Vuosien 1977-1983 sisäpolitiikan valtataistelut
Tässä on kansi Jarmo Korhosen vuonna 2015 julkaisemalle poliittisen historian kirjalle ”Valtataistelu – Mauno Koivisto murskaa Suomen porvarit”. Tämän suomalaisen valtataistelun osapuolina olivat kaikki kotimaiset puolueet, Neuvostoliitto ja pimeä vaaliraha.
Eräs suurista kysymyksistä oli, kuka tulee Suomen presidentiksi Urho Kekkosen jälkeen. Toinen kysymys oli pääministerin ja ulkoministerin nimistä. Kolmas kysymys oli uusien hallitusten kokoonpanosta: niiden puolueista ja ministereistä. Neljäs asia oli kunnallisvaalit. Niillä ei tässä kirjassa ole suurta osaa, mutta ovat kertomuksessa mukana.
Kirjan päähenkilöitä ovat Ahti Karjalainen, Johannes Virolainen, Kalevi Sorsa, Mauno Koivisto, Eino Uusitalo ja Paavo Väyrynen. Myös paljon muita sen ajan poliittisia toimijoita on mukana. Neuvostoliiton edustajat osallistuivat päätöksentekoon yllättävän voimakkaasti julkisuudelta salassa.
Miksi Kokoomusta ei otettu hallituksiin mukaan? Siihen on monta vastausta ja monia niistä löytyy tästä kirjasta. Kokoomuksen edustajia olivat siihen aikaan sen puheenjohtajat Harri Holkeri (1971-1979) ja Ilkka Suominen (1979-1991).
Miksi Urho Kekkonen lopetti Ahti Karjalaisen tukemisen? Miksi Ahti alkoi juoda ja sen takia pudotettiin tärkeiltä paikoilta vastustelustaan huolimatta, mm. Suomen pankin johtajan tehtävästä. Mitä hyvää moninkertainen ministeri Ahti Karjalainen teki kaikesta huolimatta?
Oliko Kalevi Sorsa alusta alkaen tasoittamassa tietä Mauno Koiviston valinnaksi Suomen ensimmäiseksi vasemmistoa edustavaksi presidentiksi? Vai oliko hänellä omia aikomuksia asian suhteen sitä ennen? Mauno Koivisto esiintyy kirjassa edullisessa valossa toimien itsenäisenä pääministerinä silloin, kun tarvittiin nopeita päätöksi. Se näkyi erityisesti ennen Kekkosen sairasloman alkua ja sen mukana presidentin virasta luopumasta.
Miten Johannes Virolainen hyvitti syrjäyttämisensä puolueen puheenjohtajan paikasta vuonna 1980 nousemalla seuraavissa vaaleissa presidenttiehdokkaana Mauno Koiviston haastajaksi? Kuinka kauan puolueen K-linja pyrki saamaan Ahti Karjalaista presidentiksi hänen henkilökohtaisesta alkoholiongelmastaan huolimatta?
—–
Koska kirjoittaja Jarmo Korhonen on päässyt lukemaan Maalaisliitto-Keskustan ja sen johdon salaisia arkistoja pitkältä ajalta, hän on kiinnostunut kirjoittamaan erityisesti tuon puolueen sisäisistä valtataisteluista. Korhonen oli Suomen Keskustan puoluesihteeri vuosina 2006-2010.
Kirja oli raskas lukea, mutta hyvin kirjoitettu. Siinä on 624 sivua eikä niissä ole lainkaan kuvia.
Kulissien takana tuolloin tapahtui kaikenlaista. Ja toive yhteisista sotaharjoituksista Nl:n kanssa taidettiin kuiskata aluksi Suomesta
Sorsa ja Koivisto vaansivat kovasti katta keskenaan. Myos keskustassa suhmuroitiin.
Ja valtiohallintoa miehitettiin stallareilla ja muilla vassareilla.
Sita vastoin sukupuoli oli silloin selkea asia.
Ilmoita asiaton viesti
Uke taisi jo vuodesta 1977 etsia keskimaarin useampana aamuna viikossa koululaukkuaan?
Koiviston toteuttama Uken kaato ei ollut kovin vaikea operaatio.
Ilmoita asiaton viesti
En ihmettele, jos kokoomusta hyllytetty.
Mitä enemmän kasassa, sen enemmän on poissa muusta, vähemmästä. Tilanteen vahvistaa myös tiede.
Se, että kokoomus joutuu kalastelemaan paljon ääniä, on mentelmänä voitelua vastaava asia, ts vaikkei voida puhua korruptiosta, kyseessä vaikeampipiirteinen toimi, mitä tulee tietyjä perustavoitteeksi asetettuja asioita kohtaan, jotka melkein kaikki toisaalta allekirjoittavat, tai sitten muka-allekirjoittavat.
L…
Jenkeissä tämä painotus on saatu uskonnollistettua. Kertoo osin todellisuudesta, mutta kuten moni muukin hyvä, ajastaan on enemmän irviä. Tällaisen keikausten takia, fiksatut kuviot ovat hankalia, koska eivät ratkaise, vaan jakavat ihmisiä.
Osa asioista on mahdollista pitää tiettyinä, ilman erillismuutoksia. Mitä ovat,… näistä ei varmasti ole edes analyysiä. Eipä estä sitä, että pohjataan johonkin sellaisen, missä ole mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kekkonen was traitor sold out Finland to commies
Ilmoita asiaton viesti