Vuosien 1977-1983 sisäpolitiikan valtataistelut

 

Tässä on kansi Jarmo Korhosen vuonna 2015 julkaisemalle poliittisen historian kirjalle ”Valtataistelu – Mauno Koivisto murskaa Suomen porvarit”. Tämän suomalaisen valtataistelun osapuolina olivat kaikki kotimaiset puolueet, Neuvostoliitto ja pimeä vaaliraha.

Eräs suurista kysymyksistä oli, kuka tulee Suomen presidentiksi Urho Kekkosen jälkeen. Toinen kysymys oli pääministerin ja ulkoministerin nimistä. Kolmas kysymys oli uusien hallitusten kokoonpanosta: niiden puolueista ja ministereistä. Neljäs asia oli kunnallisvaalit. Niillä ei tässä kirjassa ole suurta osaa, mutta ovat kertomuksessa mukana.

Kirjan päähenkilöitä ovat Ahti Karjalainen, Johannes Virolainen, Kalevi Sorsa, Mauno Koivisto, Eino Uusitalo ja  Paavo Väyrynen. Myös paljon muita sen ajan poliittisia toimijoita on mukana. Neuvostoliiton edustajat osallistuivat päätöksentekoon yllättävän voimakkaasti julkisuudelta salassa.

Miksi Kokoomusta ei otettu hallituksiin mukaan? Siihen on monta vastausta ja monia niistä löytyy tästä kirjasta. Kokoomuksen edustajia olivat siihen aikaan sen puheenjohtajat Harri Holkeri (1971-1979) ja Ilkka Suominen (1979-1991).

Miksi Urho Kekkonen lopetti Ahti Karjalaisen tukemisen? Miksi Ahti alkoi juoda ja sen takia pudotettiin tärkeiltä paikoilta vastustelustaan huolimatta, mm. Suomen pankin johtajan tehtävästä. Mitä hyvää moninkertainen ministeri Ahti Karjalainen teki kaikesta huolimatta?

Oliko Kalevi Sorsa alusta alkaen tasoittamassa tietä Mauno Koiviston valinnaksi Suomen ensimmäiseksi vasemmistoa edustavaksi presidentiksi? Vai oliko hänellä omia aikomuksia asian suhteen sitä ennen? Mauno Koivisto esiintyy kirjassa edullisessa valossa toimien itsenäisenä pääministerinä silloin, kun tarvittiin nopeita päätöksi. Se näkyi erityisesti ennen Kekkosen sairasloman alkua ja sen mukana presidentin virasta luopumasta.

Miten Johannes Virolainen hyvitti syrjäyttämisensä puolueen puheenjohtajan paikasta vuonna 1980 nousemalla seuraavissa vaaleissa  presidenttiehdokkaana Mauno Koiviston haastajaksi? Kuinka kauan puolueen K-linja pyrki saamaan Ahti Karjalaista presidentiksi hänen henkilökohtaisesta alkoholiongelmastaan huolimatta?

—–

Koska kirjoittaja Jarmo Korhonen on päässyt lukemaan Maalaisliitto-Keskustan  ja sen johdon salaisia arkistoja pitkältä ajalta, hän on kiinnostunut kirjoittamaan erityisesti tuon puolueen sisäisistä valtataisteluista. Korhonen oli Suomen Keskustan puoluesihteeri vuosina 2006-2010.

Kirja oli raskas lukea, mutta hyvin kirjoitettu. Siinä on 624 sivua eikä niissä ole lainkaan kuvia.

Eino Tienari
Oulu

Työskentelin koko työurani Oulun yliopistossa tietokoneiden parissa. Olen kirjoittanut omaa blogia (eino-lukee-ja-kertoo.fi) toukokuusta 2020 joulukuuhun 2022. Olen kiinnostunut sotahistoriasta, historiasta, musiikista ja eri maiden kirjallisuudesta. Lisäksi luen joskus runoja. Harrastan kesäisin puutarhanhoitoa siirtolapuutarhassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu