Menetettyä Kannasta 1930-luvulla: Metsäpirtti, Rautu, Kivennapa ja Kanneljärvi
Johdanto
Jatkan kahden edellisen kirjoituksen aiheita sodissa menetetyistä alueista. Tällä kertaa käsittelen Kannaksella lähellä valtakunnan rajaa sijainneita maalaiskuntia:
- Metsäpirtti
- Rautu
- Kivennapa
- Kanneljärvi
Verkosta löytyy paljon tietoa näiden luovutettujen alueiden historiasta.
Metsäpirtti
Pitäjä ulottui Laatokan rantaa pitkin vanhalta Venäjän rajalta Taipaleenjoen pohjoispuolelle. Maa on kauttaaltaan tasaista tai pehmeästi aaltoilevaa. Kallioita ei ole ensinkään. Vain matalat moreenikummut ja hiekkapenkereet antavat seudulle vaihtelua. Metsäpirtin asukasluku oli 4 880 asukasta vuonna 1939. (Asukasluku oli 5 080 toisen lähteen mukaan.)
Maatalouden ohella oli kalastus tärkeä elinkeino. Käytetyimpiä kalastuspaikkoja olivat Valkianenä, Saunasaari, Lotteensaari, Törötinranta, Tapparinranta ja Taipale. Taipaleenjoen kalastusoikeus kuului valtiolle. Sieltä saatiin runsaasti lohta ja Laatokasta muikkuja eli mujeita, siikoja ja nieriää.
Metsäpirtin väestö sijoitettiin jatkosodan jälkeen seuraaviin kunttiin: Hinnerjoki, Kalanti, Karjala, Kodisjoki, Laitila, Lokalahti, Mynämäki, Pyhämaa, Pyhäranta, Uudenkaupungin maalaiskunta, Uusikaupunki, Vehmaa ja Yläne.
Kirjallisuutta:
- Kuoppa, Eero: Pirttiläiset (Kotiseutu Ky Kuoppa, 1983). paikallishistoria
- Kähäri – Viskari: Metsäpirtti (1953).
- ”Metsäpirtti – entisen kaakkoisrajan äärimmäinen kulmakunta” (Metsäpirtin historiatoimikunta, 1953 ja 1956).
- Muilu, Martti Juhani: Taipale-Metsäpirtti-Tappari (1988). sotamuistelma vuosilta 1939-1944
- ”Muistojen kujaset – kyläkirja Metsäpirtin Lapanaisten kylästä” (Lapanaisten kyläkirjatoimikunta, 2005).
- Myöhänen, Aune: Metsäpirtti, meille rakas (A. Wallin, 1985 ja 1989).
- Myöhänen, Aune: Metsäpirtti meille rakas (Kirvesmäki kerho ry, 2019).
- Pesonen, Ilmi: Metsäpirtin Saaroinen – elämää Laatokan äärellä (Metsäpirtin Saaroisten kyläyhdistys, 2013).
Kuva 1. Maisema Metsäpirtin Koukunniemessä 1930-luvulla. Kuvan lähde on luovutettukarjala.fi. Kuvan omistaja on Martti Peltonen.
Rautu
Maasto oli vaihtelevaa, kauniisti kumpuilevaa, lehtometsiä, petäjäkankaita ja kauniita pieniä järviä. Etenkin pitäjän länsi- ja lounaisosissa oli kukkuloita ja harjanteita, jotka kohosivat 180 ja jopa yli 200 metriä merenpinnan yläpuolelle. Metsät kasvoivat suurimmaksi osaksi mäntyä. Raudussa oli vuonna 1939 asukkaita 5 990 henkilöä. (Toisen lähteen mukaan asukkaita oli 5 910 henkilöä.)
Ennen vuotta 1917 Rautu eli Pietarin läheisyydestä. Kaupankäynti suurkaupunkiin oli vilkasta. Rajan sulkeuduttua maatalous kehittyi voimakkaasti, siitä tuli pitäjän pääelinkeino. Kuuluisiksi tulivat Raudun rotuporsaat. Teollisuutta edustivat muutamat sahalaitokset, limonaditehdas sekä muutamat myllyt ja paja.
Pitäjässä oli kaksi kirkkoa – Raudun luterilainen kirkko ja Palkealan ortodoksinen kirkko sekä Profeetta Elian tšasouna.
Kirjallisuutta:
- Hiltunen, Erkki, Rasta, Riikka ja Peltonen, Martti toim.: Suomi 100 – Metsäpirtti 100 (Eteläpohjanmaan Metsäpirttikeho, 2017).
- Jäske, Eros ja Anttonen, Jaana: Rautu ja rautulaiset. III. Historiaa ja kansanelämää (Rautulaisten pitäjäseura ry, 1991).
- ”Suvannon seutu 1917-1921, elämää ja ihmiskohtaloita”-kirja (Rautulaisten pitäjäseura ry, 2015).
- Tiainen, Aimo: Kertomuksia Raudun asemalta (Rautulaisten pitäjäseura ry).
- Tuokko, Kaino: Rajalla rauhatonta (Rautulaisten pitäjäseura ry, 2000).
Kuva 2. Raudun viimeinen luterilainen kirkko vuosina 1926 – 1939. Edellinen kirkko tuhoutui sisällissodassa vuonna 1918. Kuvan lähde on fi.wikipedia.org.
Kivennapa
Kivennapa oli suurin Kannaksen rajakunnista ja sillä oli myös pisin yhtenäinen raja Neuvostoliiton kanssa, 54 km. Viipuri – Pietari maantie kulki pitäjän halki. Vuonna 1939 asukkaita oli 10 000 henkeä. (Toisen lähteen mukaan asukkaita oli 9 910 henkeä.)
Maataloudesta sai toimeentulonsa 85% väestöstä. Viimeisinä vuosina erikoistuttiin perunan ja sokerijuurikkaan sopimusviljelyyn. Pitäjässä oli mylly ja sahalaitoksia monissa kylissä, samoin pienteollisuutta ja monipuolista palvelutoimintaa. Raivolan kotelotehtaissa tehtiin lähes kaikki Suomen savukerasiat. Raivolassa oli myös oma sähkölaitos.
Kivennavan väestöä sijoitettiin jatkosodan jälkeen seuraaville paikkakunnille: Eräjärvi, Hauho, Jämsä, Kangasala, Kuhmalahti, Lammi, Luopioinen, Längelmäki, Padasjoki, Pälkäne, Sahalahti ja Tuulos.
Kirjallisuutta:
- ”Hartonen: rajakylä Kivennavalla” (Hartosen kyläkirjatoimikunta, 2007).
- Huuhtanen, Elmi toim.: Evakkokierrosta tulimyrskyn alle – Kivennavan kekrolaiset ja Kekrolan puolustajat kertovat (1999).
- Huuhtanen, Matti: Kekrolasta ja Kivennavasta (2005).
- Huuhtanen, Pentti: Saarenmaa – Kivennavan pienin kylä (2011).
- Ilonen, Kauko ym. toim.: Kivennapa kylästä kylään (1987).
- Karskela, Sirkka: Kadonnut kotikylä (Gummerus, 1982), muistelma, jonka kuvat on toimittanut Esa Hämäläinen.
- Kiuru, Paavo: Kivennapa – muistelmia ja kuvia entisestä kotiseudusta (toinen painos, 1961).
- Kiuru, Uljas: Matka eiliseen – Kivennapa, Kannaksen lukko (1996).
- Lattunen, Päivi toim.: Riihisyrjä – Suvenkylä, kyläkirja Kivennavalta (Riihisyrjän kyläkirjatoimikunta, 2012).
- Mikkolainen, Emmi ym. toim.: Ikola – rakas kotikylä Kivennavalla (1996).
- Nurminen, Laura toim.: Kivennapa – kirkonkylä, kotikontumme (2003).
- Paavilainen, Kerttu ym. toim.: Rantakylä – kylä Kivennavalla (1992).
Kuva 3. Kansatanhuja opetellaan koulun pihalla, Kivennavan Ikolassa. Kuvan lähde on luovutettukarjala.fi. Kuvan omistaja on Emmi Mikkolainen.
Kanneljärvi
Kanneljärven kunta sijaitsi Keski-Kannaksella Viipurin ja Pietarin puolivälissä. Kunta erosi Uudenkirkon kunnasta vuonna 1925. Kunnan alueella oli paljon pienehköjä järviä ja jokia. Suurin, Suulajärvi ulottui kolmen kunnan alueelle. Asukasluku vuonna 1939 oli noin 3 500 henkilöä. (Toisen lähteen mukaan asukasluku oli noin 3 800 henkilöä.)
Suulajärvi, Liikola ja Liikolan mylly Myllytuvan tarinoineen ovat kuuluisan kannakselaiskirjailijan Unto Seppäsen useissa kirjoissaan ikuistamat. Alkuperäiset alueen asukkaat olivat ”äyrämöisiä”. Myöhemmin alueelle muutti Savosta ja muualta uudisasukkaita, joita kutsuttiin ”savakoiksi”. Kunnassa oli vuonna 1894 perustettu Kanneljärven kansanopisto, jossa oli oppilaita myös muualta Suomesta.
Kunta oli maatalousvaltainen. Raivolaan perustettiin rautaruukki. Mustanmäen aseman lähellä oli useita pärehöyläämöjä. Sahalaitos perustettiin Hämeenkylään.
Kanneljärven väestöä sijoitettiin jatkosodan jälkeen seuraaviin kuntiin: Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, Pertteli, Salo, Suomusjärvi ja Uksela.
Kirjallisuutta:
- Antin-Lahtinen-Launiainen-Mustonen: 300 vuotta Launiaisia – Kuuterselkä, kylä Karjalankannaksella (Launiaisten sukuseura, 2015).
- Elonen, Meeri Maria: Valkoiset mustalaiset (Pilot-kustannus, 2004), pakinoita Kanneljärveltä.
- Havia, Tapani: Kanneljärven evakkopoika – lapsuuskodin opinparret (2005).
- Kähärä, Matti: Kanneljärven kansanopisto 90-vuotias (Lohja, 1984).
- Moisio-Paavolainen: Kanneljärven opisto 100 vuotta (Gummerus, 1994).
- Montonen, Paavo: Kanneljärvi – kahdeksan kylän pitäjä (1957).
- Paavolainen, Jaakko: Lapsuus Kanneljärvellä (Tammi, 1982). muistelma
- Purhonen, Hannu: Unto Seppänen – Kannaksen kuvaaja (Myllylahti, 2002). elämänkerta
- Terho, Hannu: Kanneljärven Sykiälän Kurppa-suku (1992).
- Terho, Viljo E. toim.: Kanneljärvi 2 – kylästä kylään ja talosta taloon (1986).
- Vesterinen, Joonas: Entisajan elämää Kuuterselän kylässä muistitietojen mukaan (Vesteristen sukuseura, 2008).
- Vesterinen, Joonas: Kuuterselän kylä Kanneljärvellä (1996).
Kuva 4. Lounatjoen rautatieasema Kanneljärvellä 1930-lvulla. Kuvan lähde on luovutettukarjala.fi. Kuvan omistaja on Hertta Nousiainen.
Kiitos blogista! Pakkoluovutetuista alueistamme ei todellakaan ole tarjolla liikaa tietoa.
Jopa rauhannobelistimme poismenon johdosta julkaistava surumerkki näyttää tulleen julkaistuksi täysin ilman Ahtisaaren kotiseutunäkökohtaa. Merkin amerikkalainen suunnittelija ei ehkä tiennyt, mutta Postin olisi pitänyt muistaa, että Viipurin lääni kuului Suomeen 1937, ja sen olisi suonut näkyvän merkin Suomi-neito -kuvioissa, mutta ei.
Ilmoita asiaton viesti
Mihinkäs se Viipurin lääni kuului1938?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos koostelmasta. isäni oli kotoisin Kivennavalta vm 1916 ja hän kertoi paljon karjalaisista kylistä ja ihmisistä. Kotinsa jättäminen menetettyjen henkien ja terveyden lisäksi oli heille raskas kestää. Silti kukaan heistä ei lähtenyt ampumaan ohjuksia Venäjälle, räjäyttämään pommeja ympäri maailmaa, kidnappaamaan ulkopuolisia sekä kaappaamaan liikelentokoneita kuten Lähi-idän sankareilla on tapana
Karjalaiset ovat meitä niin lähellä pakolaisina, että on ihmeteltävä, kuinka vähän nykyiset alle 50v nuoret heistä tietävät. Palestiinalaisten asiat kyllä tunnetaan perin pohjin. On se kummallista. Suomalaiset väheksyvät omien isiensä kohtaloita ja älyä selvitä vaikeuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Oli suuri menetys muitten liittoutuneiden ymmärtämättömyyden takia suotiin Stalinille menettää Karjala, hävitettiin kerralla kulttuuri ja maisema.
Mikä sai raivo sai Molotovin vaatia kaikkia ryöstöalueita, ilman mitään jatkotarkoitusta, kun suurin on nyt joutomaata joka pukkaa pajua.
Rauhanneuvotteluissa raivon syynä vain katkeruus miljoonan sotilaan uhrista sekä armeijan kunnian menettämisestä.
Kyllä Winston Churchillin toteamus oli oikea ”Taisimme teurastaa väärän sian”.
Ukrainan sodan myötä nyt lasketaan lukua, kuinka kauan valtio hoipertelee pystyssä, tapahtumat jatkossa voivat palauttaa ryöstömaat.
Ukraina samaistaa itsensä Suomen puolustustaisteluun, eikä syyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirja Kivennavalta on edesmenneen Otto Toivosen kirja ”Vuosisatainen kolmikylä kannakselaisen kulttuurin kuvastimena.”
Kirja julkaistiin vuonna 1988 ja siinä on 278 sivua. Kirjassa käsitellään Suulajärven eteläpuolella olevaa kolmikylää Voipiala – Liikola – Kaukolempiälä.
Kirja on jaettu kolmeen osaan:
I. osa Esihistoriallinen katsaus
II. osa Kolmikylä – kylä kylältä, talo talolta
III. osa Kolmikyläläisten noudattamat perinnäistavat.
Kirja on erittäin arvokas dokumentti varsinkin siellä asuneiden ihmisten jälkipolville ja se on suuri kulttuuriteko kirjoittaja Otto Toivoselta.
Ilmoita asiaton viesti