Miksi Vasemmistoliitto vastustaa Nato-jäsenyyttä?
Vanhan Neuvostoliiton aikoihin vasemmisto voi hyvin. Rahaa tuli Kremlistä ja kansalaiset oli saatu aivopestyä osoittamaan ystävyyttä ja suhtautumaan ihannoiden ystävällismieliseen naapuriin. Poliitikkomme suorastaan kilpailivat suuren mahdin suosiosta ja kävivät kesteissä Tehtaankadulla tapaamassa omia ”kotiryssiään”. Sivistyneistö, yliopistoväkeä myöten, pyöri kaikenlaisissa kokouksissa ja riennoissa rajan takana ja taiteilijat kiikuttivat lapsensa pioneerileireille oppimaan hyvää elämää. Vallitsi usko naapurin ikuiseen hyvän – ja rauhantahtoon. Sillä ei tietenkään ollut väliä, että sisäpolitiikkaamme johdettiin Moskovasta!
Tätä omituista menoa muu maailma katseli kummastuneena ja ilmiötä ruvettiin kutsumaan nimellä ”Finlandization”. Termi levisi varoituksena länsimaisiin demokratioihin, siitä miten itsenäinen maa kuten Suomi ei kyennyt olemaankaan suvereeni valtio vaan eräänlainen Neuvostoliiton satelliitti.
Ihmettelen, että tämän soraäänisen vasemmistolaisporukan on niin vaikea kääntää takkiaan lännen suuntaan ja Natoon, edes tänä päivänä, jolloin olemme joutuneet todistamaan ”rauhantahtoisen” naapurimme raakaa hyökkäystä Ukrainaan ja olemme omin silmin nähneet kauheuksia, joita ”ystävällinen” naapurimme on aiheuttanut. Veikkaan, että vasemmistoliiton Nato-kipuilun syynä on pelko maamme joutuminen lännen ja erityisesti Yhdysvaltojen liekaan. Ideologia lännen pahuudesta istuu heissä yhtä sitkeässä kuin Äiti-Venäjän suurvaltapyrkimykset.
Semminkin kun ainakin eurooppalaiset länsimaat yhteiskuntajärjestykseltään ovat huomattavasti lähempänä vasemmistolle rakasta ”kansankoti” -yhteiskuntaa kuin rosvo- ja valtiokapitalistinen Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmistoliitosta en tiedä, mutta Kommunistinen työväenpuolue vastustaa sotaliitto Natoa Suomen kansan säästmiseksi.
Emme halua uutta liittoa natsi-Saksan aseveljeyden malliin. Voiton päivää vietetään 9.5.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo sinun ”Natsi-Saksasi” on Euroopan kesyin ja epämilitaristisin valtio nykyään. Liiankin arkaileva antamaan sotilaallista apua.
Ilmoita asiaton viesti
Onkos Nato:ssa valmisteltu ”Lebensraumin” hankkimista Venäjän puolelta ? Entäpä kun on jo kirjoittanut Nato:n puolella sen ”Mein Kampf 2.0” -version ?
Sen tiedän, että Venäjän puolella on ainakin kirjoitettu ja suureenkin ääneen monella suulla puhuttu siitä, että Venäjälle pitää palauttaa Neuvostoliiton etupiirit.
Mitähän se Suomellekin merkitsisi ? Jos yksin oltaisiin ilman turvallisuustakuita, taitaisi olla vain ajan kysymys, kun Suomi saisi kutsun Kremliin ”neuvottelemaan yhteisistä asioista”. Lopputuloksena noista ”neuvotteluista” syntyisi varmaan YYA 2.0 .
Nuorempien kannattaa googlata mitä tuo YYA tarkoitti suomelle reilun 40 vuoden ajan toisen maailman sodan jälkeen. Avainsanoja mm. Yöpakkaset, Noottikriisi, Presidentin vaalit 1962, Presidentin valinta 1973
Onneksi ei olla yksin. Jotakin on opittu.
Ilmoita asiaton viesti
”Kommunistinen työväenpuolue vastustaa sotaliitto Natoa…”
Voi hitto. Olin jo toiveikas että Suomi voisi liittyä pikaisestikin mutta kun kerran kommunistinen työväenpuole vastustaa niin ei sitten. Oletteko te kaikki kolme puolueen kannattajaa samaa mieltä?
Ilmoita asiaton viesti
Emme halua uutta Molotov-Ribbentrop-sopimusta, jossa NL:tuli Saksan liittolainen de facto.
Ilmoita asiaton viesti
Lintunen haluaisi varmaankin Suomen liittyvän putinin haikailemaan Neuvosto-Liittoon.
Ilmoita asiaton viesti
Vieläpä Neuvostoliittoon, josta on kaikki näennäinenkin edistyksellisyys ja sosialistisuus riisuttu.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen samaa asiaa ihmetellyt. Varsinkin, kun olen ymmärtänyt, että Vasemmistoliiton tavoitteena on ollut perinteisesti ajaa poliittisesti vähempiosaisten asiaa. Mitenkähän Vasemmistoliitto näkee, että totalitäärisessä itänaapurissa ( jota on johdettu totalitäärisesti vuosi satoja ) vähempiosaisten asiaa on ajettu ja ajetaan paremmin kuin meillä kapitalistisessa ja vallan kolmijakoon perustuvassa edustukselliseen demokratiaan perustuvassa EU:ssa sekä Lännessä.
Onko niin, että Vasemmiston mielestä meidän SoTe- ja muut yhteiskunnan tukijärjestelmät ovat ”hyttysen hyrinää” verrattuna siihen miten ”hyvin” asiat on järjestetty itänaapurissa ?
Tokihan Vasemmistoliitossa on useita mm. kansanedustajia ja kunnallispoliitikkoja, jotka ovat, muutenkin kuin ideologisista, idealistisista syistä ja mielikuvien pohjalta, ansiokkaasti nostaneet esiin niidenkin äänen, jotka eivät sitä itse jaksa tai kykene tekemään. Eli pitäneet vähempiosaisten puolta. Toki kyllähän muissakin puolueissa, jopa Kokoomuksessa ( niin yllättävältä kuin se joistakin saattaa kuulostaa ) , tunnetaan yhteiskunnan vastuu siitä, että ketään ei heitteille jätetä, vaan kaikille on taattava perustarpeet sekä edellytykset elämiseen ja myös elämässä eteenpäin pääsemiseen. Toki toteuttamistavasta on puolueiden välillä sitten näkemyseroja.
Mutta mitä sillä on tekemistä itänaapurin aggressiivisen laajentumispolitiikan näkökulmien ”ymmärtämisellä” ? Miten se liittyy siihen, että halutaan jarruttaa varautumista siihen, että meillä olisi kaikki keinot estää maamme asioihin, vapauteen ja itsemääräämisoikeuteen puuttumiseen ? Miten nämä liittyvät vähempiosaisista huolehtimiseen ja yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen ?
Että meillä Suomessa halutaan varmistaa, hyvällä tai pahalla, se että kaikissa tilanteissa Suomen oma päätöksenteko säilyy rajojemme sisällä ja että säilytämme asemamme EU:n ja läntisten arvomaailmojen tunnustavien valtioidn piirissä. Onko se ristiriidassa vähempiosaista huolehtimiselle ? Ovatko nämä arvomaailmat ristiriidassa Vasemmistoliiton arvojen kanssa ? Onko jossain muualla meille paremmin sopivat arvomaailmat ? Kiinassako ? Siellähän kansankongressissa 3 000 edustajaa istuu edustamassa Kiinan kansaa. ( ks.https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinan_kansankongressi )
Toki se, että varmistamme kykymme säilyttää itsenäisyytemme ja sen, että päätämme itse jatkossakin omista asioistamme ( toisin kuin YYA-aikana ) , edellyttää investointia myös maanpuolustukseemme ja siihen että tarvittaessa saamme apu ystäviltä ja liittolaisilta. Yksin emme pärjää. Tämä on ennenkin nähty. vaikka meillä väestön kokoon ( mutta ei maan pinta-alaan ) nähden vahvat asevoimat onkin. Ja että meillä jatkossakin on n. 60 hävittäjää , jota määrää Vasemmistoliiton puheenjohtaja kuvasi valmistautumiseksi ”hyökkäyssotaan tai johonkin sellaiseen”.
Maanpuolustuksen ylläpitäminen maksaa. Perinteisesti puolustusbudjettimme on ollut n. 2,8 miljardia / vuosi ilman Ukrainan sodan aiheuttamaa tilapäistä tason nostoa ja F-35 hankinnan kertaluonteisia 10 miljardin kuluja ( jakaantuvat n. 5 -7 vuodelle ). Tuota 2,8 miljardin summaa voi verrata vaikkapa Suomessa SoTe-puolen 22 miljardia / vuosi kuluihin.
Eräs länsi-naapurin upseeri totesi 2000 -luvun alkupuolella, kun hänelle esiteltiin Suomen puolustusbudjettia ja vertailtiin sitä muiden Pohjoismaiden puolustusbudjetteihin: ”Täytyy ihmetellä, että te suomalaiset saatte niin paljon aikaan niin vähällä.”
Ilmoita asiaton viesti
L1: Ihmettelen, että tämän soraäänisen vasemmistolaisporukan on niin vaikea kääntää takkiaan lännen suuntaan ja Natoon …
L2: Ideologia lännen pahuudesta istuu heissä yhtä sitkeässä kuin Äiti-Venäjän suurvaltapyrkimykset.
Jälkimmäinen tosiaan selittää, ensimmäistä lainatuista kohdista. On kansaa, joista osa kiinnittyy kokonaisvaltaisesti itään, ja toiset länteen, jakauman vaihdellessa, jos tarkasteluväliksi otetaan 1900 -luvun jälkeinen aika.
Molemmissa suunnissa on hyvää, sekä heikkoa. Kokonaisvaltaisesti ottaen, kumpikin voi myös tökkiä paljon. Tämä voi olla se kolmas ryhmä, vaikka sopiviin lasiin ei alettaisi syljeskellä.
Käytännössä tilanne voi olla tällä hetkellä Suomen osalta sen verran heikko, että Venäjä-suhteesta ei voida saada parempaa, eikä riskittömämpää vaihtoehtoa, eikä sitä minusta ole lähdetty hakemaan. En osaa tulkita tilannetta toisin.
Tuon takia, voi olla fiksuinta asettaa tavoite kauemmaksi, sillä Venäjän tilannetta emme voi enää välttää. Melkoista takinkääntöä tämä vaatisi Suomelta, mistä siitäkään ei ehkä hyvä seuraisi. Riippuu paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Torstain A-Talkissa pj. Li Andersson laajensi ja syvensi Nato-keskustelua hyvin-olipa kuulijan Nato-kanta mikä hyvänsä, tai ellei ole kantaa ollenkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin hyvä käsite, jonka tausta avautuu, jos kuuntelee vaikka tämän Alpo Rusin haastattelun: https://www.youtube.com/watch?v=LwaAorKkbIc
Kaikilla tahoillaan on isänmaa puolustettavanaan, omalla tavallaan. Tämä on tärkeää näissä nähdä.
Maanpetturuutta koskevat säädökset, ovat yksipuolisuuden korostusta. Säädökset itsessään ovat rikkomiseen perustuvia.
Yleensäkin… mitä tarpeita ja tavoitteeksi otettuja ilmenee, niissä on aina substanssinsa. Äärimmäisenä tämä näkyy elintavassamme, joka on kokonaisperinnön pohjalta lähtevää haasteineen ja ongelmakertymineen, sekä avuineen.
Jopa kokonaisperintö-linjan painokasta soveltamista vastaan voidaan asettua kohtuullistamisen tavoitteinta, tai vastakkainasettulullisemmin keinoin.
Raamatun perinsynti-käsitteen voi nähdä tähän teemaan kuuluvaksi. Piirteen voi ilmaista eri kulttuurien mahdollistamin keinoin, eikä arviointiin tarvitse liittää uskontoihin sidottuja käsitteitä.
Osa taisteluista ja kohdattavista ovat kummituksia, eivät tähän aikaan kuuluvia. Tätä on vaikeinta hyväksyä. Odotus muusta on kuitenkin vastoin ihmisyyttä, ja todellisuutta. Vinkkeli on tosi tärkeä, ja perusteluja tarvitaan, eri tavalla sorvattuina.
Ilmoita asiaton viesti