Voiko Suomi kaataa paketin yksin?
Valtiotieteen tohtori Juha Tervala on omistanut koko taloustieteilijän uransa elvytyspolitiikan tutkimiseen, ja häntä pidetään Suomen parhaana asiantuntijana aiheesta. Hän herätti suurta huomiota tammikuun lopussa valtiovarainvaliokunnalle antamassaan lausunnossa, jonka mukaan elvytyspaketista ei ole Suomen taloudelle hyötyä. Onnistuessaankin se voi heikentää Suomen taloutta, eikä sitä sellaisenaan voi kutsua Suomen eduksi. Siihen asti hallituksen riveissä oli maalailtu kuvia, joiden mukaan hyödymme itsekin paketista, josta maksamme 6,6 miljardia ja saamme mahdollisesti 2,7 miljardia.
Tervala totesi tuolloin, että elvytyspaketti tulisikin nähdä hintana EU-jäsenyyden hyvistä puolista. Eikä ole mitään syytä kiistää, etteikö EU-jäsenyydellä olisi hyviä puolia, ja nimenomaan taloudellisia. Sisämarkkinoille pääsy on sellainen, ja sitä voidaan pitää EU:n suurena saavutuksena. (Toki tämä etu on myös Norjalla, joka jäi EU-jäsenyyden ulkopuolelle, mutta ETA-maana pääsee sisämarkkinoillemme.)
Tänään Tervala jatkoi keskustelua Helsingin Sanomien vieraskynässä. Hän toisti ajatuksen Suomen ja pohjoismaiden mitättömästä hyödystä, ja totesi suoraan, että kyse on heikkojen jäsenmaiden tukemisesta. Hän piti perusteettomana ajatusta, että tällaiset tulonsiirrot olisivat järkevä tapa elvyttää Suomen taloutta. Paketin perusteeksi Tervala ottikin sisämarkkinahyödyn. Niitä sisämarkkinahyötyjä varmaan ajattelivat ne ekonomistitkin, jotka MTV:n uutisen mukaan kannattivat elpymispakettia. Varmasti myös turvallisuuspoliittiset näkökohdat painavat merkittävästi, olihan turvallisuuspolitiikka EU-jäsenyytemme painava syy.
Tässä logiikka horjuu.
Sisämarkkinat eivät tietenkään millään muotoa edellytä EU:n elvytyspakettia eivätkä pysyviä tulonsiirtoja. Ne kyllä toimivat ilman sitäkin. Tarve elvytyspaketille ei nouse sisämarkkinoista vaan tavoitteissaan epäonnistuneesta rahaliitosta. Taustoitin aihetta blogissani täällä. Vastoin optimistisia odotuksia rahaliitto ei lähentänytkään jäsenmaiden talouksia toisiinsa vaan kasvatti niiden eroja entisestään. Vain harva poliitikko osasi ennustaa sen; näitä harvoja oli Margaret Thatcher, joka kirjoitti 1993 ilmestyneissä muistelmissaan rahaliitosta s.763: ”Yhtenäisvaluutta tuhoaa heikommat taloudet mutta ne toivovat saavansa riittävästi tukiaisia, jotta heidän myöntyväisyytensä olisi kannattavaa.”
Keskustelu rahaston elvyttävyydestä meillä voitaneen lopettaa tähän. Rahasto ei siinä auta. Rahaliittoa se voi kyllä pitää hetkellisesti koossa, mutta rahaliitossa on piirteitä, jotka syventävät ahdinkoa ja vaativat lisää tulonsiirtoja.
Kun nyt tiedämme, että esimerkiksi Euroopan keskuspankki ja useat johtavat poliitikot haluavat pelastaa rahaliiton tekemällä tulonsiirrosta pysyvän mekanismin, ainoa oikea paikka päättää asiasta on juuri nyt. Myöhemmin se on liian myöhäistä. On tunnustettava rehellisesti, että rahaliitto on epäonnistunut hanke eikä toiminut tavalla, johon pyrittiin. Jos emme halua pysyvään tulonsiirtounioniin, olisi viisasta alkaa hallitusti etsimään rakenteita, joilla rahaliiton ongelmia voidaan purkaa sitomatta jäsenmaita syvempään yhteisvelkaan.
Voiko yksi maa tehdä sen?
Moni on esittänyt, ettei yksi jäsenmaa voi kaataa hanketta ilman vakavia poliittisia seurauksia. Tässä tapauksessa rohkenen ajatella toisin. Kun perusteet ovat hyvät ja vastaavat yleistä oikeustajua, linjassaan pysyvä voi tehdä palveluksen kaikille.
Mieleeni tulee tapaus takavuosilta. Olen kertonut siitä kirjassani Ilkeitä ongelmia.
Suomi oli koko lailla yksin estäessään Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyyden vuonna 2013. Tämä päätös vaati jäsenmaiden yksimielisyyttä, ja se oli lopulta Suomesta kiinni. Itse asiassa sisäministeri Päivi Räsänen oli täysin yksin. Kantansa muuttaneet Saksa ja Ranska vaativat Bulgarialle ja Romanialle jäsenyyttä, ja Räsästä arvosteltiin voimakkaasti poliittisessa ryhmässämme EPP:ssä, minuakin siitä Suomen delegaation puheenjohtajana kovisteltiin Brysselissä. Myös hallituksessa Päivi oli yksin. Eurooppaministeri Stubb oli yrittänyt kääntää hänen päänsä, mutta Räsänen perusteli kantaansa maiden korruptioasteella, joka selkeästi vaaransi rajavalvonnan laadun – EU rikkoisi siis omia sääntöjään. Alex tarjoutui kirjoittamaan Päiville tämän virallisen lausunnon englanniksi kokousta varten. Katsellessaan lausuntoa Päivi totesi, että tässähän sanotaan asia täsmälleen päinvastoin kuin hänen kantansa on. Alex selitti siihen, että kyse on vain EU-slangista. -Hän pitää minua niin tyhmänä tai huolimattomana, etten huomaisi asiaa, tajusi Räsänen ja heitti paperin pois.
Eikä kestänyt kauan kun tilanne Euroopassa muuttui, ja kaikille alkoi käydä selväksi, että päätös oli EU:lle onnekas. Voi vain kuvitella, miten paha tilanne olisi ollut, jos myös Romania ja Bulgaria olisivat vuotaneet ulkorajoiltaan, kun Kreikkakin oli liikaa. Kukaan ei puhunut pitkään aikaan näiden maiden liittämisestä Schengeniin, eivätkä ne ole siinä vieläkään.
Itse vastustan elvytyspaketin kautta tulonsiirtounioniin liittymistä siksi, että haluan EU:n säilyvän taloudellisesti terveenä. Hyviä periaatteita, joiden varaan olemme unionin rakentaneet, ei kannattaisi huuhdella vessanpöntöstä alas.
Tuskin se edes kaatuisi vaikka Suomi ei suostuisi.
Pika pikaa muuttaisivat sellaiseksi että käy kaikille.
Kannattaisi tässä kohtaa Suomen olla änkyrä
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni viimeksi änkyröi nykyinen komissaarimme, verkkosukka-Urpianen. Tulokset änkyröinnistä eivät olleet päätähuimaavat.
Suomen fixit-uhkailut tuskin auttavat änkyröinnissä.
Vaihtoehto EU:lle olisi tietenkin kaupankäynnin tiivistäminen Venäjän kanssa. Joillekin se sopisi paremmin joillekin huonommin kuin kauppa EU:hun päin.
Persut varsinkin näkisivät itäyhteistyön kaupankäynnissä länsiyhteistyötä parempana, vaikka paras linja persujen mielestä taitaisi olla Pohjois-Korean linja, eli täydellinen itsenäisyys.
Suomella sitäpaitsi olisi Pohjois-Koreaa paremmat mahdollisuudet ydinasepelotteen kehittämiseksi itsenäisyyden turvaamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen lukemaan tekstini. Minähän kerron esimerkin viimeisimmästä onnistuneesta änkyröinnistä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla että änkyröinti silloin kannatti, mutta ei se aina kannata.
”Itse vastustan elvytyspaketin kautta tulonsiirtounioniin liittymistä siksi, että haluan EU:n säilyvän taloudellisesti terveenä. Hyviä periaatteita, joiden varaan olemme unionin rakentaneet, ei kannattaisi huuhdella vessanpöntöstä alas.”
Jotta EU säilyisi taloudellisesti terveenä sairaat osat pitäisi parantaa, kuten Kreikka.
Italia on sairas pala ja sen parantaminen on vaikeaa, koska populistiti pitävät sitä tiukasti otteessaan. Parantamisen vaihtoehtona on irti leikkaaminen. Italia koetaan ilmeisesti niin tärkeäksi osaksi unionia ettei sen amputointia pidetä tärkeänä.
Populismia ei kuitenkaan voida parantaa millään ihmelääkkeillä. Tilanne on vaikea, Nyt Italiaa yritetään lääkitä korona-elvytyspaketin kautta. Mutta se on vain lääke oireisiin, ei itse sairauteen.
Pienet maat, kuten Kreikka, voidaan pakottaa budjettikuriin kiristämällä, mutta miten Italian populismi pystytään kampittamaan, se on minulle arvoitus.
Toivon vain että on olemassa joku suunnitelma. Jos sitä suunnitelmaa pyritään toteuttamaan korona-elvytyspaketin kautta, Suomen änkyröinti asiassa ei auta. Italia on EU:lle kymmenen kertaa tärkeämpi osa kuin Suomi.
Suomi saa rauhassa amputoida itsensä EU:sta, omaksi vahingokseen, Se ei EU:ta hetkauta, mutta se olisi Suomelta tyhmä temppu.
Ilmoita asiaton viesti
Vihavaisen kanssa keskustelu on 99,9998-prosenttisesti ajanhukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Vihavaisen kanssa keskustelu on 99,9998-prosenttisesti ajanhukkaa.”
Sehän on sillpin 0,0002-prosenttisesti hyödyllistä ajankäyttöä. Se on näissä keskusteluissa varsin korkea prosenttimäärä.
Ilmoita asiaton viesti
Juttusi Italian populistisesta johdosta osoittaa, ettet edes tunne maan taloushistoriaa.
Italian hallitukset ovat toimineet puolueista riippumatta vuosikymmenet vastuuttomasti.
Ilmoita asiaton viesti
”Italian hallitukset ovat toimineet puolueista riippumatta vuosikymmenet vastuuttomasti.”
Niin, kaikki populistit ovat toimineet vastuuttomasti, eikä siellä paljon muita ole ollutkaan. Välillä, kaikkein suurimmassa hädässä, on turvauduttu joihinkin asiallisiin puolueisiin, tai virkamieshallitukseen, mutta niillä ei ole ollut kansan kannatusta ja nekin ovat joutuneet taipumaan populsitien näkemyksiin, jotta olisivat saaneet edes jotain aikaiseksi.
Katselin muuten tämään ohjelmaa eduskunnassa ja mieleeni tuli se raamatun kohta jossa jeesus riehui Jerusalemin temppelisää ja kaatoi rahanvaihtajien pöytiä.
Kun katsoo persujen, KD:n ja muiden populistien esiintymistä eduskunnassa ei voi muuta kuin olla pahoillaan. Paikasta jonka pitäisi olla pyhä kansanvallan temppeli, on tehtty helppoheikkien markkinapaikka. Jonkun pitäisi kai putsata se paikka, mutta kansa saa mitä kansa haluaa, eikä sille mitään mahda.
Ilmoita asiaton viesti
Millä saisi italialaiset populismistä luopumaan kun se tuntuu tuottavan ilmaista rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmettelin kovasti Hesaria, joka antoi tilaa Tervalan kolumnille. Onko joku Hesarin sisäinen oikeistolainen talousomatunto herännyt vai halutaanko horjuttaa vihervasemmistolaista hallituksen hegemoniaa. Virkistävää, että hieman sallitaan keskustelua.
Toisaalta Tervala sympatiseeraa Hesaria, että kyllä elvytyspaketti kannattaa hyväksyä, koska EU on niin hyvä. Thacherille nostan hattua, että hän ymmärsi yhteivalutaan vaikutuksen jo paperiharjoituksena. Nyt EU on tehnyt rottakoetta eurooppalaisilla, vaikka siihen riittää ajattelu.
Tervala ja Hesari hiljaisesti hyväksyvät, että ei tämä elvytyspaketti tähän jää ja se johtaa liittovaltioon. Tai sitten he eivät osaa ajatella niin pitkälle.
Ilmoita asiaton viesti
Tervala asettuu puoliväliin, tukee pakettia ns. yleisistä syistä.
En ihmettelisi Hesarin paineita tarkistaa linjaa. Minä ainakin joka kerta kun minulle myydään Hesaria, sanon että odotan siihen asti kun huomaan lehden hellittävän punavihreästä agendajournalismista.
Ilmoita asiaton viesti
En löydä kirjoituksesta kohtaa, jossa Tervala tukisi paketta. Lopussa hän jostain syystä vaihtaa aihetta ja laskeskelee EU-jäsenyyden tuottoja. Mutta tuohan ei liity mitenkään muuhun kirjoitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Olet itse asiassa oikeassa. Ei hän sitä sano selkeästi.
Ilmoita asiaton viesti
”Elpymispakettiin osallistuminen tulisi nähdä hintana EU-jäsenyyden hyvistä puolista, Tervala esitti valtiovarainvaliokunnan kuulemisessa perjantaina.”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007760621.html
Ilmoita asiaton viesti
Mikä hinta ja mistä hyvistä puolista. Mehän maksetaan jo jäsenmaksua, johon pitäisi ne hyvät puolet piti sisältyä. Miksi vain muutamat maksavat hyvistä puolista. Alkaa ajattelu oikeasti lahota, mitä pidemmälle tässä sirkuksessa eletään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Viljakainen alhaalla lainaa Hesarin tekstiä, niin kyllä Tervala tukee elvytyspaketin hyväksymistä hintana sille, että saadaan olla EU:ssa. Ei tässä ole mitään epäselvää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei välttämättä. Hän vain toteaa, että jos sitä joku jollain puolustelee niin sillä, että vastineeksi saadaan hyviä puolia. Ei siis välttämättä tarkoita, että EU:n ei voitaisi kuulua, jos ei maksettaisi, se on eri asia.. Myönnettävä kyllä, että epäselvästi hän kyllä tuota muotoilee. Olisi mielenkiintoista kuula hänen selvä kantansa. Uhkaako EU:n hajoaminen tai erottaminen, jos paketti kaadetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joku viisas filosofi on sanonut, että jos jotain voidaan sanoa, niin se voidaan sanoa selvästi. Ei yleensä päde poliitikoihin, jotka pelkäävät ilmaista itseään selvästi. Paitsi tietysti haukkuessaan muiden puolueiden edustajia ja varsinkin sitä, mitä tuli tehtyä edellisessä hallituksessa. Kaikkihan ovat olleet jossain edellisessä hallituksessa joten aina löytyy tätä piikittelyä.
Minä nyt vedin tällaisen johtopäätöksen Tervalan puheista ja joku voi vetää jonkin muunlaisen johtopäätöksen.
Ilmoita asiaton viesti
> Voiko Suomi kaataa paketin yksin?
Ei tietenkään voi. Johan se oli viikon verran tapetilla ihan vakavissaan, että Unkari ja Puola jätettäisiin pois paketista, ja mukana olisivat vain ne maat jotka haluavat olla mukana. Suomen kieltäytyminen tarkoittaisi, että paketti toteutuu ilman Suomea, ja Italian talous pelastuu yhtä hyvin tai huonosti kuin nytkin. Ehkä EU:n budjetti täytyisi lyödä vasaralla pöytään uusiksi, siihen aiheutuisi viive mutta ei mitään ”kaatumista”.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen kieltäytyminen tarkoittaisi, että paketti toteutuu ilman Suomea, ja Italian talous pelastuu yhtä hyvin tai huonosti kuin nytkin. ”
Suomen jääminen pois paketista merkitsisi sitä että Eurooppa elpyisi jotakuinkin samalla tavalla kuin Suomen ollessa mukana ja Suomen vientiteollisuus pelastuisi samalla tavalla kuin tapahtuisi jos Suomi olisi mukana paketissa.
Se ei ole siinä mielessä oikeudenmukaista että Suomi, tai joku muu maa joka kieltäytyy osallistumasta pakettiin hyötyy siitä ottamatta osaa kustannuksiin, aivan samoin kuin sellainen EU:n liitäntäjäsen joka ei ota osaa EU:n kustannuksiin hyötyy EU:sta samalla tavoin.
Olisi oikeudenmukaisempaa jos koko paketti purettaisiin, kuin että sen kustantavat vain eräät, kaikkien saadessa osakseen hyödyt.
Sen takia voi olla että jos ilmaantuu vapaamatkustajia, koko reissu, eli elvytys peruuntuu, koska muita ei haluta maksaa toisten matkalipuista.
EU-alueen elvytys jää kansallisen elvytyksen varaan. Se ei toimisi yhtä hyvin kuin yhteiselvytys, koska on alueita joilla elvytysvaraa ei ole ja jotka siten eivät elvyttäisi, eivätkä ne alueet elpyisi, mikä merkitsisi koko yhteisalueen elpymisen vaikeutumista.
Ilmoita asiaton viesti
Vapaamatkustajia ovat netto-saajat. Suomihan olisi maksumies, joten vapaamatkustajia löytyy kyllä jo, lähes puolet Euroopan valtioista, ja Italia niistä suurimpana. Suomen neutraali tilanne, maksut 0 EUR, ei olisi ongelma eikä mikään kaiken muun rinnalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Vapaamatkustajia ovat netto-saajat.”
En tiedä miten maksut tässä tapauksessa jaetaan, mutta normaali järjestyshän on se että kun yhteisiä asioita hoidetaan, rahat siihen otetaan sieltä missä rahaa on, ei niin että kaikki maksavat saman verran, vaan niin että jokainen maksaa sen mitä pystyy maksamaan.
Koska eri toimijoilla maksukyky on erilainen, niiltä joilla maksukyky on parempi, otetaan eniten. Rahat sitten käytetään sillä tavalla että siitä olisi kokonaisuuden kannalta eniten hyötyä, mutta eniten hyötyvät yleensä ne jotka maksavat eniten.
Esimerkiksi. Jos pitää rahoittaa yhteisillä varoilla lentokenttä, siitä maksavat eniten juuri rikkaat, mutta käyhätkin joutuvat maksamaan jotain.
Lentokentän palveluita kuitenkin käyttävät eniten juuri rikkaat, joten olisi rikkailta tyhmää olla osallistumatta kustannuksiin siksi että he joutuvat maksamaan lentokentästä enemmän kuin köyhät ja lentokenttä jäisi rakentamatta.
Rikkaat eivät pääsisi lentämään ilman lentokenttää ja kärsivät lentokentättömyydestä eniten, kun taas ne köyhät eivät kärsisi lentokentättömyydestä ollenkaan, kun ne eivät kuitenkaan sitä kentää pääsisi hyödyntämään.
———————–
Pitäisi osata laskea haitat ja hyödyt pitemmällä tähtäimellä, mutta valitettavasti kaikki eivät osaa. Pitäisi uskoa niihin jotka osaavat laskea, mutta uskonpuute taitaa kuitenkin vaivata.
Ei olekaan hyvä uskoa ihan kaikkea mitä sanotaan, mutta jos epäilee että joku haluaa jymäyttää, eikä pysty todistamaan epäilyksiään, pitää miettiä mitkä olisivat jymäyttäjän motiivit, mitä hän hyötyy valehtelemisestaan. Jos ei pysty näkemään valehtelemisen hyötyjä, kannattaa harkita sitä että se valehteilijaksi epäilty puhuu sittenkin totta.
Ilmoita asiaton viesti
> eniten hyötyvät yleensä ne jotka maksavat eniten
Veikkaan että Italia on kyllä eniten hyötyvä osapuoli tässä rumbassa, vaikka se ei maksa vaan saa.
Ilmoita asiaton viesti
”Veikkaan että Italia on kyllä eniten hyötyvä osapuoli tässä rumbassa, vaikka se ei maksa vaan saa.”
Entäs sitten jos Italia hyötyykin eniten, jos kuitenkin on niin että italian hyötyminen hyödyttää myös muita ja jos Italia jätettäisiin hyödyttämättä siitä kärsisivät myös muut osapuolet.
Pitää laskea mikä hyödyttää eniten juuri nettomaksajia. Eihän tässä nyt siitä ole kyse että Italia tässä asiassa sanelisi ehdot. Kyllä tässä on ihan vakavasti laskettu kokonaisuuksia ja yhteisvaikutuksia, oletan, eikä sillä että Italia hyötyy enemmän tai vähemmän kuin muut ole mitään merkitystä, paitsi niille jotka eivät kokonaisuuksista mitään ymmärrä ja tuijottavat vain siihen että Italia hyötyy eniten.
En usko että Saksa ja muut nettomaksajat ryhtyisivät tähän operaatioon vain Italiaa hyödyttääkseen, kyllä niillä kaikilla on oma etu kiikarissa ja voitaisiin sanoa ja väittää että se mikä on Saksan etu on myös Suomen etu.
Ilmoita asiaton viesti
> Eihän tässä nyt siitä ole kyse että Italia tässä asiassa sanelisi ehdot.
Niiiiiiiin. Ei vaivaudu laittamaan veronkiertoa kuriin, sekin matala verotuksen taso mitä siellä on, vuotaa isosti. Siellä olisi keinoja, mutta niitä ei ole käytetty, eikä käytetä vieläkään.
Ilmoita asiaton viesti
”Niiiiiiiin. Ei vaivaudu laittamaan veronkiertoa kuriin, sekin matala verotuksen taso mitä siellä on, vuotaa isosti. Siellä olisi keinoja, mutta niitä ei ole käytetty, eikä käytetä vieläkään.”
Niiiin, mutta tämä on vähän eri juttu tämä.
Italian riesana on populismi. Tämä italian homma olisi hoidettavissa elleivät populistit olisi siellä aina demokraattisesti valittuina niskan päällä. Sama juttu kuin Kreikassa.
Kreikka saatiin kiristämällä, uhkaamalla ja lahjomalla muuttamaan politiikkaansa siitä huolimatta että siellä olivat populistit vallassa.
Toivottavasti Italian suhteen on joku suunnitelma olemassa, sillä siellä ei politiikan suunta muutu äänestämällä. Varmaankin jotain konsteja on olemassa Italian demokraattisesti valitun populistisen hallinnon sivuuttamiseksi päätöksenteossa.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat jälleen omiasi. Pooulismin käyttö joka asian yhteydessä on jotenkin hölmöä. Olet itsekim populismin uhri, jos uskot hallituksemme väitteisiin EUn tulonsiirtounionin välttämättömyydestä.
Kreikan ja Italian vertaaminenkaan ei sinulta onnistu oikein. Kreikan velkaannuttaminen oli Saksan ja Ranskan pankkien sekä adeteollisuuden tavoite. Tilanne ei tullut millään tavoin yllätyksenä kenellekään.
Kävi niin, että pankit vaativat saataviaan ja Merkel teki mitä nämä vaativat. Kreikalle saneltiin ehdot. Sama voidaan tehdä Italialle, mutta kun ei haluta.
Ilmoita asiaton viesti
”Olet itsekim populismin uhri, jos uskot hallituksemme väitteisiin EUn tulonsiirtounionin välttämättömyydestä.”
En usko että se on välttämätöntä. EIhän EU:ta olliut ennenkään, ja toimeen tultiin, paljon niukemmin tosin ja välillä sotien keskenään, sotkien jopa ulkopuolisiakin maita Euroopan sotiin.
Nyt on paremmin, mutta onko välttämätöntä että on paremmin?
Siitä on eriäviä mielipiteitä onko se parempi niin että asiat on paremmin?
Toiset on näköjään sitä mieltä että olisi parempi että asiat olisivat huonommin? Sitä sopii ihmetellä että miksi niin olisi paremmin että asiat olisivat huonommin ja miksi jotkut ovat sitä mieltä että olisi parempi että olisi huonommin, mutta jokaisella saa toki olla omat mielipiteensä.
Ilmoita asiaton viesti
Älä kirjoita puuta heinää Suomen vientiteollisuuden pelastamisesta yhteisvastuilla. Italian ostot Suomesta eivät liity mitenkään tukiin. Väitekin on täysin naivi.
Ilmoita asiaton viesti
”Italian ostot Suomesta eivät liity mitenkään tukiin. Väitekin on täysin naivi.”
Puhut puuta heinää. Italian talouden menestys on tärkeää Saksalle, Ranskalle ja Englannillekin ja Suomen talous taas ei ole näille maille millään tavalla tärkeä.
Suomen talous on siis täysin riippuvaisuussuhteessa EU:n tärkeimmistä talouksista, jotka puolestaan ovat riippuvaisuussuhteessa Italian talouteen.
Englanti tosin on nyt irroittamassa itseään EU:n taloudesta, mutta tuskin onnistuu siinä täysin. Vaikka Englannin kauppa EU:hun ontuu, se on silti sidoksissa EU:hun taloudellisesti ja sen riippuvuuden korvaaminen muilla riippuvuuksilla ottaa aikansa ja se on lisäksi hölmöyttä, koska Englanti voisi aivan hyvin tehdä kauppaa myös EU:hun, jos se itse sitä haluaisi, mutta kun ei halua.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppa käy kyllä yritysten välillä, on EU:ta tai ei.
Toki se on suoraviivaisempaa EU:n sisällä, mutta esimerkiksi Iso-Britannian ero EU:sta ei suoraan tarkoita sitä etteikö siellä haluta käydä kauppaa EU:n valtioissa sijaitsevien yritysten kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”esimerkiksi Iso-Britannian ero EU:sta ei suoraan tarkoita sitä etteikö siellä haluta käydä kauppaa EU:n valtioissa sijaitsevien yritysten kanssa.”
Tottakai yritykset haluavat kauppaa, sitä nyt vain pyritään äänestäjien tahdon mukaisesti valtion omaksuman kansallismielisen ideologian mukaisesti rajoittamaan, koska englantilaiset haluavat tuntea olevansa ”itsenäisiä”, niin etteivät ”Brysselin herrat” pääse sanelamaan niitä päätöksiä mitä Englannissa tehdään.
Englantilaiset eivät halua olla niinkuin muut eurooppalaiset, eivät halua noudattaa samoja sääntöjä kuin mitä Euroopassa noudatetaan. Yritykset maksavat siitä hintaa molemmin puolin Englannin ja EU:n rajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistäpähän se järki nyt tulisi. Sehän on ollut puutteen puolella tässä asiassa jo pitemmän aikaa. Tätähän tehdään tunteella ja jokin muu kuin maan etu edellä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Eija-Riitta!
Ilmoita asiaton viesti
Hei, Eija-Riitta!
Kiitos ansiokkaasta työstäsi tämän (ja energiapuolen jutuista) tärkeän ja todennäköisesti hyvin kohtalokkaan valintamme edessä!
Tervalan kirjoituksesta paistoi esiin ennen kaikkea se, ettei fiskaalielvytykset kulkeudu kovin tehokkaasti ”rajojen yli” Euroopassa.
Tiedän, että toimit myös pelastusrahasto.fi -sivustolla (mainostan tässä), ja että siellä on monen merkittävän ja kyseiseen asiaan perehtyneen suomalaisen arvokkaita näkemyksiä.
Niistä taloustieteen dosentti Tuomas Malisen argumentti on keskeisin: valuuttaliitoissa heikot heikkenevät ja vahvat vahvistuvat (*). Hiljattain valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ihmetteli VM:n tilaamassaan raportissa, että olemmeko enää Pohjoismaa? Heikot heikkenevät. Suunta on selvillä.
VM:n raportissa moni asia palautuu yhteisvaluuttaamme: heikko työllisyysaste, hutera kustannuskilpailukyky, vaatimattomat investoinnit maahamme ja posketon velkaisuusasteen kasvu.
Mietin, että jos meidän päättäjät rohkene päättää toimista, joilla Suomi voisi oppia elämään yhteisvaluutassa – julkisen sektorin n. 20 prosentin palkkaleikkauksia (arvelisin itse, että ehkä joudumme jopa 30 prosentin leikkauksiin), eikä euroerokaan maistu? Otammeko elätin tien toivoen, että yhteisvaluutan vahva, Saksa, elättää meidän hulppean julkisen sektorin?
Ja kun mainitsit Margaret Thatcherin niin hänen nimeään kantavalla säätiöllä on erinomaista luettavaa 90-luvun ”eurokriisistämme”. Miten Emmingerin kirje palasi huomion korkeimmalle korokkeelle. En pitäisi lainkaan kaukaa haetulta ajatukselta sitä, että Saksa jossain kohtaa menettää hermonsa 20-26 elättiin ja potkii meidät kaikki pellolle.
Ja jos tämä aktualisoituu ajankohtana, ettei Suomen tasavallan omat velkakirjat kiehdo markkinoita niin olemme aika lailla ammoniakkipitoisessa nesteessä.
Oikein hyvää päivänjatkoa!
* https://www.suomenuutiset.fi/suomen-talouden-ongelmilla-yhteinen-nimittaja-euro-tuomas-malinen-kertoo-neuvottelijat-kanavalla-miksi/
Ilmoita asiaton viesti
”En pitäisi lainkaan kaukaa haetulta ajatukselta sitä, että Saksa jossain kohtaa menettää hermonsa 20-26 elättiin ja potkii meidät kaikki pellolle.”
Eiköhän kuitenkin Saksa hyödy rahaliitosta ehkä eniten. Heikommat maat pitävät euron ulkoisen arvon kohtalaisella tasolla ja Saksa saa vapaasti toimia 300 miljoonan maksukykyisen asiakkaan sisämarkkinoilla.
https://tradingeconomics.com/germany/balance-of-trade
Käyrästä näkee aika selvästi, miksi Saksa on yksi innokkaimmista nettomaksajista auttamaan asiakkaitaan elpymään. (erityisesti jos tarkastelee hiukan pidemmällä aikajänteellä)
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai hyötyy. Kirjoitin tästä aiheesta kymmenisen vuotta sitten tänne. 🙂
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/susijumala/90708-euro-menestystarina/
Saksahan maksaa esimerkiksi kymmeniä miljardeja vielä tänäänkin Itä-Saksan sulauttamisesta Länsi-Saksaan. Olisi melko omituista ajatella, että koko euroalueen ”yhdistyminen” tulisi huokeammaksi.
Se nyt vain on niin, että kun muilta mailta fyrkat loppuvat niin laskuja ei voi oikein maksaa kukaan muu kuin se, jolla on rahaa.
Saksahan hyötyy eurosta, muiden kärsiessä enemmän (Suomi) tai vähemmän.
Mut siis on melkoista kansantaloutemme uhkapeliä tuudittautua siihen ajatukseen, että Saksa suostuu elättämään meidät ja muut euromaat tästä päivästä ikuisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Se on lähes 450 miljoonan sisämarkkina.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää tekstiä, kiitos
Toivon Eduskunnasta löytyvän äänestystilanteessa riittävästi järkeä Suomen osuuden kaatamiseksi. Tämän jälkeen voi sitten puhtaalta pöydältä miettiä niitä paketin Suomelle tarjoamia etuja ja haittoja.
Kansan näkemyksen uteleminen voisi nyt myös olla paikallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus jälleen kerran. Mun nähdäkseni tuo paketti pitää ilman muuta kaataa. Perustelut tähän löytyvät Suomen viennistä. Nyt maksajana toimivat ne maat joihin Suomesta on vientiä eniten. Ne taas joutuvat korottamaan verojaan, josta taas johtuu kansalaisten ostovoiman heikentyminen, joka taas johtaa Suomen viennin hiipumiseen. Yhtään ainoaa asiaa ei löydy tämän paketin tueksi. Lisäksi tietysti tulevat vielä takausvastuut ja varsinkin eu:n verotusoikeus. Näistä jälkimmäinen on käsittääkseni vielä perustuslain vastainen. Voisit Eija-Riitta avata näitä sopimukseen liittyviä asioita tänne blogiin.
Ilmoita asiaton viesti
Vajaa vuosi sitten, keväällä 2020 EU:n komissio julkisti sisäisen paperin, Internal Paper, jolla virkamiehet valmistelivat ja perustelivat elvytyspakettia. Tuossa paperissa mainittiin ainakin 12 kertaa Single Market, singel market, välillä isolla, välillä pienellä, mutta aina oli kyse yhteismarkkinoiden toiminnasta: Komission mielestä jäsenvaltioiden eritahtinen talouskehitys vaarantaa sisämarkkinoita, meidän tehtävämme on puolustaa sisämarkkinoita, joten talouskehityksen eroja on tasoitettava. Argumentaatio ei oleellisesti liittynyt koronavirusepidemiaan, COVID-19, mutta se myöskään liity kiinteästi euroalueeseen.
Puola, Romania ja Bulgaria eivät ole euromaita, mutta silti ne ovat saamassa velpymisvälineestä rahaa ja jälkimmäisten heikosta talouskehityksestä ollaan komissiossa huolissaan, aivan valuutasta riippumatta. Pitää paikkansa, että luonnonmullistusta pyritään käyttämään hyväksi sisämarkkinoiden tiivistämiseksi ja tulonsiirtounionin luomiseksi. Jälkimmäinen pyrkimys ei kuitenkaan onnistu, jos jäsenvaltiot eivät siihen jatkossa suostu. Komission yksityiskohtaiset ehdotukset esimerkiksi talous- ja rahaliiton tiivistämiseksi on ennenkin torjuttu Suomessa – ”Suomi ei näe tarvetta, Suomi ei edelleenkään näe mitään tarvetta” etc. Tässä nykyisessä tilanteessa on perusteltua ja EU-oikeuden mukaista luonnonmullistuksen (pandemia) takia tukea siitä erityisesti kärsineitä maita (joskaan tukea ei jaeta olennaisesti tällä perusteella) sekä poliittisista syistä pyrkiä säilyttämään EU:n yhtenäisyys ja toimintakyky.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Viljakainen alhaalla lainaa Hesarin tekstiä, niin kyllä Tervala tukee elvytyspaketin hyväksymistä hintana sille, että saadaan olla EU:ssa. Ei tässä ole mitään epäselvää.
Ilmoita asiaton viesti
Siltä varalta että elvytysrahastokertomuksen muunnelmat ovat ehtineet matkan varrella unohtumaan, tässä muutama huomioni:
1. Rahasto on tarkoitettu elvyttämään koronasta kärsineiden valtioiden talouksia. Tämä kertomus hylättiin kun selvisi että rahat jaetaan vuosien 2015-2019 talousindikaattorien mukaan.
2. Rahasto on hyödyksi suomen taloudelle ja viennille. Tämä on niin paksua puppua että edes hallituksemmekaan ei voi sanoa sitä pokkanaamalla. Aiheesta lisätietoa haluaville suosittelen lukemaan ”pelastusrahasto”-sivua tai vaikka tätä blogia.
3. Rahasto lisää EU:n solidaarisuutta. Eli unionin sisäiset tulonsiirrot tekevät unionista yhtenäisemmän? Tätä kokeiltiin kreikan kanssa. Onko unioni kreikan tukipakettien jälkeen yhtenäisempi? Tätä kirjoittaessa unionissa on yksi jäsenvaltio vähemmän kuin ennen kriisiä ja jopa suomessa, EU:n mallioppilaassa on alkanut kuulua soraääniä. Tämä ei mielestäni vaikuta yhtenäisemmältä unionilta, kuin mitä se esim. 15-vuotta sitten oli.
4. Rahasto on pakko hyväksyä tai suomelle käy huonosti. Nyt olemme siirtyneet jo ”kummisedän” maailmaan jossa tarjouksista ei voi kieltäytyä. Tämäkin Korholan blogikirjoitus osoittaa että yksin vähemmistöön jääminen ei välttämättä ole huono asia. EU:lla ei ole myöskään mitään keinoa rankaista suomea sakkojen ja kovasanaisten kirjeiden lisäksi. Sakot voi muuten jättää maksamatta, Bryssel tuskin pystyy hyökkäämään tänne.
Lisääkin itseltäni huomaamatta käänteitä voi olla, hallituksen linja tuntuu muuttuvan joka viikko. Kuvaavaa on, että mediassa keskustellaan jo nyt miten suomen saamat rahat käytetään. Päätös rahaston hyväksymisestä on ilmeisesti jo tehty…
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta listastasi puuttu mielestäni se perussyy elvytysrahaston perustamiselle. Nimittäin aiemmin jo oli hyväksytty EVM rahastosta elvytysrahaa jaettavaksi lainoina. Euroryhmä saavutti 4.12.2019 periaatteellisen sovun Euroopan vakausmekanismin (EVM) kehittämisestä. EVM:n kehittämisen yksi keskeinen elementti on yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteisen varautumisjärjestelyn perustaminen sen yhteyteen. Varautumisjärjestely tapahtuu kuitenkin kokonaan EVM:n nykyisen pääomarakenteen puitteissa, joten Suomen mahdolliset enimmäisvastuut siltä osin pysyvät muuttumattomina ja ovat tarkkarajaisia ja tunnettuja.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kirjelma/Sivut/U_15+2020.aspx
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Documents/PeVL_14+2019.pdf
Näinpä on siten päätetty hyväksyä EVM:n jo päätetyn (2012) pääomituksen rajoissa lainoitusta jäsenmaille kriisien yhteydessä, mutta kuten tiedetään, EVM:n lainausehtoihin liittyy tiukat vaatimukset lainansaajan talouden uudelleenjärjestelyihin Kreikalta edellytetyin tavoin.
Kävi sitten niin, ettei tietenkään esim. Italia hyväksynyt moista ehtoa vaan siitä syystä ryhdyttiin sorvaamaab uutta elvytysrahastoa, johon ei mainittuja ehtoja liity, kuten ainakin Kokoomuksen eduskuntarivistä on tuota voimakkaasti arvosteltuna tuotu esille, yhtenä perusteluna elvytysrahaston epätyydyttävänä neuvottelutuloksena.
Kyseessä on näin ollen Marinin hallituksen taholta monina eri vivahteina perusteltuna hyväksytty elvytysrahasto. Ei suinkaan kyse ole koronaepidemiasta johtuva elvytys, vaan täydellisesti Saksan ja Ranskan esillä olevista pankkikriiseistä (lähinnä nyt Italiassa), jotka pitää taas Kreikan tavoin panna leveimmille hartioille muiden jäsenmaidenkin veronmaksajien maksettaviksi. Kaikki tämä vain siksi, että johtavat jäsenmaat Saksa etupäässä yhdessä Ranskan kanssa on näin päättänyt toteutta omia etujaan hyyödyttäen.
Asiaan liittyen yhden asiantuntijan lausunti PeV:lle;
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2020-AK-305233.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Oikein hyvä kirjoitus, taas. Mutta viimeinen kappale tökkii – onko sinusta EU millään mittarilla edelleen taloudellisesti terve?
Ilmoita asiaton viesti
Jollain tapaa luettuani Kokoomuksen edustajan Elina Lepomäen täällä olevan kirjoituksen;
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/elepomaki/elpymisvaline-meniko-yhteisvastuun-juna-jo/
tulin siihen tulokseen, että Kokoomus tullee kaikesta huolimatta lopulta äänestämään elvytysrahaston hyväksymisen puolesta. Tätä ei vaan jostain kumman syystä haluta vielä tuoda julki. Kokoomuksen esittämä epäluottamuslause tiistaina taitaa olla pelkkää silmänlumetta? Paljon riippuu myös siitä miten Kokoomus edustajat käyttäytyvät PeV:ssä asiaa käsiteltäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla kokoomuksen kannalta kunnallisvaalit liian lähellä. Mun mielestä ihan ensimmäiseksi pitäisi keskustella siitä, tarvitaanko äänestyksessä 2/3 vai 5/6 enemmistö hyväksymään Suomen sitoutumista 40 vuoden velkavankeuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Eija-Riitta ja varmasti moni muukin on kenties kiinnittänyt huomioon siihen, että taho jolla on paras tieto elpymisrahaston merkityksestä Suomen vientiteollisuudelle ja koko Suomen hyvinvoinnille on ollut varsin hiljaa, siis vientiteollisuus ja elantonsa saavien vientiteollisuuden liittojen edustajat. Miksi näin on, todennäköiseksi siksi, että miksi hukata aikaa tahojen kanssa joilla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä miten suomalaiset vientituotteet hakeutuvat Euroopan eri maihin,myös niihin jotka vientitilastoissa näyttävät vähäisiltä vientikohteilta.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran hyvä käsitys on asiasta, ettei esimerkiksi Italiaan menevällä tuella ole yhtikäs mitään vaikutusta vientiimme Italiaan. En ole eläessäni vientitoiminnassa nähnyt mitään näyttöä siitä. Tästä tukipelleilystä ei seuraa kuin kustannuksia suomalaisille. Italialaisten suomalaisten tuotteiden kulutus ei tukien kautta nouse.
Vihervasemmistolle on vaikea ymmärtää tätä, koska se ei koskaan ole ollut Suomen vientiä hoitamassa missään päin maailmaa.
Vihervasemmiston koko maailmankuva ja talousajattelu perustuu tukiin ja tulonsiirtoihin. Eihän heidän aivoissaan ole ymmärrystä sille, että ilman niitä voisi kukaan tulla toimeen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaataminen voisi tehdä tiukkaa, mutta kai Suomi voisi äänestää eduskunnassa pakettia vastaan, ja ilmoittaa, että jää pois paketista, jättäen muille mahdollisuuden edetä paketin kanssa, jos haluavat.
EU:n viimeaikaista kehitystä vastustetaan monissa jäsenmaissa aika laajalti. Periaatteessa tässä olisi mahdollisuus myös toiseen ”räsästarinaan”, jota jopa kiiteltäisiin tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota Stubbin velmua käännösjekkua en muistanutkaan? Mies oli sentään jossain vaiheessa pääministerimme, aivan vastuuton sälli.
Ilmoita asiaton viesti
Et ehkä muistanut. On nimittäin melko epävarmaa, että tarinaa koskaan olisi tapahtunutkaan. Voi nimittäin olla, ettei sitä sen enempää tapahtunut kuin niitä tuulimyllyjen tappamia viittä kanaa ja kahta lammastakaan, joista ERK täällä jokunen aika sitten julisti.
Mutta ainahan hyvä tarina tylsän totuuden voittaa…
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai voi kaikki sovitut asiat perua, ja voihan sen kirotun rahaliitonkin hajottaa. Joku vallankumouskomitea kokoontuu viikonlopun aikana, laskee liikkeelle markkoja ja eristää Suomen lännestä pääomakontrollein, kuten Tuomas Malinen haluaisi. Miksei myös piikkilangoin? Suomi takaisin!
Se vaatii vain rohkeutta ja hyviä hermoja.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei voi kaataa pakettia mutta voi hyvin jäädä sen ulkopuolelle. Kun väitetään että tämä on ainutkertainen operaatio, kyse on politiikalle tyypillisestä hivuttamisesta. Seuraavalla kerralla voidaan sania että tehän olette hyväksyneet tämä toimintamallin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös elvytyspaketti kaiketi tavallaan kaadu, jos Suomi irtaantuu eduskunnan päätöksellä siitä? On nimittäin niin, että tämä tarkoittaa sitä, että EU:n monivuotinen budjettikehyskin joudutaan avaamaan ja neuvottelemaan uudelleen, koska budjetin jakoperusteet niin jäsenmaksujen kuin eu:sta takaisin saatavien varojen suhteet muuttuvat. Yksinomaan merkille on pantava sekin miten Suomen jäsenmaksu alenee yksistään muutaman maan paketissa hyväksi luettavista jäsenmaksualennuksista, joka sekään määrä ei ole vähäinen.
Ilmoita asiaton viesti
Monessa välissä mainitaan eteläisen euroopan valtioiden heikko taloudenpito ja pankkisektoritkin mainitaan toisinaan, jotka tämänkin ”korona”-tukipaketin taustalla väijyvät. Paketillahan on hyvin vähän tekemistä koronan vaikutusten kanssa.
Tulee mieleen, että jos näissä valtioissa on taloudenpito heikkoa ja tukea kaivataan, niin miksi tukea annetaan käytännössä vastikkeetta?
Tästä jatkoajatuksena, että näiden valtioiden osia pitäisi ottaa lievän holhouksen alle samalla ja mikäs sen toimivampi elementti on kuin sijoitukset. Eli Suomi tai sen institutionaaliset sijoittajat (Varma yms) pääomittaisivat esim. Italian pankkisektoria ja saisivat vastineeksi omistusosuuksia sekä hallituspaikkoja. EU-intoisia tahoja tämän pitäisi lämmitää senkin takia, että keskinäisriippuvuuksien määrä kasvaisi.
Pitkällä aikavälillä menettelyssä voisi jopa jäädä voitolle ja esim. Italian asiasta tulisi tosiasiallisesti myös ”meidän asia”.
Ilmoita asiaton viesti