Suomen vanhimpia kuoroja

Kuva on Ylioppilaskunnan laulajien 10-vuotiskonsertista vuonna 1893. Se oli kuoron ensimmäinen täysin suomenkielinen konsertti. Kuvan lähde on yl.fi/historia.

———

Suomen kuorolaulun historia on pitkä. Tarkastelen tässä Suomen ensimmäisiä kuoroja.

  1. Akademiska Sångföreningen

Kuoro perustettiin vuonna 1838 nimellä ”Akademiska Sång-Sällskapet”. Se on Suomen vanhin yhä aktiivinen kuoro. Se on suomenruotsalainen kuoro.

2. Naiskuoro Vår-Föreningen

Vår-Föreningen oli Suomen ensimmäinen naiskuoro. Se aloitti toimintansa vuonna 1864. Vuonna 1902 Jean Sibelius sävelsi kuorolle kantaatin, jonka hän myös itse johti. Kuoro toimi noin 38 vuotta eli vuoteen 1902 asti.

3. Muntra Musikanter

Muntra Musikanter on suomenruotsalainen kuoro, joka perustettiin vuonna 1878 aluksi pienempänä kokoonpanona. Vuonna 1889 kuoro matkusti esiintymään Pariisin maailmannäyttelyssä. Kuoro toimii edelleen.

4. Ylioppilaskunnan Laulajat

Ylioppilaskunnan laulajat on vuonna 1882 Helsingin yliopiston yhteyteen perustettu Suomen vanhin suomenkielinen kuoro. Se on mieskuoro. YL on aina kantaesittänyt ja levyttänyt ajassaan merkittävien säveltäjien tuotantoa. Se toimii edelleen.

5. Kirvun Lauluseura

Karjalassa sijaitsevaan Kirvun pitäjään perustettiin 1881 suomenkielinen sekakuoro Kirvun Lauluseura. Se saavutti aikanaan huomiota herättäneen taiteellisen tason. Kuoron toiminta loppui vuonna 1944.

Lisää tästä kuorojen historian aiheesta voi lukea blogistani ”www.eino-lukee-ja-kertoo.fi” tästä osoitteesta:

Kuorojen historia – www.eino-lukee-ja-kertoo.fi

+1
Eino Tienari

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa tietokoneiden parissa. Aloitin oman blogin (eino-lukee-ja-kertoo.fi) toukokuussa 2020. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, historiasta, musiikista ja eri maiden kirjallisuudesta. Lisäksi luen joskus runoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu