Kiinnostavia musiikkikirjoja
Olen perehtymässä musiikissa erityisesti suomalaiseen jazz-musiikkiin ja samalla alan muusikoihin. Tämä ala on tietyn kuuntelijoiden ryhmän suosima. Kuitenkin klarinetti ja saksofoni soivat myös klassisen musiikin konserttisaleissa. Nämä kahden näkökulman instrumentit ovat mielenkiintoisia. Olen tällaisen musiikin kuuntelija.
Löysin kaksi kirjaa, joita suosittelen muillekin musiikin harrastajille luettavaksi. Ne ovat tässä:
1.) Markus Partanen, toim.: Rytmihäiriöitä, Uuden Suomi-jazzin nousu (Like,2007), 336 sivua
Kirjassa on useita kirjoittajia. Se on suuriarvoisen tietojen keräilyn tulos. Ainakin itse sain siitä paljon uutta jazz-tietoutta, vaikka olen vasta kirjan alkupuolella. Henkilöiden ja yhtyeiden esittely oli arvokas osa kirjaa.
Jazzmuusikoista esitellään tarkemmin mm. Juhani Aaltonen, Eero Koivistoinen, Jukka Perko, Jarmo Savolainen, Raoul Björkenheim, Jorma Tapio, Iro Haarla ja Pepa Päivinen. Jazzyhtyeiden esittelylle on varattu oma lukunsa.
2.) Olli-Pekka Tuomisalo: Näkymättömät puurtajat – Suomalaisen klarinetin ja saksofonin historia (Aviador Kustannus,2020), 283 sivua
Luulenpa, että tätä tietokirjaa on odotettu. Se täydentää mm. sinfoniaorkesterien ja puhallinorkesterien soittimien tarinoita arvokkaalla tavalla. Kirja alkaa klassisen musiikin puhallinsoittimien konsertoista ja asettaa suomalaiset soittajat taitovertailussa paikalleen. Parhaat esiintyjät 1800-luvulla olivat ulkomaalaisia vierailevia klarinetinsoittajia. Heidän konserteissaan oli yleisömäärien suhteen tungosta.
Suurin osa tätä toista kirjaa on minulla vielä lukematta, mutta huomasin mielenkiintoisia tilastotietoja eri orkesterien klarinetin- ja saksofonin soittajista nimeltä mainiten. Tuttuja nimiä löytyi sieltä myös näin Oulun näkökulmasta katsoen.
Luin molempia kirjoja eteenpäin. Kirja 1 on painottunut nimensä mukaisesti suomalaiseen jazziin. Tunsin tähän mennessä lähinnä vain amerikkalaisia jazzlegendoja (Bill Evans,big bandejä ym.) ja joitakin brittejä.
Kirjassa tulee esille useita yhtyeitä, mm. Trio Töykeät, RinneRadio, XL, Nuijamiehet, Gnomus, Ilmiliekki Quartet ja Quintessence. UMO tulee esille vain monen muusikon ponnahduslautana ja kokemusta antamassa. Pienet kokoonpanot ovat kirjassa pääosassa.
Kirjassa 2 kerrotaan suomalaisista klarinettitaiteiljoista, joille klassinen orkesterimusiikki ja siellä soolotehtävät olivat tärkein tavoite. He kävivät soittamassa myös kevyen musiikin puolella, mikä on hyvä asia.
Tässä on eräitä kirjassa esiteltyjä suomalaisia klarinetin soittajia: Mario Sgobba s. 1923, Karl Fröberg s. 1872, Toivo Malin s. 1893 ja Eero Linnala s. 1920. Myös saksofonin soittajia esiintyy kirjassa. Oli mielenkiintoista lukea, miten saksofonin soittoa kuultiin lopulta myös kirkoissa.
Ilmoita asiaton viesti