Ilkka Enkenberg: 1918 Suomen synty ja sisällissota

Olen lukenut Ilkka Enkenbergin kirjoittaman historiakirjan:

1918 Suomen synty ja sisällissota (Readme.fi,2018). Siinä on 417 sivua ja se on kuvitettu.

Se oli historian harrastajana todella helppolukuinen. Suurin osa kirjasta oli tuttua asiaa. Kuitenkin kirjan hyvä puoli oli sen painoasu, kuvat ja taitto. Kirjasinkoko oli tavallista suurempi ja teksti jaettu lyhyiksi kappaleiksi. Hyvää oli myös tekstiin lisätyt konkreettiset esimerkit jostain sen ajan tapahtumista. Ne olivat pieniä tarinoita, jotka kevensivät lukemisen urakkaa.

Kirjan lopussa oli 3 sivun mittainen lähdeluettelo, mutta tekstissä ei viitattu lähdekirjoihin. Se keventää lukemista, koska toisenlaisissa ns. historiatieteellisissä kirjoissa olisi hyvin paljon alaviitteitä.

Se asia, johon petyin, oli kirjan nimi. Oletin kirjan käsittelevän paljon enemmän vuoden 1918 kansalaissotaa (sisällissotaa). Koska lainasin kirjan sen nimen perusteella, niin koin kyllä pettymyksen. Olin kiinnostunut erityisesti sisällissodasta, mutta kirjassa käsiteltiin sitä vain lopussa sivuilla 428-456 (29 s.). Se oli mielestäni liian vähän kirjan hankkivan lukijan näkökulmasta.

On vahinko, että tämä sujuvasti kirjoitettu yleisen Suomen historian kirja sai tuollaisen nimen.

Kirja alkaa 1800-luvun alusta Ruotsin ja Suomen valtiollisesta erosta. Torniojoki oli siitä eteenpäin Venäjän keisarikunnan ja Ruotsin kuningaskunnan rajana vuoteen 1917 asti.

 

+2
Eino Tienari

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa tietokoneiden parissa. Aloitin oman blogin (eino-lukee-ja-kertoo.fi) toukokuussa 2020. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, historiasta, musiikista ja eri maiden kirjallisuudesta. Lisäksi luen joskus runoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu