Kiinnostavia musiikkikirjoja

Olen perehtymässä musiikissa erityisesti suomalaiseen jazz-musiikkiin  ja samalla alan muusikoihin. Tämä ala on tietyn kuuntelijoiden ryhmän suosima. Kuitenkin klarinetti ja saksofoni soivat myös klassisen musiikin konserttisaleissa. Nämä kahden näkökulman instrumentit ovat mielenkiintoisia. Olen tällaisen musiikin kuuntelija.

Löysin kaksi kirjaa, joita suosittelen muillekin musiikin harrastajille luettavaksi. Ne ovat tässä:

1.)  Markus Partanen, toim.: Rytmihäiriöitä, Uuden Suomi-jazzin nousu (Like,2007), 336 sivua

Kirjassa on useita kirjoittajia. Se on suuriarvoisen tietojen keräilyn tulos. Ainakin itse sain siitä paljon uutta jazz-tietoutta, vaikka olen vasta kirjan alkupuolella. Henkilöiden ja yhtyeiden esittely oli arvokas osa kirjaa.

Jazzmuusikoista esitellään tarkemmin mm. Juhani Aaltonen, Eero Koivistoinen, Jukka Perko, Jarmo Savolainen, Raoul Björkenheim, Jorma Tapio, Iro Haarla ja Pepa Päivinen. Jazzyhtyeiden esittelylle on varattu oma lukunsa.

2.)  Olli-Pekka Tuomisalo: Näkymättömät puurtajat – Suomalaisen klarinetin ja saksofonin historia  (Aviador Kustannus,2020), 283 sivua

Luulenpa, että tätä tietokirjaa on odotettu. Se täydentää mm. sinfoniaorkesterien ja puhallinorkesterien soittimien tarinoita arvokkaalla tavalla. Kirja alkaa klassisen musiikin puhallinsoittimien konsertoista ja asettaa  suomalaiset soittajat taitovertailussa paikalleen. Parhaat esiintyjät 1800-luvulla olivat ulkomaalaisia vierailevia klarinetinsoittajia. Heidän konserteissaan oli yleisömäärien suhteen tungosta.

Suurin osa tätä toista kirjaa on minulla vielä lukematta, mutta huomasin mielenkiintoisia tilastotietoja eri orkesterien klarinetin- ja saksofonin soittajista nimeltä mainiten. Tuttuja nimiä löytyi sieltä myös näin Oulun  näkökulmasta katsoen.

 

 

 

 

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa. Olen kirjoittanut omaa blogia syyskuusta 2019 alkaen 3 eri alustalla. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, yleisestä historiasta, musiikista, tietokirjoista ja kirjallisuudesta. Lisäksi luen joskus runoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu