näin. Iso osa on juuri sitä, mitä tänä talvena joudumme näkemään. En voi uskoa, että tälle kurjuudelle löytyy riittävää poliittista tukea. Meillä on kehittynyt yhteiskunta, ja nyt kyse on askelesta taaksepäin, jos joudumme vastaamaan kalliiseen sähkönhintaan toppatakeilla ja villasukkakerroksilla. Tai sillä, että ihmiset joutuvat luopumaan kodeistaan.
Sähkö ei sovi kaupattavaksi pörssissä
Nyt kuitenkin haluan ottaa kantaa sähköpörssiin: eräs insinööri totesi minulle tänään, että eilen kotimainen tuotanto on kattanut kulutuksen ja sitä on tehty alle 5 c/kWh mutta kuluttajilta peritään 10-kertaisia hintoja. Lienee siis ilmeistä, että tuotantohinnat eivät ole korkeiden vähittäishintojen syynä.
Lyhyesti kyse on siitä, että sähkö ei sovi kaupattavaksi pörssissä. Kyse on siitä, että sähkö on eri asia kuin muu energia. Muita energiatuotteita, kuten kivihiiltä, öljyä ja maakaasua voi siellä myydä, mutta sähköä ei, koska sitä ei voi varastoida. Siksi sen myynti pörssissä ei ole järkevää ja tarkoituksenmukaista.
Pörssi perustuu kilpailuun. Kilpailulla tavoitellaan mahdollisimman alhaista hintaa, jolla myyjä on valmis luopumaan tuotteestaan. Ostaja pyrkii valitsemaan ostolleen sellaisen ajankohdan, jolloin hinta on hänelle sopiva, ja hän voi esimerkiksi ostaa tuotetta varastoon hinnan ollessa sopiva.
Sähkön suhteen tilanne on päinvastainen. Loppukäyttäjä tai jakeluyhtiö eivät voi varastoida sähköä. Sähköä tarvitaan käytännössä jatkuvasti, joten mahdollisuudet kulutuksen siirtoon sellaiseen ajankohtaan, jolloin hinta olisi halpa, ovat vähäiset. Eli sähköä myytäessä pörssi toimii täsmälleen päinvastoin kuin muiden tuotteiden kaupassa: nykyisellään se ei johda mahdollisimman mataliin vaan mahdollisimman korkeisiin hintoihin.
Miksi tällainen järjestelmä luotiin? Alkuperäinen julkisuudessa esitetty perustelu oli pyrkiä luomaan tilaa tuulen ja auringon pääsemiseksi markkinoille. Sähkölle määriteltiin minimimyyntihinta, joka olisi näiden uusien tuotantotapojen hinta, muuten ne eivät olisi päässeet markkinoille ilman korkeita tukia. Tästä on ollut kaikenlaisia seurauksia.
Sähkön tulisi olla tasaisen tylsä markkina, jossa myös hintojen pitäisi pysyä varsin tasaisina, sillä varsinkin teollisuudelle sen käyttämän sähkön hinnan iso vaihtelu on kriittistä, jos ennustettavuutta ei ole. Siinä toteutuukin vihreän politiikan yksi tavoite: saamme teollisuuden Euroopasta pois.
Nyt olemme todistamassa mitä siitä seuraa. Itse en voi uskoa, että tämä on kansalaisten tahto. Työpaikat ja kodit menetetään ilmastopolitikan nimissä, ja tämä politiikka ei ole millään mittarilla edes tehokasta, koska se tukee Venäjää ja Kiinaa.
Hyvät suomalaiset. Mitä nyt tapahtuu, on kokonaan politiikkaa. Jos insinöörit olisivat saaneet ratkaista tämän, meillä olisi ennustettava, edullinen sähkö. Politiikalla tämä umpikuja tulee myös korjata. Toivon, että poliitikkojen silmät joko avautuvat tai heidät vaihdetaan.
Ilmastonmuutos-skeptikot ne jaksavat aina vaan taistella tuulimyllyjä vastaan, kuten uskonsoturit Räsänen ja Soini synti- ja piruntorjuntarintamalla…?!
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikot osaavat kyllä sössiä ihan kunnolla.
Ensin ajetaan hintaa ylös päästöoikeuksilla ja sitten aletaan puhumaan ylimääräisten voittojen verottamisesta. Nuo kaikki vain nostavat kuluttajan hintaa. Kuinka sokeina meitä kansalaisia pidetään? Ei ihminen ole niin tyhmä, että vaatii väkisin fossiilista energiaa, jos muuta on järkevästi tarjolla. Nyt ei ole mitään vaihtoehtoa ja vanhasta on luovuttu niin, että kohta ainoastaan housuun pissiminen lämmittää. Valitettavasti kovin lyhyen aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pajusella on aina älykästä kerrottavaa
Ilmoita asiaton viesti
Suomenkin harvalukuiset ja mutuun USKOVAT skeptikot…
…vastaan mm. Suomen ja USA:n pressat, (-paitsi Trump, jos tulee valituksi. on Putinin ”linjoilla”.) suuret globaalit yritykset ja pikkuhiljaa lähes koko ”muu maailma?”
– Blogistin exä ja mm. Petteri Taalasmaa puhuvat mutun sijasta asiaa ja jakavat tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävä kyllä on näyttänyt siltä, että äänestyskopissa suurin osa ihmisistä sokeutuu pahasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Eija-Riitta hyvästä kirjoituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin kiitokset. Poliitikon kyky on tiivistää ja esittää asiat sellaisessa muodossa, että tavikset ymmärtävät, mistä on kysymys. Kokemus on osoittanut, että poliitikot eivät koskaan myönnä virheitään, vaan vika on aina jossain muualla. Vihreät kaatuvat saappaat jalassa, koska heillä ei ole vaihtoehtoja. Tai olisi ydinvoimassa, mutta nykyisessä kriisissä se vie liian kauan – pitkällä tähtäimellä se sopii jo nyt vihreille.
Ratkaisevassa asemassa ovat muut puolueet, jotka ovat omaksuneet vihreän aatemaailman. Syynä siihen on ajatusketju: olemme ilmastokriisissä, kriisin on aiheuttanut ihminen, kriisi johtuu hiilidioksidista, joten emme voi pitkittää fossiilisten käyttöä, vaan niistä on luovuttava sovitulla aikataululla.
Tämä on tuhon tie. Muiden puolueiden on otettava järki käteen erikoisesti Suomessa. Me olemme fossiilisten käytön vähentämisessä jo niin pitkällä, että muut EU-maat eivät pääse paria poikkeusta lukuunottamatta sinne ainakaan 10 vuoteen.
Johtopäätös: Suomi jäädyttää kaikki fossiilisten käytön pienentämistavoitteet, julistaa turpeen hitaasti uusituvaksi ja peruu sen käytön pienentämistavoitteet, vaatii tuulienergian tuottajilla tietyn pysyväisyystason, joka varmistetaan kaasu-, turve-, tai muilla fossiilisilla voimalaitosinvestoinneilla kaikilta niiltä tuulivoiman tuottajilta, joilla on investoitu nimellisteho yli 2 MW.
Saa kopioida kaikkien puolueiden energiaohjelmaan. Sillä on nyt kysyntää tämän talven jälkeen tulevissa vaaleissa. Nyt otettan puolueista mittaa. Poliitikot ovat tämän ryssineet; korjatkaa myös.
Ilmoita asiaton viesti
Antero: ”Samoin kiitokset. Poliitikon kyky on tiivistää ja esittää asiat sellaisessa muodossa, että tavikset ymmärtävät, mistä on kysymys.”
Olenko onnistunut tässä tapauksessa?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tatu-tyni/koti-uskonto-ja-isanmaa/
Vastakohta aukaistuna:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tatu-tyni/taikatemppu/
Nämä eivät ole helposti ymmärrettäviä asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Soininvaara ei ole älyn jättiläinen. Hänen mielestään ihmisten pitää joustaa, eikä sähköjärjestelmän. Pärjättiin vallan hyvin ennen sähköpörssiä. Hinta oli vakaata ja halpaa. Säätövoima on sitä varten, että se tuotanto joustaa ja pitää hinnan vakaana.
Vihreän siirtymän vuoksi säätövoima ei enää riitä kattamaan kulutusta kylminä tuulettominan talvipäivinä, sähkön käyttäjien kulutuksen ajoittaminen ei enää riitä, minkä jälkeen jäljelle jää enää hintajousto.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten totesin, säätövoima ei enää riitä. Säästövoima ja ajoitus ei enää riitä. Säästövoima, kulutuksen ajoittaminen ja sähkön säästö ei enää riitä. Ainoa jäljelle jäävä kysyntää alentava konsti on ”hintaleikkuri”, mikä elokuussa oli jo 80 c/kWh.
Monien kohdalla edellinen tarkoittaa samaa kuin sulake irti taulusta, ihmiset ulosotossa ja firmat kiinni / konkurssissa ja työntekijät pakkolomalla.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä itseasiassa kaikki persut ym. vaativat sosialismia ymmärtämättä että kapitalismissa ja markkinataloudessa kysyntä suhteessa tarjontaan määrittää hinnat.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki asiat yhteiskunnassa ei voida hoitaa vapaan markkinatalouden menetelmin. Minusta Korhola selitti hyvin, miksi esimerkiksi sähkö ei sovi pörssiin. Yhteiskunnassa on monia tehtäviä, joita ei kannata antaa täysin ns. markkinoille – Puolustus- ja poliisivoimat. Vankeinhoito. Suomen VR. Erikoisterveydenhoito. Perusterveydenhoidon lääkärit ja mikseivät myös sairaanhoitajat voisivat sen sijaan toimia ammatinharjoittajina tietyin periaattein (Saksassa on tämänkaltainen systeemi).
Suuret yksityiset monopolit eivät ole hyväksi yhteiskunnalle. Ruokakaupat ovat jo liiankin keskittyneet Suomessa. Myös sosiaalipuolella pienet yksityiset hoitolaitokset ovat jo liialti siirtyneet jättien haltuun.
Yksityiselle puolelle sopii hyvinkin moni palvelutoiminta, kuten kampaamot ja kosmetologipalvelut jne. Tuotteiden valmistaminen ja myynti. Mutta tässäkin politiikka voisi vaikuttaa vaatimalla laatua – vaatteiden, kodinkoneiden ja muiden vempainten on kestettävä tietyn ajan, sillä vain näin saadaan kulutus alas. On selvää että kulutamme tätä nykyä liikaa, kertakäyttökulutus on tullut tiensä päähän.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä maassamme on aika paljon sosialisoitua, kuten tieverkot. Sähkönsiirron runkoverkkokin vielä on, mutta tiedä sitten kuinka pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärsit sanomani aivan päin vastoin. Kyllä mielestäni eräät perusaiat pitää olla yhteiskunnan omistuksessa ja hallinnassa, kuten tieverot, vesihuolto ja sähköverkot, mutta myös elintärkeä sähkön tuotanto kohtuullisella hinnalla.
Vanhana ukkona muistelen, en edes kovin vanhoja aikoja, vaan 90-lukua. jolloin nelihenkisen perheemme sähkölasku oli n. 150 mk kuukaudessa.
Nyt on sähkön perusmaksutkin jo samaa luokkaa, vaikka en kuluttaisi mitään. Vesilaskunkin kunta tuplasi runsaat 10 v sitten, kun keksi perusmaksun siihenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön siirrosta puheenollen, minulle tuli hyvä mieli kun sain Rovakaira Oy:ltä kirjeen, missä ilmoittivat alentavansa siirtomaksua Kittilässä 1.1.23 alkaen 9 %.
Ilmoita asiaton viesti
Sota poisti fasadin ja vihreä todellisuus paljastui.
—————————–
Totta. Jos vihreä siirtymä olisi jo tehty mitään sähkökriisiä ei olisi.
Mutta taas täytyy todeta, että vastenmielistä lukea näitä putinia tukevia blogeja ja kuinka suuressa suosiossa ne ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että jos se siirtymä olisi tehty aikaisemmin, niin millä me nyt tuottaisimme sähköä ja lämpöä kansalaisille? Pitäisikö odottaa tuulista ja aurinkoista keliä vai miten?
Ilmoita asiaton viesti
Makkonen on siinä mielessä oikeassa, että vaikka energian ja sähkön hinta on ollut vihreän siirtymän kautta kasvussa, sen muutosnopeus ei ole ollut läheskään niin nopeaa, kuin Putinin sodan vaikutus. Tämä on hyvä pitää mielessä.
Mitä ilmastonmuutokseen tulee, siihen vaikuttaa fossiilisten polttoaineiden käyttö ja se johtaa maapallon lämpenemiseen. Tämä on valitettava tieteellinen fakta.
Ilmoita asiaton viesti
Toki monia asioita on hyvä pitää mielessä. Esitin Juhalle kysymyksen, johon toki sinäkin voit antaa vastauksen. Itse näen parempana sen, että on vaihtoehto mihin voi siirtyä sen sijaan, että pitää siirtyä vaikka ei ole vaihtoehtoa. Tai no on, kun lopettaa sähkön ja lämmön käytön.
Onhan Putinin sotakin vaikuttanut, mutta melko kevyesti on lopeteltu ydinvoimaa yms. On makuasia, että minkä johdosta vesi valuu yli reunojen.
Ilmoita asiaton viesti
Puhtaampaan energiaan siirtyminen on välttämätöntä, ja oleellista on sen hallittu siirtyminen, sitähän on pyritty toteuttamaan. Mutta niinkuin tiedossa on, Putin sekoitti koko paletin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuo nyt avannut asiaa. Putin on yksi tekijä, mutta poliitikot ovat ihan omilla toimillaan ajaneet päin kalliota.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, siis tarkoitin lähinnä teknis – tieteellis – taloudellista hallittua siirtymää, politiikkaan en ota kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Miten teknis-tieteellis-taloudellisessa mielessä vihreä siirtymä olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin niin, että nyt oltaisiin vältetty sähkökriisi?
Ilmoita asiaton viesti
Taisin tuohon kysymykseen jo vastata.
Ilmoita asiaton viesti
Ai taisit vai?
Ilmoita asiaton viesti
Putin on yksi tekijä, mutta poliitikot ovat ihan omilla toimillaan ajaneet päin kalliota.
—————————–
https://balkangreenenergynews.com/ieas-birol-debunks-three-myths-about-global-energy-crisis/
Ilmoita asiaton viesti
Tuoko on vastauksesi?
Ilmoita asiaton viesti
No mikä sen sitten kuvittelit olevan?
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus?
Ilmoita asiaton viesti
Linkkasin sinulle alan asiantuntijan vastauksen väitteeseesi mikä todistaa, etten keksi asioita omasta päästäni, niin kuin jotkut tuppaavat tekemään.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan sitä lainata, jos se vastaa kysymykseen. Tuo ei sitä tehnyt, koska kysyin:
”Ihan mielenkiinnosta kysyn, että jos se siirtymä olisi tehty aikaisemmin, niin millä me nyt tuottaisimme sähköä ja lämpöä kansalaisille? Pitäisikö odottaa tuulista ja aurinkoista keliä vai miten?”
Mitkä ovat siis ne välineet, joilla nyt tulisimme toimeen, jos vihreä siirtymä olisi tehty aikaisemmin. Minä väitän, että noita välineitä ei ole vielä olemassa, joten miten ihmeessä siirtyminen onnistuu edes nyt saati sitten jo aikaisemmin? Minulle käy ”puhdas edullinen energia” ihan hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitkä ovat siis ne välineet, joilla nyt tulisimme toimeen, jos vihreä siirtymä olisi tehty aikaisemmin.
———————–
Tähän on jo vastattu ja olet itse asiassa antanut siihen jo vastineenkin. Et näemmä lue vastauksiani.
#3795297
Ilmoita asiaton viesti
Ei noista ole pelastajiksi. Ainoastaan ydinvoimalla saadaan riittävästi varmaa tuotantoa, mutta kuten tiedät, niin se on kallista ja hidasta rakentaa. Muuthan ovat olleet käytettävissä koko ajan, mutta ei niistä ole ollut pelastukseksi. Todellisuudessa ei ole ollut, eikä ole nytkään, mitään varsinaista vaihtoehtoa. Yritetään vain hilata hintoja taivaisiin erilaisilla himmeleillä, jotta ihmiset pakotetaan sähkön säästöihin. Kun on historiassa sössitty tuotannon kanssa, niin sen seurauksena nyt kärvistellään ja Putinin sota on vain kirsikka kakun päälle. Poliitikkojen näkökenttä ulottuu vain omiin taskuihin asti ja Vihreiden muiden taskuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei noista ole pelastajiksi.
—————————
Niitä ei vain ole tarpeeksi. Ei se muusta ole kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen näkökenttä ulottuu vain omiin taskuihin asti ja Vihreiden muiden taskuihin.
————————————–
Eikös tämmöinen ole vähän lapsellista?
Ilmoita asiaton viesti
Se on mielipiteeni, mutta taidat vähätellä sitä?
Ilmoita asiaton viesti
Jari, todellisuudessa ydinvoimalla tuotetun sähkön kustannus on hyvin alhainen. Investointi jakautuu 60 vuodelle ja polttoaine on halpaa. Tuotanto on suuri sen 60 vuoden aikana, joten hinta pitää jakaa koko tuotannolle.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jussina/ydinvoimalla-tuotettava-sahko-on-erittain-edullista/
Ilmoita asiaton viesti
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9437adb4-af70-492b-947e-824261887190
Tuollainen sattui silmiin, ei tainnut Putin ehtiä vaikuttamaan tuohon?
Ilmoita asiaton viesti
Tuollainen sattui silmiin, ei tainnut Putin ehtiä vaikuttamaan tuohon?
——————————
Minun silmiini ei tarttunut kyllä yhtään mitään kyseisestä artikkelista.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ”likaista” energiaa meillä on? Jännää että sinäkin riippumatto huudat punaviheriäisten riveissä valheita. Energian hinta alkoi nousemaan paljon ennen sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
sinäkin riippumatto
—————————-
Blogissa keskustellaan sähkön hinnasta eikä ole vittuilukilpailu. Toivottavasti sait siitä kumminkin helpotusta pahaan oloosi.
Ilmoita asiaton viesti
Kato, tulikos kirotusvire 😆 .
Päin vastoin mulla on täällä maalla harvinaisen hyvä olo, varsinkin kun kämppä lämpenee omilla puilla ja sähköä palaa nyt Joulukuussa keskimäärin vain 20Kwh vuorokaudessa.
Vieläkö sulla on pokkaa väittää että energian hinta ei lähtenyt nousemaan jo viime vuonna
Ilmoita asiaton viesti
Putinin sodalla on korkeintaan marginaalinen vaikutus jos sitäkään.
Jos ei olisi lähdetty, ensin ydinvoiman vastustamisen kautta sen rakentamattomuuteen, sen alasajoon niin Ruotsissa, Saksassa kuin joissain muissakin maissa, jos ei olisi lähdetty holtittomaan hiilen ja muun ns. fossiilisen polttoaineen käytön alasajoon ym. niin ongelmaa ei olisi huolimatta Putinin sodasta.
Putinin sodalla on niinkin suuri vaikutus kuin sillä on juuri siksi että on menty ideologia edellä ja RAKENNETTU PUTINILLE mahdollisuus käyttää energiaa aseenaan Eurooppaa vastaan kun vielä kaiken lisäksi rakennettiin NordStream 1 ja 2.
Valitettavasti en elä vuonna 2100 kun tälle viherhumpalle nauretaan kuinka tyhmiä ihmiset saattoivat olla 2000 – taitteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä ihmeestä Sinivirta tuon maapallon lämpenemisen niin varmasti tietää, että
uskoo vohdeän siirtymän olevan ainoa oikea tapa estää maapallon lämpenemisen.
Ilmoita asiaton viesti
”…tieteellinen fakta…”.
Tieteellinen fakta näyttää myös olevan, että CO2 ja aivan liian heikko kaasu aiheuttaakseen lämpenemistä. Lisäksi sama tieteellinen fakta kertoo, että meret määräävät ilmakehän CO2-pitoisuuden, eivät sopulit.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että jos se siirtymä olisi tehty aikaisemmin, niin millä me nyt tuottaisimme sähköä ja lämpöä kansalaisille? Pitäisikö odottaa tuulista ja aurinkoista keliä vai miten?
———————————
Tuulivoima ja aurinkopaneelit ovat vain kaksi tapaa tehdä päästötöntä energiaa. Ja tuulivoimalla tuotetun energian varastointia kehitellään koko ajan.
https://verdelehti.fi/2021/08/26/tuulivoiman-sahko-on-varastoitava-ja-siksi-vetyteknologialla-on-valtava-kiire/
Myös muita päästöttömiä tapoja löytyy kuten biopolttoaineet ,metsien harvennushake ja metsäteollisuuden puujäte sekä ydinvoima.
Ja väite, että vihreään energiaan siirtyminen olisi syynä sähkön kalleuteen ei pidä paikkaansa ainakaan IEA:n toiminnanjohtajan mielestä.
https://balkangreenenergynews.com/ieas-birol-debunks-three-myths-about-global-energy-crisis/
Ilmoita asiaton viesti
Mihin noihin meidän olisi pitänyt pystyä jo aikaisemmin siirtymään, kun edes nyt noita ei ole riittävästi tarjolla? Päästötöntä ei ole riittävästi tarjolla vai olenko ymmrärtänyt jotain väärin? Ydinvoiman ja muun tuotannon alasajo nyt, kun vaihtoehtoja ei ole, on ollut tyhmää toimintaa. IEA voi satuilla mitä haluaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin energian saantimme on riippuvainen fossiilisesta energiasta olemme muiden armoilla, kuten nyt nähdään. Niitä ei ole riittävästi tarjolla koska emme ole riittävän nopeasti siirtyneet vihreään energiaan. Ennen pitkää me siirrymme siihen joka tapauksessa ja saamme omavaraisuuden hiilineutraaliuden lisäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eli mitään vaihtoehtoa ei ole ollut, mutta kaikilla ihmeellisillä lisillä pitää saada kuluttajat kuseen ja mukaan säästötalkoisiin. Hyvin on siis siirtymä toiminut. Siirrytään samalla tavalla vetytalouteen, eli nyt kaikki muut hinnat päästöoikeuksilla taivaisiin ja pakkosiirretään heidät siihen vetyyn. Ai niin, eihän sitä ole tarpeeksi tarjolla.
Ilmoita asiaton viesti
Eli mitään vaihtoehtoa ei ole ollut
———————–
Tulkinta tämäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei makkosille saa näin vaikeita kyskiä esittää, alkavat mököttää.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihan mielenkiinnosta kysyn, että jos se siirtymä olisi tehty aikaisemmin, niin millä me nyt tuottaisimme sähköä ja lämpöä kansalaisille?”
Välillisesti ja välittömästi auringosta + ydinvoima.
”Pitäisikö odottaa tuulista ja aurinkoista keliä vai miten?”
Mihin faktaan perustuu tuo odottaminen?
Kai sitä nyt voi laittaa klapeja takkaan vaikka kaamoksessa tyynellä säällä. Sähköäkin saa töpselistä.
Ilmoita asiaton viesti
Sano nuo konkreettiset tuotantolaitteet, joihin voin siirtyä heti. Ydinvoimaa on tulossa, kunhan saadaan kuntoon, mutta ei riittävästi korvaamaan muita.
Noita tuulia ja aurinkoa kun pitää joskus odotella. Talvella meillä aka heikosti paistaa ja tuulikin on välillä hakusessa. Niihinkään en voi kulutustani perustaa.
Voi sinne takkaan laittaa kaikenlaista, jos sellainen on. Sähköä on saanut töpselistä, mutta kun uhkailevat, että kohta ei saa. Siinä se vihreä siirtymä osoittaa hulluutensa, kun on ajettu tuotantoa alas fossiilisten osalta ja tilalle ei ole tarjota mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Sano nuo konkreettiset tuotantolaitteet, joihin voin siirtyä heti.”
Niin miksi ihmeessä ”heti” ?
Kyseessähän oli vihreä siirtymä jota ei nyt tehty ajallaan. Aikaa on ollut 50v tehdä mutta nyt sitten on jotain ihme hätäilyä.
Eikä kyse ole edes välttämättä mistään tuotantolaitteesta vaan vaikka varastointilaitteesta tai jo olemassa olevan energian kierrättämisestä kun eihän se fysiikan lakien mukaan häviä.
Kyllähän se siirtymä kokonaisuudessaan tarkoittaa tietenkin yhteiskunnan rakentamista uusiksi paremmin kun on ensiksi harjoiteltu tekemällä huonosti.
Mikään fysiikan laki ei estä ja itseasiassa markkinoilta löytyy tuotteistettua tekniikkaakin.
Tämän asian ei pitäisi olla vaikea tajuta että sinä tuskin yhdessä yössä rakennat taloasi uusiksi ja ostat uutta autoa ja mitä nyt tarvitsetkaan ja sekään ei toimi että koko Suomi tekee sen samana yönä. Siksi puhutaankin siitä siirtymästä kun se nyt kestää vuosikymmeniä.
”Noita tuulia ja aurinkoa kun pitää joskus odotella. Talvella meillä aka heikosti paistaa ja tuulikin on välillä hakusessa. Niihinkään en voi kulutustani perustaa.”
Miksi sitten pitää kuluttaa sitä energiaa kokoaika uudelleen että mitä jos käyttäisit enemmän sitä samaa energiaa joka sinulla on jo?
”Siinä se vihreä siirtymä osoittaa hulluutensa, kun on ajettu tuotantoa alas fossiilisten osalta ja tilalle ei ole tarjota mitään.”
Onhan Suomessa energiantuotantoa ja kyllä sen pitäisi kyetä pitämään ihmiset hengissä poikkeusoloissa vaikka yhtään sähköä ei tuotaisi. Tietenkin sellainen poikkeusolo edellyttää että kaikki ylimääräinen tuotanto ja haaskaus lopetetaan että resurssit jää siihen elossa pysymiseen. Elossa pysyminen onnistuu myös vaikka sähköt katkeaisi välillä pariksi tunniksi. Suomea ei nyt sentään ole saarrettu, että vaikka idästä ei energiaa tule niin lännestä tulee mutta se vaan maksaa hurjasti ja nimenomaan se katastrofitilanne missä kaikki resurssit jätetään elossapysymiseen olisi se, että tuonti lakkaa kokonan mutta tällaista ei nyt ole vaan tuontia edelleen on.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihan mielenkiinnosta kysyn, että jos se siirtymä olisi tehty aikaisemmin, niin millä me nyt tuottaisimme sähköä ja lämpöä kansalaisille? Pitäisikö odottaa tuulista ja aurinkoista keliä vai miten?”
Lopputulos on se, että vihreää siirtymää ei ole voitu tehdä aikaisemmin ja sen tekeminen myöhemminkin on todellinen haaste. Paljon pitää vielä kiviä käännellä ja tekniikkaa kehitellä, jotta on edes teoreettista mahdollisuutta irtautua fossiilisista polttoaineista. Se, että haluaa, ei tarkoita, että on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
”Lopputulos on se, että vihreää siirtymää ei ole voitu tehdä aikaisemmin”
Tietenkin olisi voitu. Jokseenkin kaikki perusteknologia tähän on keksitty aikoja sitten ja teknologian optimointi kehittyi kun tarvittava fysiikka ymmärrettiin ja etenkin sitten kun saatiin tietokone optimoimaan.
Pääasiallinen ongelma on se, että on paljon helpompaa tehdä yhteiskuntaa riippuvaiseksi jostain enemmän tai vähemmän hölmöstä ratkaisusta kuin korjata pois.
Noin esimerkikkinä vaikka se, että koko Länsi-Rooman historian ajan käytettiin amforaa standardina logistiikassa vaikka tynnyri oli ylivertainen tekniikka.
Samoilta Rooman ajan ratkaisuista on seurauksena vaikka avaruusrakettien osien mitoitus joka on johdettu vanhan ajan standardista ”kahden hevosen perseen leveys”. Vaikea muuttaa kun on tuhansia vuosia rakennettu maailmaa riippuvaiseksi.
Sama ilmiö toistuu nopeammalla syklillä sitten vaikka tietotekniikassa kun jossain kun ohjelmoija kirjoittaa rimpsun koodia niin voikin käydä niin, että miljoonia ihmisiä on riippuvaisia jostain hutaisten tehdystä koodin pätkästä vielä vuosikymmenien kuluttua eikä sitä sitten niin helposti muuteta.
Öljyn tapauksessa irtautuminen tapahtuu kuitenkin väkisin kun se loppuu kohta että ihan sama ollaanko siihen valmiita vai ei. Jokainen sopeutuu kuten parhaaksi näkee.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäydyn aikaisemmassa vastauksessani. ”Tietenkin olisi voitu” ei avaa mitään portteja.
Ilmoita asiaton viesti
Sinunhan se pitäisi sanoa mikä oikein estää kun sellaista väität.
Jotenkin tunnut elävän harhassa että energiaa pitäisi toimittaa jatkuvasti ja siksi se on jokin ongelma että energiaa kerätään auringosta.
Ilmoita asiaton viesti
Että voi ihminen olla sekaisin. Katso ketju ja siinä väitettiin näin:
”Ihan mielenkiinnosta kysyn, että jos se siirtymä olisi tehty aikaisemmin, niin millä me nyt tuottaisimme sähköä ja lämpöä kansalaisille? Pitäisikö odottaa tuulista ja aurinkoista keliä vai miten?”
Mitä siis minä väitän? Minä totean, kun ei ole tullut vastausta, että vihreää siirtymää ei ole voitu tehdä aikaisemmin eikä sitä voida tehdä nytkään, kun ei ole oikeita vaihtoehtoja. Se, että haluaa, ei ole vielä mahdollisuus toteuttaa.
Äläkä taapero syötä minun sanomisiksi sellaista, mitä en ole sanonut, selkiskö?
Ilmoita asiaton viesti
Kaarnattu puhuu eli kirjottaa taas niin pehmoisia, että voisi luulla ettei miehellä(?) ole alaleukaa ollenkaan…
Ilmoita asiaton viesti
Juha vaikuttaa jotenkin uniselta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomeen olisi ennen surkuhupaisaa OL3:a rakennettu riittävästi ydinvoimaa, niin sähkökriisiä ei ehkä olisi. Huom. ”jos” ja ”-isi”
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen suurin virhe liittyy Venäjä-riippuvuuteen. En voi ymmärtää tällaista naiiviutta, eli kuinka vähällä järjellä meitä johdetaan. Kenelläkään ei ole ollut kokonaiskuvaa tilanteesta tai ainakaan päättäjät eivät ole kuunnelleet oikeita tahoja.
Suomen olisi pitänyt aikoja sitten huolehtia sähkön ja lämmityksen omavaraisuudesta. Varsinkin lämmitys on a & o kylmillä arktisilla alueilla. Yritykset tarvitsevat myös sähköä toimintaansa ja lämmitystä.
Ihminen on aiheuttanut luonnolle suurta tuhoa, mutta kiirehtiminen väärissä asioissa ei ole järkevää. Ihminen ei vielä ole kehittänyt fossiilisten tilalle kunnollista säätövoimaa uusiutuvien rinnalle. Fuusiovoiman kehitys on viime aikoina hypähtänyt eteenpäin, mutta en tiedä käykö tämä säätövoimaksi. Uusien energiamuotojen kehittäminen on tuskastuttavan hidasta ja kallista.
Ps. Sinänsä minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että jokaiselle perheelle jaettaisiin maapala ja muutama kana. Omavaraistalous uudelleen käyttöön. Metsästä omat polttopuut, maa ruokaviljelyä varten ja kanat tuottavat munia. Yksi perheenjäsen käy töissä tai vaihtoehtoisesti kaksi tekevät puolipäivätyötä. Rahaa on vähän ja kuluttaa ei voi nykyisiä määriä, mutta ei haittaa niin paljon omavaraistaloudessa. Että näin 😉
Ilmoita asiaton viesti
”…Ihminen on aiheuttanut luonnolle suurta tuhoa…”.
Että on tuo uskomus sitkeässä. CO2 ei aiheuta tuhoa, vaan vihertymistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihminen ei vielä ole kehittänyt fossiilisten tilalle kunnollista säätövoimaa uusiutuvien rinnalle.”
Vesivoima.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Makkonen: – ”Mutta taas täytyy todeta, että vastenmielistä lukea näitä putinia tukevia blogeja ja kuinka suuressa suosiossa ne ovat.”
Onko tuon tarkoitus olla jonkinlaista huumoria? Enkö tajua jotain? Onko sillä jokin merkitys, että olet kirjoittanut ”putinia” pienellä alkukirjaimella? Mitään Venäjän presidentti Vladimir Putinia tukevaa ei tässä Korholan artikkelissa ainakaan ole.
Ilmoita asiaton viesti
Mitään Venäjän presidentti Vladimir Putinia tukevaa ei tässä Korholan artikkelissa ainakaan ole.
——————————
Ai ei ole vai?
Sähkön korkea hinta laitetaan hallituksen syyksi eikä putinin. Eli oikea vihollinen löytyykin omista joukoista jota vastaan täytyy taistella. Tämä aiheuttaa sisäistä eripuraa ja heikentää moraaliamme kun täytyisi kaikin keinoin yhdistää voimamme. Tämä kaikki pelaa putinin pussiin.
Ja putin on moraaliton kusipää ja tästä syystä kirjoitan sen nimen pienellä kirjaimella.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kait putin ole huolehtinut meidän sähkön omavaraisuudesta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kait putin ole huolehtinut meidän sähkön omavaraisuudesta?
——————————–
Ei toki. putin on keskittynyt vain kärsimyksien aiheuttamiseen kaikin mahdollisin tavoin joista energian toimitusten vähentäminen on yksi muoto.
Ilmoita asiaton viesti
Luitko koko artikkelia? Korholahan siinä nimenomaan selittää, miten sähkön korkea hinta on pitkään harjoitetun politiikan tulosta ja Putinilla ja/tai Venäjällä on siinä vain kamelin selän katkaisevan oljenkorren rooli. Jos Eurooppa olisi sähkön suhteen omavarainen, niin Venäjän toimet eivät vaikuttaisi sähkön hintaan mitenkään.
Enkä ymmärrä miten tulkitset, että vihollinen löytyisi omista joukoista tai varsinkaan, että sitä vastaan täytyisi taistella. Jos pitkän aikaa harjoitetaan sellaista energiapolitiikkaa, joka ei jonkun mielestä ole järkevää, niin kyllä se pitää saada sanoa ilman, että se olisi mitään vihollista vastaan taistelemista.
Ilmoita asiaton viesti
Luitko koko artikkelia? Korholahan siinä nimenomaan selittää, miten sähkön korkea hinta on pitkään harjoitetun politiikan tulosta ja Putinilla ja/tai Venäjällä on siinä vain kamelin selän katkaisevan oljenkorren rooli.
——————————————
Korhola on aivan pihalla eikä tiedä mistä puhuu. Alan asiantuntijat ovat toista mieltä. Olen muuten jo tämän tuonut esille yllä olevassa kommentissani joten kehottaisin sinua keskittymään myös vastineisiin.
https://balkangreenenergynews.com/ieas-birol-debunks-three-myths-about-global-energy-crisis/
Ilmoita asiaton viesti
Jos pitkän aikaa harjoitetaan sellaista energiapolitiikkaa, joka ei jonkun mielestä ole järkevää, niin kyllä se pitää saada sanoa ilman, että se olisi mitään vihollista vastaan taistelemista.
———————————-
Denialistit eivät perusta väitteitään tosi asioihin joten heidän mielipiteensä voidaan jättää huomioimatta. Meidän pitää kuunnella alan asiantuntijoita.
Ei kukaan täysjärkinen mene puoskarille hoidattamaan syöpäänsä vaan lääkärille.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrotko vielä että miten putte pienen 2022 aloittama sota nosti sähkön pörssihinnan kalleimmaksi ikinä vuonna 2021?
Ilmoita asiaton viesti
Vuosi sitten joukuussa 2021 mentiin jo yli 500€/MWh. Venäjä hyökkäsi vasta Matinpäivänä 24.2.2022.
Joten kyllä juurisyyt kalliiseen sähköön johtuvat Euroopassa ja Suomessakin harjoitetusta energiapolitiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Eija Riitta kirjoittaa asiallisesti ja uskottavasti. Kiitos on mukava lukea järkeen käypiä ajatuksiasi.
Muuten Indonesia hallitus päätti ettei Indonesia lähde muuttamaan ilmastopolitiikkaansa kuin ehkä 2065 jälkeen. ”Hallituksen pää tehtävä on taata elintason nousu kansalaisille”. Kirjoittaa Jakarta Post ilmasto kokouksen jälkeen.
Indonesian väkiluku on 285 miljonaa ja tärkein vientituote nyt ja ensi vuonna on Kivihiili. 630 milj. tonnia ensi vuoden arvio. Tuulimyllyjä tai aurinkopaneleita on kokeilu mielessä asennettu joillekkin pienille saarilla, Vesi voimaa on lähinnä tulva alaiden yhteydessä. Ydin voimaa ei ole. Sähkö valmistetaan hiilivoimalaitoksissa. Öljypalmun viljelyä on vähennetty voimakkaasti. Malesia aikoo korvata Indonesian tuotantoa.
Suurimmat kivihiilen ostajat Indonesiasta ovat Intia ja Kiina.
Ilmoita asiaton viesti
Roger Revelle joka on oikeastaan koko ilmu-opin isä, ehdotti ennen kuolemaansa että olisi parasta jäädä katsomaan eikä sännätä tekemään ilmastontorjuntatoimia päätä pahkaa.
Tässä tulee kylmyysennätyksiä jo sitä rataa että koko oppi kyseenalaistuu. Ja ei vain tänä talvena vaan jo edellisenä talvena paleltui mm. kahvipensaita ja viiniköynnöksiä. Kahvipensaat on jo yhden kerran siirretty lämpimämpään paikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tulee kylmyysennätyksiä jo sitä rataa että koko oppi kyseenalaistuu.
——————————-
Katsoin juuri Forecan ennustetta ja lupasi huomiseksi tänne Tampereelle 3 astetta kylmempää. Oisko toi Karinen sittenkin oikeassa tuon kylmenemisen suhteen 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Et varmaan tiennyt että Austraaliassa on mitattu 9.12.2022 kaikkien aikojen kylmin lämpötila KESÄLLÄ -7°C .
Myös maailman kylmimmässä kaupungissa on mitattu uusin kylmyysennätys ennen vuodenvaihdetta, se on -61°C .
Ilmoita asiaton viesti
Olipa Helstamolta heikkoa ajattelua. Moniko katuu väitteitään ”leikillään” kuolinvuoteellaan?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä myöhemmin sen parempi. Jää aikaa todeta turhuus ennen typeriä ja kalliita tekoja.
Ilmoita asiaton viesti
Rahasta siinä mielessä että yhteiskunta menee pahasti kuralle tämän älyvapaan villityksen kanssa.
On kai tullut selväksi kantani että ihmiskunta ei kykene ilmastoa ohjaamaan edes halutessaan. Eikä ihmiskunta ole nykyisen lämpenemisen aiheuttaja. Eikä ole vastuussa siitä jos ilmastonvaihtelu heilahtaa kylmenemisen puolella.
Ainoa mihin voi vaikuttaa, on yrittää pysyä lämpimänä ja toivoa että yhteiskunta pysyy pystyssä tehdyistä rajuista erehdyksistä huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Katteeton ja vähä-älyinen väite kuten tavallista.
Kuka on hakkaamassa kaikki puut ja olisiko edes mahdollista estää uusien kasvaminen. Ja vaikuttaisiko se ilmastoon radikaalisti, tuskin ainakaan Suomen puut. Maapallon pinnalla metsää on luokkaa 10%.
Ilmoita asiaton viesti
Todistit että ihmiskunta voi ohjata ilmastoa mutta todistelusi oli kovin heikko.
Ilmoita asiaton viesti
Ei näy pääsiäissaarilla paljoa puita.
Ilmoita asiaton viesti
”On kai tullut selväksi kantani että ihmiskunta ei kykene ilmastoa ohjaamaan edes halutessaan.”
Helposti pystyy, saa nopeastikin kuten vaikka räjäyttämällä kaikki ydinpommit hiekka-aavikolla.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdat sen asian että raha on uskonvarainen asia. Vähän niinkuin taivaan iskä, avioliitto, kuninkaan jumalilta saatu valta, yritys tai joku muu vastaava.
Ilmasto sen sijaan on todellisuutta, siinä on asioita joiden massaa tai liikemäärää voidaan mitata.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa lupaavalta. Aloitetaan rytmittää sähkön kulutus illan sääennusteen mukaan. Aurinkoisella ilmalla voidaan lämittää sauna ja pestä pyykkiä. Tuulisella ilmalla lämmitetään huoneet ja ladataan akut.
Muuten ollaan kuin ellun kanat tai lappalaiset. Lappalaisilla on muuten laillinen oikeus ostaa edullisesti polttopuuta Metsähallituksen metsistä.
Ilmoita asiaton viesti
Täydellinen kirjoitus, kiitos. Ja niin totta kuin vain voi olla.
Jotenkin toivon, että Olkiluodon viivästyminen ja etenkin tämä pumppu episodi on tarkoituksellista. Se tulee osoittamaan Vihreän siirtymän järjettömyyden niin konkreettisesti, että äänestäjiä sen kannattajiksi ei enää löydy, vaan poliittinen suunta tulee muuttumaan. Keväällä on energiavaalit, se on tosiasia.
Ilmoita asiaton viesti
”…äänestäjiä sen kannattajiksi ei enää löydy…”.
Pahoin pelkään, että löytyy edelleen. Moni sopuli on nielaissut vihreän koukun liian syvälle päästääkseen siitä enää irti.
Ilmoita asiaton viesti
Se on suomalainen erikoisuus tuo ydinvoimalan rakentamisen hitaus. Sellaista ei ole ilmennyt muualla.
Meillä on menty vihreiden ehdoilla myös ydinvoimalan rakennuslupia pihtaamalla joka on johtanut ylisuuren monsterilaitoksen rakentamisen yrittämiseen,
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään luota puolueisiin jotka ovat lähteneet vihreiden kelkkaan. Tarkasti ottaen en luota mihinkään puolueeseen. Luottamus hyvä, kontrolli parempi.
Ilmoita asiaton viesti