Historiaa: Japanin aselepo tehtiin 2.9.1945

Olen kiinnostunut mm. sotahistoriasta ja olen kirjoittanut jonkin verran blogitekstejä (muualla) tästä aihepiiristä.

Koska nyt on 31.8., niin USA:ssa ja Japanissa luultavasti juhlitaan 2.9. eri syistä maailmasodan loppumisen päivämäärää koko maailmaa koskien. Euroopassa sota loppui jo toukokuussa 1945.

Japanin sotiminen Yhdysvaltoja vastaan alkoi hyökkäyksellä Harbouriin joulukuussa 1941. Samaan aikaan saksalaiset Hitlerin johdolla pyrkivät kovassa pakkasessa panssarivaunut jäätyneinä kohti Moskovaa. Sen valloitus ei onnistunut. Sen sijaan japanilaiset onnistuivat yllättämään amerikkalaiset ja aiheuttivat paljon tuhoa hyökkäyksellään.

Japani antautui kahdesta syystä. Toinen syy oli amerikkalaisten pudottamat atomipommit 6. ja 9. elokuuta 1945. Se antoi Japanin keisarille aiheen puhua koko kansalle radiossa antautumisen puolesta. (Siihen aikaan Japani keisari oli lähes Jumala omalle kansalleen.)

Toinen syy, joka helposti unohdetaan, oli Stalinin johtamien neuvostoliittolaisten hyökkäys panssarein ym. joukoin rajan yli Japanin miehittämään Pohjois-Kiinaan. On huomattava, että tämä hyökkäys Japania vastaan oli sovittu etukäteen Liittoituneiden kanssa ja tehtiin amerikkalaisten pyynnöstä. Sattumalta tämä tapahtui samaan aikaan kuin atomipommien pudotukset.

Venäläiset jatkoivat etenemistä raivokkasti ja menestyksellä syyskuun USA-Japanin allekirjoittamaan aselepoon asti. He olivat kokeneita Saksan rintamalla menestyksellä vuosina 1944-1945 taistelleita valiojoukkoja.

Verrattuna nykyiseen Venäjän armeijaan ero oli suuri. Japanilaiset olivat myös hyviä sotilaita ja taistelivat maailmansodan loppuun asti tosissaan.

+1
Eino Tienari

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa tietokoneiden parissa. Aloitin oman blogin (eino-lukee-ja-kertoo.fi) toukokuussa 2020. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, historiasta, musiikista ja eri maiden kirjallisuudesta. Lisäksi luen joskus runoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu